Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 1 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE 2
Νέα σεζόν στη σκιά του «Χάους» των προβλημάτων και του θολού τοπίου

Για μία ακόμα σεζόν το πρωτάθλημα της Super League 2 ξεκίνησε έχοντας στο προσκήνιο τους ...λάθος λόγους. Αυτούς που άλλωστε αντιπροσωπεύει από καταβολής του το εγχείρημα της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, όταν, προσπαθώντας να ικανοποιήσει τα «θέλω» των επιχειρηματιών του χώρου, δημιούργησε ένα υπερπρωτάθλημα με 30 και πλέον ομάδες, χωρίς βάσεις για τη λειτουργία του και με αρκετούς να επισημαίνουν τους κινδύνους και τα προβλήματα ήδη από τη γέννηση του πειράματος. Μερικά χρόνια αργότερα, η πραγματικότητα αποδεικνύει του λόγου του αληθές.

Πίσω από τη βιτρίνα ...το Χάος

Μια πραγματικότητα που για την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών της κατηγορίας περιγράφεται ξεκάθαρα στη σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών - Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ) με τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο «ΧΑΟΣ», όπου τα όσα βιώνουν οι ποδοσφαιριστές έρχονται στο προσκήνιο χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ βρέθηκε στο επίκεντρο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης στο Αθλητικό Στέκι του πρόσφατου 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με καλεσμένους τον Χρήστο Στάικο, υπάλληλο του ΠΣΑΠΠ αι μέλος της ομάδας δημιουργίας του ντοκιμαντέρ, και τον Νίκο Παπαδόπουλο, τερματοφύλακα του Αστέρα Τρίπολης. Ο πρώτος εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν τον Σύνδεσμο στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ μίλησε αναλυτικά για τα προβλήματα που αποκαλύφθηκαν. Από την πλευρά του ο Ν. Παπαδόπουλος εστίασε στη ρίζα του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ είναι καπιταλιστές που επιδιώκουν το μέγιστο δυνατό κέρδος μέσω της εκμετάλλευσης των εργαζομένων τους, δηλαδή των ποδοσφαιριστών.

Από τη συζήτηση με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Χάος» του ΠΣΑΠΠ στο φετινό 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Από τη συζήτηση με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Χάος» του ΠΣΑΠΠ στο φετινό 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Την ίδια ώρα, πέραν του ...χάους που επικρατεί όσον αφορά τα προβλήματα των ποδοσφαιριστών, η φετινή σεζόν έκανε «ποδαρικό» το διήμερο 23 - 24 Σεπτέμβρη, για μια ακόμα φορά σε θολό «τοπίο», συμπληρωμένο με τις σκιές από τις καλοκαιρινές αποκαλύψεις που αφορούσαν τη δεύτερη κατηγορία, αλλά και αρκετές από τις παθογένειες του εγχειρήματος να έρχονται στην επιφάνεια ακόμα και πριν την έναρξή του.

Οι σκιές για τα στημένα

Η έναρξη της νέας σεζόν πριν μια βδομάδα βρήκε το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας με αρκετά «λαβωμένη» την όποια αίγλη προσπαθούν να του προσδώσουν οι αρμόδιοί του (με προφανή στόχο να πουλήσει περισσότερο), με αιτία τις αποκαλύψεις στα μέσα του καλοκαιριού για την ύπαρξη μιας σειράς περιπτώσεων χειραγωγημένων αγώνων. Με βάση τις έρευνες που πραγματοποίησε η Interpol σε συνεργασία με τις εγχώριες αρχές, μετά από σχετικό αίτημα των δικαστικών αρχών της Αυστρίας για την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος στημένων αγώνων τα πλοκάμια του οποίου φέρονται να άγγιζαν και την ελληνική δεύτερη κατηγορία, τουλάχιστον 13 αγώνες της περασμένης σεζόν έχουν μπει στο στόχαστρο των ερευνητών.

Φυσικά, τα όσα αποκαλύφθηκαν και αυτήν τη φορά αποδεικνύουν ότι τα μεγαλόπνοα σχέδια όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων για πάταξη του παράνομου στοιχηματισμού και του τζόγου στο ποδόσφαιρο απέχουν πολύ από το να έχουν αποτελέσματα, όσο δεν χτυπιέται η ουσία του προβλήματος, που είναι η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι προ διετίας, και ενώ το πρωτάθλημα είχε ξαναβρεθεί στο επίκεντρο για στημένους αγώνες, η αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου επέβαλε το μέτρο του πλαφόν στον στοιχηματισμό για τη συγκεκριμένη κατηγορία, κάτι που ως ενέργεια αποτελούσε ουσιαστικά κυβερνητική παραδοχή της ύπαρξης τέτοιων φαινομένων, ουσιαστικά όμως ουδόλως βοήθησε στο να μην επαναληφθούν.

Αποχωρήσεις και προβλήματα με το «καλημέρα»

Σε κλίμα αβεβαιότητας ξεκίνησε μία ακόμα σεζόν στη SL2

Eurokinissi

Σε κλίμα αβεβαιότητας ξεκίνησε μία ακόμα σεζόν στη SL2
Εκτός από την περίπτωση των στημένων αγώνων, με την έναρξη της φετινής σεζόν δεν έλειψαν και τα επιμέρους ζητήματα που αναδείχθηκαν, θέτοντας μια σειρά ερωτήματα για την κατάσταση που θα επικρατήσει στη συνέχεια της σεζόν. Ενα από αυτά αφορά τις ομάδες που θα καταφέρουν να τελειώσουν τη χρονιά, αφού στις περισσότερες από αυτές τα προβλήματα παραμένουν ανοιχτά. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η αποβολή, με απόφαση της Λίγκας, του Αλμωπού Αριδαίας, στο «παρά ένα» της έναρξης του πρωταθλήματος, λόγω μη κατάθεσης δελτίων και μάλιστα παρά τη δικαίωση της ομάδας στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Ωστόσο αυτή δεν φαίνεται να είναι η μοναδική περίπτωση ομάδας που αντιμετώπισε πρόβλημα με τη συμμετοχή της.

Τη βδομάδα που πέρασε αναδείχθηκε ότι σε σοβαρό κίνδυνο βρίσκεται και η ιστορική ομάδα του Ηρακλή, ο οποίος πλέον φλερτάρει έντονα με την αποβολή, εξαιτίας παλιών οφειλών σε πρώην παίκτη της ομάδας τις οποίες αρνούνται να καλύψουν οι νυν διοικούντες. Και αυτή η περίπτωση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνεπειών που έχουν για τους συλλόγους τα επιχειρηματικά παιχνίδια στον χώρο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, τα οποία πολλές φορές καθιστούν αβέβαιο ακόμα και το μέλλον κάποιων απ' αυτούς τους συλλόγους. Προβλήματα εμφανίζεται να έχει και η Αναγέννηση Καρδίτσας, που στον πρώτο αγώνα της, κόντρα στην ΑΕΚ Β', κατέβηκε με μόλις 13 παίκτες - κάτι που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό - ενώ αμέσως μετά δεν κατάφερε να ταξιδέψει στη Μυτιλήνη για την υποχρέωσή της στο πλαίσιο του Κυπέλλου.

Τέλος, ανοιχτό για τη Λίγκα της κατηγορίας παραμένει και το ζήτημα του τηλεοπτικού συμβολαίου, εντείνοντας την αγωνία των περισσοτέρων ομάδων, καθώς τα συγκεκριμένα έσοδα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού τους. Οι συζητήσεις με την ΕΡΤ δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε οριστική απόφαση, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων η 1η αγωνιστική να μην καλυφθεί τηλεοπτικά, ενώ με βάση τη φημολογία που διακινείται, το ποσό που προσφέρει η διοίκηση του κρατικού καναλιού είναι πολύ μακριά από τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών των ομάδων...


Μπ. Τσ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπροσωπεία παικτών ΠΑΟΚ, Αρη και Ηρακλή και του ΠΣΑΠΠ στο σημείο της δολοφονίας(8/2/2022)
Τη δικαστική οδό επιλέγει η οικογένεια Τσουμάνη(29/12/2021)
Τέλος καλό με Μπέλεκ(25/6/2011)
Στο πλευρό των ποδοσφαιριστών για την επίλυση των προβλημάτων(12/11/2009)
Προς νέο σκάνδαλο;(5/7/2008)
Κυκλώματα δρουν και στο Βέλγιο(9/11/2005)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ