ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πάρτε πίσω τις απολύσεις, η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Πανελλαδική απεργία από την Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών τη Δευτέρα 3/10 | Σύσκεψη σωματείων χτες στη Θεσσαλονίκη και μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα ενάντια στις απολύσεις

Πρωτοβουλίες κλιμάκωσης και συντονισμού του αγώνα μπροστά και στην απεργία στις 9 του Νοέμβρη αποφάσισε η σύσκεψη που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων της «Μαλαματίνα», ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία που εκδηλώνονται σε μια σειρά χώρους δουλειάς, και πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή δεκάδων εργατικών σωματείων και άλλων φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων ανακοινώθηκαν τα εξής:

-- Απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στην πύλη του εργοστασίου της «Μαλαματίνα» τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 7 π.μ., στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ). Η Ομοσπονδία καλεί τους νέους ιδιοκτήτες της «Μαλαματίνα» να ανακαλέσουν όλες τις παράνομες απολύσεις και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ. Επίσης, καλεί την Εισαγγελία να παρέμβει για να σταματήσει η παράνομη απασχόληση απεργοσπαστών στον χώρο του εργοστασίου και το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει για να σταματήσουν οι παράνομες πρακτικές των νέων ιδιοκτητών της επιχείρησης.

-- Συνέχεια με τη σύσκεψη που καλούν τα Εργατικά Σωματεία την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, για την προετοιμασία της απεργίας στις 9/11.

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας
Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας
-- Απογευματινό μαχητικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 7 Οκτώβρη μπροστά στα γραφεία της ΠΟΕΕΠ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Εισηγητικά ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», που προχτές του κοινοποιήθηκε η απόλυσή του, αναφέρθηκε στο ιστορικό της εργοδοτικής επίθεσης από τους νέους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, που είναι και ιδιοκτήτες του ομίλου MANTIS. Μια επίθεση που ξεκίνησε με απολύσεις, συνεχίστηκε με κλείσιμο τμημάτων και νέες απολύσεις εργαζομένων, με την καταστολή με χημικά από τα ΜΑΤ που το τελευταίο διάστημα έχουν αναλάβει ρόλο «μπράβου» της επιχείρησης και συνοδεύουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήθηκε. Επίθεση που κλιμακώθηκε με την απόλυση του ίδιου και του Αρη Μερκενίδη, προέδρου του Συνδικάτου Οδηγών - Πωλητών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας.

Τόνισε ότι η εργοδοσία σε αυτή την προσπάθεια είχε την πολύμορφη στήριξη της κυβέρνησης, που έθεσε στην υπηρεσία της όλους τους μηχανισμούς του κράτους, Αστυνομία, Εισαγγελία κ.ά. Είπε ότι κοινός στόχος εργοδοσίας και κυβέρνησης είναι να χτυπήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, να γονατίσουν τους εργαζόμενους και να τσακίσουν το δικαίωμα στην απεργία, να αφαιρέσουν κάθε δυνατότητα αγωνιστικής διεκδίκησης για τη βελτίωση των όρων εργασίας.

Από τη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Από τη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Στη συνέχεια μίλησε ο Νίκος Τζανετής, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και Λατομεία Β. Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), ο οποίος αναφέρθηκε στις μαζικές απολύσεις των 92 μεταλλωρύχων από το Μεταλλείο Ολυμπιάδας και στον αγώνα που δίνουν για να παραμείνουν στη δουλειά, μετά την αποχώρηση της εταιρείας - εργολάβου «EDILMAC», που δούλευε το μεταλλείο για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός». Εναν αγώνα με αίτημα την απορρόφηση των εργαζομένων από την «Ελληνικός Χρυσός», καθώς συνεχίζει και αναπτύσσει τη μεταλλευτική δραστηριότητα με πολύμορφες μάλιστα κρατικές ενισχύσεις. Αλλά και στην πείρα του αγώνα του Σωματείου για την ανάκληση της πρώτης απόλυσης συνδικαλιστή με τον νόμο Χατζηδάκη - του ίδιου ως προέδρου του ΣΕΜΛΑ - που δόθηκε με κλιμάκωση, πολύμορφα, με μαζική έκφραση της αλληλεγγύης εργαζομένων άλλων κλάδων και τελικά ήταν νικηφόρος.

Ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε για τις μαζικές απολύσεις σε «ΠΥΡΑΜΙΣ» και «ΑΛΟΥΜΥΛ» που συνολικά ξεπερνούν τις 50, αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της επίθεσης των επιχειρηματιών του κλάδου στα δικαιώματα των εργαζομένων με στόχο την παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας τους, σημειώνοντας το παράδειγμα της «ΑΛΟΥΜΥΛ», που μόνο το τελευταίο εξάμηνο εμφανίζει κερδοφορία μεγαλύτερη από 40 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα απολύει μαζικά εργαζόμενους. Αναφέρθηκε σε νικηφόρα παραδείγματα αγώνα του κλάδου και τόνισε την ανάγκη συντονισμού της πάλης με επίκεντρο την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ.

Ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν ζητήσει από τη διοίκηση του ΕΚΘ για τη Δευτέρα 3/10 να προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 7 έως τις 11 το πρωί, ώστε να εκφραστεί ακόμα πιο μαζικά η στήριξη στον αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνα». Σχολίασε την υποκριτική στάση συνδικαλιστικών δυνάμεων, που σήμερα εμφανίζονται πολέμιοι του νόμου Χατζηδάκη αλλά στην κοινοβουλευτική τους έκφραση ψήφισαν δεκάδες άρθρα του. Τόνισε ότι τον νόμο Χατζηδάκη τον έχουν καταργήσει ήδη στην πράξη οι εργαζόμενοι της «e-food», οι μεταλλωρύχοι της «EDILMAC» κ.ά. Και σημείωσε ότι μπορεί η εργοδοσία να έχει τον νόμο στα χέρια της, αλλά η εργατική τάξη έχει το δίκιο και θα παλέψει για να το επιβάλει.

Τον λόγο πήραν ακόμα δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και φορέων.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και μίλησε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος τόνισε ότι η εργατική τάξη πρέπει να δώσει τη μάχη ενάντια στην επιστροφή στον μεσαίωνα που της ετοιμάζουν. Ανέφερε ότι ο αγώνας των απεργών της «Μαλαματίνα» είναι ο επόμενος πυλώνας που στήνεται δίπλα σε αυτούς που προηγήθηκαν και συνέτριψαν τον νόμο Χατζηδάκη. Τόνισε ότι το μεγαλύτερο ανάχωμα που πρέπει να ξεπεράσουν οι εργαζόμενοι είναι να μην συμμετέχουν διά αντιπροσώπων, αλλά να μπουν αποφασιστικά οι ίδιοι στη μάχη και κυρίως να υπερβούν τις φωνές και τη λογική ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε αλλαγή με την εναλλαγή κυβέρνησης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης διαβάστηκε το κείμενο - άρθρο που έγραψε η γνωστή ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου, για τον αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και αναρτήθηκε στο πόρταλ του «902.gr».

«Νίπτει τας χείρας του» το υπουργείο για τις απολύσεις των συνδικαλιστών

Την επίθεση στους εργαζόμενους και τη συνδικαλιστική τους οργάνωση από την εργοδοσία στη «Μαλαματίνα» καταδίκασαν χτες το απόγευμα και στην Αθήνα δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την ώρα που τα σωματεία στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούσαν τη σύσκεψη.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία από δεκάδες κλάδους και χώρους δουλειάς. «Με ΜΑΤ και απολύσεις δεν κάνετε ρετσίνα, ζήτω η απεργία στη Μαλαματίνα», ήταν το μήνυμα που έστειλαν στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. «Θέλουν τους αγώνες στα νεκροταφεία, κάτω τα χέρια από τα σωματεία», κατήγγειλαν και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συναδέλφων τους. Το δικό της «παρών» δίνει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ενώνοντας τη φωνή της με τα εργατικά σωματεία.

Αντιπροσωπεία των Συνδικάτων είχε συνάντηση με τη γενική γραμματέα του υπουργείου. «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ σημαντικές», τόνισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Οπως κατήγγειλε, το υπουργείο δήλωσε αναρμόδιο για τις απολύσεις, σήκωσε τα χέρια ψηλά και συνέστησε στους εργαζόμενους να ...τα βρουν με την εργοδοσία. Την ίδια στιγμή, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση έχει «κουρέψει» 30 εκατομμύρια ευρώ χρέη της εργοδοσίας στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, ενώ της έχει λύσει τα χέρια ώστε να απολύει εργαζόμενους και εκλεγμένους συνδικαλιστές. «Είναι μια ξεδιάντροπη πολιτική. Λέμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να περάσει. Ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεχίζουν να συσσωρεύουν εκατομμύρια ευρώ, να αποσπούν εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ο κόσμος δεν έχει να ζεσταθεί, δεν έχει να φάει», υπογράμμισε.

«Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους μπροστά στην απεργία στις 9 Νοέμβρη, είναι πολύ γελασμένη», σημείωσε. Απαίτησε να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις, να γυρίσουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, να μπει τέρμα στην προσπάθεια τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς. «Σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κλάδους οργανώνουμε αποφασιστικό αγώνα, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη», κατέληξε και κάλεσε κάθε Σωματείο να σχεδιάσει τις αγωνιστικές του πρωτοβουλίες και να προετοιμάσει μεγάλη απεργιακή απάντηση στις 9 Νοέμβρη.

Αλληλεγγύη και απεργιακή κλιμάκωση

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και παράλληλα δίνοντας τον τόνο της κλιμάκωσης του αγώνα με την πανελλαδική πανεργατική απεργία.

«Τους λέμε ότι δεν τους φοβόμαστε. Θα πάρουν απάντηση στην απεργία στις 9 Νοέμβρη», τόνισε ο Παύλος Αλεξανδράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. «Οι εκπαιδευτικοί είμαστε μαζί σας, συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα σας», είπε η Αθανασία Ρήγα, πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», ξεκαθάρισε ο Βασίλης Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Την αλληλεγγύη της ΟΓΕ μετέφερε η Αθηνά Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας, καταγγέλλοντας την επίθεση στους εργαζόμενους αρχικά με τις δυνάμεις καταστολής και τώρα με τις απολύσεις. «Τους λέμε ξεκάθαρα: Κάτω τα ξερά σας από τους πρωτοπόρους εργάτες», υπογράμμισε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά. «Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργαζομένων. Συνεχίζουμε στον δρόμο του αγώνα», είπε η Αλεξάνδρα Καπαρού, πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

Στα παραδείγματα της δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης αναφέρθηκε ο Γιάννης Σκλάβος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Πριν λίγες μέρες, υπενθύμισε, τα δικαστήρια έβγαλαν παράνομη την απεργία των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ». «Στις 9 Νοέμβρη να βουλιάξουν οι δρόμοι από τους απεργούς», κατέληξε. «Δίνουμε τη μάχη ώστε στις 9 Νοέμβρη κανένα σχολείο να μην ανοίξει. Ολοι στον δρόμο», τόνισε η Μάγδα Δρούγκα, μέλος της διοίκησης της ΕΛΜΕ Πειραιά. Τις δυνάμεις καταστολής που «κάνουν βάρδια» στο εργοστάσιο και τις απολύσεις εργαζομένων και εκλεγμένων συνδικαλιστών στη «Μαλαματίνα» κατήγγειλε ο Θωμάς Δημουλάς, από τον Σύλλογο Εργαζομένων στο ΨΝΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ