ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ο «βίος και η πολιτεία» της δολοφονικής οργάνωσης

Ενόψει της αναμενόμενης απόφασης του δικαστηρίου στη δίκη, στις 7 Οκτώβρη, ο «Ριζοσπάστης» αναδεικνύει ορισμένα βασικά στοιχεία για το χαρακτήρα και τη δράση της εγκληματικής δολοφονικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Σήμερα, παρουσιάζουμε ορισμένα βασικά ιστορικά στοιχεία για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση και αύριο θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις που εξέτασε το δικαστήριο στη δίκη μέχρι τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα.

Ο «βίος και η πολιτεία» της Χρυσής Αυγής αποδεικνύουν πως το αστικό σύστημα γεννά και αξιοποιεί πολύπλευρα τις φασιστικές ναζιστικές οργανώσεις, επιδεικνύοντας μάλιστα αρχικά ανοχή και ενίσχυση της ανάπτυξής τους, στη συνέχεια κάποιες δικαστικές διώξεις που συνοδεύονται ενίοτε με προκλητική εισαγγελική ευνοϊκή πρόταση, όπως στην εν λόγω περίπτωση. Δεν έχει παρά να θυμηθεί κάποιος επίσης, ενδεικτικά, την υπόθεση Μπαλτάκου επί κυβέρνησης ΝΔ, τις εκδηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Καστελόριζο με τη συμμετοχή του υπόδικου ναζιστή Κασιδιάρη, καθώς και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που προβλέπουν ελαφρότερες ποινές για την υπόδικη ηγεσία της Χρυσής Αυγής, που διατήρησε και η ΝΔ. Να μη διαφύγει επίσης από κανέναν και η υπερβολική ανοχή των ΜΜΕ απέναντι στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Η ίδρυση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης συνοδεύτηκε με επιθέσεις κατά των ιδεολογικών και πολιτικών στόχων της. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται όσοι δεν είναι «φυλετικά καθαροί», όπως μετανάστες, Εβραίοι, Ρομά κ.ά. καθώς και όλοι όσοι δεν συμφωνούν μαζί της, πρωτίστως οι συνδικαλιστές του ταξικού εργατικού κινήματος και οι κομμουνιστές. Η Χρυσή Αυγή από το 1987 και ολοφάνερα από το 1992 εμφανίζεται δημόσια με τους πρώτους πυρήνες με βίαιες επιθέσεις κατά αντιφρονούντων με αφορμή το «Μακεδονικό». Σημειωτέον, την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογική συγκρότησή της και την οργανωτική διάρθρωση δίνει το πρωτότυπο καταστατικό της οργάνωσης που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο δημοσιογράφος και μάρτυρας στη δίκη Δ. Ψαρράς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με σχετικά άρθρα, «ο αρχηγός είναι ο ανώτατος ηγέτης της Χρυσής Αυγής», ο οποίος έχει την «απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων», το πρόσωπο του οποίου είναι απολύτως «απαραβίαστο».

Επίσης, η «απόλυτη πειθαρχία των κατώτερων βαθμίδων της κινήσεως στις αποφάσεις των ιεραρχικώς ανώτερων βαθμίδων είναι αυτονόητη». Ακόμα, σε τμήμα του εγγράφου αναφέρονται οι αρχές που διέπουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής ως «εθνικοσοσιαλιστές» και συγκεκριμένα «η αρετή», «η τιμή» και «το αίμα» που είναι «ο υπέρτατος φορέας των βιολογικών αρετών της φυλής μας». Σε σχετικό άρθρο ορίζεται ότι «το δίπτυχο προς το οποίο ένας εθνικοσοσιαλιστής μένει απαρασάλευτα προσηλωμένος μέχρι θανάτου είναι το φυλετικό - ηθικό - δίπολο αίμα τιμή». Ο ισχυρισμός των χρυσαυγιτών στο δικαστήριο ότι έχουν αποκηρύξει το εθνικοσοσιαλιστικό τους παρελθόν δεν ισχύει και αυτό επιβεβαιώθηκε από το πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων κατά την ακροαματική διαδικασία.

Μακρύς ο κατάλογος των επιθέσεων από την ίδρυσή της

Η συγκρότηση και η δράση επιλεγμένων μελών της οργάνωσης ως παραστρατιωτικής δομής με αυστηρή ιεραρχία, απόλυτη πειθαρχία, ετοιμότητα δράσης με διαφορετικά ονόματα κάθε περίοδο (φάλαγγα, Πρωτεσίλαος, τάγματα εφόδου, ομάδες ασφάλειας κ.λπ.) και η άσκηση μέσω αυτών βίαιων και δολοφονικών επιθέσεων, δημόσια, είναι ουσιαστικό στοιχείο. Η εγκληματική ναζιστική οργάνωση εκπαίδευε τα μέλη της στη ναζιστική ιδεολογία, διοργάνωνε στρατιωτικά γυμνάσια με σκοπό την εξάσκηση των μελών της, όπως αποκαλύφθηκε από την πληθώρα των συντριπτικών στοιχείων.

Μακρύς είναι ο κατάλογος των επιθέσεων της εγκληματικής δράσης της ΧΑ από την ίδρυσή της. Αρκετές από τις επιθέσεις αυτές αποτέλεσαν αντικείμενο της αποδεικτικής διαδικασίας της δίκης, όπως π.χ. οι δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις κατά αλλοδαπών, με πιο χαρακτηριστικές, στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή τη δολοφονία Καντάρη, τις επιθέσεις από τα τάγματα εφόδου στον Αγ. Παντελεήμονα και στην Κυψέλη, όπως για παράδειγμα η εμπρηστική επίθεση στο μαγαζί «Cointreau» και κατά της τανζανικής κοινότητας κ.ά.

Θα αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες από τις εγκληματικές πράξεις που εξέτασε το δικαστήριο στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης μέχρι τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα που ήταν το φιτίλι των εξελίξεων για την άσκηση των ποινικών διώξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής από το 1996 (πλατεία Φωκίωνος Νέγρη, Κυψέλη, επίθεση σε οργάνωση που προπαγάνδισε την εκδήλωση «Μαρξισμός 1986») έχουν εκδοθεί αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος γνωστών και υψηλόβαθμων στελεχών της.

Στις υποθέσεις αυτές έχει κριθεί αμετάκλητα ότι αφορούσαν επιθέσεις ομάδων μελών της Χρυσής Αυγής κατά πολιτικών αντιπάλων και όχι μεμονωμένα περιστατικά ατομικής βίαιης εκτροπής. Εχουν καταδικαστεί οι Ανδρουτσόπουλος Αντώνιος γνωστός και ως «Περίανδρος», Ζαφειρόπουλος Δημήτριος, Κουσουμβρής Χάρης, Παπαγεωργίου Δημήτριος κ.ά.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Να καταδικαστούν οι ναζί εγκληματίες!

Πληθαίνουν τα σωματεία που θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στις 7 Οκτώβρη, μέρα της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή

Διευρύνεται η συμμετοχή συνδικάτων, σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στο σταθμό του Μετρό «Αμπελόκηποι», την ίδια μέρα που ανακοινώνεται στο Εφετείο της Αθήνας η απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν προκηρύξει μέχρι στιγμής το Συνδικάτο Οικοδόμων Αττικής (10 π.μ. έως λήξη της βάρδιας), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ενωση Λογιστών και Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (έναρξη βάρδιας έως 12 μ.), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (9 π.μ. - 1 μ.μ.), το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής (9 π.μ. - 1 μ.μ.) και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής.

Επίσης, η ΑΔΕΔΥ (11 π.μ. έως λήξη ωραρίου), η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού (10 π.μ. έως λήξη της βάρδιας), ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος (10 π.μ. έως λήξη βάρδιας).

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΝΗΗΕΝ, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στη «Mellon», το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e-Value» Αττικής.

Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας που καλούν στη συγκέντρωση: Νομικής ΕΚΠΑ, Οικονομικού ΕΚΠΑ, Πολιτικού ΕΚΠΑ, ΕΜΜΕ ΕΚΠΑ, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Βιολογικού ΕΚΠΑ, Δασκάλων ΕΚΠΑ, Ιστορικού Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Σχολής Επιστημών Τροφίμων, Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Σύλλογος Οικοτρόφων Νέων Εστιών ΕΜΠ, Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, συνδικάτα οργανώνουν αντίστοιχη κινητοποίηση στις 7 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Μνημείο του Λαμπράκη (συμβολή Ερμού με Βενιζέλου).

Στην Ξάνθη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψηφίων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών πραγματοποιούν εκδήλωση - κινητοποίηση την Τρίτη 6 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο θεατράκι της κεντρικής πλατείας.

Στην Ικαρία, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το Σωματείο Συνταξιούχων και το Εργατικό Κέντρο Σάμου, απαιτώντας την καταδίκη των ναζί εγκληματιών, οργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση την Παρασκευή 2 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ. στον Αγ. Κήρυκο, με ομιλητή τον Μάνο Μαλαγάρη, συνήγορο Πολιτικής Αγωγής του ΠΑΜΕ στη δίκη των ναζιστών.

Στη Μυτιλήνη, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο οργανώνει αντιφασιστική συγκέντρωση την Τρίτη 6 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς.

Στην Κέρκυρα, σε κινητοποίηση καταδίκης της Χρυσής Αυγής καλεί την Τρίτη 6 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Κάλεσμα από το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα στα σωματεία να δώσουν μαζικό «παρών» στην κινητοποίηση απευθύνει το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Τα συνδικάτα έχουμε τη δύναμη να τους απομονώσουμε, με την οργάνωση αγώνων που στοχεύουν την αιτία που τους μεγαλώνει, τους τροφοδοτεί και τελικά τους χρησιμοποιεί όποτε και όπως βολεύει τους επιχειρηματικούς ομίλους, την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων: Τον ορατό εχθρό, τον καπιταλισμό.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν όσα έλεγαν τα συνδικάτα πριν το ναζιστικό μόρφωμα συρρικνωθεί εκλογικά, τα στελέχη του αλλάξουν κόμματα και το κίνημα ακυρώσει με τον αγώνα του την εγκληματική του δράση. Ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην επίθεση που κλιμακώνεται με στόχο να πληρώσουν ξανά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα τη νέα κρίση, τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και ενάντια στην κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ετσι μόνο αντιμετωπίζονται οι φασίστες, όσα μορφώματα κι αν επινοήσουν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ