ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 1 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
SUPER LEAGUE 2
Νέα σεζόν στη σκιά του «Χάους» των προβλημάτων και του θολού τοπίου

Για μία ακόμα σεζόν το πρωτάθλημα της Super League 2 ξεκίνησε έχοντας στο προσκήνιο τους ...λάθος λόγους. Αυτούς που άλλωστε αντιπροσωπεύει από καταβολής του το εγχείρημα της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, όταν, προσπαθώντας να ικανοποιήσει τα «θέλω» των επιχειρηματιών του χώρου, δημιούργησε ένα υπερπρωτάθλημα με 30 και πλέον ομάδες, χωρίς βάσεις για τη λειτουργία του και με αρκετούς να επισημαίνουν τους κινδύνους και τα προβλήματα ήδη από τη γέννηση του πειράματος. Μερικά χρόνια αργότερα, η πραγματικότητα αποδεικνύει του λόγου του αληθές.

Πίσω από τη βιτρίνα ...το Χάος

Μια πραγματικότητα που για την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών της κατηγορίας περιγράφεται ξεκάθαρα στη σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών - Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ) με τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο «ΧΑΟΣ», όπου τα όσα βιώνουν οι ποδοσφαιριστές έρχονται στο προσκήνιο χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ βρέθηκε στο επίκεντρο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης στο Αθλητικό Στέκι του πρόσφατου 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με καλεσμένους τον Χρήστο Στάικο, υπάλληλο του ΠΣΑΠΠ αι μέλος της ομάδας δημιουργίας του ντοκιμαντέρ, και τον Νίκο Παπαδόπουλο, τερματοφύλακα του Αστέρα Τρίπολης. Ο πρώτος εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν τον Σύνδεσμο στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ μίλησε αναλυτικά για τα προβλήματα που αποκαλύφθηκαν. Από την πλευρά του ο Ν. Παπαδόπουλος εστίασε στη ρίζα του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ είναι καπιταλιστές που επιδιώκουν το μέγιστο δυνατό κέρδος μέσω της εκμετάλλευσης των εργαζομένων τους, δηλαδή των ποδοσφαιριστών.

Από τη συζήτηση με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Χάος» του ΠΣΑΠΠ στο φετινό 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Από τη συζήτηση με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Χάος» του ΠΣΑΠΠ στο φετινό 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Την ίδια ώρα, πέραν του ...χάους που επικρατεί όσον αφορά τα προβλήματα των ποδοσφαιριστών, η φετινή σεζόν έκανε «ποδαρικό» το διήμερο 23 - 24 Σεπτέμβρη, για μια ακόμα φορά σε θολό «τοπίο», συμπληρωμένο με τις σκιές από τις καλοκαιρινές αποκαλύψεις που αφορούσαν τη δεύτερη κατηγορία, αλλά και αρκετές από τις παθογένειες του εγχειρήματος να έρχονται στην επιφάνεια ακόμα και πριν την έναρξή του.

Οι σκιές για τα στημένα

Η έναρξη της νέας σεζόν πριν μια βδομάδα βρήκε το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας με αρκετά «λαβωμένη» την όποια αίγλη προσπαθούν να του προσδώσουν οι αρμόδιοί του (με προφανή στόχο να πουλήσει περισσότερο), με αιτία τις αποκαλύψεις στα μέσα του καλοκαιριού για την ύπαρξη μιας σειράς περιπτώσεων χειραγωγημένων αγώνων. Με βάση τις έρευνες που πραγματοποίησε η Interpol σε συνεργασία με τις εγχώριες αρχές, μετά από σχετικό αίτημα των δικαστικών αρχών της Αυστρίας για την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος στημένων αγώνων τα πλοκάμια του οποίου φέρονται να άγγιζαν και την ελληνική δεύτερη κατηγορία, τουλάχιστον 13 αγώνες της περασμένης σεζόν έχουν μπει στο στόχαστρο των ερευνητών.

Φυσικά, τα όσα αποκαλύφθηκαν και αυτήν τη φορά αποδεικνύουν ότι τα μεγαλόπνοα σχέδια όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων για πάταξη του παράνομου στοιχηματισμού και του τζόγου στο ποδόσφαιρο απέχουν πολύ από το να έχουν αποτελέσματα, όσο δεν χτυπιέται η ουσία του προβλήματος, που είναι η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι προ διετίας, και ενώ το πρωτάθλημα είχε ξαναβρεθεί στο επίκεντρο για στημένους αγώνες, η αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου επέβαλε το μέτρο του πλαφόν στον στοιχηματισμό για τη συγκεκριμένη κατηγορία, κάτι που ως ενέργεια αποτελούσε ουσιαστικά κυβερνητική παραδοχή της ύπαρξης τέτοιων φαινομένων, ουσιαστικά όμως ουδόλως βοήθησε στο να μην επαναληφθούν.

Αποχωρήσεις και προβλήματα με το «καλημέρα»

Σε κλίμα αβεβαιότητας ξεκίνησε μία ακόμα σεζόν στη SL2

Eurokinissi

Σε κλίμα αβεβαιότητας ξεκίνησε μία ακόμα σεζόν στη SL2
Εκτός από την περίπτωση των στημένων αγώνων, με την έναρξη της φετινής σεζόν δεν έλειψαν και τα επιμέρους ζητήματα που αναδείχθηκαν, θέτοντας μια σειρά ερωτήματα για την κατάσταση που θα επικρατήσει στη συνέχεια της σεζόν. Ενα από αυτά αφορά τις ομάδες που θα καταφέρουν να τελειώσουν τη χρονιά, αφού στις περισσότερες από αυτές τα προβλήματα παραμένουν ανοιχτά. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η αποβολή, με απόφαση της Λίγκας, του Αλμωπού Αριδαίας, στο «παρά ένα» της έναρξης του πρωταθλήματος, λόγω μη κατάθεσης δελτίων και μάλιστα παρά τη δικαίωση της ομάδας στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Ωστόσο αυτή δεν φαίνεται να είναι η μοναδική περίπτωση ομάδας που αντιμετώπισε πρόβλημα με τη συμμετοχή της.

Τη βδομάδα που πέρασε αναδείχθηκε ότι σε σοβαρό κίνδυνο βρίσκεται και η ιστορική ομάδα του Ηρακλή, ο οποίος πλέον φλερτάρει έντονα με την αποβολή, εξαιτίας παλιών οφειλών σε πρώην παίκτη της ομάδας τις οποίες αρνούνται να καλύψουν οι νυν διοικούντες. Και αυτή η περίπτωση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνεπειών που έχουν για τους συλλόγους τα επιχειρηματικά παιχνίδια στον χώρο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, τα οποία πολλές φορές καθιστούν αβέβαιο ακόμα και το μέλλον κάποιων απ' αυτούς τους συλλόγους. Προβλήματα εμφανίζεται να έχει και η Αναγέννηση Καρδίτσας, που στον πρώτο αγώνα της, κόντρα στην ΑΕΚ Β', κατέβηκε με μόλις 13 παίκτες - κάτι που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό - ενώ αμέσως μετά δεν κατάφερε να ταξιδέψει στη Μυτιλήνη για την υποχρέωσή της στο πλαίσιο του Κυπέλλου.

Τέλος, ανοιχτό για τη Λίγκα της κατηγορίας παραμένει και το ζήτημα του τηλεοπτικού συμβολαίου, εντείνοντας την αγωνία των περισσοτέρων ομάδων, καθώς τα συγκεκριμένα έσοδα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού τους. Οι συζητήσεις με την ΕΡΤ δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε οριστική απόφαση, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων η 1η αγωνιστική να μην καλυφθεί τηλεοπτικά, ενώ με βάση τη φημολογία που διακινείται, το ποσό που προσφέρει η διοίκηση του κρατικού καναλιού είναι πολύ μακριά από τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών των ομάδων...


Μπ. Τσ.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
SUPER LEAGUE 1
Το ντέρμπι και η επαρχία

Το δεύτερο ντέρμπι στο «Απόστολος Νικολαΐδης» σε διάστημα μιας βδομάδας, με τον Παναθηναϊκό να φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ, αλλά και οι εκτός έδρας δοκιμασίες του Ολυμπιακού στα Γιάννενα και της ΑΕΚ στο Ηράκλειο, είναι τα ματς που ξεχωρίζουν στην 7η αγωνιστική της Super League. Αναβλήθηκε ο αγώνας Βόλος - Πανσερραϊκός, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη με τις πλημμύρες.

Στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός, μετά την ήττα από την ΑΕΚ, στοχεύει στη νίκη προκειμένου να πλησιάσει την κορυφή. Από την πλευρά του ο ΠΑΟΚ, ανεβασμένος αγωνιστικά μετά τις δύο συνεχόμενες νίκες, ψάχνει το «διπλό» ώστε να διατηρήσει τις δικές του βλέψεις κορυφής.

Με τον αέρα μίας ακόμα ευρείας νίκης στο πρωτάθλημα, επί του Αρη, ο Ολυμπιακός θέλοντας να παραμείνει πρωτοπόρος δοκιμάζεται στα Γιάννενα με αντίπαλο τον ΠΑΣ, που επιδιώκει να πάρει μια σημαντική βαθμολογική ανάσα.

Δύσκολο έργο περιμένει την ΑΕΚ στην Κρήτη κόντρα στον ΟΦΗ, με την «Ενωση» να ψάχνει το «τρίποντο» που θα τη διατηρήσει εντός της πρώτης τριάδας, και τους γηπεδούχους να θέλουν να αξιοποιήσουν την έδρα τους για ένα μεγάλο αποτέλεσμα που θα τους διατηρήσει ψηλά στη βαθμολογία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Kυριακή 1/10: Λαμία - Παναιτωλικός (15.00 - Cosmote Sport 1), Aρης - Κηφισιά (17.00 - Novasports Prime), Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ (19.30 - Cosmote Sport 1), ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός (20.30 - Νovasports Prime).

Δευτέρα 2/10: Ατρόμητος - Αστέρας Τρίπολης (18.00 - Νovasports Prime), OΦΗ - ΑΕΚ (20.00 - Cosmote Sport 1).

SUPER LEAGUE 2
Το ενδιαφέρον σε Σεραφίδειο και Πάτρα

Οι αναμετρήσεις της ΑΕΚ Β' με τη φιλόδοξη φέτος ΑΕΛ για τον 1ο όμιλο, και της Παναχαϊκής με τον Παναθηναϊκό Β' για τον 2ο, είναι αυτές που ξεχωρίζουν στη 2η αγωνιστική της Super League 2. «Στον αέρα» παραμένει η αναμέτρηση του Ηρακλή με την Αναγέννηση Καρδίτσας. Αναλυτικά:

1ος όμιλος

Σάββατο 30/9 (16.00): ΑΕΚ Β' - ΑΕΛ, ΠΑΟΚ Β' - Καμπανιακός.

Κυριακή 1/10: Ηρακλής - Αναγέννηση Καρδίτσας (16.00).

Δευτέρα 2/10: Αιολικός - Μακεδονικός (13.30), Λεβαδειακός-Κοζάνη (16.00).

2ος όμιλος

Σάββατο: Διαγόρας Ρόδου - Αιγάλεω (15.00), Παναχαϊκή - ΠΑΟ Β' (16.00).

Κυριακή: Ηλιούπολη - Ιωνικός (16.00), Καλλιθέα - Oλυμπιακός Β' (17.30).

Δευτέρα: Χανιά - Τηλυκράτης (15.00), Καλαμάτα - Γιούχτας (16.00).

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Εκτός έδρας δοκιμασία για την ΑΕΚ

Η δοκιμασία της ΑΕΚ στη Νέα Κίο, όπου αντιμετωπίζει τον Διομήδη Αργους, ξεχωρίζει στο πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής της Premier χάντμπολ ανδρών. Αναλυτικά:

Σάββατο: Δούκας - Πανελλήνιος (17.00), Αερωπός Εδεσσας - Iωνικός (18.00), Διομήδης Αργους - ΑΕΚ (18.00).

Κυριακή: ΠΑΟΚ - Δράμα (17.00), Πυλαία - Ζαφειράκης Νάουσας (19.00).

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΑΚΑ - ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ
Πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα

Να κλείσει το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, αλλά και το ποδηλατοδρόμιο, αποφάσισε η διοίκηση του ΟΑΚΑ, έπειτα από μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ που αποκαλύπτει μεγάλο πρόβλημα στατικότητας των δύο στεγάστρων «Καλατράβα».

Οπως ανακοινώθηκε, «στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο "Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών", παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο. Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης».

Το ερώτημα είναι πόσο καιρό τώρα υπάρχει αυτό το σοβαρό πρόβλημα στατικότητας, γιατί δεν είχε εντοπιστεί νωρίτερα και αν όλο αυτό το διάστημα κινδύνεψαν φίλαθλοι και αθλητές.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ