ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΔΙΚΕΣ «ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ»
Στο δρόμο της αυθαιρεσίας και της λογοκρισίας

Παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Τύπου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επικίνδυνους δρόμους, αυθαιρεσίας και «επιχείρησης» λογοκρισίας ανοίγει ο νέος κώδικας «ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών» που συνέταξε το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και παρουσίασε ο υπουργός Τύπου χτες, υπό μορφή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. Ο νέος κώδικας εγκρίθηκε μέσω του ελέγχου νομιμότητας από τον υπουργό Τύπου, Χρήστο Πρωτόπαπα. Ο κώδικας περιέχει διατάξεις οι οποίες ουσιαστικά επιβάλουν όρους που έχουν άμεση αντανάκλαση στον τρόπο παρουσίασης των κινητοποιήσεων και των πολιτικών προεκλογικών συγκεντρώσεων. Οι περιοριστικοί όροι θ' αλλοιώνουν τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις, αφού θα περνούν ουσιαστικά από το λογοκριτικό «φακό». Ελεγχος θα επιβάλλεται ακόμη και στα συνθήματα που θ' ακούγονται κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Για πρώτη φορά και όχι τυχαία μπαίνει σε κώδικες δεοντολογίας διάταξη που αφορά τις διαδηλώσεις, αλλά και τις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Αρκετά κρίσιμα σημεία του νέου κώδικα επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες. Ερμηνείες που θα θέσουν σε «κλοιό» την ενημέρωση και θα περιορίσουν τα πολιτικά δικαιώματα. Χαρακτηριστική προς αυτή την κατεύθυνση είναι διάταξη του άρθρου 16 σύμφωνα με την οποία «κατά τη μετάδοση διαδηλώσεων ή ταραχών δεν επιτρέπονται σκηνοθετικά τεχνάσματα που επιδιώκουν την παραπλάνηση του κοινού και δεν πρέπει να προβάλλονται τυχόν εμπρηστικά συνθήματα ή να προτρέπεται η συμμετοχή σε ταραχές ή άλλες παράνομες ενέργειες». Το υπουργείο Τύπου κατά έναν περίεργο τρόπο προχώρησε ακόμα παραπέρα επιχειρώντας τον έλεγχο του τρόπου μετάδοσης και των προεκλογικών συγκεντρώσεων. Συμπλήρωσε τη διάταξη με τη φράση πως «το ίδιο ισχύει και κατά τη μετάδοση προεκλογικών συγκεντρώσεων»!

Το νέο κώδικα δεοντολογίας παρουσίασε χθες όχι το ΕΣΡ ως όφειλε, αλλά ο υπουργός Τύπου, ο οποίος προχωρά και στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι κώδικες είναι πλήρως αναμορφωμένοι σε σχέση με τους κώδικες που είχε ετοιμάσει το προηγούμενο ΕΣΡ. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στους κώδικες επί προεδρίας Βασίλη Λαμπρίδη δεν γινόταν αναφορά σε «διαδηλώσεις», «ταραχές» και «προεκλογικές συγκεντρώσεις». Σύμφωνα με τον προηγούμενο κώδικα «δεν επιτρέπεται η χρήση παραπλανητικών σκηνοθετικών τεχνασμάτων καθώς και η χρησιμοποίηση μεθόδων ή τεχνικών που απευθύνονται στο υποσυνείδητο ή εγγίζουν τα όρια του συνειδητού».

Το νέο ΕΣΡ και ο υπουργός Τύπου με πρόσχημα και τη «17 Νοέμβρη», επιχειρούν να παρέμβουν στην πληροφόρηση και μάλιστα σε μία περίοδο κρίσιμη όπου αναμένονται μεγάλες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Ποιος αλήθεια θα καθορίσει τι είναι «εμπρηστικά συνθήματα», απαγορεύοντας την προβολή τους;

Το υπουργείο Τύπου συμπλήρωσε τους κώδικες του ΕΣΡ και με ένα ακόμη άρθρο που αναφέρει ότι στην εφαρμογή των επιμέρους διατάξεων του «παρόντος διατάγματος λαμβάνεται υπόψη η τυχόν ύπαρξη άλλων υπέρτατων αγαθών ή η συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος». Ποιος όμως θα καθορίσει ποιο είναι το «δημόσιο συμφέρον»; Ο υπουργός Τύπου χτες υποστήριξε ότι αρμόδιο όργανο για τις «ερμηνείες» είναι το ΕΣΡ, το οποίο όπως υπογράμμισε έχει οριστεί από τη Βουλή.

Το ΕΣΡ όμως, στην προκειμένη περίπτωση, «κρύφτηκε» πίσω από τον υπουργό Τύπου, ο οποίος και παρουσίασε το νέο κώδικα δεοντολογίας, αντί την ευθύνη για την ενημέρωση να την αναλάβει η λεγόμενη ανεξάρτητη αρχή. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, όπως μάλιστα είπε δεν ήταν αρμόδιος ν' απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα των τηλεοπτικών συντακτών, αφού «συντάκτης» των κωδίκων ήταν το ΕΣΡ... Να σημειωθεί ότι η ΕΣΗΕΑ έχει διαφωνήσει με την ανάγκη διαμόρφωσης νέων κωδίκων.

Σε άρθρο επίσης που αφορά την ποινική διαδικασία, υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία «δε δημοσιοποιούνται έγγραφα ή άλλα στοιχεία που γίνονται γνωστά στις αρμόδιες αρχές κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της έκτακτης προανάκρισης και γενικότερα της ποινικής προδικασίας».


Στις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις στην Πράγα η ΕΕΔΥΕ και η ΝΔΕ

Τη συμμετοχή της στην αντιΝΑΤΟική διαδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα στις 20/11/02 με την ευκαιρία της Συνόδου των Υπουργών του ΝΑΤΟ, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ.

Επίσης, στη διαδήλωση μετέχει και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη (ΝΔΕ), καλώντας τους νέους της χώρας να δώσουν στην Πράγα το δικό τους αγωνιστικό «παρών». Να βροντοφωνάξουν ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ένα νεανικό ΟΧΙ στα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη της που επιθυμούν να πάρουν μέρος στην αποστολή να επικοινωνούν καθημερινά με τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48 ή στα τηλέφωνα: 010-3844.853 & 010-3844.954.

Οι φίλοι της ΝΔΕ μπορούν για περισσότερες πληροφορίες ή δηλώσεις συμμετοχής να απευθύνονται στον Γιάννη Γκιόκα και το τηλέφωνο 0973 777847.

Υπενθυμίζουμε ότι η αποστολή θα πραγματοποιηθεί με πούλμαν που θα ξεκινήσει στις 19/11/02. Το κόστος της συμμετοχής είναι 115 Ευρώ και περιλαμβάνει τη μετακίνηση Αθήνα - Πράγα - Αθήνα με πούλμαν και μια διανυκτέρευση στην Πράγα στις 20/11/02. Απαραίτητο είναι το διαβατήριο και 2 φωτογραφίες για τη βίζα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ