Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ο «βίος και η πολιτεία» της δολοφονικής οργάνωσης

Ενόψει της αναμενόμενης απόφασης του δικαστηρίου στη δίκη, στις 7 Οκτώβρη, ο «Ριζοσπάστης» αναδεικνύει ορισμένα βασικά στοιχεία για το χαρακτήρα και τη δράση της εγκληματικής δολοφονικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Σήμερα, παρουσιάζουμε ορισμένα βασικά ιστορικά στοιχεία για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση και αύριο θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις που εξέτασε το δικαστήριο στη δίκη μέχρι τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα.

Ο «βίος και η πολιτεία» της Χρυσής Αυγής αποδεικνύουν πως το αστικό σύστημα γεννά και αξιοποιεί πολύπλευρα τις φασιστικές ναζιστικές οργανώσεις, επιδεικνύοντας μάλιστα αρχικά ανοχή και ενίσχυση της ανάπτυξής τους, στη συνέχεια κάποιες δικαστικές διώξεις που συνοδεύονται ενίοτε με προκλητική εισαγγελική ευνοϊκή πρόταση, όπως στην εν λόγω περίπτωση. Δεν έχει παρά να θυμηθεί κάποιος επίσης, ενδεικτικά, την υπόθεση Μπαλτάκου επί κυβέρνησης ΝΔ, τις εκδηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Καστελόριζο με τη συμμετοχή του υπόδικου ναζιστή Κασιδιάρη, καθώς και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που προβλέπουν ελαφρότερες ποινές για την υπόδικη ηγεσία της Χρυσής Αυγής, που διατήρησε και η ΝΔ. Να μη διαφύγει επίσης από κανέναν και η υπερβολική ανοχή των ΜΜΕ απέναντι στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Η ίδρυση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης συνοδεύτηκε με επιθέσεις κατά των ιδεολογικών και πολιτικών στόχων της. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται όσοι δεν είναι «φυλετικά καθαροί», όπως μετανάστες, Εβραίοι, Ρομά κ.ά. καθώς και όλοι όσοι δεν συμφωνούν μαζί της, πρωτίστως οι συνδικαλιστές του ταξικού εργατικού κινήματος και οι κομμουνιστές. Η Χρυσή Αυγή από το 1987 και ολοφάνερα από το 1992 εμφανίζεται δημόσια με τους πρώτους πυρήνες με βίαιες επιθέσεις κατά αντιφρονούντων με αφορμή το «Μακεδονικό». Σημειωτέον, την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογική συγκρότησή της και την οργανωτική διάρθρωση δίνει το πρωτότυπο καταστατικό της οργάνωσης που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο δημοσιογράφος και μάρτυρας στη δίκη Δ. Ψαρράς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με σχετικά άρθρα, «ο αρχηγός είναι ο ανώτατος ηγέτης της Χρυσής Αυγής», ο οποίος έχει την «απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων», το πρόσωπο του οποίου είναι απολύτως «απαραβίαστο».

Επίσης, η «απόλυτη πειθαρχία των κατώτερων βαθμίδων της κινήσεως στις αποφάσεις των ιεραρχικώς ανώτερων βαθμίδων είναι αυτονόητη». Ακόμα, σε τμήμα του εγγράφου αναφέρονται οι αρχές που διέπουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής ως «εθνικοσοσιαλιστές» και συγκεκριμένα «η αρετή», «η τιμή» και «το αίμα» που είναι «ο υπέρτατος φορέας των βιολογικών αρετών της φυλής μας». Σε σχετικό άρθρο ορίζεται ότι «το δίπτυχο προς το οποίο ένας εθνικοσοσιαλιστής μένει απαρασάλευτα προσηλωμένος μέχρι θανάτου είναι το φυλετικό - ηθικό - δίπολο αίμα τιμή». Ο ισχυρισμός των χρυσαυγιτών στο δικαστήριο ότι έχουν αποκηρύξει το εθνικοσοσιαλιστικό τους παρελθόν δεν ισχύει και αυτό επιβεβαιώθηκε από το πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων κατά την ακροαματική διαδικασία.

Μακρύς ο κατάλογος των επιθέσεων από την ίδρυσή της

Η συγκρότηση και η δράση επιλεγμένων μελών της οργάνωσης ως παραστρατιωτικής δομής με αυστηρή ιεραρχία, απόλυτη πειθαρχία, ετοιμότητα δράσης με διαφορετικά ονόματα κάθε περίοδο (φάλαγγα, Πρωτεσίλαος, τάγματα εφόδου, ομάδες ασφάλειας κ.λπ.) και η άσκηση μέσω αυτών βίαιων και δολοφονικών επιθέσεων, δημόσια, είναι ουσιαστικό στοιχείο. Η εγκληματική ναζιστική οργάνωση εκπαίδευε τα μέλη της στη ναζιστική ιδεολογία, διοργάνωνε στρατιωτικά γυμνάσια με σκοπό την εξάσκηση των μελών της, όπως αποκαλύφθηκε από την πληθώρα των συντριπτικών στοιχείων.

Μακρύς είναι ο κατάλογος των επιθέσεων της εγκληματικής δράσης της ΧΑ από την ίδρυσή της. Αρκετές από τις επιθέσεις αυτές αποτέλεσαν αντικείμενο της αποδεικτικής διαδικασίας της δίκης, όπως π.χ. οι δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις κατά αλλοδαπών, με πιο χαρακτηριστικές, στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή τη δολοφονία Καντάρη, τις επιθέσεις από τα τάγματα εφόδου στον Αγ. Παντελεήμονα και στην Κυψέλη, όπως για παράδειγμα η εμπρηστική επίθεση στο μαγαζί «Cointreau» και κατά της τανζανικής κοινότητας κ.ά.

Θα αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες από τις εγκληματικές πράξεις που εξέτασε το δικαστήριο στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης μέχρι τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα που ήταν το φιτίλι των εξελίξεων για την άσκηση των ποινικών διώξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής από το 1996 (πλατεία Φωκίωνος Νέγρη, Κυψέλη, επίθεση σε οργάνωση που προπαγάνδισε την εκδήλωση «Μαρξισμός 1986») έχουν εκδοθεί αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος γνωστών και υψηλόβαθμων στελεχών της.

Στις υποθέσεις αυτές έχει κριθεί αμετάκλητα ότι αφορούσαν επιθέσεις ομάδων μελών της Χρυσής Αυγής κατά πολιτικών αντιπάλων και όχι μεμονωμένα περιστατικά ατομικής βίαιης εκτροπής. Εχουν καταδικαστεί οι Ανδρουτσόπουλος Αντώνιος γνωστός και ως «Περίανδρος», Ζαφειρόπουλος Δημήτριος, Κουσουμβρής Χάρης, Παπαγεωργίου Δημήτριος κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org