ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε απεργιακούς ρυθμούς η δράση των συνδικάτων για τις 9 Νοέμβρη

Από συγκεντρώσεις σε εργοτάξια ενόψει της απεργίας
Από συγκεντρώσεις σε εργοτάξια ενόψει της απεργίας
Διευρύνονται οι παρεμβάσεις των συνδικάτων για την προπαγάνδιση της απεργίας στις 9 Νοέμβρη, παράλληλα με την ανάπτυξη συλλογικών διαδικασιών και κινητοποιήσεων στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές για μια σειρά ζητημάτων που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Στόχος είναι η επιτυχία της απεργίας να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και να αποτελέσει έναν μεγάλο αγωνιστικό σταθμό που θα δώσει νέα πνοή στα συνδικάτα, θα δημιουργήσει νέες εστίες αντίστασης, θα τροφοδοτήσει νέους ταξικούς αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, προστασία του εισοδήματος, ρεύμα και τρόφιμα φτηνά για τον λαό κ.ο.κ.

Συσκέψεις συντονισμού σε όλη τη χώρα

Σημαντικοί σταθμοί μέχρι την απεργία είναι οι συσκέψεις συντονισμού που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα από συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Στην Αττική, εργατικά συνδικάτα απευθύνουν σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κάλεσμα σε σύσκεψη την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Την ίδια μέρα οργανώνεται πλατιά σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Ξάνθη την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Από τη σύσκεψη στη Λάρισα
Από τη σύσκεψη στη Λάρισα
Στη Νάουσα την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Στον Βόλο την Τετάρτη 5 Οκτώβρη.

Στην Κοζάνη, την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Κοινός βηματισμός εργαζομένων - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων στη Λάρισα

Ο συντονισμός της δράσης και η οργάνωση της πάλης για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια όπου βυθίζεται ο λαός, βρέθηκαν στο επίκεντρο χτεσινής σύσκεψης που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστές από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, τον Εμπορικό Σύλλογο και φοιτητικούς συλλόγους, αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινής δράσης και συλλογικής - οργανωμένης διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων του λαού.

Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ανέδειξαν τα προβλήματα που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα της περιοχής και τους ενόχους γι' αυτά. Μεταφέρθηκε ακόμα η πείρα από την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης σε κλάδους όπως ο Επισιτισμός, το Φάρμακο και τα Τρόφιμα, και συζητήθηκαν αιτήματα και διεκδικήσεις που θα προβληθούν με μια σειρά δράσεων το επόμενο διάστημα, με σταθμό την πανεργατική - πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής:

-- Να πραγματοποιηθεί απογευματινό συλλαλητήριο την Τετάρτη 12 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Να στηριχθεί η κινητοποίηση με τρακτέρ που αποφάσισαν οι αγρότες του Τυρνάβου την Τρίτη 11 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ. έξω από το κτίριο της Περιφέρειας.

-- Αντίστοιχα, να στηριχθεί η απεργία των εργαζομένων και υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και το συλλαλητήριο των συνταξιούχων την Πέμπτη 20 Οκτώβρη.

Συλλαλητήριο αποφασίστηκε και στην Καρδίτσα από σωματεία και φορείς, για την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Σε Κεφαλονιά - Ιθάκη

Δυναμικά στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 9 Νοέμβρη μπαίνει και το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, που την Τετάρτη πραγματοποίησε πλατιά σύσκεψη σωματείων και φορέων στα δύο νησιά.

Στη σημασία και την ανάγκη μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων αναφέρθηκε στην εισηγητική ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΚ-Ι, Σπύρος Καμπίτσης, καλώντας να νεκρώσει κάθε χώρος δουλειάς στα δύο νησιά και μέχρι τότε να φτάσουν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργατοϋπαλλήλων παντού. Επεσήμανε την ανάγκη κάθε σωματείο να σχεδιάσει την παρέμβασή του στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, και μέχρι τότε να οργανωθεί η μάχη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μια σειρά εργατικά συνδικάτα, καθώς επίσης το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕΚ-Ι και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος.

Στάση εργασίας σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Σε στάσεις εργασίας, από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό και στα ξενοδοχεία στην Αττική.

Στη διάρκεια των στάσεων εργασίας επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν συσκέψεις και συνελεύσεις: Το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott» καλεί σε σύσκεψη στις 12 μ. στο εστιατόριο του προσωπικού. Το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 2 μ.μ., για τα επόμενα βήματα στις κινητοποιήσεις του.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στηρίζει τις πρωτοβουλίες των επιχειρησιακών σωματείων και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις Γενικές συνελεύσεις και στις συσκέψεις, στη μάχη για την κλιμάκωση του αγώνα και την επιτυχία της απεργίας στις 9 Νοέμβρη, όπως και στη σύσκεψη για την προετοιμασία της στις 5 Οκτώβρη. Απαιτεί: ΣΣΕ με αυξήσεις. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών και απεργοκτόνων νόμων. Επαναφορά των ΒΑΕ και επέκτασή τους και σε άλλες ειδικότητες του κλάδου. Εφάπαξ στην 20ετία, με τον υπολογισμό που ίσχυε πριν το 2010. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Φτηνά καύσιμα, τρόφιμα και Ενέργεια για όλες τις εργατικές οικογένειες

Στην Κω, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων καλεί σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 7 μ.μ. στην Ενωση Ξενοδόχων, διεκδικώντας την υπογραφή τοπικής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και σταθερό ημερήσιο χρόνο απασχόλησης.

Συνελεύσεις και άλλες δραστηριότητες μπροστά στην απεργία

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση (τακτική - εκλογοαπολογιστική) τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 8.30 π.μ. στο Θέατρο «Αλσος» (Ευελπίδων 4, Πεδίον του Αρεως).

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου οργανώνει κινητοποίηση την Τρίτη 4 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καρλοβάσου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αθήνας (ΣΕΦΑ) την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στην Αττική.

Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως.

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής οργανώνει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 8 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Επίσης, γίνονται Γενικές Συνελεύσεις σε εργοτάξια και στα Παραρτήματα του Συνδικάτου. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνουν στα Παραρτήματα: Ιλίου (Μενελάου και Χρυσηίδος 36) σήμερα στις 7 μ.μ. Βορειοανατολικών Συνοικιών (Τήνου 17, Παλλήνη) στις 2/10 στις 10.30 π.μ. Ζωγράφου (Περιάνδρου 18) στις 6/10 στις 7 μ.μ.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 9 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

Την ετήσια απολογιστική συνέλευσή του θα πραγματοποιήσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας αύριο Σάββατο, στις 5 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων των γραφείων του (Λεωσθένους Δεδούση 9).

Παρεμβάσεις ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία παρόχων ρεύματος (Π. Τσαλδάρη και Θηβών) οργανώνουν σήμερα στις 6.30 μ.μ. εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Περιστερίου, διεκδικώντας ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό, και συγκεκριμένα: Τα Σωματεία Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Λογιστών - Ελεγκτών και Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων, ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), η Σωματειακή Επιτροπή εργαζομένων στον δήμο και η Ενωση ΕΒΕ Περιστερίου.

Στα Γρεβενά, το Σωματείο Οικοδόμων και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλούν σωματεία και φορείς της πόλης σε σύσκεψη τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Στα Τρίκαλα, τα Σωματεία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου οργανώνουν τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη παρεμβάσεις έξω από γραφεία εταιρειών - παρόχων, που πουλάνε «χρυσάφι» το ρεύμα, και τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη απογευματινό συλλαλητήριο με πλαίσιο αιτημάτων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ»
Δεν προσαρμόζονται στα ψίχουλα, αγωνίζονται για πραγματικές αυξήσεις

Την προσπάθεια της εργοδοσίας στη φαρμακοβιομηχανία «ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ» να ...αναβάλει το δίκαιο και επιτακτικό αίτημα των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς για το 2023 καταγγέλλει το επιχειρησιακό Σωματείο. Στη συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα, η εργοδοσία πρότεινε αυξήσεις τον Απρίλη και τον Οκτώβρη του 2023 (4% για εργαζόμενους κάτω από 1.050 ευρώ μεικτά, 2% για εργαζόμενους πάνω από 1.050 ευρώ μεικτά), από τις οποίες εξαιρεί το προσωπικό που δουλεύει μέσω εργολάβων. Αυτές τις μικρές αυξήσεις, λοιπόν, που δεν αρκούν για να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων, τις μεταθέτει μήνες αργότερα, ενώ μέχρι τότε το μόνο που υπόσχεται είναι η χορήγηση ορισμένων ...δωροεπιταγών.

Η εργοδοσία «για άλλη μια φορά έδειξε ότι γυρίζει την πλάτη στις ανάγκες και στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του Ομίλου», τονίζει το Σωματείο, καθώς την ώρα που ο πληθωρισμός και η ακρίβεια τσακίζουν το εισόδημα «επιλέγει να μεταθέσει την υποσχόμενη αύξηση του 2022 στον Απρίλη του 2023!».

«Σε όλους εμάς που ζητάει καθημερινά να "βάλουμε πλάτη" για να παραχθούν οι αυξανόμενοι όγκοι παραγωγής, σε όλους εμάς που πηγαίνουμε από πόστο σε πόστο και από μηχανή σε μηχανή για να υλοποιηθούν οι στόχοι που θα δώσουν τα πριμ στους διευθυντές και τα υπερκέρδη στους επενδυτές, σε όλους εμάς που στενάζουμε από την ακρίβεια και δυσκολευόμαστε να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας, η ΦΑΜΑΡ επιμένει ότι αυτό που μας αξίζει είναι παγωμένοι μισθοί, μπροστά στο ράλι του πληθωρισμού, και κάποιες δωροεπιταγές για να κρύψουν τη δυσαρέσκειά μας», σχολιάζει το Σωματείο.

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη μόνη ρεαλιστική πρόταση που πατάει πάνω στις πραγματικές μας ανάγκες, για αυξήσεις οριζόντιες και καθολικές, όχι κλιμακωτές, για όλους (μόνιμους και εργολαβικούς) στο ύψος συνολικά του 10%. Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα όταν η ΦΑΜΑΡ δηλώνει κέρδη, ανάπτυξη και νέες επενδύσεις. Δεν δεχόμαστε το "τυράκι" που μας πετάει για δωροεπιταγές αντί για σταθερή, πάγια αύξηση στον μισθό μας», τονίζει το Σωματείο. Παράλληλα, διεκδικεί οι εργολαβικοί εργαζόμενοι «να υπογράψουν άμεσα συμβάσεις αορίστου χρόνου με τη ΦΑΜΑΡ, για να πάψουν να ζουν με τον φόβο και την ανασφάλεια, έχοντας όλοι τα ίδια εργασιακά δικαιώματα».

Το Σωματείο χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σε όλα τα εργοστάσια του Ομίλου, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. «Μόνο η δική μας αγωνιστική δράση, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωσή μας μπορούν να δώσουν θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας! Μόνο η ενεργητική παρέμβασή μας στον εργασιακό μας χώρο μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα με αυξήσεις, με πραγματική ανακούφιση των συναδέλφων μας», τονίζει. Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνει πως η απεργία στις 9 Νοέμβρη αποτελεί σημαντικό αγωνιστικό σταθμό προκειμένου «να ενώσουμε τη φωνή μας όλοι οι εργαζόμενοι στη ΦΑΜΑΡ, με άλλους εργαζόμενους του κλάδου, με όλους τους εργαζόμενους, συμμετέχοντας μαζικά στις συγκεντρώσεις, δίνοντας το μήνυμα: Δεν "προσαρμοζόμαστε"! Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ