ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Νεοταξική «λύση» στο Κυπριακό

Η κυβέρνηση Σημίτη έχει αποδεχθεί πλήρως τα αμερικανικά σχέδια για την περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για Κυπριακό και Αιγαίο...

Του Ηλία Μακρή από την
Του Ηλία Μακρή από την "Καθημερινή"
«Πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι κατά την πορεία προς την ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου (δηλαδή τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες) μπορεί να μας τεθούν δύσκολα ερωτήματα. Μπορεί να κληθούμε να προβούμε σε κρίσιμες επιλογές». Δεν μπορούσε να ήταν περισσότερο σαφής χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στην προσπάθειά του να προϊδεάσει τον ελληνικό λαό για την επερχόμενη «λύση» στο Κυπριακό. «Λύση», που φέρει, βέβαια, τη σφραγίδα των ΗΠΑ, αλλά έχει και τη συγκατάθεση της κυβέρνησης Σημίτη και τη συναίνεση της ηγεσίας της ΝΔ.

Η άρχουσα τάξη της χώρας μας έχει αποφασίσει να απαλλαγεί από το «βαρίδι» του Κυπριακού και εκτιμά ότι τώρα είναι η «κατάλληλη στιγμή», κυρίως λόγω των συσχετισμών που διαμορφώνονται και σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή της κυριαρχίας της «νέας τάξης»! Η εγχώρια πλουτοκρατία έχει κάνει τις στρατηγικές επιλογές της: Πρώτον, συμμορφούμενη απόλυτα με τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, αποδέχεται ρόλο «περιφερειακής δύναμης» στην Τουρκία (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διεκδικήσεις της σε Κυπριακό και Αιγαίο).

Δεύτερον, ως αντάλλαγμα για το ρόλο του «καλού παιδιού» και του «πρόθυμου συμμάχου», διεκδικεί «ζωτικό χώρο» στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο πάντα που ορίζουν τα μεγάλα αφεντικά της «νέας τάξης». Η κυβέρνηση, λοιπόν, δεν είναι διόλου αιφνιδιασμένη, όπως, σκόπιμα, δείχνει, από τις ραγδαίες εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στο Κυπριακό. Γνωρίζει πολύ καλά ότι «λύση», που, όπως όλα δείχνουν, έχει συμφωνηθεί παρασκηνιακά, δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε βιώσιμη. Και από αυτή την άποψη «εγγυάται» νέες περιπέτειες για την ειρήνη στην περιοχή. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, όχι μόνο δεν αποτρέπει «ανεπιθύμητες» εξελίξεις, αλλά γίνεται μοχλός πίεσης και εκβιασμών για να οδηγηθούν τα πράγματα προς τα εκεί.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ»: «Ραγδαίες εξελίξεις φαίνεται να δρομολογούνται στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία, τόσο η Αθήνα όσο και η Αγκυρα γνωρίζουν (ανεπισήμως) το σχέδιο Ανάν και δε φαίνεται να το απορρίπτουν, ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο -που είχε διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές-, μεταβαίνει αιφνιδιαστικά στην Ελλάδα και στην Τουρκία» (Ειρήνη Καρανασοπούλου -ΝΕΑ)

ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ «ΛΥΣΗ»: «Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον στη διαφαινόμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, πριν από την επίσημη ένταξή της, το Δεκέμβριο στην ΕΕ. Αρχίζει να εκφράζει φόβους, όμως, ότι ενδεχομένως θα αναγκαστεί να δεχτεί σημεία λύσης, που σε άλλες συνθήκες ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία θα αποδέχονταν» (Κύρα Αδάμ -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΤΟΣΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ: «Πάρα πολλά θα εξαρτηθούν, όμως, από το περιεχόμενο του σχεδίου λύσης, το οποίο θα καταθέσει στο τραπέζι των διακοινοτικών συνομιλιών ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Η Αθήνα φοβάται μήπως είναι τόσο απαράδεκτο, που υποχρεώσει τον πρόεδρο Κληρίδη να το αρνηθεί». (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ)

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ: «Ο προγραμματισμένος για το άμεσο μέλλον θρίαμβος του "Αττίλα" θα είναι ταυτόχρονα θρίαμβος της αμερικανικής διπλωματίας. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το 1974 τη χούντα, για να θέσουν υπό το στρατηγικό τους έλεγχο την Κύπρο και να ενισχύσουν το ρόλο της Τουρκίας και το δικό τους στην Ανατολική Ευρώπη... Σήμερα οι ΗΠΑ φτάνουν στο θρίαμβο του "Αττίλα", έχοντας εξασφαλίσει τη διεθνή νομιμοποίηση της λύσης που προωθούν και τη σταθερή υποστήριξη της ελληνικής πλευράς» (Γ. Κύρτσος -ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

ΑΥΓΗ: Ο ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΑΕΡΙΟ.

ΤΑ ΝΕΑ: Παράθυρο άνοιξε χτες ο Ν. Χριστοδουλάκης - ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΚΙΝΗΤΑ: ΑΥΞΗΣΗ 8% ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΚΙΝΗΤΑ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΜΠΑΡΑΖ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΜΕ ΦΘΗΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΔΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΪΔΙΟΙΚΗΤΕΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ 4 ΣΤΑ 10 ΑΚΙΝΗΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΧΟΡΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΚΑΙ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΣΕ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ - ΔΗΜΟΥΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ 17Ν.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ, ΕΥΡΩΠΗ - ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΣΥΖΉΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ.

ΧΩΡΑ: Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ - Παραβιάζεται η εναλλαγή κομμάτων.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ευκολότερο κυνήγι...«Το μήνυμα Σερίφη είναι πως χαμηλώνει ο πήχης των συλλήψεων - μέσα στο θεμιτό πλαίσιο της έννομης τάξης. Δηλαδή, στο κλίμα απαξίωσης της τρομοκρατίας που επικρατεί, γίνεται ευκολότερη η άσκηση ποινικής δίωξης. Αρα, ανοίγει ο κύκλος των προσώπων;». (Δημ. Μητρόπουλου - ΝΕΑ)

Παιχνίδια εξουσίας. «Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να ανοίξει νέο πολιτικό παιχνίδι με δέλεαρ προς την Αριστερά έναν εκλογικό νόμο, που θα οδηγεί σε συμμαχικές κυβερνήσεις. Το ότι ο νόμος αυτός δε θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές έχει επίσης σημασία. Διότι το ΠΑΣΟΚ, έχοντας αποδείξει τις καλές του προθέσεις προς την Αριστερά, σίγουρα θα προσδοκά τις ψήφους του ΣΥΝ στις επόμενες εκλογές και για μια ακόμα φορά θα προσβλέπει σε εκλογική αυτοδυναμία». (Στάμος Ζούλας -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Ποιος κυβερνάει; «Ανεξαρτήτως του τι τελικά συζήτησε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην Ουάσιγκτον ή του τι θα περιλάβει το σχέδιο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, χρειαζόμαστε να ξέρουμε τίνος το χέρι θα βρίσκεται στο κουμπί της απόφασης για το αδιανόητο (σ.σ. της "αληθινής αντιμετώπισης κρίσεων", όπως στη Μόσχα!). Και, βέβαια, ότι υπάρχει κάποιο χέρι...». (Από άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ)

Πρώτα η τάξη... «Το ρωσικό κράτος βρέθηκε, λοιπόν, μπροστά σε έναν κίνδυνο ευρύτερο από την αμφισβήτηση της πολιτικής του κυριαρχίας στην Τσετσενία: στον κίνδυνο της δυνατότητάς του να επιβάλει την αναγκαία τάξη. Και επειδή η εμπέδωση αυτής της δυνατότητας βαρύνει πολύ περισσότερο από τη διάσωση κάποιων ανθρώπινων ζωών, η ρωσική κυβέρνηση δεν είχε άλλη διέξοδο από την επέμβαση». (Δημ. Καστριώτης - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org