ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Το Ισραήλ αναγγέλλει απροκάλυπτα τα σχέδια διαιώνισης της κατοχής

«Στρατιωτική επιχειρησιακή ελευθερία» στη Γάζα όπως στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη προαναγγέλλει ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας

Τα σχέδια διαιώνισης της κατοχής της Γάζας ξεδιπλώνει όλο και πιο απροκάλυπτα η ισραηλινή κυβέρνηση, την ίδια ώρα που κλιμακώνει τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, συνεχίζοντας επί 116 μέρες τις δολοφονικές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Χαρακτηριστικά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ, μιλώντας χθες σε μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον στρατιωτικό έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και μετά το τέλος του πολέμου, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι ο ισραηλινός στρατός θα έχει την «ελευθερία να λειτουργεί όπως κάνει και στη Δυτική Οχθη».

«Μετά τον πόλεμο, μόλις τελειώσει, νομίζω είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι δεν θα ελέγχει τη Γάζα η Χαμάς. Το Ισραήλ θα την ελέγχει στρατιωτικά, και όχι με την πολιτική έννοια του όρου. Μιλάμε για στρατιωτική επιχειρησιακή ελευθερία, όπως έγινε σήμερα στην Τζενίν», είπε ο Γκάλαντ, αναφερόμενος προκλητικά στην αιματηρή εισβολή ισραηλινών κομάντος στο Νοσοκομείο «Ιμπν Σινά» της εν λόγω πόλης στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη (βλ. σχετικό θέμα).

Ταυτόχρονα ο Γκάλαντ απείλησε για άλλη μια φορά με κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, υπαινισσόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι η απόσυρση ταξιαρχίας Κιργιάτι από τη Λωρίδα της Γάζας και η αντικατάστασή της με άλλη, από την πόλη Χαν Γιούνις, εξυπηρετεί τα σχέδια ενίσχυσης του λεγόμενου βόρειου μετώπου στα σύνορα με τον Λίβανο. «Σύντομα θα αναλάβουμε δράση (...) έτσι οι δυνάμεις στον βορρά θα ενισχυθούν», είπε ο Γκάλαντ, προσθέτοντας ότι έφεδροι θα αποσυρθούν προκειμένου να προετοιμαστούν γι' αυτές τις μελλοντικές επιχειρήσεις.

Το ίδιο είχε πει πριν λίγες μέρες και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χ. Χαλεβί, επισημαίνοντας ότι η πιθανότητα ενός πολέμου «μέσα στους επόμενους μήνες» στο βόρειο τμήμα της χώρας είναι σήμερα «πολύ υψηλότερη από ό,τι ήταν στο παρελθόν».

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, Ισραηλινός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο «Reuters» εκτίμησε ότι το Ισραήλ ακόμα απέχει πολλούς μήνες από την επίτευξη των στόχων του στη Γάζα. Οπως είπε, για να επιτευχθεί αυτό «θα χρειαστεί όλο το 2024, ίσως και μέρος του 2025».

Νέες βάρβαρες ισραηλινές επιθέσεις σε νοσοκομεία

Την ίδια ώρα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας διαρκώς τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων.

Συνολικά 26.751 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις και άλλοι 65.636 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 114 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 249.

Κλιμακώνοντας τις βάρβαρες επιθέσεις στα Νοσοκομεία «Νάσερ» και «Αμάλ» στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, χθες το απόγευμα Ισραηλινοί στρατιώτες, συνοδεία αρμάτων μάχης, εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο του «Αμάλ» και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό, καθώς και να εκτοξεύουν βόμβες κρότου - λάμψης, εκφοβίζοντας τους χιλιάδες αμάχους που είχαν βρει εκεί καταφύγιο και απαιτώντας την εκκένωσή του, υπό την απειλή των όπλων.

Εξίσου δύσκολη ήταν η κατάσταση και στο Νοσοκομείο «Νάσερ», με τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρ. Λιντμάγιερ να δηλώνει σε δημοσιογράφους στη Γενεύη: «Η κατάσταση περιμετρικά του Νάσερ έχει επιδεινωθεί, τα πυρά, οι μάχες γύρω από αυτό, η δυσκολία στην πρόσβαση για τους ανθρώπους προκειμένου να φτάσουν στο Νάσερ ή η δυσκολία να φύγουν».

Στο μεταξύ ο ισραηλινός κατοχικός στρατός παραδέχτηκε χθες ότι έστειλε «μεγάλους όγκους νερού» μέσα σε σήραγγες που χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας για να «εξουδετερώσει» τις υποδομές αυτές, διασφαλίζοντας τάχα ότι δεν θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση του άμαχου πληθυσμού στο πόσιμο νερό - που του το στερεί ούτως ή άλλως από την αρχή του πολέμου, επιβάλλοντας σκληρό εμπάργκο σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των συστημάτων ύδρευσης, αφαλάτωσης κ.ο.κ.

Το Ισραήλ παρέδωσε χθες στις παλαιστινιακές αρχές τις σορούς δεκάδων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα τις τελευταίες βδομάδες, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι σοροί τις οποίες κρατούσε το Ισραήλ παραδόθηκαν στο υπό ισραηλινό έλεγχο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και θα ενταφιαστούν σε ομαδικούς τάφους στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δεν ανέφερε πόσοι νεκροί παραδόθηκαν.

Σκληρά παζάρια για συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων

Παράλληλα εντείνονται τα σκληρά παζάρια μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ ε διάφορους διαμεσολαβητές, με στόχο μια νέα συμφωνία για την απελευθέρωση των δεκάδων Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ και μια εκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε χθες ότι μέσω Αράβων μεσολαβητών πήρε την πρόταση που διαμορφώθηκε στο Παρίσι, κατά την κυριακάτικη συνάντηση των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Ισραήλ, Κατάρ, Αιγύπτου και Ιορδανίας, αναφέροντας ότι τη «μελετά» και ότι θα υποβάλει απάντηση. Ο Χανίγια τόνισε ωστόσο ότι «η βάση» (της απάντησης) θα είναι «η προτεραιότητα να σταματήσει η επίθεση». Αναφέρει επίσης πως πήρε πρόσκληση να μεταβεί στο Κάιρο για να τη συζητήσει.

Σύμφωνα με «ασφαλείς πληροφορίες» που μετέδωσε χτες το CNN, προτείνεται να γίνει παύση των εχθροπραξιών για 6 βδομάδες, στη διάρκεια των οποίων θα γίνει σταδιακή απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι, με ανταλλαγή Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, σε αναλογία ένας Ισραηλινός προς τρεις Παλαιστίνιους. Σε δεύτερη φάση προτείνεται η ανταλλαγή αιχμάλωτων Ισραηλινών στρατιωτών με μεγαλύτερο ποσοστό απελευθέρωσης Παλαιστίνιων «κρατουμένων ασφαλείας». Το ίδιο δίκτυο πάντως, αναφερόμενο στη στάση της Χαμάς σε αυτήν την πρόταση, μετέδωσε ότι για την παλαιστινιακή οργάνωση προτεραιότητα είναι «η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής από τη Λωρίδα της Γάζας».

Το «κεντροδεξιό» μαξιλάρι του Νετανιάχου

Σε αυτό το φόντο, ακροδεξιοί υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης απειλούν να αποχωρήσουν και να ρίξουν την κυβέρνηση εφόσον προωθηθεί σχέδιο για την απελευθέρωση ομήρων το οποίο δεν τους βρίσκει σύμφωνους.

Ωστόσο ο Γιαΐρ Λαπίντ, πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Γες Ατίντ», δήλωσε έτοιμος να δώσει στην κυβέρνηση Νετανιάχου «ένα δίχτυ ασφαλείας» εφόσον πρόκειται για συμφωνία που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων, ακόμα και με αντάλλαγμα απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων και «μακρά παύση» των μαχών στη Γάζα. Ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Λαπίντ είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Νετανιάχου, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκριση της συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων.

Πάντως ο ίδιος ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε χθες ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Λωρίδα της Γάζας ή να απελευθερώσει σημαντικούς Παλαιστίνιους κρατούμενους από τις ισραηλινές φυλακές, μειώνοντας τις προσδοκίες για συμφωνία που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των άνω των 130 Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων.

Στο στόχαστρο η UNRWA

Το ίδιο διάστημα το Ισραήλ, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και συμμάχους του από την ΕΕ, εντείνουν τη στοχοποίηση της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), βάζοντας κι άλλα εμπόδια στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, που μπαίνει με το σταγονόμετρο στη Γάζα.

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν επέμεινε ότι είναι «βάσιμες» οι πληροφορίες του Ισραήλ για πιθανή εγκληματική δράση υπαλλήλων της UNRWA, χωρίς να δημοσιοποιήσει το παραμικρό στοιχείο.

Από την πλευρά της Ρωσίας ο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, σχολιάζοντας την αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ευρωατλαντικού μπλοκ - με βάση κατηγορίες για φερόμενη εμπλοκή 12 εργαζομένων της στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7/10 - ανέφερε ότι «αυτό που συνέβη και συμβαίνει είναι μια συλλογική τιμωρία, που απαγορεύεται από το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο». Ο ίδιος πρότεινε τη διεξαγωγή έρευνας για τις καταγγελίες, επισημαίνοντας πως «αν αντί αυτής της έρευνας υπάρξει μια συλλογική τιμωρία της UNRWA, και κυρίως εκείνων στους οποίους ο ΟΗΕ παρέχει ανεκτίμητη βοήθεια, τότε νομίζω ότι θα πρόκειται για λάθος απόφαση».

Επιπλέον, 21 διεθνείς ΜΚΟ δήλωσαν «αγανακτισμένες» μετά την απόφαση 12 χωρών να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA την ώρα που η Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με «ανθρωπιστική καταστροφή».

Οπως επεσήμαναν, η UNRWA είναι «η βασική πάροχος βοήθειας» στη Γάζα και στην περιοχή, και η διακοπή της χρηματοδότησής της «θα έχει επιπτώσεις στη ζωτικής σημασίας βοήθεια που παρέχεται σε πάνω από 2 εκατ. αμάχους, που περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά». Οι οργανώσεις αυτές δήλωσαν «σοκαρισμένες» από την «ανεύθυνη» απόφαση των δωρητών «να διακόψουν τα προς το ζην ενός ολόκληρου πληθυσμού» ενώ «οι ίδιες χώρες ζητούσαν την ενίσχυση της βοήθειας στη Γάζα». Υπενθύμισαν δε ότι όλα αυτά γίνονται «την ώρα που η ανθρωπιστική καταστροφή επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα στη Γάζα».

Η UNRWA έχει χάσει 152 εργαζόμενούς της, που έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 7/10, ενώ 141 εγκαταστάσεις της έχουν υποστεί ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, τόνισαν οι ΜΚΟ.

«1 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει γύρω ή μέσα σε 154 καταφύγια της UNRWA», η οποία συνεχίζει το έργο της «σε σχεδόν αδύνατες συνθήκες», προκειμένου να προσφέρει τρόφιμα, πόσιμο νερό και εμβόλια στους κατοίκους της Γάζας, ανέφεραν.

Οι άλλες υπηρεσίες που έχουν παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακα «δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η UNRWA», τόνισαν οι 21 διεθνείς ΜΚΟ και πρόσθεσαν: «Αν συνεχιστεί η αναστολή της χρηματοδότησης, κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με πλήρη κατάρρευση της ανθρωπιστικής απάντησης, η οποία είναι ήδη ιδιαίτερα περιορισμένη, στη Γάζα».

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η αντιπαράθεση γύρω από την UNRWA «εκτρέπει την προσοχή» από την ανθρωπιστική κρίση και τους σχεδόν 27.000 νεκρούς στη Γάζα.

«Οι εγκληματικές ενέργειες δεν πρέπει ποτέ να μένουν ατιμώρητες, αλλά η τρέχουσα συζήτηση απλώς εκτρέπει την προσοχή από αυτό που πραγματικά συμβαίνει κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό στη Γάζα», δήλωσε από τη Γενεύη ο Κρ. Λιντμάγιερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Κτηνώδης επίθεση Ισραηλινών κομάντος μέσα σε νοσοκομείο της Τζενίν

Ισραηλινοί κομάντος, μεταμφιεσμένοι σε υγειονομικούς και ασθενείς, εισέβαλαν στο νοσοκομείο για να δολοφονήσουν
Ισραηλινοί κομάντος, μεταμφιεσμένοι σε υγειονομικούς και ασθενείς, εισέβαλαν στο νοσοκομείο για να δολοφονήσουν
Παράλληλα με το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός κλιμακώνει τις κτηνωδίες εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.

Αποκαλυπτικά είναι τα πλάνα από τη δολοφονική εισβολή που πραγματοποίησαν μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του ισραηλινού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας στο Νοσοκομείο Ιμπν Σινά της πόλης Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ισραηλινοί κομάντος, που είχαν μεταμφιεστεί σε νοσηλευτές, σε ασθενείς και γυναίκες με ισλαμικές μαντίλες, εισέβαλαν, το βράδυ της Δευτέρας, πάνοπλοι στο Νοσοκομείο της Τζενίν και σκότωσαν 3 νέους Παλαιστίνιους, μέλη οργανώσεων, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν «επικείμενες επιθέσεις».

Η εισβολή των κομάντος καταγράφηκε από τις κάμερες του νοσοκομείου, ενώ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, διέπραξαν τις δολοφονίες έχοντας στα όπλα τους σιγαστήρα.

Η επίθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας αλλά και της Χαμάς, που τη χαρακτήρισε «δειλή δολοφονία».

Οπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, οι ένοπλοι κομάντος σκότωσαν τον 27χρονο Μοχάμεντ Τζαλάμνα, που νοσηλευόταν παράλυτος, λέγοντας πως σχεδίαζε «επίθεση», και δύο αδέλφια, τον Μπαζίλ και τον Μοχάμεντ Γαζάουι, επειδή «κρύβονταν στο νοσοκομείο και εμπλέκονταν σε επίθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ