ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Απογειώνει τον εμπαιγμό στους αγωνιζόμενους αγρότες

Την κοροϊδία προς τους αγωνιζόμενους αγρότες απογειώνει η κυβέρνηση, με χαρακτηριστικά τα όσα είπε στη χτεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, προκειμένου να τεκμηριώσει ότι η κυβέρνησή του «στηρίζει τους αγρότες στις δύσκολες περιστάσεις», παρουσίασε ως ...μέτρο ανακούφισης το γεγονός ότι δεν θα γίνονται διακοπές ρεύματος για τους πληγέντες από τις πρόσφατες μεγάλες πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Την ίδια στιγμή, δεν είπε τίποτε σχετικά με τα συγκεκριμένα αιτήματα των αγροτών που αφορούν την επιβίωσή τους, ή προσπέρασε άλλα με αερολογίες (π.χ. για μειωμένο αγροτικό ρεύμα και αφορολόγητο πετρέλαιο), καλώντας τους να αρκεστούν στο γεγονός ότι υπάρχει μια επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο καύσιμο.

Επικαλέστηκε ακόμα την αύξηση ως τις 10.000 ευρώ για την πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας, χωρίς να προσδιορίζεται ποια κριτήρια θα ισχύσουν, με τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα να απαντούν ότι το ποσό αυτό αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» καθώς υπάρχουν παραγωγοί που οι ζημιές τους ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Στη συνέχεια, σε μια ακόμα χυδαία προσπάθεια ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού», ανέφερε ότι «κάθε κινητοποίηση πρέπει να είναι λογική και να μην επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο». «Ακούω τα παράπονα, πάντα είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, χωρίς πάντως να απαντήσει τίποτα σχετικά με τα συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να υπονοήσει πως οι αγρότες είναι αυτοί που «κερδοσκοπούν», λέγοντας ότι από τις αυξημένες τιμές «έχουν περισσότερα έσοδα», κρύβοντας την πραγματικότητα που αφορά τα τεράστια κέρδη των εμποροβιομήχανων, οι οποίοι αυξάνουν ως και 200% τις τιμές από το χωράφι στο ράφι.

Για την αύξηση του κόστους παραγωγής, επικαλέστηκε και πάλι τη διεθνή αγορά, ενώ για το γάλα και την ακρίβεια συνολικά ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη προς τα φαινόμενα της κερδοσκοπίας», την ώρα που με κάθε μέσο στηρίζει τους μονοπωλιακούς ομίλους που επιδίδονται σε ράλι τιμών.

Κατά τ' άλλα υπερασπίστηκε ξανά την «πράσινη μετάβαση», που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά για τα κέρδη των «πράσινων» ομίλων, λέγοντας ότι «είναι συμφωνημένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και «δεν είναι κάτι άγνωστο στους αγρότες».

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
«Σήμα» αποφασιστικής κλιμάκωσης από τον πανθεσσαλικό συντονισμό των μπλόκων

Σε μαχητικό κλίμα η χτεσινή σύσκεψη στον Παλαμά | Κοινές δράσεις σε κάθε μπλόκο, συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Agrotica

Κόντρα στην προσπάθεια υπονόμευσης, από την κυβέρνηση, των μπλόκων και των συντονισμένων κινητοποιήσεων, παραμένουν ακλόνητοι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στα μπλόκα του αγώνα και οργανώνουν την κλιμάκωση της πάλης τους, με στήσιμο νέων μπλόκων, αποκλεισμούς Εθνικών δρόμων, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις μέσα στις πόλεις και άλλες αγωνιστικές δράσεις.

Με αυτόν τον τρόπο εντείνουν διαρκώς την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν βγήκαν στα μπλόκα για να ζητιανέψουν κυβερνητικά ψίχουλα αλλά για να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που αποδεκατίζει το εισόδημά τους, να διεκδικήσουν την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων που έχουν να κάνουν με την επιβίωσή τους.

Μαχητικός παλμός και αποφασιστικότητα στη μεγάλη πανθεσσαλική σύσκεψη

Τα βήματα κλιμάκωσης και συντονισμού του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων που βρίσκονται στα μπλόκα της Θεσσαλίας, τόσο μεταξύ τους όσο και με τα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής σύσκεψης των Συντονιστικών Επιτροπών των Μπλόκων της Θεσσαλίας, στον Παλαμά Καρδίτσας.

Κατά τη διάρκεια της μαζικής σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η συμφωνία στις διεκδικήσεις, ενώ αποφασίστηκε η συμμετοχή στη μεγάλη κινητοποίηση το Σάββατο 3 Φλεβάρη στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη (12 μ., βόρεια είσοδος της ΔΕΘ).

Εκατοντάδες τρακτέρ στο μπλόκο της Καρδίτσας

Eurokinissi

Εκατοντάδες τρακτέρ στο μπλόκο της Καρδίτσας
Αποφασίστηκε ακόμα τις επόμενες μέρες να πραγματοποιούνται από κοινού και ταυτόχρονα οι αποκλεισμοί Εθνικών οδών και δρόμων όπου έχουν στηθεί τα μπλόκα. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τετάρτη οι αποκλεισμοί θα γίνουν στις 4 μ.μ. σε κάθε μπλόκο.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της E65 στη Καρδίτσα. Εκεί συμμετείχαν και τα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας, έχοντας εκλέξει τις συντονιστικές τους επιτροπές.

Εκπρόσωποι από τα μπλόκα Πλατυκάμπου Λάρισας, Αλμυρού και Στεφανοβίκειου Μαγνησίας, Ζάρκου και Καλαμπάκας Τρικάλων, καθώς επίσης της Θεσσαλιώτιδας Φθιώτιδας, βρέθηκαν στον Παλαμά, μεταφέροντας την κατάσταση που επικρατεί στα μπλόκα, συζητώντας αιτήματα και μορφές κλιμάκωσης.

Με τη μαζική συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών, με κάθε τοποθέτηση να αποπνέει κλίμα ενότητας και αποφασιστικότητας για την ενίσχυση του αγώνα, ήταν διάχυτη η αισιοδοξία ότι και τις επόμενες μέρες νέα τρακτέρ θα συνεχίσουν να καταφτάνουν και να δυναμώνουν τα μπλόκα.

Μια σειρά συνδικαλιστές μετέφεραν την αγανάκτηση των βιοπαλαιστών αγροτών για τα αποτελέσματα της ΚΑΠ, για την πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ, για το κόστος παραγωγής και την ακρίβεια, που τους στραγγαλίζουν.

Από τη μαζική πανθεσσαλική σύσκεψη
Από τη μαζική πανθεσσαλική σύσκεψη
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των καταστροφών και ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, ενώ καταγγέλθηκε ο κυβερνητικός αυταρχισμός, όπως εκφράστηκε με την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας.

Ηρθε η στιγμή να κερδίσουμε, επόμενο βήμα ο πανελλαδικός συντονισμός

Ενδεικτικό του κλίματος στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη ήταν η στιγμή που διαβάζονταν τα αιτήματα που αφορούν το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και σχετικά με τις αποζημιώσεις και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. «Ηρθε η στιγμή να καταφέρουμε να κερδίσουμε το αίτημά μας για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και φτηνό αγροτικό ρεύμα!», ανέφερε εισηγητικά ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, και οι συμμετέχοντες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ο ίδιος τόνισε ότι μέσα από τον αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες, οι αγρότες έχουν την ευκαιρία να δικαιωθούν τα αιτήματά τους, για τα οποία παλεύουν εδώ και χρόνια. «Η μεγάλη συμμετοχή στη σημερινή πρωτοβουλία είναι θετική, αποτελεί ένα βήμα παραπέρα στην κλιμάκωση του αγώνα. Η ενότητά μας είναι το πρώτο βήμα κλιμάκωσης», είπε. Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση μας λοιδώρησε, μας κατηγόρησε, αλλά αναγκάστηκε από τα μπλόκα μας να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα στους αγρότες, και αυτό είναι η πρώτη μας νίκη. (...) Το μέγεθος των προβλημάτων συμβαδίζει με τον αριθμό των τρακτέρ που βγαίνουν στον δρόμο, πάντα μετράνε το πρόβλημα με βάση το πόσα τρακτέρ θα είναι στον δρόμο. Και όσες φορές έχουμε μαζικούς αγώνες, έχουμε κερδίσει. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να κερδίσουμε και τα υπόλοιπα αιτήματά μας. Εχουμε δίκιο, έχουμε και τη δύναμη».

Στην παρέμβασή του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ανέδειξε ότι το επόμενο βήμα «θα είναι ο πανελλαδικός συντονισμός της δράσης μας. Αν πάρουμε κάτι, θα το πάρουμε όλοι μαζί. Αν κερδίσουμε, θα κερδίσουμε συντονισμένοι και ενωμένοι με όλη την Ελλάδα». Ετσι, τόνισε την ανάγκη τα μπλόκα της Θεσσαλίας να πάρουν την πρωτοβουλία να καλέσουν σε πανελλαδική σύσκεψη, όπου θα συζητηθούν κοινές μορφές δράσεις και κλιμάκωσης. «Συγκροτούνται νέα μπλόκα, ενισχύονται τα υπάρχοντα. Να ξέρετε, δεν θα κερδίσει μόνο η Θεσσαλία. Θα κερδίσουμε όλοι μαζί. Δημιουργείται πίεση στη κυβέρνηση, μπορούμε να τα καταφέρουμε», υπογράμμισε ο Ρ. Μαρούδας.

Εκατοντάδες τα τρακτέρ στους δρόμους και τα μπλόκα

Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλία, που αποτελεί την «καρδιά» των αγροτικών αγώνων, βρίσκονται στα μπλόκα πάνω από 1.200 τρακτέρ, επιβεβαιώνοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν στον αγροτικό κόσμο.

Το πιο μαζικό μπλόκο βρίσκεται έξω από την Καρδίτσα, κάτω από τον Ε65, στην παλιά Εθνική οδό Καρδίτσας - Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας - Καρδίτσας. Εκατοντάδες αγρότες του νομού Καρδίτσας και των Φαρσάλων βρίσκονται καθημερινά στο μπλόκο, πραγματοποιούν συνελεύσεις όπου συζητούν για την κλιμάκωση του αγώνα τους, προχωράνε σε αποκλεισμούς του αυτοκινητόδρομου Ε65. Σήμερα μάλιστα θα γίνει πορεία με τρακτέρ στην πόλη της Καρδίτσας.

Στον νομό Λάρισας παραμένουν παραταγμένα εκατοντάδες τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου και σήμερα οι αγρότες θα αποκλείσουν την είσοδο της Λάρισας.

Μαζικό και μαχητικό είναι και το μπλόκο που έχει στηθεί από τους αγρότες των Τρικάλων, στην Εθνική οδό Λάρισας - Τρικάλων, στο ύψος του Ζάρκου. Μπλόκο έχει στηθεί και έξω από την Καλαμπάκα.

Αλλά και οι αγρότες της Μαγνησίας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο στο Στεφανοβίκειο, όπου χτες προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της παλιάς Εθνικής οδού Βόλου - Λάρισας. Οι αγρότες της περιοχής κατήγγειλαν την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι δεν έχει πάρει αποτελεσματικά μέτρα για τα πλημμυρισμένα χωράφια τους και δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους. Παραμένει επίσης το μπλόκο στον Αλμυρό.

Στη Μακεδονία

Στη Μακεδονία οι αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα στη διασταύρωση της Νάουσας, στα Παλατίτσια, στο Μακροχώρι, στον κόμβο της Κουλούρας, στην είσοδο της Αλεξάνδρειας, στην κεντρική λεωφόρο της πόλης των Σερρών, στην είσοδο των Γιαννιτσών, στα Γρεβενά στον κόμβο της Μυρσίνας στην Εγνατία Οδό, στον κόμβο Φιλώτα στη Φλώρινα και στην είσοδο της Καστοριάς.

Χτες, επίσης, αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους στη Νεάπολη Κοζάνης, στο Γυψοχώρι και στους Γαλατάδες Πέλλας.

Στην Καστοριά οι αγρότες πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στην Εγνατία Οδό και στη συνέχεια επέστρεψαν στο μπλόκο τους, στην είσοδο της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους στα Κουφάλια, στο Δερβένι και στην πλατεία της Επανομής. Και προετοιμάζονται για κάθοδο στο κέντρο της πόλης αύριο Πέμπτη.

Δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις για την επιβίωσή τους

Οι Συντονιστικές Επιτροπές των Μπλόκων καλούν όλους τους αγρότες που δεν συμμετείχαν μέχρι τώρα στις κινητοποιήσεις να βγουν στον δρόμο, να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους, καθώς επίσης τους μαζικούς φορείς και τον λαό να εκφράσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους.

Το πλαίσιο αιτημάτων που καταλήχτηκε στη σύσκεψη του Παλαμά περιλαμβάνει τα εξής:

-- Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα, τώρα και όχι τον Ιούνιο) π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ το στρέμμα. Για τους κτηνοτρόφους, 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα, στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και τη ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μη χαρατσώνει.

-- Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.

-- Να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες και οι περικοπές στις ενισχύσεις - επιδοτήσεις, που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ.

-- Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους μέχρι να αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και να αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, αντίστοιχα και στους αγρότες μέχρι να γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. Καμία αλλαγή χρήσης γης, να μη γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Διεκδικούν επίσης αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100%, με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος των 6.600 ευρώ σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Αμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακά τους, χωρίς την προϋπόθεση του αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ, με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, χωρίς καμία προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δίνεται άδεια.

Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες - εκκαθαριστές, χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε Ενέργεια, νερό και τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο, όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ, να μην είναι υψηλά τα τιμολόγια.

Με κρατική ευθύνη, χωρίς ΣΔΙΤ, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής, που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές όπου εκδηλώνονται πλημμύρες. Να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, αφήνοντας παράλληλα βιώσιμο εισόδημα, ώστε οι αγρότες να καλύψουν τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ
Απέκλεισαν το βελγικό λιμάνι Ζεεμπρίγκε - σε αναβρασμό και η Ισπανία

Δυναμικά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στη Γαλλία, με αποκλεισμό και σε περίχωρα του Παρισιού

Εξω από τις Βρυξέλλες, μπλόκο στον δρόμο που ενώνει την πρωτεύουσα με το Παρίσι

Copyright 2024 The Associated

Εξω από τις Βρυξέλλες, μπλόκο στον δρόμο που ενώνει την πρωτεύουσα με το Παρίσι
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και στην υπόλοιπη Ευρώπη, «υποκινούμενοι» κι αυτοί από τις τραγικές συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τη διαρκή συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

Χτες, μετά τις 2 μεσημέρι, στο Βέλγιο ξεκίνησε ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο λιμάνι Ζεεμπρίγκε (το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας), στην περιοχή της Μπριζ, τον μεγάλο αυτό κόμβο μεταφορών της Βόρειας Θάλασσας που έχει κρίσιμο ρόλο για τις μεταφορές προϊόντων σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Επίσης, Βέλγοι αγρότες διέκοψαν την κυκλοφορία και στον αυτοκινητόδρομο Ε19 που συνδέει τη χώρα με την Ολλανδία, ενώ κομβόι από τρακτέρ κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Αμβέρσας, με συνθήματα όπως «Enfant, tu en reves, adulte tu en creves» (Ως παιδί κάνεις όνειρα, ως ενήλικας οδηγείσαι στον αφανισμό).

Στη Γαλλία, αγροτικά μπλόκα συνεχίζονταν σε μεγάλους κόμβους τουλάχιστον 30 νομών της χώρας, με αποκλεισμό μεταξύ άλλων 8 οδικών αξόνων που οδηγούν στην πρωτεύουσα. Θυμίζουμε ότι στο Παρίσι κατευθύνονταν από προχτές κομβόι με εκατοντάδες τρακτέρ, από τις νοτιοδυτικές επαρχίες της Οξιτανίας και της Νέας Ακουιτανίας, που συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Μεταξύ άλλων, αγροτικό μπλόκο συνεχιζόταν και έξω από το αεροδρόμιο της Τουλούζης, με συμμετέχοντες να εξηγούν σε ΜΜΕ ότι «είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας», όπως δήλωσε ο 60χρονος Ζαν Μαρκ, παραγωγός δημητριακών.

«Απλά να ζούμε από τη δουλειά μας θέλουμε» (φωτ. από μπλόκο στη νότια Γαλλία)

Copyright 2024 The Associated

«Απλά να ζούμε από τη δουλειά μας θέλουμε» (φωτ. από μπλόκο στη νότια Γαλλία)
Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει της σημερινής συνάντησης που θα έχει στις Βρυξέλλες για την αγροτική πολιτική της ΕΕ, υποστήριξε από τη Σουηδία ότι ζητούμενο είναι «η μεγαλύτερη ευελιξία» σχετικά με ορισμένους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ να παραπλανήσει τους αγρότες προσπάθησε και ο πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος είπε ότι θα επιδιώξει την ...εξαίρεση της χώρας από κάποιους κανόνες της ΚΑΠ.

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι αγρότες και στην Ισπανία, ενώ τόσο οι Ισπανοί όσο και οι Πορτογάλοι αναδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα των περιορισμών στη χρήση υδατικών πόρων που θέτουν οι κυβερνήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών».

Τέλος, αγωνία συνεχίζουν να εκφράζουν οι αγρότες στην Ιταλία. «Εχουμε γονατίσει, η ξηρασία έχει αφανίσει τη σοδειά μας», τόνισε χτες στο RAI ο Τζιουζέπε Τζούλι από τη Σικελία, καταγγέλλοντας την ΕΕ επειδή προτεραιότητά της είναι να βοηθάει «τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», την ώρα που οι παραγωγοί δεν έχουν ακόμα πάρει αποζημιώσεις που τους υποσχέθηκαν για καταστροφές στις καλλιέργειες από το καλοκαίρι του 2023...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ψέμα και αυταρχισμός από την κυβέρνηση για να εφαρμόσει τη βάρβαρη πολιτική της

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη σε ραδιοφωνικό σταθμό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φορτώσει στον λαό νέα εξοπλιστικά πακέτα πολλών δισ. για να υπηρετήσει τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, την ίδια ώρα το "ταμείον είναι μείον" για τα λαϊκά νοικοκυριά και εν προκειμένω για τους αγρότες, που ξεκληρίζονται από το υψηλό κόστος παραγωγής, την αβάσταχτη φορολογία, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ.

Μάλιστα, ο κύριος Μητσοτάκης επιστρατεύει και τον ύπουλο "κοινωνικό αυτοματισμό", φτάνοντας στο σημείο να πει ότι οι αυξημένες τιμές των προϊόντων σημαίνουν και μεγαλύτερα έσοδα για τους αγρότες, κρύβοντας ότι είναι οι εμποροβιομήχανοι, οι αλυσίδες τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ αυτοί που τσεπώνουν τη διαφορά απ' την τιμή στο χωράφι και το ράφι και όχι οι αγρότες.

Εκεί, βέβαια, που ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο συκοφάντησης των αγώνων, ήταν όταν παρομοίασε τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ με "ληστεία", αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το ψέμα, τη συκοφαντία, τον αυταρχισμό για να εφαρμόσει μια βάρβαρη και αντιδραστική πολιτική, που καταπατά κάθε δικαίωμα του λαού και της νεολαίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ