ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2002
Σελ. /28
Οι μυστικές υπηρεσίες και η τρομοκρατία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η τρομοκρατία δε θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους της και να μένει απρόσβλητη για 27 ολόκληρα χρόνια, χωρίς τη στήριξή της από μυστικές υπηρεσίες, υπογραμμίζει ο Γιώργος Ραυτόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ και νυν μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τον Ιούνη του 1987 είχε γίνει στόχος δολοφονικής επίθεσης από την οργάνωση «1η Μάη», σε συνέντευξή του στη χτεσινή «Χώρα». Σημειώνει συγκεκριμένα ο Γ. Ραυτόπουλος, σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα εμπλοκής μυστικών υπηρεσιών στη δράση της τρομοκρατίας:

«Μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι η τρομοκρατία θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους της και να παραμείνει απρόσβλητη για 27 ολόκληρα χρόνια χωρίς χρηματοδοτική στήριξη και χωρίς το δανεισμό της πείρας και την προστασία των μυστικών υπηρεσιών. Οι μυστικές υπηρεσίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη γέννηση, στην ανάπτυξη και στην ύφανση του μύθου των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Στην ίδια συνέντευξη μιλά και για την προσωπική του περιπέτεια, θέτοντας ένα κρίσιμο ερώτημα: «Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τον Ιούνη του 1987 αλλά και για ένα επίσης μεγάλο διάστημα μετά την απόπειρα εναντίον μου βρισκόμουν υπό την "προστασία" της ΚΥΠ. Το βασανιστικό ερώτημα που με απασχόλησε τότε και που με απασχολεί και σήμερα είναι πώς αυτοί οι εμπειρότατοι πράκτορες της ΚΥΠ δεν αντελήφθησαν ότι οι τρομοκράτες της "1ης Μάη" με παρακολουθούσαν επίσης. ΄Η, μήπως, τους αντελήφθησαν;».

Η μαριονέτα...

Ολο και λιγότερο πείθουν τους ανά τον κόσμο πολίτες τα όσα λέει η αμερικανική ηγεσία και τα επιχειρήματα με τα οποία συνοδεύει την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» της. Ακόμη και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου η κοινή γνώμη, μετά την 11η Σεπτέμβρη, υποστήριζε σε μεγάλα ποσοστά τον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο», η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε προχτές στην εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς», η πλειοψηφία των Βρετανών διαφωνούν με τη διάθεση βρετανικών στρατευμάτων σε μία επιχείρηση εναντίον του Ιράκ. Και όχι μόνον αυτό, αλλά περίπου ο ένας στους δύο Βρετανούς θεωρεί ότι ο Τ. Μπλερ έχει γίνει «η μαριονέτα» του Τζορτζ Μπους.

Συνεχίζονται τα «αλληλομαχαιρώματα»...

Η κρίση φέρνει γκρίνια, ο ανταγωνισμός τη δυναμώνει ακόμη περισσότερο και, πολλές φορές, τη φτάνει στο επίπεδο των άγριων «αλληλομαχαιρωμάτων» και «καρφωμάτων». Κάπως έτσι, μπορεί κανείς να περιγράψει με απλά λόγια τις συνεχιζόμενες εξελίξεις και όσα περί σκανδάλων αποκαλύπτονται, στο χώρο των μεγάλων -κυρίως των αμερικανικών- επιχειρήσεων. Το τελευταίο επεισόδιο του σχετικού σίριαλ έχει συμπεριλάβει το μεγαλύτερο παγκοσμίως χρηματοπιστωτικό όμιλο της «Σίτιγκρουπ», ο οποίος κατηγορείται ότι «βοήθησε» στην απόκρυψη του χρέους της γνωστής χρεοκοπημένης εταιρίας ενέργειας «Ενρον». «Η "Τσέιζ" και η "Σίτικορπ" ήξεραν τι έκανε η "Ενρον" και βοήθησαν σε αυτές τις ενέργειες, κερδίζοντας σημαντικά ποσά», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, πρόεδρος της Διαρκούς Υποεπιτροπής Ερευνών της Γερουσίας. Κι όπως κατέθεσε στην προαναφερόμενη επιτροπή ο επικεφαλής της επτάμηνης έρευνας, Μπομπ Ρόουτς, η «Τσέιζ» χρησιμοποιούσε ανάλογες πρακτικές σε άλλες επτά εταιρίες και η «Σίτικορπ» σε άλλες τρεις τουλάχιστον.

Θα 'χουμε και συνέχεια, δηλαδή...

Η περί θεσμών φιλολογία

Στο φόντο, βέβαια, των λεγομένων οικονομικών σκανδάλων στις ΗΠΑ ξεδιπλώνεται μια έντονη και, λίγο έως πολύ, αποπροσανατολιστική φιλολογία, για την κατάρρευση των μέχρι σήμερα θεσμών και κανόνων δήθεν διαφάνειας και ελέγχου της σύγχρονης καπιταλιστικής οικονομίας, την ανάγκη επιδιόρθωσης ή αντικατάστασής τους με νέους κανόνες κλπ, κλπ. Οι σχετικώς φιλολογούντες, όμως, κρύβουν με ιδιαίτερη επιμέλεια, ότι τα όσα ονομάζουν σκάνδαλα, αποτελούν μια μόνιμη και συνηθισμένη πρακτική των μεγάλων επιχειρήσεων και των κεφαλαιοκρατών ιδιοκτητών τους. Στην πραγματικότητα, όταν μιλούν για αποτυχία των σχετικών θεσμών και κανόνων, εννοούν την αδυναμία των τελευταίων, να εμποδίσουν τη δημοσιοποίηση των προαναφερομένων συνηθισμένων πρακτικών. Την αδυναμία τους, να κρατήσουν το συνεχώς οξυνόμενο μονοπωλιακό ανταγωνισμό στα πλαίσια της καπιταλιστικής «νομιμότητας» και «ευπρέπειας». Και, βέβαια, σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους, προσπαθούν να εμποδίσουν τη σκέψη των εργαζομένων, να προχωρήσει παραπέρα και να αναζητήσει τα βαθύτερα αίτια αυτών των φαινομένων. Θέλουν να τους πείσουν, ότι το σύστημα έχει ή μπορεί να βρει τους κατάλληλους θεσμούς και γιατροσόφια, ώστε και η πίτα να είναι στο ταψί και ο σκύλος χορτάτος... Και οι πολυεθνικές να συσσωρεύουν αμέτρητα πλούτη και οι εργαζόμενοι να περνούν καλά... Ελα, όμως, που δεν έχουν -ούτε και ποτέ θα βρουν- άλλο δρόμο ξεπεράσματος της κρίσης τους, απ' αυτόν, που φορτώνει τις βαριές και πολύμορφες συνέπειές της στις πλάτες των εργαζομένων και των λαών.

Τα χαράτσια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ και, μάλιστα ...γενναιότατες στα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Μόλις 10% παρακαλώ και, βέβαια, τρίβουν από τώρα τα χέρια τους στα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών για την «μπάζα» που έρχεται με το 2003.

Βλέπετε, για κάτι τέτοια η κυβέρνησή μας δεν περιμένει την τελευταία στιγμή. Μέσα στο κατακαλόκαιρο φροντίζει για να περάσει όμορφα, ανθηρά και κονομημένα ...Χριστούγεννα.

Οσο για τους οδηγούς (αυτούς, που σε ποσοστό 90% χρωστάνε και θα χρωστάνε για πολύ ακόμα τα οχήματα που αγόρασαν με καταναλωτικά δάνεια), δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πληρώσουν. Και αυτό το χαράτσι και τα συνεχώς αναβαθμισμένα πρόστιμα και την υποχρεωτική αυξημένη εισφορά στις ασφαλιστικές εταιρίες...

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ της θύελλας, που θα ξεσπάσει, μάλλον, είναι οι γνωστές μας πια «διαφωνίες» μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας, ενόψει (μιας ακόμα) επέμβασης στο Ιράκ. Εγκριση του ΟΗΕ ζητούν, λέει, οι Βρετανοί και άλλες τέτοιες αστειότητες. Είναι γνωστό ότι οι λύκοι αρχίζουν να τσακώνονται μόλις εντοπίσουν τη λεία τους...

Βεβαίως, αυτά που προετοιμάζονται δε θεωρούνται από κανέναν «τρομοκρατικές ενέργειες» με την τρέχουσα στην ελληνική ειδησεογραφία έννοια. Σαν να μην πρόκειται, να σκοτωθεί εκεί κόσμος ή λες και οι δικαιολογίες, που προβάλλονται περί διεθνούς δικαίου, είναι από κανέναν πιστευτές.

Αυτή κι αν είναι τρομοκρατία με «ιδεολογικό μανδύα». Μόνον, που αυτές τις «γιάφκες» δεν προτίθεται ο Χρυσοχοΐδης να τις «ανακαλύψει», ούτε ο Σημίτης να μιλήσει για δημοκρατία.

Αλήθεια, δε μας είπαν τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση. Θα δώσει για μια ακόμα φορά την «αρωγή» της, με τη συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ή ακόμη δεν της έχουν εξηγήσει το ρόλο που θα παίξει;

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΕΙΩΣΕ, απ' ό,τι διαβάζουμε, η απολογία και του Σάββα Ξηρού και οι πρώτες «πληροφορίες» λένε πως είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Αναμένουμε, λοιπόν, τη διοχέτευσή της στις εφημερίδες για να τη διαβάσουμε...

Εργάτες χωρίς δικαιώματα

Στην Ελλάδα του 2002, της «δημοκρατίας των λίγων», και με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι μετατρέπονται σε αντικείμενο της πιο στυγνής ταξικής εκμετάλλευσης από το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκπροσώπους του. Είναι η πιο φθηνή εργατική δύναμη που προσφέρει τα μεγαλύτερα κέρδη. Δουλεύουν αμέτρητες ώρες, δεν ξέρουν τι θα πει αργία, ζουν σε τρώγλες, δεν έχουν δικαιώματα, είναι ο «εύκολος ένοχος» για ό,τι σάπιο συμβαίνει σ' αυτή την κοινωνία. Ενώ, όταν η κυβέρνηση και οι εργοδότες αποφασίσουν ότι δεν τους χρειάζονται άλλο, τότε επιδίδονται σε «επιχειρήσεις - σκούπα», σε απελάσεις και άλλες παρόμοιες ενέργειες «δημοκρατικού» χαρακτήρα.

Η ανάγκη του αλλοδαπού εργαζόμενου να επιβιώσει και ο φόβος της απέλασης -μιας και η κυβέρνηση έχει φροντίσει να τον κρατά σε μια μόνιμη κατάσταση «παρανομίας»- τον εξαναγκάζουν να σκύψει το κεφάλι και να εκτελέσει πειθήνια τις επιθυμίες του αφεντικού του. Ο Γλιγόρι Βαλεντίν ενάμιση χρόνο στη χώρα μας και έχει νιώσει με τον πιο χειροπιαστό τρόπο τι σημαίνει να είσαι αλλοδαπός εργαζόμενος στην Ελλάδα του 2002. Εργαζόταν ανασφάλιστος, κάθε μέρα χωρίς σταματημό, έφευγε από το σπίτι την ώρα που ανέτειλε ο ήλιος και γύρναγε την ώρα που έδυε. Δεν προλάβαινε ούτε να ελέγξει αν γίνονται σεβαστά στοιχειώδη δικαιώματά του, όπως αν ο εργοδότης του τον ασφάλιζε. Πριν τρεις περίπου μήνες τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στη δουλιά και έμεινε στο νοσοκομείο για περίπου ενάμιση μήνα. Εκεί ανακαλύπτει ότι δεν είναι ασφαλισμένος και ότι τώρα πρέπει ο ίδιος να πληρώσει τα νοσήλια που φτάνουν τα 4.100 ευρώ!!! Ο Γλιγόρι Βαλεντίν δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας. Είναι η καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

Αυτή την κατάσταση, οι αλλοδαποί εργάτες μόνο με έναν τρόπο μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Ο μόνος δρόμος για να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους είναι ο δρόμος της συλλογικής δράσης, της ταξικής πάλης. Είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουν μαζί με τους Ελληνες εργάτες. Ο δρόμος της ένταξης στα συνδικάτα, τα οποία επίσης μπορούν να δρουν ακόμη πιο αποφασιστικά γι' αυτό το καθήκον. Και οι Ελληνες εργάτες από κοινού με τους μετανάστες συναδέλφους τους να συμβάλουν με τη δράση τους στην αντιμετώπιση της εικόνας, που επιμελώς διαμορφώνουν τα ΜΜΕ περί «μεταναστών -εγκληματιών», και έχει ως στόχο να παρουσιάσει τον μετανάστη ως εχθρό του ελληνικού λαού. Είναι ο δρόμος για τη διεκδίκηση της νομιμοποίησης όλων των μεταναστών. Είναι ο δρόμος, για να απαιτήσουν, μαζί με τους Ελληνες εργάτες, ίση αμοιβή και δικαιώματα.

Ομως, για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει τόσο οι ίδιοι με τη δράση τους όσο και οι Ελληνες εργάτες, από κοινού, να συμβάλουν στην κατάργηση κάθε ψεύτικης διαχωριστικής γραμμής που προβάλλεται από διάφορες μεριές και που τους εμποδίζει να ενώσουν τις φωνές τους. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχουν από τη μια μεριά οι αλλοδαποί εργάτες και από την άλλη οι Ελληνες εργάτες. Υπάρχουν μόνο οι εργάτες κόντρα στο κεφάλαιο και την εκμετάλλευση.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ