ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2011
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΔΕΗ κάλεσε την Αστυνομία για το κομμένο ρεύμα ανάπηρης

Την Αστυνομία κάλεσε η διευθύντρια της ΔΕΗ στο Χαλάνδρι όταν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και τοπικών φορέων έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τη διακοπή ρεύματος σε άρρωστη, παραπληγική και ηλικιωμένη γυναίκα.

Η διακοπή του ρεύματος έγινε γιατί η ανάπηρη γυναίκα με το επίδομα της πείνας είχε - και έχει - μεγάλα έξοδα για υπηρεσίες Υγείας. Πριν από λίγες μέρες έγινε μια ρύθμιση, αλλά η ανάπηρη δεν μπορεί να πληρώσει ούτε και τις δόσεις.

Στη διάρκεια της χτεσινής παράστασης η διευθύντρια κωλυσιεργούσε για τη συνάντηση με την επιτροπή. Δέχτηκε να γίνει συνάντηση, όταν - μετά από πρόσκλησή της - ήρθε η Αστυνομία, την οποία οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν με τα συνθήματα: «Φτώχεια, ανεργία, τρομοκρατία, αυτή είναι των αστών η δικτατορία», «Η ΔΕΗ ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό» και «Εμπρός για τον Καιάδα ο ανταγωνισμός και όχι τα ΑμΕΑ και ο εργαζόμενος».

Οι εκπρόσωποι κατήγγειλαν την παρουσία της Αστυνομίας στη συνάντηση. Η διευθύντρια προκλητικά επέμενε στην τήρηση του νόμου, δηλώντας ταυτόχρονα και διαδηλώτρια της πλατείας Συντάγματος. Οι εκπρόσωποι κάλεσαν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που είναι αυτή που πετσοκόβει τους μισθούς τους, αλλά και κόβει το ρεύμα σε ανάπηρους.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Χωρίς απαντήσεις για τα υπολειτουργούντα τμήματα

Oι τραγικές ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο της Χαλκιδικής, όπως και στα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Ιατρεία του νομού, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία, αλλά και τη ζωή των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της περιοχής όσο και των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών που την επισκέπτονται.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Ιγνατιάδης, καταγγέλλοντας ότι το Νοσοκομείο Χαλκιδικής, που εφημερεύει όλο το χρόνο κάθε μέρα, έχει καλυμμένες μόνο 299 από τις 520 προβλεπόμενες θέσεις, δηλαδή το 45% είναι κενές. «Κι ενώ, συνέχισε αυτό συμβαίνει, μια σειρά τομείς όπως η καθαριότητα, τα πλυντήρια, η εστίαση, η φύλαξη, ακόμα και το τηλεφωνικό κέντρο καλύπτονται από προσωπικό εργολάβων. Εξαιτίας των ελλείψεων, πρόσθεσε, κλινικές, όπως η Μαιευτική - Γυναικολογική, υπολειτουργούν, όπως και άλλα τμήματα του Νοσοκομείου, η Παιδιατρική, η Ορθοπαιδική, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Το Τμήμα Αιμοδοσίας λειτουργεί με γιατρούς του Μικροβιολογικού. Στο Μικροβιολογικό τη νύχτα δεν υπάρχει παρασκευάστρια. Η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου δεν έχει αξιοποιηθεί και, επομένως, δεν λειτουργούν τμήματα, όπως είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, η Αίθουσα Ανάνηψης, το πλήρες Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, που είναι τελείως απαραίτητα. Δεν λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση ούτε εφημερεύει καθημερινά ο αξονικός τομογράφος. Απογεύματα, νύχτες και αργίες σχεδόν όλα τα τμήματα λειτουργούν μόνο με προσωπικό ασφαλείας. Δεν εφαρμόζεται, βέβαια, και το προβλεπόμενο ωράριο για το προσωπικό, που συχνά αντιμετωπίζει προβλήματα καθυστερημένων οφειλών. Υπάρχουν ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό. Ενας νομός κατ' εξοχήν τουριστικός στερείται πλήρως εξοπλισμένου και στελεχωμένου ΕΚΑΒ και, μάλιστα, σε συνθήκες που έχουμε μεγάλη διασπορά σε έκταση προβληματικού και οδικού δικτύου. Οι οδηγοί δεν φτάνουν για να καλυφθούν οι βάρδιες, υπάρχουν ανεπάρκειες στο σύστημα της επικοινωνίας όσο και στο σύστημα επικοινωνίας του κόσμου με το ΕΚΑΒ που το έχει ανάγκη. Το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου της Νέας Καλλικράτειας δε λειτουργεί, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Πολυιατρεία Ιερισσού και Συκιάς και τα άλλα Κέντρα Υγείας του νομού».

Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας Μ. Μπόλαρης προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, λέγοντας ότι αυτήν δεν είναι όπως περιγράφεται στην Ερώτηση του Θ. Ιγνατιάδη και ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες το καινούριο τμήμα του νοσοκομείου θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη με την τοποθέτηση του απαραίτητου εξοπλισμού και έτσι θα λειτουργήσουν νέες νοσηλευτικές μονάδες. Σχετικά με το ΕΚΑΒ, είπε ότι αυτό βρίσκεται σε πέντε σημεία του νομού και έχει προγραμματιστεί η απόκτηση εννιά νέων ασθενοφόρων.

Ο Μ. Μπόλαρης δικαιολόγησε τις άγριες περικοπές συνολικά στην Υγεία, ισχυριζόμενος ότι αυτές κινούνται «στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης της σπατάλης και των περιττών εξόδων».

Σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού, ο Θ. Ιγνατιάδης είπε ότι ακούστηκαν αρκετά «θα» για τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, αλλά για τα ήδη υπάρχοντα υπολειτουργούντα τμήματα δεν δόθηκε η παραμικρή απάντηση και κατήγγειλε ότι γενικότερα οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομείου στρώνουν το δρόμο στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Υγείας.

Ατέλειωτες ουρές στον ΟΠΑΔ Κατερίνης

Εδώ και μέρες στο ελεγκτήριο του ΟΠΑΔ στην Κατερίνη, όπου γίνεται ο έλεγχος εντολών ιατρικής περίθαλψης ασφαλισμένων του Δημοσίου, επικρατεί μια χαώδης κατάσταση, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατοντάδων ασφαλισμένων. Το υπουργείο δεν φρόντισε έγκαιρα για την κάλυψη της θέσης των ελεγκτών γιατρών, αφού έληξε η σύμβαση με τους προηγούμενους, έτσι καθημερινά δημιουργούνται ατελείωτες ουρές αναμονής που φτάνουν μέχρι και έξω από το κτίριο (βλ. φωτό), το πρόγραμμα ωραρίου εξυπηρέτησης αλλάζει κάθε εβδομάδα και οι ασφαλισμένοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την απαξίωση της δημόσιας Υγείας, που εκφράζεται και μέσα από την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα ελεγκτήρια του ΟΠΑΔ. Ζητά την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού ελεγκτών ιατρών με πλήρη σταθερή εργασία. Με ανακοίνωσή της καλεί το λαό να ξεσηκωθεί και να παλέψει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό. Μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με αξιοπρεπείς μισθούς. Κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό. Να πει «όχι» στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων, την κατάργηση κλινικών και νοσοκομειακών κλινών.

Στα δικαστήρια «Ντυνάν» και «MIG»

Στα δικαστήρια μεταφέρεται ο διαγκωνισμός των μαιευτηρίων «Μητέρα» και «Λητώ» (ανήκουν στον Ομιλο του Α. Βγενόπουλου) και «Γαία» (είναι υπό την εποπτεία του Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν).

Χτες το «Ερρίκος Ντυνάν» σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως θα προσφύγει στα δικαστήρια γιατί στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο Α. Βγενόπουλος είχε αναφέρει ότι το «Γαία» δεν εισπράττει και αποδίδει ΦΠΑ.

ΕΒΡΟΣ
Χωρίς νυχτερινή φύλαξη νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Κοντά στις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και σε σύγχρονο εξοπλισμό, το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και τα Κέντρα Υγείας Ορεστιάδας και Δικαίων στον Εβρο έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη φύλαξης κατά τις νυχτερινές ώρες, μετά την απόλυση των εργολαβικών εργαζομένων που απασχολούνταν στη φύλαξη.

Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, όπου μια νοσηλεύτρια, μόνη στη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας, καλείται να αντιμετωπίσει δύσκολα περιστατικά και ταυτόχρονα να παίζει και ρόλο φύλακα των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Οι εργαζόμενοι εδώ και 15 μέρες αναζητούν το διοικητή του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, προκειμένου να θέσουν το πρόβλημα, όμως - όπως καταγγέλλουν - δε βρίσκει χρόνο να συναντηθεί μαζί τους.

Με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, να γυρίσουν την πλάτη τους στην πολιτική των ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, να συγκρουστούν με την πολιτική τους που εμπορευματοποιεί και απαξιώνει τον κρίσιμο χώρο της Υγείας και να διεκδικήσουν: Δημόσιο δωρεάν αναβαθμισμένο σύστημα Υγείας, καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας, προσλήψεις για την κάλυψη όλου του αναγκαίου προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ