ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
"Δύναμη δημιουργίας και αντεπίθεσης"

Για το περιεχόμενο και το μήνυμα του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", μιλάει στον Κυριακάτικο "Ρ" ο Λάζαρος Σορόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Αφού "μέτρησε" περισσότερες από 350 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" τελειώνει σε λίγες βδομάδες το ταξίδι του, με το κεντρικό τετραήμερο εκδηλώσεων στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια. Σε έναν χώρο κατά πολύ μεγαλύτερο από πέρσι, με πρόγραμμα γεμάτο υποσχέσεις για τις χιλιάδες νέες και νέους, που αγκαλιάζουν το θεσμό κάθε χρόνο, το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" ετοιμάζεται από χτες, για να ανοίξει τις πύλες του στις 17 Σεπτέμβρη. Μέσα και από τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ, και την ανάπτυξη των δεσμών της με τη νεολαία, η ΚΝΕ προβάλλει και συζητά μαζί της την πρόταση - κάλεσμα για το κίνημα, "η αμφισβήτηση και η οργή μας να γίνουν δύναμη δημιουργίας και αντεπίθεσης για ό,τι μας ανήκει". Για τις προετοιμασίες του 24ου Φεστιβάλ και το πολιτικό μήνυμα που στέλνει η ΚΝΕ στη νεολαία μέσα από αυτό, μιλά στον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη" ο Λάζαρος Σορόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνος της Οργανωτικής Επιτροπής του 24ου Φεστιβάλ. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Σε γνώριμο χώρο

- Φέτος το φεστιβάλ γίνεται στο γνώριμο πια χώρο της Πανεπιστημιούπολης, στα Ιλίσια. Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που διαφοροποιεί το φετινό φεστιβάλ, καθώς κάθε φεστιβάλ είναι διαφορετικό από το προηγούμενο;

- Κάθε φεστιβάλ είναι διαφορετικό από το προηγούμενο και αυτό γιατί και το πολιτικό του μήνυμα, οι αιχμές του, είναι διαφορετικές στο ίδιο όμως πλαίσιο της πολιτικής των θέσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ομως η προσπάθειά μας είναι να βελτιωνόμαστε συνεχώς σε όλους τους τομείς. Και στην αισθητική, και στην πολυμορφία παρουσίασης των θεμάτων, και στο πλουσιότερο πρόγραμμά του. Προσπαθούμε δηλαδή, κάθε φεστιβάλ,εκφράζοντας το μεράκι, τον ενθουσιασμό αυτών που το οικοδομούν, δηλαδή τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ,εκφράζοντας τις αγωνίες, τους προβληματισμούς, τις αναζητήσειςεκφράζοντας ή προσπαθώντας να εκφράσει κάθε τι το συλλογικό, δημιουργικό, προοδευτικό που γίνεται στο χώρο του πολιτισμού, έχει να δώσει κάτι καινούριο μέσα από αυτή τη διαδικασία. Και πιστεύουμε ότι και φέτος σε όλους αυτούς τους τομείς θα έχουμε κάτι νέο να δώσουμε.

Προβολή δημιουργίας

Κατ' αρχάς, ξεκινώντας από το χώρο που θα είναι μεγαλύτερος από πέρυσι. Αυτή η ανάγκη εκφράστηκε γιατί, από την άποψη της συμμετοχής, της δικής μας δυνατότητας, αλλά και της προσφοράς που υπάρχει, ο χώρος τελικά πέρυσι αποδείχτηκε μικρός, για να φιλοξενήσει όλη αυτή τη νεολαία που κατέκλυσε τους χώρους του φεστιβάλ. Υπάρχουν καινούρια πράγματα και στο πρόγραμμα και στα αφιερώματά του και στον τρόπο παρουσίασής τους. Δεν προσπαθούμε να δώσουμε το πρωτότυπο και το ξεχωριστό, προσπαθούμε όμως να δώσουμε μια βελτιωμένη παρουσία. Είναι άλλωστε ανάγκη να βελτιώνεται βήμα το βήμα.

- Ο χώρος σε τι θα διαφέρει;

-

Οι εξέδρες θα είναι κατά μία περισσότερες από πέρυσι. Θα υπάρχει η κεντρική εξέδρα των συναυλιών και των μεγάλων συγκεντρώσεων. Επίσης η μουσική σκηνή των νέων δημιουργών, των νεανικών συγκροτημάτων κλπ., το λαϊκό στέκι με τα ρεμπέτικα κλπ. και η τέταρτη εξέδρα, που δεν υπήρχε πέρυσι, "τέχνης και δημιουργίας" την ονομάζουμε, και όχι τυχαία καθώς φιλοδοξούμε μέσα από αυτό το χώρο να παρουσιάσουμε πολύμορφα όλα αυτά που είπα προηγούμενα, δηλαδή τη συλλογική δημιουργική δραστηριότητα διαφόρων συλλόγων και σωματείων, συνδικάτων κλπ., τις αξιόλογες προσπάθειες καλλιτεχνών άγνωστων στο πλατύ κοινό αλλά πολύ σημαντικών για τη δουλιά τους.
Αφιερώματα
Ετοιμάζουμε ειδικά αφιερώματα για τη μουσική, το βιβλίο, την τέχνη συνολικά, γιατί έχει προγραμματιστεί σ' αυτή την εξέδρα να γίνουν ειδικές συζητήσεις - αφιερώματα για την καλλιτεχνική παιδεία, το ρόλο του καλλιτέχνη σήμερα. Θα υπάρξουν εκεί ειδικά αφιερώματα, όπως σκεφτόμαστε να υπάρξει αφιέρωμα στην τζαζ, θα φιλοξενήσει αυτή η εξέδρα και το χώρο του κινηματογράφου, το κινηματογραφικό αφιέρωμα σε ταινίες μικρού μήκους που ξεκινά πειραματικά θα λέγαμε φέτος στο φεστιβάλ της ΚΝΕ και φιλοδοξία μας είναι να το καθιερώσουμε.
Το πρόγραμμα
- Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φεστιβάλ; - Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με την πληθώρα των καλλιτεχνών και των σχημάτων που συμμετέχουν, θα συμπληρωθεί με μουσικά, χορευτικά, άλλα σχήματα που έχουν πραγματικά να παρουσιάσουν μια πολύ αξιόλογη δουλιά που στηρίζεται στο στοιχείο της συλλογικότητας. Υπάρχουν, επίσης, προγραμματισμένες αρκετές συζητήσεις. Ξεχωρίζουμε τη συζήτηση για την ΟΝΕ στο φόντο του μύθου που καλλιεργείται σήμερα για το μονόδρομο της ΟΝΕ και τη μετατροπή της σε νέα "μεγάλη ιδέα", τις συζητήσεις για τη μόρφωση - ειδίκευση - δουλιά με βάση τα εργασιακά δικαιώματα, τις εξελίξεις στην εκπαίδευση. Τη μεγάλη συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, και πρέπει να επισημάνω τον ιδιαίτερο ξεχωριστό και μεγάλο χώρο που θα έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο φεστιβάλ, η συζήτηση στη διεθνούπολη. Πρέπει εδώ να επισημάνω την πολύ μεγάλη συμμετοχή των ξένων αντιπροσωπειών στο φεστιβάλ της ΚΝΕ. Είναι γύρω στις 30 αυτή τη στιγμή και αναμένεται να ξεπεραστεί αυτό το νούμερο. Επίσης το ξεχωριστό και μεγάλο αφιέρωμα στο φεστιβάλ, στις δύο μεγάλες επετείους των 80 χρόνων του ΚΚΕ και των 30 χρόνων της ΚΝΕ.
Πολυθεματικότητα
Επίσης, έχουν ξεχωριστή σημασία τόσο οι χώροι της ειρήνης, των ναρκωτικών με τη συμμετοχή όλων των Θεραπευτικών Κοινοτήτων. Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι στο χώρο που εμείς ονομάζουμε "μόρφωση - ειδίκευση - δουλιά", σε έναν πολύ μεγάλο χώρο που αναφέρεται στα προβλήματα της εκπαίδευσης και των νέων εργαζομένων και ανέργων θα υπάρχει αντιπροσωπεία των μεταναστών που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα με δικό τους ξεχωριστό χώρο. Υπάρχει αναβαθμισμένη η παρουσία του χώρου των νέων στρατευμένων και των σωμάτων ασφαλείας. Μάλιστα στο ειδικό "καψιμί", που θα στηθεί στο χώρο του φεστιβάλ θα δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες του φεστιβάλ να συζητήσουν για τα προβλήματα της στρατευμένης νεολαίας, να γνωρίσουν τις θέσεις της ΚΝΕ. Ξεχωρίζουμε τόσο το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και το χώρο του αθλητισμού, ενώ εντελώς αναβαθμισμένος με δική του λειτουργία και πρόγραμμα με κουκλοθέατρο και Καραγκιόζη και με προσπάθεια για δημιουργική απασχόληση θα είναι φέτος ο παιδότοπος ένας μεγάλος ξεχωριστός χώρος, δύο γήπεδα τένις. Φυσικά, από το φεστιβάλ της ΚΝΕ δεν μπορεί να λείπει η ιστορία μας, η Εθνική Αντίσταση, που και φέτος θα έχει το δικό της χώρο, όπως και οι δραστηριότητες του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.
Με μεράκι
- Πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά τα σχέδια; - Κάθε χρόνο το φεστιβάλ στήνεται βασισμένο στην εθελοντική δουλιά των μελών και φίλων της Οργάνωσης. Στηριγμένοι στο μεράκι, τον ενθουσιασμό, τη διάθεση και την πολλή δουλιά των μελών και των φίλων της ΚΝΕ ξεκινήσαμε από χτες, το Σάββατο 29 Αυγούστου, τη δουλιά για την οικοδόμηση αυτής της πολιτείας. Εχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες πιστεύω ότι είναι καλή η δουλιά που έχει κάνει μέχρι τώρα, παρά τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τις καθυστερήσεις, η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ. Με βάση το σχεδιασμό, την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη, και νωρίτερα, θα είναι όλα έτοιμα να υποδεχτούν τους χιλιάδες, όπως φιλοδοξούμε, επισκέπτες του φεστιβάλ.
Η μάχη του εισιτηρίου
- Εδώ και ένα μήνα περίπου έχει ξεκινήσει και η λεγόμενη μάχη του εισιτηρίου για το φεστιβάλ. Ποια είναι η ανταπόκριση; - Πρέπει πρώτα απ' όλα να πούμε ότι πρόκειται για μια μάχη όχι μόνο οικονομική, αλλά κατεξοχήν πολιτική μάχη, που τη δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις, σε όλες μας τις οργανώσεις. Από την Αθήνα, τα μηνύματα είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικά. Σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των εισιτηρίων που έχει κλειστεί μέχρι τώρα και είμαστε φιλόδοξοι, ακριβώς επειδή η ίδια η ζωή και δράση μας δείχνουν τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν. Εκτιμούμε ότι είμαστε πίσω από αυτές τις δυνατότητες και τις επόμενες μέρες πρέπει να δώσουμε με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό αυτή τη μάχη, με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η δυναμική της Οργάνωσής μας και η απήχηση των θέσεων του ΚΚΕ στη νεολαία είναι πολύ μεγάλη και γι' αυτό το λόγο και η μάχη του εισιτηρίου δίνεται με επιτυχία και οι ρυθμοί θα ενταθούν για να πιάσουμε τους στόχους που βάλαμε στην αρχή.
Το σύνθημα
- Και ποιο είναι το ιδιαίτερο πολιτικό μήνυμα που στέλνει το φετινό φεστιβάλ προς τους νέους; - "Είμαστε νέοι, έχουμε δικαιώματα. Η αμφισβήτηση και η οργή μας να γίνουν δύναμη δημιουργίας και αντεπίθεσης για ό,τι μας ανήκει. Μαζί μπορούμε!". Αν και μεγάλο, αυτό είναι το σύνθημα του φεστιβάλ που συμπυκνώνει όλη την πολιτική πρόταση της ΚΝΕ. Το "είμαστε νέοι έχουμε δικαιώματα" σχετίζεται ακριβώς με την προσπάθεια αφαίρεσης δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης, ολόκληρου του λαού, από μια αντιλαϊκή πολιτική που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, υλοποιείται από την ελληνική κυβέρνηση και στηρίζεται από όλα τα κόμματα της Ευρω-υποταγής. Είμαστε αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουμε και σε αυτό καλούμε τη νεολαία. Πραγματικά, η αμφισβήτηση προς αυτή την πολιτική δυναμώνει, μετατρέπεται σε "αγανάκτηση και οργή",που μπορούν και πρέπει να εκφραστούν πολύμορφα γιατί πολύμορφη είναι και η επίθεση που δέχεται η νεολαία που βρίσκεται στο στόχαστρο αυτής της επίθεσης, να εκφραστεί στη λογική της "αντεπίθεσης",της "διεκδίκησης" των δικαιωμάτων μας στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας, να εκφραστεί μέσα από τη συλλογικότητα, στην ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας. Να εκφραστεί με πολιτικούς όρους στη μεγάλη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτώβρη. Ενισχύοντας το ΚΚΕ, πυκνώνοντας τις γραμμές της ΚΝΕ μπορούμε να συμβάλουμε αποφασιστικά να μετατραπεί η αμφισβήτηση και οργή σε δύναμη αντεπίθεσης και αυτό είναι το κάλεσμα που απευθύνει η ΚΝΕ στη νέα γενιά.
Μπροστά στις εκλογές

Μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, καλέσαμε και καλούμε τη νέα γενιά να εκφράσει την αμφισβήτησή της σε αυτή την πολιτική, υπερψηφίζοντας τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ. Να "τιμωρήσει" δηλαδή τόσο την κυβέρνηση για την πολιτική της όσο και τα κόμματα, που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν αποδεχτεί σαν μονόδρομο την πορεία προς την ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτή την αντιλαϊκή πορεία, και βάζουν πλάτη, για να περάσει αυτή η πολιτική. Αυτό είναι και το σημαντικότερο μήνυμα του φεστιβάλ. Το κάλεσμα είναι συνεχές, θα είναι και μετά το φεστιβάλ, μέσα στους αγώνες.

Πλούσια προφεστιβαλική δραστηριότητα

Περισσότερες από 350 προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Τη σημαντική ανταπόκριση που βρίσκουν οι θέσεις της ΚΝΕ και η πολιτική του ΚΚΕ στη νεολαία, κάτι που επιβεβαιώθηκε μέσα από τη συμμετοχή των νέων όλης της Ελλάδας στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που προηγήθηκαν, επισημαίνει ο Λ. Σορόπουλος, τονίζοντας ότι στόχος είναι "η νεολαία να πάρει μέρος και στους αγώνες του σήμερα και του αύριο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών της που βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

- Η 8η Σύνοδος του ΚΣ της ΚΝΕ είχε εκτιμήσει ότι "το 24ο φεστιβάλ θα αφήσει πίσω του τη μεγάλη επιτυχία του 23ου, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό άνοιγμα της ΚΝΕ της τελευταίας δεκαετίας". Κατά πόσο έχει επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση μέσα από την προφεστιβαλική δραστηριότητα;

- Η εκτίμηση αυτή στηριζόταν τόσο στη μεγάλη επιτυχία του 23ου Φεστιβάλ όσο και στην επιτυχημένη πορεία και δράση της Οργάνωσης όλο το προηγούμενο διάστημα, με βάση και τους στόχους που είχαμε θέσει. Επίσης, στηριζόταν στην άνοδο του κύρους και της επιρροής του ΚΚΕ στη νεολαία. Η σημερινή πραγματικότητα, λίγο πριν ολοκληρωθούν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, και μπροστά στις κεντρικές εκδηλώσεις του Σεπτέμβρη, έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμησή μας.

Ηδη έχουν προγραμματιστεί και πραγματοποιηθεί εκατοντάδες εκδηλώσεις - περισσότερες από 350 σε όλη την Ελλάδα - που αφήνουν κατά πολύ πίσω πρώτα και κύρια σε αριθμό, αυτές του 23ου Φεστιβάλ, κατά το οποίο έγιναν περίπου 250. Το 24ο Φεστιβάλ ταξίδεψε σε πολύ περισσότερα μέρη, επισκέφτηκε χώρους και για πρώτη φορά ακόμη, και η ανταπόκριση και συμμετοχή της νεολαίας ήταν πράγματι πολύ μεγάλη. Σε όλους τους μετρήσιμους δείκτες επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΣ και πράγματι το 24ο Φεστιβάλ είναι το μεγαλύτερο πολιτικό - φεστιβαλικό άνοιγμα της ΚΝΕ. Και φιλοδοξούμε ότι ανάλογη πολύ μεγάλη επιτυχία θα έχει και το κεντρικό τετραήμερο της Αθήνας.

- Ποιο είναι το κέρδος από αυτό το άνοιγμα;

- Επιβεβαιώνεται ότι το φεστιβάλ είναι ένα μεγάλο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός που αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα. Οταν αρχίσαμε να προετοιμάζουμε το φεστιβάλ, καθορίσαμε και τους στόχους του, μεταξύ των οποίων σημαντικούς πρέπει να χαρακτηρίσουμε την προσπάθεια να φτάσει το κάλεσμα της αντεπίθεσης σε όλους τους νέους, μέσα από ένα μεγάλο άνοιγμα της Οργάνωσής μας, μέσα από τη ζωντανή επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με τη νεολαία, να συζητήσουμε για την πολιτική, τις θέσεις, τη διέξοδο που προτείνει σήμερα το ΚΚΕ. Να καλέσουμε τη νεολαία, όχι μόνο να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, να συμμετάσχει στην οικοδόμηση - το χτίσιμο αυτών των εκδηλώσεων, αλλά να πάρει μέρος και στους αγώνες του σήμερα και του αύριο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών της που βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

- Πώς ανταποκρίθηκαν οι νέοι στους οποίους απευθύνθηκε η ΚΝΕ;

- Μέχρι τώρα, η ανταπόκριση της νεολαίας είναι σημαντική στην πρόσκληση της ΚΝΕ. Πολλές εκατοντάδες νέοι συμπλήρωσαν κάρτα γνωριμίας με την ΚΝΕ και επίσης εκατοντάδες ήταν εκείνοι που γίνανε μέλη της ΚΝΕ μέσα από την προφεστιβαλική δραστηριότητα της Οργάνωσης και εκτίμησή μας είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία το κάλεσμα θα φτάσει ακόμα πιο μακριά, θα είναι ακόμα πιο μαζικό και θα είναι ακόμα περισσότεροι οι νέοι που, όχι μόνο θα στρατευτούν στον αγώνα, αλλά που θα πυκνώσουν τις γραμμές της ΚΝΕ το επόμενο διάστημα.

Συναυλίες

Πλούσιο θα είναι το πρόγραμμα των συναυλιών το τετραήμερο του Φεστιβάλ. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν είναι:

Γιώργος Νταλάρας

Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Διονύσης Τσακνής

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Μαρία Δημητριάδη

Αφροδίτη Μάνου

Γιάννης Θωμόπουλος

Νίκος Πορτοκάλογλου

Σωκράτης Μάλαμας

Αναστασία Μουτσάτσου

Γεράσιμος Ανδρεάτος

Παντελής Θαλασσινός

Μίλτος Πασχαλίδης

"Υπόγεια Ρεύματα"

Μάτζικ ντε Σπελ

Μανόλης Φαμέλος

Στέφανος Ψαραδάκος

CHiCUELO SON

Το συγκρότημα των Συνδικάτων της Δανίας

Λάκης Χαλκιάς - Γιώτα Βέη - Βαγγέλης Κορακάκης - Μπάμπης Τσέρτος - Πέτρος Γαϊτάνος - Κώστας Μάτζιος

Η ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη με τους: Μαρία Φαραντούρη - Μανόλη Μητσιά - Σωτηρία Λεονάρδου

Σύλλογος Φαρακλάδων Κεφαλονιάς "Εύγερος" - Σύλλογος Ποντίων Ελληνικού

Παιδική χορωδία Τυπάλδου

Αφιερώματα στην τζαζ και το δημοτικό τραγούδι

Αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου με τους: Α. Παπαϊωάννου - Σ. Βαμβακάρη - Α. Μπέλλου

Λεζάντες

Το σχεδιάγραμμα του Φεστιβάλ

Ο Λάζαρος Σορόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org