ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ
Εκβιαστικές αλλαγές έργου και στοχοποίηση συνδικαλιστών

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ τις απαράδεκτες ενέργειες της εργοδοσίας

Να σταματήσει η στοχοποίηση εκλεγμένων συνδικαλιστών και να μην προχωρήσει η εκβιαστική αλλαγή έργου 180 εργαζομένων από τη διοίκηση της «Cosmote Technical Services» (CTS, θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ), απαιτούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Εργασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, Γ. Γκιόκας, Λ. Κανέλλη, Δ. Μανωλάκου και Θ. Παφίλης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Γενάρη του 2021, η διοίκηση του ΟΤΕ προχώρησε στη μεταφορά 3.400 περίπου εργαζόμενων στη θυγατρική «Cosmote Technical Services» (CTS). Κατόπιν η CTS μονομερώς και αυθαίρετα ανακοίνωσε σε 180 εργαζόμενους (αποθηκάριους, διοικητικούς, οικονομικούς, back office κ.ά.), που υποστήριζαν τους τεχνικούς συναδέλφους τους, ότι το αντικείμενο εργασίας τους καταργείται και θα πρέπει αναγκαστικά να μετατραπούν σε τεχνικούς πεδίου, μέσω μιας «εκπαίδευσης» τριών ημερών. Οι 180 προαναφερόμενοι εργαζόμενοι έχουν στην πλειονότητά τους πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, με συγκροτημένα δικαιώματα, ανάμεσά τους υπάρχουν άτομα με διαπιστωμένα προβλήματα υγείας, ΑμεΑ κ.ά.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ αναδεικνύει ότι η απόφαση της CTS παραβιάζει ευθέως τη ΣΣΕ, «όπου αναφέρονται ρητά οι ακόλουθες μισθολογικές κατηγορίες για τους εργαζόμενους της εταιρείας: α) Υποστηρικτικές Εργασίες β) Κύριες Τεχνολογικές Εργασίες και γ) Αναπτυξιακές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες».

Επιπλέον, οι βουλευτές του Κόμματος υπογραμμίζουν ότι η εργοδοσία της CTS επιτίθεται στις συνδικαλιστικές ελευθερίες καθώς «με εξώδικη επιστολή αλλάζει μονομερώς ειδικότητα και αντικείμενο εργασίας στο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ Ευανθία Ρουτζούνη, που επί 34 χρόνια έχει την ειδικότητα οικονομικού».

Οι κινήσεις της CTS αντικειμενικά εξωθούν σε αποχώρηση εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα. Το έργο που προσέφεραν οι εργαζόμενοι αυτοί ουδέποτε καταργήθηκε στη μητρική εταιρεία, από την οποία προήλθαν, και εγείρεται εύλογα το ερώτημα ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε η μεταφορά τους στη θυγατρική.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα έχει υπάρξει και πόρισμα του ΣΕΠΕ στις 21/7/2022 όπου διαπιστώνονται μεταξύ άλλων:

«α) Η μονομερής προσπάθεια της διοίκησης για μετατροπή και αλλαγή ειδικότητας των εργαζομένων στη CTS, μέσω τριήμερων σεμιναρίων.

β) Η αποστολή εξώδικης επιστολής της διοίκησης, στην προσφεύγουσα συνδικαλίστρια και σε άλλους εργαζόμενους, με καταγεγραμμένα εκβιαστικά διλήμματα, που μόνο δείγματα καλής πίστης δεν αποτελούν για την εταιρεία CTS.

γ) Η ισχυρή σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας προς την εταιρεία CTS να προβεί στην αποκατάσταση της εργασιακής σχέσης και την τήρηση των εργασιακών όρων της προσφεύγουσας συνδικαλίστριας.

δ) Το γεγονός ότι ο κανονισμός εργασίας της εταιρείας δεν έχει κοινοποιηθεί στο ΣΕΠΕ, προκειμένου να αποφανθεί για τη νομιμότητά του σε σχέση με τη μονομερή μεταβολή εργασιακών καθηκόντων - ειδικοτήτων και της κατάχρησης του διευθυντικού δικαιώματος».

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, «τι μέτρα θα πάρει ώστε όλοι οι εργαζόμενοι της CTS να παραμείνουν σε έργα της ειδικότητάς τους και η διοίκηση της CTS να σταματήσει να στοχοποιεί - διώκει εκλεγμένους συνδικαλιστές, εν γένει τη συνδικαλιστική δράση».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οχι σε σκοτεινές πόλεις, παγωμένα σχολεία και κοινωνικές δομές

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Εσωτερικών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ενώ είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Στ. Πέτσα, ο οποίος, όπως αναδεικνύουν οι εργαζόμενοι, δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα σχετικά με τα δίκαια αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός εμμένει στην απαίτηση οι δήμοι να προχωρήσουν σε μείωση της Ενέργειας κατά 10%, «παρά το ότι αυτό θα σημαίνει σκοτεινές και επικίνδυνες πόλεις, μείωση της θερμοκρασίας στους παιδικούς σταθμούς, στις κοινωνικές δομές και στα κολυμβητήρια», όπως αναφέρει το Συνδικάτο. Για τις προσλήψεις προσωπικού είπε ότι «θα υλοποιηθεί ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2023 που έδωσαν οι δήμοι» χωρίς όμως να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί δεν υλοποιήθηκαν οι αντίστοιχες προσλήψεις που ζητούσαν οι δήμοι τις προηγούμενες χρονιές, με το Συνδικάτο να επισημαίνει και να καταγγέλλει τη χρόνια υποστελέχωση.

Ως προς τους μισθούς που έχουν παγώσει 12 χρόνια τώρα και κάθε μέρα συρρικνώνονται λόγω του πληθωρισμού, ο αναπληρωτής υπουργός «επανέλαβε τις "αστείες" δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, περί της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και του 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, που για το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών υπαλλήλων είναι από 0 έως 10 ευρώ το μήνα, ενώ παρέπεμψε την όποια συζήτηση για αυξήσεις στο 2023 με το νέο μισθολόγιο».

Το Συνδικάτο, αναδεικνύοντας ότι οι απαντήσεις του υπουργού ήταν «ευθυγραμμισμένες» με τον μοναδικό στόχο όλων των κυβερνήσεων για εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, καλεί τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε «μαζικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις, για την οργάνωση της απεργίας στις 9 Νοέμβρη, για το πώς θα νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς».

Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους του δήμου Καισαριανής

Στάση εργασίας, συγκέντρωση στο δημαρχείο και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της Καισαριανής πραγματοποίησαν προχτές οι εργαζόμενοι του δήμου, μετά από κάλεσμα του Σωματείου, αντιδρώντας στην αυταρχική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής, στις εκδικητικές μετακινήσεις, στη συρρίκνωση υπηρεσιών του δήμου που οδηγεί σε εντατικοποίηση και σε ανάθεση έργων σε ιδιώτες, στη μη χορήγηση Μέσων Ατομικής προστασίας κ.ο.κ.

Στο πλευρό των εργαζόμενων βρέθηκε ο Ηλίας Σταμέλος, πρώην δήμαρχος Καισαριανής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, ο Γιώργος Κατημερτζής, πρώην δήμαρχος Καισαριανής και νυν πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής, φορείς της πόλης και δημότες.

Ο Ηλίας Σταμέλος μετέφερε τη συμπαράστασή του, τονίζοντας πως ήδη από τέλη Αυγούστου στάλθηκε επιστολή των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την οικονομική κατάσταση του δήμου, ζητώντας κατεπειγόντως έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο. Κατήγγειλε επίσης τη συσσώρευση οφειλών προς τους εργαζόμενους από απλήρωτες υπερωρίες (έως και 7 μηνών), τη μη απόδοση Μέσων Ατομικής Προστασίας, γάλακτος κ.λπ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Από σήμερα στη μάχη των αρχαιρεσιών

«Τώρα είναι η ώρα λοιπόν να δυναμώσουμε και εμείς το δικό μας σωματείο! Το δικό μας όπλο απέναντι σε εργοδοσία και κυβερνήσεις», τονίζει ανάμεσα σε άλλα η απερχόμενη διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, καλώντας τους εργαζόμενους στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές στο Σωματείο, που αρχίζουν σήμερα Παρασκευή και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 27 Οκτώβρη.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σήμερα Παρασκευή (2 μ.μ. - 5 μ.μ.): «Ποσειδών». Αύριο Σάββατο και Κυριακή 2 Οκτώβρη (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8.30 μ.μ.): Εργατικό Κέντρο. Δευτέρα 3 Οκτώβρη (5 μ.μ. - 7 μ.μ.): Καλαμάκι. Τρίτη 4 Οκτώβρη: 12 μ. - 1.30 μ.μ. «Alykanas Beach Hotel» και 2 μ.μ. - 5.30 μ.μ. Αλυκανάς. Τετάρτη 5 Οκτώβρη (12 μ. - 5.30 μ.μ.): «Alua Plagos Hotel», Τραγάκι. Πέμπτη 6 Οκτώβρη (5 μ.μ. - 8 μ.μ.): Θέατρο Σαρακινάδου (φουαγιέ). Παρασκευή 7 Οκτώβρη: 12 μ. - 2 μ.μ. «Planos Beach Hotel» και 2 μ.μ. - 5 μ.μ. Τσιλιβί. Κυριακή 9 Οκτώβρη (11 π.μ. - 6 μ.μ.): «Domes Aulus Zante» (πρώην «Zante Beach»). Δευτέρα 10 Οκτώβρη (2 μ.μ. - 5 μ.μ.): «Caravel», Τσιλιβί. Τρίτη 11 Οκτώβρη (2 μ.μ. - 5 μ.μ.): «Le Sante», Τσιλιβί. Τετάρτη 12 Οκτώβρη (12 μ. - 5 μ.μ.): «Zante Blu», Tσιλιβί. Πέμπτη 13 Οκτώβρη (5 μ.μ. - 8 μ.μ.): Εργατικό Κέντρο. Παρασκευή 14 Οκτώβρη (5 μ.μ. - 7 μ.μ.): Κυψέλη (Μπελούσι). Σάββατο 15 Οκτώβρη (5 μ.μ. - 8 μ.μ.): Αμπελόκηποι (Ρόιδο). Κυριακή 16 Οκτώβρη (11 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 7.30 μ.μ.): Αγιος Κήρυκας. Τρίτη 18 Οκτώβρη (12 μ. - 5 μ.μ.): «Carreta Hotel», Καλαμάκι. Τετάρτη 19 Οκτώβρη (12 μ. - 5 μ.μ.): «Carreta Hotel», Τσιλιβί. Πέμπτη 20 Οκτώβρη (5 μ.μ. - 8 μ.μ.): Μαχαιράδο. Παρασκευή 21 Οκτώβρη: 5 μ.μ. - 7 μ.μ. Κοιλιωμένος και 7.30 μ.μ. - 9 μ.μ. Αγιος Λέων. Σάββατο 22 Οκτώβρη (5 μ.μ. - 8 μ.μ.): Βολίμες. Κυριακή 23 Οκτώβρη (11 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.): Λιθακιά. Δευτέρα 24 Οκτώβρη (5 μ.μ. - 8 μ.μ.): Μουζάκι. Τρίτη 25 και Τετάρτη 26 Οκτώβρη (5 μ.μ. - 8 μ.μ.): Εργατικό Κέντρο. Πέμπτη 27 Οκτώβρη (11 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.): Εργατικό Κέντρο.

Να απαλλαγούν οι συνδικαλιστές που αποκάλυψαν τη νοθεία στην ΑΔΕΔΥ

Την απαλλαγή της Βέτας Πανουτσάκου, προέδρου της ΟΣΥΑΠΕ και μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, και του Αντώνη Πατίδη, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΔΟΥ, από τη δίκη που τους σέρνει με θράσος ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ Β. Σπανάκης, επειδή αποκάλυψαν απόπειρα νοθείας στο 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, απαιτούν συνδικαλιστικές οργανώνεις όπως η ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η μηνυτήρια αναφορά εκδικάζεται σήμερα, Παρασκευή, με την ΟΣΥΑΠΕ να θυμίζει για την υπόθεση ότι με το διαβατήριό του και την κάρτα αντιπροσώπου του Β. Σπανάκη «πήγε να ψηφίσει άλλος αντιπρόσωπος της ΔΑΚΕ που είχε ήδη ψηφίσει, ο οποίος και "πιάστηκε στα πράσα" από τους παραπάνω συνδικαλιστές!

Κατόπιν, κάνοντας αντιστροφή της πραγματικότητας... και χωρίς να ντραπεί, ο Β. Σπανάκης μήνυσε τους συνδικαλιστές, επειδή έκαναν το καθήκον τους να αποκαλύψουν την απόπειρα νοθείας, ενώ τον ίδιο φρόντισε να τον απαλλάξει η κυβέρνησή του από την κατηγορία αυτή με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε».

Η ΟΣΥΑΠΕ εκφράζει τη στήριξή της «στους συναδέλφους, οι οποίοι έκαναν το αυτονόητο και απαιτούμε την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία».

Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Ηλιούπολης και Κορυδαλλού.

Νέο ΔΣ στη ΓΣΕΒΕΕ

Πραγματοποιήθηκαν στις 24 και 25 Σεπτέμβρη οι εργασίες της 52ης Γενικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Τη δεύτερη μέρα των εργασιών διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» έλαβε 27 ψήφους (από 29 το 2019), δηλαδή ποσοστό 12,8%, και εξέλεξε 6 εκπροσώπους στο νέο ΔΣ (είχε 7 στο προηγούμενο). Η παράταξη ΠΑΣΚΜΕ - Συνεργαζόμενοι έλαβε 118 ψήφους (από 69) και εξέλεξε 30 έδρες στο ΔΣ (από 25). Η «Ενωτική Συνδικαλιστική Δράση» πήρε 44 ψήφους (από 58) και 10 έδρες (από 15) και η ΑΣΚΕΒΕΕ έλαβε 22 ψήφους (από 18) και 5 έδρες (από 4).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ