ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Να απελευθερωθεί άμεσα η Αχέντ Ταμίμι

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, σχετικά με το αίτημα για την άμεση απελευθέρωση της νεαρής Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι, σημειώνει:

«Μετά και την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, η ισραηλινή κυβέρνηση αποθρασύνεται ενισχύοντας την επιθετικότητά της σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Το κράτος του Ισραήλ κλιμακώνει τις δολοφονίες Παλαιστινίων διαδηλωτών, την καταστολή, τις συλλήψεις, τις φυλακίσεις, επεκτείνοντας τους εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ενδεικτικό στοιχείο της βαρβαρότητας των δυνάμεων καταστολής του Ισραήλ είναι η σύλληψη ακόμα και της 16χρονης Αχέντ Ταμίμι. Τη συνέλαβαν μέσα στο σπίτι της με την προκλητική κατηγορία της αντίστασης κατά των αρχών αποδίδοντάς της μάλιστα 12 κατηγορίες για τη δράση της ενάντια στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από τον ισραηλινό στρατό.

Στο πρόσωπο της Αχέντ Ταμίμι διώκεται το αναφαίρετο δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να παλεύει ενάντια στην κατοχή, για το δικαίωμα να έχει ο ίδιος πατρίδα, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία καλεί την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία στις χώρες μας να καταδικάσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δίωξη της Αχέντ Ταμίμι απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή της και την άρση όλων των κατηγοριών.

Να καταδικάσουν το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και την κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας.

Να σταθούν αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, στην προκλητική απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Να δυναμώσουν την πάλη τους για τη δημιουργία και αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ».

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Νέες πρωτοβουλίες φορέων για την απελευθέρωση της Αχέντ Ταμίμι

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΣ
Νέες δράσεις αλληλεγγύης για την απελευθέρωση της νεαρής Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι και όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων στις φυλακές του Ισραήλ φτάνουν καθημερινά στο ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, νέα μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΒΓΑ, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΜΑΣ, Σύλλογοι Εστιακών Φοιτητών, οι γιατροί του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Ανακοινώσεις με αντίστοιχο περιεχόμενο εξέδωσαν επίσης το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, αναδεικνύοντας παράλληλα τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μιλά για «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», ενώ οικοδομεί σχέσεις με κράτη - δολοφόνους, όπως το κράτος του Ισραήλ, και ταυτόχρονα συνεχίζει να μην αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία, τους νέους εργαζόμενους, τους φοιτητές και σπουδαστές, να δυναμώσουν τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης με ψηφίσματα, φωτογραφίες με την αφίσα της καμπάνιας της Επιτροπής Νέων Εργαζομένων της ΠΣΟ και πολύμορφες δράσεις, και να στέλνονται στα mail: neoipame@pamehellas.gr και pame@pamehellas.gr.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΓΙΑΤΡΟΙ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
ΓΙΑΤΡΟΙ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΕΒΓΑ»
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΕΒΓΑ»
ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ
Καταγγέλλουν την ισραηλινή κατοχή κατά του Παλαιστινιακού λαού

Με αφορμή την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Ελλάδα

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου στην Ελλάδα, καταγγέλλει για άλλη μια φορά την ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη και τις βαρβαρότητες κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Στην πράξη έχει αποδειχθεί πως η εμβάθυνση των πολιτικοστρατιωτικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ και των αντίστοιχων σχέσεων με την ΕΕ υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των λαών, είναι παράγοντας αποθράσυνσης της ισραηλινής επιθετικότητας κατά των Παλαιστινίων, φτάνοντας μέχρι του σημείου της δίωξης και φυλάκισης ακόμα και παιδιών, όπως της νεαρής Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι αυτή την περίοδο.

Η ΕΕΔΥΕ απαιτεί τον τερματισμό της κατοχής και την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967, και στη βάση αυτή καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την κωλυσιεργία και να προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ελληνικής Βουλής, του Δεκέμβρη του 2015».

Τη στήριξή της στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για μια πατρίδα ανεξάρτητη, ελεύθερη, κυρίαρχη, στα σύνορα του '67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εκφράζει και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Ελλάδα, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα πως «η ελληνική κυβέρνηση, με το αιτιολογικό της ενίσχυσης της θέσης της χώρας μας στους γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, το Αιγαίο, στηρίζει κάθε είδους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, βάζοντας σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή και την ευημερία των λαών της, μαζί και του ελληνικού. Με τις συμφωνίες που υπογράφει με το Ισραήλ, ακυρώνει στην πράξη την καταδίκη που διατύπωσε για την απόφαση των ΗΠΑ να ορίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ολόκληρη την Ιερουσαλήμ και τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια της Παλαιστίνης».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θεμελίωσαν το Μουσείο του Ολοκαυτώματος

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που θα ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη θεμελίωσαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν.

«Το Μουσείο αυτό είναι ένας φόρος τιμής στους χιλιάδες Ελληνες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σταλμένοι εκεί από τις ναζιστικές αρχές της πόλης και τους συνεργάτες τους. Και υπογραμμίζει αυτό το Μνημείο ότι τίποτε και κανένας δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες ούτε και τα θύματά τους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Χώρο μνήμης και μαρτυρίας χαρακτήρισε το Μουσείο ο Ρούβεν Ρίβλιν. Αναφέρθηκε στη σημαντική εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και στην επιχείρηση εξολόθρευσης που συντελέστηκε πριν από 75 χρόνια από τη θανατηφόρα μηχανή των ναζί. Οπως είπε, «από το Μάρτιο και μέσα στους επόμενους 5 μήνες, το 90% των Εβραίων της Ελλάδας εξολοθρεύτηκαν στα στρατόπεδα θανάτου».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών της πόλης, της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα ανεγερθεί στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, το χώρο από όπου ξεκίνησαν τα τρένα του θανάτου για τους περίπου 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης Αουσβιτς - Μπιρκενάου.

Ο χώρος για την ανέγερση του Μουσείου έχει παραχωρηθεί από τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Σχεδιάζεται να ανεγερθεί ένα εξαώροφο κυκλικό κτίριο από μέταλλο και γυαλί, το ύψος του οποίου θα φτάνει τα 32 μέτρα. Για την κατασκευή του υπολογίζεται πως απαιτούνται περίπου 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το γερμανικό κράτος, άλλα 10 εκατ. ευρώ από το Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" και τα υπόλοιπα από άλλα κεφάλαια (εβραϊκές κοινότητες κ.α.).

Εχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, και οι οικοδομικές εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Χτες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι παράλληλα με τη δημιουργία του Μουσείου, η ΓΑΙΟΣΕ, σε μια έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, θα δημιουργήσει ένα «Πάρκο Μνήμης» για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, το οποίο μόλις διαμορφωθεί, θα παραχωρηθεί στο δήμο της Θεσσαλονίκης και θα ενοποιηθεί με το Μουσείο. Επίσης ότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και η ΓΑΙΟΣΕ θα προχωρήσουν στην ευρύτερη αξιοποίηση του χώρου του εμπορικού σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ