ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Χαιρετίζει την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ από τους μεταλλεργάτες της Τουρκίας

«Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας χαιρετίζει τη σημαντική επιτυχία των μεταλλεργατών της Τουρκίας που, κόντρα σε εργοδότες και κυβέρνηση, υπέγραψαν νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση.

Ενώ ήδη οι εργοδότες είχαν προχωρήσει σε ανακοίνωση λοκ άουτ, η κυβέρνηση της Τουρκίας, ως εκπρόσωπος των βιομηχάνων Μετάλλου της Τουρκίας, απαγόρευε στο Συνδικάτο Birlesik Metal και στους 180.000 μεταλλεργάτες της Τουρκίας να προχωρήσουν σε απεργία στις 2 Φλεβάρη. Κόντρα στην κυβερνητική απαγόρευση οι μεταλλεργάτες της Τουρκίας ετοιμάζονταν να απεργήσουν διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης οι μεταλλεργάτες διεκδικούσαν διετή Συλλογική Σύμβαση με αύξηση 30% στους μισθούς. Οι εργοδότες αντιπρότειναν 3ετή σύμβαση με αύξηση 3%. Μετά ανέβασαν την πρότασή τους στο 6%.

Η αποφασιστικότητα των μεταλλεργατών να συνεχίσουν τον αγώνα και να προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις τους, παρά τις απαγορεύσεις και τα εμπόδια των εργοδοτών, οδήγησε την εργοδοσία να αποδεχθεί διετή Κλαδική Συλλογική Σύμβαση με αύξηση 26%.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας καταγγέλλει τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να εμποδίσει τους αγώνες των εργατών. Αντίστοιχες πρακτικές και μεθόδους επιχειρούν και οι εργοδότες στην Ελλάδα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Για εμάς ήταν πολύ σημαντική η αλληλεγγύη του Birlesik Metal στον δικό μας αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, την οποία πετύχαμε μετά από 9 μήνες αγώνων.

Χαιρετίζουμε τη σημαντική επιτυχία του Συνδικάτου Birlesik Metal και σας εκφράζουμε την ταξική μας αλληλεγγύη.

Ζήτω ο αγώνας των μεταλλεργατών!»

ΣΕΡΒΙΑ - ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Συμφωνίες για μεγάλες τουρκικές επενδύσεις

Από τη συνάντηση του Ερντογάν με τους ηγέτες της Σερβίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

AP

Από τη συνάντηση του Ερντογάν με τους ηγέτες της Σερβίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Ενδεικτικές των πολυεπίπεδων μονοπωλιακών σχεδιασμών που προχωρούν στα Βαλκάνια είναι οι συμφωνίες που συζητήθηκαν στην προχτεσινή συνάντηση που είχαν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρόεδρος των Βόσνιων μουσουλμάνων Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι «πολιτικές και οικονομικές σχέσεις» όπως και «οι επενδύσεις και τα κοινά (επιχειρηματικά) σχέδια μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας και μεταξύ Τουρκίας και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης». Ενώ στη σχετική ανακοίνωση τονίστηκε πως «δόθηκε έμφαση στη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης της ειρήνης μεταξύ των βαλκανικών λαών, ειδικά των Βόσνιων, των Σέρβων και των Κροατών που ζουν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη». Ακόμα, σημειώθηκε ότι «κοινά (επιχειρηματικά) σχέδια θα τεθούν σε εφαρμογή», ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν τόνισε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τη σκληρή της δουλειά για να βελτιώσει τις εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων, ειδικά τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τη Σερβία».

Τουρκικά και βαλκανικά ΜΜΕ μετέδιδαν στις ιστοσελίδες τους ότι τα σχέδια που συζητήθηκαν στη συνάντηση αφορούν κυρίως την επιτάχυνση μεγάλων έργων υποδομής. Μάλιστα, ο Ιζετμπέγκοβιτς αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατασκευή ενός μεγάλου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τις δύο βαλκανικές χώρες (η ακριβής διαδρομή του ωστόσο παραμένει πεδίο διαφωνιών), μιλώντας για «γιγάντιο σχέδιο» και συμπληρώνοντας ότι «η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, που καταφέρνει μεγάλα πράγματα». Μεταξύ άλλων, ο Ιζετμπέγκοβιτς ισχυρίστηκε πως ο Βούτσιτς διαβεβαίωσε πως Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη «δεν θα εμπλακούν σε διαμάχες ξανά» και χαρακτήρισε μάλιστα τη συνάντηση των τριών «δυνάμει ιστορική».

Αλλά και ο Σέρβος Πρόεδρος - σύμφωνα πάντα με τα σχετικά δημοσιεύματα - εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Τουρκία για τη συμβολή της στο κλίμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των βαλκανικών «εταίρων». Δήλωσε επίσης «πάντα έτοιμος να ανταποκριθώ σε κάθε πρόσκληση για συνομιλίες», αφού «είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνομιλούμε».

Να σημειωθεί πάντως ότι οι ηγεσίες των Σέρβων και των Κροατών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης άσκησαν κριτική στον «ενθουσιασμό» με τον οποίο εμφανίστηκαν οι τρεις άνδρες στη συνάντηση, διαμαρτυρόμενες μάλιστα ότι ο Ιζετμπέγκοβιτς εκπροσωπεί μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας του και όχι συνολικά τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

30ή ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Προώθηση της αφρικανικής «ολοκλήρωσης» για τα συμφέροντα μονοπωλίων

Και στο βάθος κατηγορίες για ηλεκτρονική παρακολούθηση της Αφρικανικής Ενωσης από Κινέζους χάκερ...

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Σειρά πολιτικών αποφάσεων με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και της κερδοφορίας των μονοπωλίων σε δεκάδες χώρες - μέλη της Αφρικής, στο πλαίσιο πολιτικών της λεγόμενης Ατζέντας 2063, με στόχο τον κοινωνικοοικονομικό «μετασχηματισμό» της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) και τη δημιουργία μίας μεγάλης περιοχής «ελεύθερου εμπορίου», προώθησαν δεκάδες ηγέτες χωρών - μελών της Αφρικανικής Ενωσης, στο πλαίσιο της 30ής Συνόδου Κορυφής του οργανισμού στην έδρα του στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων τέθηκαν η καταπολέμηση της διαφθοράς, οι μεταρρυθμίσεις της Αφρικανικής Ενωσης, οικονομικές και πολιτικές, για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, πολιτικές για τον τερματισμό των κατά τόπους συγκρούσεων, αλλά και η αποδοκιμασία των πρόσφατων απαξιωτικών χαρακτηρισμών του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για αφρικανικές χώρες (είχε χαρακτηρίσει «απόπατο» την Αϊτή και χώρες της Αφρικής). Ο Πρόεδρος Τραμπ, πάντως, προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις Αφρικανών ηγετών, ανακοινώνοντας ότι υποστηρίζει την «ανάπτυξη» αφρικανικών χωρών και πως θα στείλει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, για περιοδεία σε χώρες της περιοχής «εντός του 2018».

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής εγκαινιάστηκαν ακόμη τα γραφεία της Κοινής Αφρικανικής Αγοράς Αερομεταφορών (SAATM), ενώ στο περιθώριο της Συνόδου οι ηγέτες Αιθιοπίας - Αιγύπτου - Σουδάν συναντήθηκαν, σε μία νέα προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που προκαλεί στις δύο τελευταίες η δημιουργία του μεγάλου αιθιοπικού «Φράγματος Αναγέννησης», έργο κόστους 4,8 δισ. δολαρίων, με στόχο τη δημιουργία τεράστιου υδροηλεκτρικού έργου που θα «δεσμεύσει» σημαντικές ποσότητες από τα αποθέματα του ποταμού Νείλου.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη αργά το βράδυ της Δευτέρας, μεταξύ άλλων: α) Αποφασίστηκε η ανάπτυξη της Κοινής Αφρικανικής Αγοράς Αερομεταφορών στο πλαίσιο της Ατζέντας 2063, β) η πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 21 Μάρτη για τη δημιουργία «Αφρικανικής Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου», γ) εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την επισφαλή κατάσταση στη Λιβύη και τη συνέχιση του πολιτικού αδιεξόδου, δ) χαιρετίστηκε η υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας στο Νότιο Σουδάν στις 21 Δεκέμβρη, αλλά την επόμενη στιγμή οι ηγέτες της ΑΕ εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για κρούσματα παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός. Επιπλέον, διόρισαν τα μέλη επιμέρους επιτροπών που θα επιληφθούν διαφόρων θεμάτων, επιλέγοντας την Αιγύπτια Αμάλ Μαχμούντ Αμάρ ως επικεφαλής του νέου φορέα «καταπολέμησης της διαφθοράς» στις χώρες - μέλη της Αφρικανικής Ενωσης.

Ανακοινώθηκε, τέλος, πως νέος προεδρεύων της ΑΕ θα είναι ο Πρόεδρος της Ρουάντας Πολ Καγκάμε.

Καταγγελίες για «κατασκοπεία» από Κινέζους χάκερ...

Με φόντο τη Σύνοδο, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde Afrique» αποκάλυψε ότι επί πέντε χρόνια ευαίσθητα δεδομένα συστημάτων μηχανοργάνωσης στην έδρα της ΑΕ στην Αντίς Αμπέμπα αντιγράφονταν και «αποθηκεύονταν» σε σέρβερ στη Σαγκάη. Η εφημερίδα, φωτογραφίζοντας την κλοπή ευαίσθητων δεδομένων από Κινέζους χάκερ, σημείωσε ότι η «αντιγραφή» των ευαίσθητων πληροφοριών γινόταν «κάθε πρωί στις 2.00, από τις 2 Γενάρη 2012 έως το Γενάρη τρέχοντος έτους». Αξιωματούχοι της ΑΕ, μιλώντας στην εφημερίδα, κατηγόρησαν το Πεκίνο πως βρίσκεται πίσω από την υπόθεση.

Ωστόσο, αυτό το διέψευσε χτες αξιωματούχος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτήρισε τις κατηγορίες «εντελώς αβάσιμες».

Δυτικοί αξιωματούχοι αξιοποίησαν, πάντως, το ρεπορτάζ της γαλλόφωνης εφημερίδας «Le Monde Afrique», για να προωθήσουν τα δικά τους μονοπωλιακά συμφέροντα απέναντι σε Κινέζους ανταγωνιστές τους. Κατηγόρησαν έτσι εμμέσως πλην σαφώς τους Αφρικανούς αξιωματούχους για «αφέλεια», επειδή όπως υποστήριξαν επέτρεψαν την ανέγερση του 19ώροφου στρατηγείου της ΑΕ από την κινεζική κρατική κατασκευαστική εταιρεία «China State Construction Engineerign Corp.» και ανέθεσαν τη δημιουργία των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων στις δύο κινεζικές εταιρείες «Huawei» και «ZTE».

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Απεργία ενάντια στις περικοπές για τους ανέργους

ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Απεργία έχουν προκηρύξει για την Παρασκευή συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει περικοπές στις παροχές των ανέργων.

Από φέτος, στο πλαίσιο αυτού του αποκαλούμενου «ενεργού μοντέλου» της ανεργίας, προϋπόθεση για να παίρνει ο άνεργος το επίδομα θα είναι: Είτε να έχει εργαστεί τουλάχιστον 18 ώρες σε διάστημα τριών μηνών είτε να έχει μηνιαίο εισόδημα 240 ευρώ από κάποια «επιχειρηματική δραστηριότητα» είτε να έχει παρακολουθήσει κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Διαφορετικά το επίδομα θα μειώνεται κατά 4,65% κάθε μήνα (αντιστοιχεί στο ποσό μιας μέρας). Δηλαδή, οι άνεργοι θα βρίσκονται σε ένα διαρκές κυνήγι λίγων ωρών «δουλειάς» ή «κατάρτισης» προκειμένου να έχουν κάποιες παροχές.

Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που στοχεύει, από τη μία, στην περικοπή των κρατικών δαπανών για τους ανέργους που δεν θα καταφέρουν να βρουν ημιαπασχόληση και, από την άλλη, στον εξαναγκασμό τους να δεχτούν οποιαδήποτε δουλειά, με οποιουσδήποτε όρους, παρέχοντας στις επιχειρήσεις έναν σημαντικό αριθμό «εφεδρικών» ευέλικτων εργαζομένων. Να σημειωθεί πως ήδη οι άνεργοι στη Φινλανδία ενδέχεται να έχουν κυρώσεις αν αρνηθούν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας που τους προτείνει το γραφείο απασχόλησης.

«Η προσωρινή εργασία και η συμμετοχή των ανέργων σε υπηρεσίες μειώνουν τη δυνατότητά τους να αναζητούν θέσεις εργασίας που να αντιστοιχούν στην εκπαίδευση και τις δεξιότητές τους», λέει η Κεντρική Οργάνωση Φινλανδικών Συνδικάτων (SAK) - η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση - που είναι ο βασικός διοργανωτής της απεργίας, στην οποία συμμετέχει επίσης και ο δημόσιος τομέας, οι οδηγοί τραμ, μετρό και λεωφορείων, συνδικάτα της βιομηχανίας κ.ά., ενώ πάνω από 130.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια. Επίσης, θα οργανωθεί μεταφορά διαδηλωτών από επαρχιακές πόλεις της χώρας για να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στο Ελσίνκι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ