ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2009
Σελ. /32
Αυξάνονται οι εργαζόμενοι σπουδαστές

Γρηγοριάδης Κώστας

Αύξηση κατά 4,1% των πρωτοεγγραφόμενων εργαζόμενων σπουδαστών στα ΤΕΙ καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία για το έτος 2007-2008 σε σχέση με το έτος 2006-2007, δηλαδή αύξηση των σπουδαστών που εργάζονταν κατά τη στιγμή της εγγραφής τους στη σχολή, με το «καλημέρα σας». Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο αυξάνονται οι εργαζόμενοι σπουδαστές, καθώς παλιότερες στατιστικές δείχνουν ότι οι σπουδαστές εργάζονται σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 60%, ενώ πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό των σπουδαστών που παρατάνε τις σπουδές τους κάτω από το βάρος του συνδυασμού εργασίας και σπουδών, αλλά και αναγνωρίζοντας ότι το πτυχίο που θα πάρουν από τα ΤΕΙ δε θα έχει αντίκρισμα...

Ολα αυτά αναδεικνύουν ότι τα παιδιά που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα - όπως είναι κατά κύριο λόγο οι σπουδαστές των ΤΕΙ - δύσκολα αντεπεξέρχονται οικονομικά στις - κατά τ' άλλα - δημόσιες και δωρεάν σπουδές τους και αναγκάζονται να εργαστούν από την πρώτη κιόλας μέρα των σπουδών, για να «ακουμπούν» το μισθό τους σε σίτιση και στέγαση, σε αγορά συγγραμμάτων, σημειώσεων, αναλώσιμων κλπ. Αυτή είναι η Παιδεία που χτίζει η υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ για περικοπή σπουδαστικής μέριμνας, ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων και σπουδαστές - λάστιχο από την πρώτη μέρα των σπουδών τους...

Επιχείρηση απαξίωσης των αγώνων των εργαζομένων

Σε μια χυδαία απαξίωση της αγωνίας και των αγώνων των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα προχώρησε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, για να πλήξει όσους αντιδρούν - και δεν είναι μόνο οι άμεσα θιγόμενοι - στην απόφαση της κυβέρνησης να συρρικνώσει τον ερευνητικό τομέα και να μειώσει το κόστος του πριν τον παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο, άμεσα ή έμμεσα.

«Θεωρώ αναμενόμενες τις αντιδράσεις αυτές - είπε ο υπουργός - πολύ περισσότερο επειδή ορισμένοι που είναι σήμερα διευθυντές θα σταματήσουν, λόγω της αναδιάταξης, να είναι αύριο. Και ξέρετε ότι στην Ελλάδα θιγόμαστε πολύ όταν αγγίζουν το δοβλέτι μας». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις αποφάσεις της και ισχυρίστηκε ξανά ότι προηγήθηκε διάλογος, επικαλούμενος μέχρι και την κοινή λογική για τις συγχωνεύσεις ερευνητικών κέντρων με παρόμοια αντικείμενα έρευνας, σε μια άκρως επιφανειακή προσέγγιση της υφιστάμενης κατάστασης.

Η κοινή λογική αντικρούει βεβαίως τον ισχυρισμό ότι γινόταν διάλογος πάνω από δύο χρόνια, όταν κανείς δε συμφωνεί με τις αποφάσεις, πέραν της πλειοψηφίας των διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων, τους οποίους επικαλείται το υπουργείο, αποδίδοντας ταυτόχρονα ιδιοτέλεια προφανώς σε όσους διαφωνούν! Παράλληλα, αγνοεί με ευκολία η κυβέρνηση τις ενστάσεις για το κόστος της αναδιάταξης, την έλλειψη υπολογισμού της εξοικονόμησης πόρων, τις ελλιπείς υποδομές που καλούνται να φιλοξενήσουν τα νέα σχήματα, αλλά πάνω απ' όλα την ουσία της πολιτικής που θέλει «όμηρο» των επιχειρηματικών σχεδίων κάθε ερευνητικό σχέδιο που θα μπει μπροστά από εδώ και μπρος.

Η ρίζα του προβλήματος

Tο μέγεθος της ασυδοσίας των εργοδοτών και των βάρβαρων συνθηκών εργασίας που κυριαρχούν στους χώρους δουλειάς αναδείχτηκε για μία ακόμα φορά στην Εκθεση Πεπραγμένων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το 2008 που πριν λίγες μέρες έδωσε το ΣΕΠΕ στη δημοσιότητα, καταγράφοντας 142 νεκρούς το 2008 και ταυτόχρονα αύξηση υπερωριών, μερικής απασχόλησης και εργασία ακόμα και Κυριακές.

Τη βάρβαρη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας, αποτέλεσμα των αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενισχύουν και τα μεγάλα κενά στις οργανικές θέσεις. Ακόμα και σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠΕΚ δουλεύουν με φιλότιμο ή οι ελλείψεις στο προσωπικό είναι σχετικά μικρότερες, δεν μπορούν να ακυρωθούν τα αποτελέσματα της κυρίαρχης πολιτικής που ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία. Για παράδειγμα, πριν μερικές μέρες τραυματίστηκε εργάτης σε επιχείρηση μετάλλου στο Κορωπί, όπου το ΚΕΠΕΚ πήγε τελικά μετά από παρέμβαση του συνδικάτου μετάλλου. Το ζήτημα όμως - το κύριο ζήτημα - δεν είναι μόνο αν και πότε θα φτάσει το ΚΕΠΕΚ στο χώρο όπου γίνεται ένα «ατύχημα», αλλά πώς θα εκλείψουν οι συνθήκες που οδηγούν στα «ατυχήματα». Για παράδειγμα, σε αμέτρητες επιχειρήσεις μετάλλου δεν υπάρχει καν εξαερισμός, πολλές από τις ουσίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή οι εργάτες δεν ελέγχονται καν για τις συνέπειες που προκαλούν στην υγεία τους. Αν οι εργαζόμενοι δε στρέψουν τα βέλη τους ενάντια στην πολιτική που ανέχεται και συντηρεί αυτό το εργασιακό περιβάλλον, το πολύ - πολύ να μείνουν να περιμένουν το ΚΕΠΕΚ για να διαπιστώνει απλά τους λόγους από τους οποίους οι ίδιοι ή συνάδελφοί τους πεθαίνουν ή σακατεύονται...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προς τι η εκλογολογία;

Από την επομένη των ευρωεκλογών ξεκίνησε από τα κόμματα του κεφαλαίου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μια ολόκληρη συζήτηση - προετοιμασία για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, με διαβεβαιώσεις ότι μπορεί, έχοντας ο ένας ή ο άλλος το προβάδισμα, να ...πάει μπροστά η χώρα. Αυτή τους την αγωνία για τη διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος, με δεδομένες τις δυσκολίες του αστικού πολιτικού συστήματος να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, τα οποία προκαλεί η δυσαρέσκεια από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με τη στρατηγική σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ, θέλουν να την κάνουν και αγωνία των λαϊκών στρωμάτων. Οι μεταρρυθμίσεις και τα φορολογικά μέτρα που προωθεί η ΝΔ τα προβάλλει ως μονόδρομο για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του εξωτερικού χρέους, τα οποία διαμορφώνονται διαχρονικά από τις ενισχύσεις που δίνουν στο κεφάλαιο. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για δίκαιη φορολογία και ενίσχυση της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας λες και οι τράπεζες είναι φανταστική οικονομία, ή ότι μπορεί να λειτουργήσει ο καπιταλισμός χωρίς τράπεζες. Την ίδια ώρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καταψηφίζουν πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των έμμεσων φόρων και ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος. Πού διαφέρουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ; Πουθενά, με εξαίρεση ίσως το ποια τμήματα του κεφαλαίου θεωρούν ότι πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο.

Σε αντίθετη κατεύθυνση χρειάζεται να κινηθεί η σκέψη των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των νέων από τα λαϊκά στρώματα. Είναι αδιάφορο το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς το λαϊκό κίνημα θα οργανώσει την αντεπίθεσή του, καθημερινά στους τόπους δουλειάς με πρωτοπόρες τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σε κάθε λαϊκή γειτονιά, σε πόλεις και χωριά, για την ικανοποίηση όλων των αναγκών τους. Να δυναμώσει το ρεύμα της αντεπίθεσης στην πολιτική του κεφαλαίου, στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Αυτό σημαίνει δυνάμωμα της πάλης των εργατών ενάντια στα πρόσφατα μέτρα της ΕΕ που χτυπάνε τις εργασιακές σχέσεις, το εισόδημα, την Κοινωνική Ασφάλιση, κάθε πτυχή της ζωής. Σημαίνει μέτωπο στο μπαράζ απολύσεων, σημαίνει καθημερινή ανειρήνευτη ταξική σύγκρουση παντού. Οι κομμουνιστές αυτό το αποδεικνύουν στις καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες και τις κατακτήσεις, όπου το ταξικό κίνημα μπαίνει αταλάντευτα μπροστά.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από τη ζωή τους και την εμπειρία τους από τη δράση του ΚΚΕ καθημερινά, στα εργοστάσια και τους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στην πάλη για όλα τα λαϊκά προβλήματα και τη λύση τους. Που τη συνδέει με την προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης και εξουσίας. Πλούτος υπάρχει άφθονος αλλά χωρίς ριζικές αλλαγές, με μόνη την εναλλαγή των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ή με κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές λύσεις, αυτός θα παραμένει ιδιοκτησία των επιχειρηματιών. Η πολιτική και η δράση του ανοίγουν το δρόμο της ρήξης με το κεφάλαιο και τη στρατηγική του, με σταθερό όμως μέτωπο απέναντι και στον οπορτουνισμό και ρεφορμισμό. Οι εργαζόμενοι κλείνοντας τα αυτιά τους στις Σειρήνες της εκλογολογίας για τον καλύτερο διαχειριστή, να συσπειρωθούν στο ΚΚΕ πρωταρχικά στους αγώνες, για να αποτραπούν τα χειρότερα, να αποσπαστούν κατακτήσεις. Με το ΚΚΕ και όταν γίνουν και εκλογές. Με το ΚΚΕ για τη δική τους κοινωνική συμμαχία για αλλαγή τάξης στην εξουσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ