ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το φθινόπωρο η νέα αντιλαϊκή καταιγίδα

Νέες περικοπές στις δαπάνες για συντάξεις και υγεία, επιμήκυνση του εργάσιμου βίου, νέο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους, μονιμοποίηση της επιδότησης των εργοδοτών για ασφαλιστικές εισφορές

Πρόγευση ήταν, εν τέλει, τα φοροεισπρακτικά μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη Πέμπτη η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς η μεγάλη καταιγίδα των μέτρων θα ανακοινωθεί τον προσεχή Οκτώβρη μαζί με την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2010. Τα μέτρα αυτά «αποκάλυψε» χθες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) (χρηματοδοτείται και απηχεί τις θέσεις του ΣΕΒ).

Μπροστά στο γνώριμο γι' αυτόν ακροατήριο των εκπροσώπων της αστικής τάξης, ο Γ. Παπαθανασίου εξάγγειλε 15 μέτρα - «φωτιά» για τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα. Ειδικότερα, ανακοίνωσε το «σπάσιμο» του ΙΚΑ σε δύο Ταμεία, ένα για υπηρεσίες συντάξεων και ένα για παροχή υγείας. «Επανεξέταση» των Βαρέων και Ανθυγιεινών, πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων, επέκταση του εργάσιμου χρόνου πέραν του χρόνου συνταξιοδότησης, ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις (κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων από το κράτος), «απελευθέρωση» επαγγελματιών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου, εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης σε Νοσοκομεία, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, δημιουργία νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με ισοπέδωση των μισθολογικών αποδοχών για τους νεοπροσλαμβανόμενους και καρατόμηση των δαπανών υγείας.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομίας δεν έκρυψε ότι τα μέτρα - καταπέλτης για τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν αποβλέπουν μόνο στη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά προσβλέπουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας... Ομολόγησε, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί ένα «καυτό» φιλομονοπωλιακό πακέτο μέτρων, που θα πλήξει όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και θα ενισχύσει περαιτέρω τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της συσσώρευσης κεφαλαίου και της βελτίωσης της κερδοφορίας τους.

Τα μέτρα αυτά είχαν, κατ' ουσίαν, προαναγγελθεί από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ - αλλά και το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης - οι οποίες, όπως είχαμε επισημάνει, έπαιξαν το ρόλο του προπομπού της επίθεσης. Από την άλλη, η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά την εκλογική της ήττα στις ευρωεκλογές, αποφάσισε να ρίξει όλα τα χαρτιά στο τραπέζι. Την προηγούμενη Πέμπτη, ανακοίνωσε τα φοροεισπρακτικά μέτρα και χθες, τα σαρωτικά που θα πάρει σε λίγους μήνες. Φαίνεται ότι, στα πλαίσια του πολιτικού ανταγωνισμού με το ΠΑΣΟΚ, η παράθεση νέων διαπιστευτηρίων στην οικονομική ολιγαρχία και τις Βρυξέλλες, ότι ήταν και παραμένει ως κόμμα, πιστός εντολοδόχος των αποφάσεών τους, βάρυνε στις τελικές τους αποφάσεις. Τέλος, επιβεβαιώνονται πλήρως οι θέσεις του ΚΚΕ, ότι το μόνιμο μέλημα της κυβέρνησης ήταν και παραμένει, τόσο η μεταφορά των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα, αλλά και η δημιουργία πρόσφορου και γόνιμου εδάφους για την ολιγαρχία, την επόμενη μέρα της κρίσης. Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι για τα λαϊκά στρώματα δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά συνεχής χειροτέρευση και όξυνση των οικονομικών και των κοινωνικών τους προβλημάτων.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με τα όσα, περίπου αυτολεξεί, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει:

  • Το διαχωρισμό των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας, ώστε και ο έλεγχος των δαπανών να είναι αποτελεσματικότερος, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.
  • Επανεξέταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
  • Αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων.
  • Νέα κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
  • Μέτρα για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής κινήτρων και της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.
  • Απελευθέρωση μιας σειράς κλειστών μέχρι σήμερα επαγγελμάτων και υπηρεσιών στα πλαίσια της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.
  • Συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, με στόχο τη μείωση του αριθμού τους, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.
  • Προχωρά και θα ολοκληρωθεί εντός του 2009 η εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος σε όλους τους ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νοσοκομεία. Μέχρι σήμερα, το διπλογραφικό σύστημα έχει εγκατασταθεί σε 100 από τα 130 νοσοκομεία και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εφαρμοστεί και στους 14 Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και στο σύνολο των 515 Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού.
  • Σε όλους τους παραπάνω οργανισμούς προχωρά και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2010 η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και η κατάθεση επιχειρησιακών σχεδίων, ώστε όλοι οι φορείς να λειτουργούν σαν ανώνυμες εταιρείες.
  • Δημιουργείται Κεντρική Αρχή και ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα σε όλα τα υπουργεία που εποπτεύουν τους παραπάνω φορείς, ώστε να υπάρχει διαρκής και αξιόπιστος έλεγχος τόσο των δαπανών που πραγματοποιούνται, όσο και των επιχειρησιακών προγραμμάτων που είναι υποχρεωμένα πλέον να καταθέτουν.
  • Θεσμοθετήθηκε η επιβολή ποινών που φθάνουν μέχρι και την έκπτωση των μη αιρετών μελών των διοικητικών συμβουλίων, που δεν υλοποιούν την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων.
  • Η πληρωμή των αμοιβών στο Δημόσιο από μια και μόνο Αρχή, η οποία θα φέρει και την ευθύνη παρακολούθησης και ελέγχου. Ετσι ώστε να γνωρίζουμε ποιος παίρνει τι και από πού.
  • Καταρτίζεται νέο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημόσιους υπάλληλους, ώστε σε βάθος χρόνου να υπάρξει εξορθολογισμός των αντίστοιχων δαπανών και οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως υπουργείου που υπηρετούν, να έχουν τις ίδιες απολαβές (λόγος γίνεται για μισθολόγια δυο ταχυτήτων, όπου οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί).
  • Παρέμβαση στο χώρο των δαπανών της Υγείας, που αποτελούν βασική πηγή παραγωγής των δημοσίων ελλειμμάτων. Στόχος μας είναι ο έλεγχος των επιμέρους δαπανών των νοσοκομείων σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά και γενικώς στις προμήθειες, μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μεθόδων. Πέρα από τη διεξαγωγή των διαγωνισμών για τις προμήθειες, δίνεται έμφαση στην ηλεκτρονική παρακολούθηση, τόσο της συνταγογράφησης, όσο και της διάθεσης των φαρμάκων, ώστε να περιοριστεί η μάστιγα της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Προχωράμε στο νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων»

Η υλοποίηση του νέου κύκλου των μεταρρυθμίσεων, με αιχμή την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Το μήνυμα της επιτάχυνσης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, έστειλε χτες ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας ταυτόχρονα να διασκεδάσει και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. «Η επιλογή των μεταρρυθμίσεων είναι τώρα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ», τόνισε μιλώντας σε διημερίδα του ΕΛΚ στον «Αστέρα Βουλιαγμένη», επαναβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τη βούληση της κυβέρνησης για ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς.

«Στην Ελλάδα είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα σ' ένα νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων: Στο Δημόσιο Τομέα, στην Οικονομία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Παιδεία, στην Υγεία». Ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε περισσότερες «λεπτομέρειες», αλλά έχει δώσει μια «ενδεικτική ατζέντα» ακόμα και στις προεκλογικές ομιλίες του με αιχμή της ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα (σφαγή στα βαρέα και ανθυγιεινά, περιορισμός των αναπηρικών συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στο δημόσιο, κ.ά.).

Χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό στοιχείο» το γεγονός ότι «άρχισαν να εμφανίζονται στο διεθνή ορίζοντα τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης των αγορών», ωστόσο έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι μόνο η αποφασιστικότητα και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να μετατρέψει την κρίση ως ευκαιρία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ευνοΐκό για την αειφόρο κερδοφορία του κεφαλαίου. «Η κρίση αυτή, μας καλεί να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα. Να μεταρρυθμίσουμε ό,τι χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί. Να αλλάξουμε ό,τι χρειάζεται ν' αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συντηρούν τον κουρνιαχτό της εκλογολογίας

Τον αποπροσανατολιστικό κουρνιαχτό της εκλογολογίας συντηρεί, με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνουν την επίθεση κατά των εργαζομένων φορτώνοντάς τους εξολοκλήρου τα βάρη της κρίσης.

Θέλοντας να διατηρήσει «ελεύθερα τα χέρια του» μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ανάλογα με το χρόνο που θα συμφέρει το κυβερνών κόμμα, ο Κ. Καραμανλής αποφεύγει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του και να «καθαρίσει» οριστικά το θέμα.

Επίσημα, η κυβέρνηση εμφανίζεται να δηλώνει ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών και να μην επιθυμεί τη διεξαγωγή τους ούτε με αφορμή την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2010. Ωστόσο, ο σχεδιασμός της δεν μπορεί να παραγνωρίσει ούτε το πολιτικό κόστος από τη νέα αντιλαϊκή επίθεση ούτε την κατάσταση «αστάθειας» που υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε χτες να παραπέμψει στη δήλωση που είχε κάνει ο Κ. Καραμανλής στις Βρυξέλλες, όπου είχε απλά πει ότι «δεν έχω καμία πρόθεση να πάω σε εκλογές», αφήνοντας βέβαια όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ο Ευ. Αντώναρος υποστήριξε ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι «να είμαστε επικεντρωμένοι στο έργο μας» και «να προχωρούμε με ολοένα και πιο γρήγορο ρυθμό στις αναγκαίες για τον τόπο μεταρρυθμίσεις».

Πάντως, μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, οι απόψεις διίστανται. Ορισμένοι εισηγούνται πρωτοβουλίες τώρα για την αντιστροφή του κλίματος και εκλογές τον Οκτώβρη, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν στο νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων. Αρκετοί όμως είναι αυτοί που τάσσονται υπέρ της εξάντλησης του περιθωρίου που υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να επιτευχθεί ένα «θετικό» εκλογικό αποτέλεσμα.

Αρνητική στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο εμφανίστηκε η Μ. Γιαννάκου, μετά από συνεργασία που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή, επισημαίνοντας ότι «στη ΝΔ σκεφτόμαστε θεσμικά». Κατά της συνεχούς εκλογολογίας τάχθηκε ο Γ. Αλογοσκούφης, λέγοντας ότι «δε συμβαδίζει αυτή η πολιτική, από όπου και αν προέρχεται, με τη συνέχεια και τη συνέπεια που απαιτεί η αντιμετώπιση της κρίσης». Μάλιστα, σημείωσε με νόημα ότι «προσφέρουν κακή υπηρεσία όσοι από την παράταξή μας εισηγούνται εκλογικούς αιφνιδιασμούς».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Θ. Καράογλου είπε ότι «θα πρέπει ο πρωθυπουργός να πάρει ρηξικέλευθες αποφάσεις, να πάρει αποφάσεις για ανατροπή του σημερινού σκηνικού όπως είναι διαγεγραμμένο και να δώσουμε τη μάχη το Μάρτη του 2010 - επαναλαμβάνω, εάν μας πάει το ΠΑΣΟΚ - κάτω από καλές προϋποθέσεις».

ΠΑΣΟΚ
Θα προκαλέσουμε εκλογές το Μάρτη

Πολιτικά αδιανόητο θεωρεί ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ να μην αξιοποιηθεί η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου ώστε να προκληθούν εκλογές

Το κλίμα της «εκλογολογίας» φροντίζουν να ενισχύουν με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συντηρώντας το αποπροσανατολιστικό σκηνικό που έχουν στήσει οι εταίροι του δικομματισμού, μετατρέποντας το ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης για να συγκαλύψουν τη σύμπλευσή τους στην προώθηση των αντιλαϊκών πολιτικών.

Ο Γ. Παπανδρέου σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του συμβουλίου της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» στο Μαυροβούνιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβρη, αναφέροντας ότι η «κυβέρνηση βρίσκεται σε ομηρία, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της Βουλής και τις ευρωεκλογές, ενώ συνεχώς παίρνει μέτρα ενταγμένα στη λογική των πρόωρων εκλογών και, μάλιστα, σύντομα». Τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων ο Γ. Παπανδρέου την ενέταξε στη λογική της κυβέρνησης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, συμμετέχοντας στο παιχνίδι εγκλωβισμού του λαού στους «επικοινωνιακούς» σχεδιασμούς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαρρέει φήμες για πρόωρες εκλογές και σέρνει την πολιτική ζωή της χώρας» και με τον τρόπο αυτό, όπως υποστήριξε, «βαθαίνει την κρίση». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτη του 2010 και θα προκαλέσει εκλογές. Μάλιστα απέρριψε το ενδεχόμενο συμφωνίας με την κυβέρνηση για οποιοδήποτε πρόσωπο, ακόμα και αν ο πρωθυπουργός προτείνει τον Κ. Σημίτη. Η ΝΔ, υποστήριξε, «δεν μπορεί να μας πείσει για κανένα άλλο πρόσωπο, το πρόβλημα δεν είναι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά να αλλάξει η κυβέρνηση».

Συγχρόνως ο Γ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι η πρότασή του για συμφωνία με την κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές και επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια αφορούσε τη διεξαγωγή διπλών εκλογών στις 7 Ιουνίου, αλλά «δεν απέκλεισε συμφωνία για τον κ. Παπούλια, σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών».

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μια στάση απόλυτα ξεκάθαρη από την αρχή μέχρι το τέλος, ο Γ. Παπανδρέου, συμμετέχοντας, ουσιαστικά, στην προβοκάτσια που στήθηκε τις τελευταίες μέρες, ανέφερε ότι μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε «ο Περισσός σχετικά με το θέμα, δεν προκύπτει άθροισμα που μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο σε συνεργασία με τη ΝΔ».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Γ. Ραγκούσης με συνέντευξή του την Κυριακή στην εφημερίδα «Real News» χαρακτήρισε «πολιτικά αδιανόητο» να μην προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ εκλογές το Μάρτη του 2010, αφού όπως υποστήριξε το αντίθετο θα αποτελούσε «σφυροκόπημα κατά της λογικής». Παράλληλα, τόσο ο Γ. Ραγκούσης, όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου προέβλεψαν ότι ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει νωρίτερα εκλογές, πιθανά μέσα στο φθινόπωρο όπως ανέφεραν, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χτες δήλωσε: «Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε στιγμή μετά το Δεκαπενταύγουστο είναι μία πιθανή στιγμή προκήρυξης των εκλογών».

Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει «τη θέση του ΚΚΕ να δηλώσει από τώρα ότι δε θα στηρίξει κανέναν Πρόεδρο στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής το Μάρτιο» υποστήριξε: «Δεν μπορώ να κρίνω και δε θα έκρινα την ειλικρίνεια ή όχι ενός πολιτικού κόμματος, που κάνει μία απολύτως ξεκάθαρη δήλωση. Εγώ να θυμίσω ότι από αυτό το βήμα είχα αναφερθεί στο ζήτημα αυτό, με αφορμή μία σειρά από δημοσιεύματα και θεωρητικά σενάρια τα οποία είχαν γίνει. Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και νομίζω πως είναι πλέον σαφές ότι θα υπάρχει, το αργότερο μέχρι το Μάρτιο, μία νέα κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα».

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος σε ερώτηση σχετική με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απάντησε:

«Υπάρχει μια πάγια θέση την οποία δεν νομίζω ότι έχουμε λόγο ν' αλλάξουμε. Φυσικά θα τα δουν τα όργανά του την κατάλληλη στιγμή. Το μόνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω με απόλυτη σιγουριά είναι ότι εμείς δεν πρόκειται να βγούμε και να στηρίξουμε κανένα σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ