ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 2021 - Κυριακή 2 Μάη 2021
Σελ. /40
Στα χέρια των σωματείων η οργάνωση της απεργίας

Με μαζική συμμετοχή η συνέλευση του Συνδικάτου Φαρμάκου
Με μαζική συμμετοχή η συνέλευση του Συνδικάτου Φαρμάκου
Σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας κινήθηκαν την περασμένη βδομάδα τα σωματεία, κάνοντας δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων στις 6 Μάη.

Με εξορμήσεις και περιοδείες συνεχίστηκε το άνοιγμα με το απεργιακό κάλεσμα σε χώρους δουλειάς, ώστε να δώσει η απεργία της Πρωτομαγιάς την πρώτη μαζική απάντηση στο νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα, στη συνδικαλιστική οργάνωση και τη συλλογική δράση.

Με εκδηλώσεις για την Ιστορία της 1ης Μάη και το περιεχόμενο του γιορτασμού της στις σημερινές συνθήκες, τα συνθήματα και τα αιτήματα των συνδικάτων ακούστηκαν σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των συνδικαλιστικών τους στηριγμάτων.

Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, που οργανώθηκαν με όλα τα μέτρα προστασίας και παρά τις δυσκολίες χαρακτηρίστηκαν από μαζική συμμετοχή, εκατοντάδες εργαζόμενοι συζήτησαν για την επίθεση που ήδη αντιμετωπίζουν με το «τέντωμα» του καθημερινού τους ωραρίου, την εντατικοποίηση, την τηλεργασία, την έλλειψη μέτρων προστασίας, διατρανώνοντας την απόφασή τους να μετατρέψουν την απεργία σε βήμα κλιμάκωσης των αγώνων τους.

Τόσο στην Αττική όσο και σε άλλους νομούς ενισχύεται το απεργιακό μέτωπο με σωματεία που προκηρύσσουν απεργία για τις 6 Μάη. Στην Κεντρική Μακεδονία με σωματεία από όλους τους κλάδους και από δεκάδες χώρους δουλειάς. Στην Αχαΐα, με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Στη Στερεά και την Εύβοια με τη μεγάλη πλειοψηφία των Εργατικών Κέντρων της περιοχής να έχουν πάρει απεργιακές αποφάσεις, μαζί με σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συνδικαλιστικές οργανώσεις που είχαν «συναντηθεί» το προηγούμενο διάστημα σε μεγάλους αγωνιστικούς σταθμούς, όπως η στήριξη του πολύμηνου αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Αντίστοιχα και στη Θεσσαλία και στην Ηπειρο, με το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και τα σωματεία - μέλη του να δίνουν ακούραστα τη μάχη σε όλες τις βιομηχανίες της περιοχής. Σε Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη η απεργία ετοιμάζεται πυρετωδώς.

Περιοδεία σε εργοτάξιο στη Θεσσαλονίκη
Περιοδεία σε εργοτάξιο στη Θεσσαλονίκη
«Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του, κανέναν εργάτη μόνο του απέναντι στην εργοδοσία και τους διευθυντές του. Ολοι στους δρόμους», είναι το μήνυμα που μεταφέρουν νύχτα - μέρα, από βάρδια σε βάρδια συνδικαλιστές σε όλη τη χώρα.

Στο λιμάνι του Πειραιά
Στο λιμάνι του Πειραιά
Από τη συνέλευση του ΣΕΤΗΠ
Από τη συνέλευση του ΣΕΤΗΠ
Εκδήλωση του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Αθήνα
Εκδήλωση του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Αθήνα
Παράσταση διαμαρτυρίας από φοιτητικούς συλλόγους στο υπουργείο Εργασίας
Παράσταση διαμαρτυρίας από φοιτητικούς συλλόγους στο υπουργείο Εργασίας
Σε εργοτάξιο στα Γιάννενα
Σε εργοτάξιο στα Γιάννενα
Εξόρμηση σε εργοστάσιο στην Εύβοια
Εξόρμηση σε εργοστάσιο στην Εύβοια
Πέραμα: Εκδήλωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Πέραμα: Εκδήλωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Θεσσαλονίκη: Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
Θεσσαλονίκη: Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
Τιμούν τους ηρωικούς αγώνες της εργατικής τάξης

Κατάθεση στεφάνων το Σάββατο 1η Μάη σε Καισαριανή, Πασαλιμάνι και άλλα συμβολικά σημεία

Στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, εκεί που την Πρωτομαγιά του 1944 εκτελέστηκαν οι 200 κομμουνιστές θα καταθέσουν το Σάββατο 1η Μάη, στις 11 π.μ. σωματεία και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αθήνας. Εχει οριστεί μάλιστα προσυγκέντρωση των συνδικάτων στις 10.30 π.μ. στο πάρκο δίπλα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», προκειμένου να φτάσουν με πορεία μέχρι το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς». Τα συνδικάτα, στη συνέχεια, θα καταθέσουν στεφάνια στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου (Πατησίων).

Κάλεσμα μαχητικής παρουσίας απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στα συνδικάτα για «να τιμήσουμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης Πρωτομαγιάς του 1924, τον Μάη του '36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής».

Στεφάνια την 1η Μάη θα καταθέσουν επίσης εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά, στο Πασαλιμάνι, τιμώντας τους νεκρούς της αιματηρής απεργίας του 1923. Απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής με συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, στις 10.30 π.μ.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και σωματεία - μέλη του θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση την 1η Μάη στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων στο Λαύριο, όπου και θα καταθέσουν στεφάνια.

Η ΟΓΕ καλεί τους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών να καταθέσουν στεφάνια μαζί με τα εργατικά σωματεία στην Καισαριανή, στον Πειραιά και στο Λαύριο, τιμώντας την Πρωτομαγιά.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, την 1η Μάη σωματεία θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο του Καπνεργάτη (συμβολή οδών Εγνατίας και Βενιζέλου). Η εκκίνηση θα γίνει έξω από το ΕΚΘ στις 11 π.μ.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας θα καταθέσει στεφάνι την 1η Μάη στις 10 π.μ., στο μνημείο της πλατείας Εθνικής Αντίστασης (πλ. Ολγας).

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και διοικήσεις σωματείων - μελών του θα καταθέσουν την 1η Μάη, στις 11.30 π.μ., στεφάνια στο μνημείο της εργατικής τάξης στην είσοδο του πάρκου.

Στην Αρτα, το Εργατικό Κέντρο και Σωματεία θα καταθέσουν στεφάνια στα σημεία όπου σκοτώθηκαν δύο εργάτες εν ώρα εργασίας. Στις 10 π.μ. έξω από το εργοστάσιο «Ηπειρος», όπου σκοτώθηκε ο 29χρονος Χρ. Ζορμπάς, και στις 10.30 π.μ. στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο 18χρονος διανομέας Γ. Γούντζας (στο εκκλησάκι του πριν από τη διασταύρωση για Ρόκα).

Στην Κέρκυρα, εργατικά σωματεία θα κάνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής στους νεκρούς της εργατικής τάξης, στις 11.30 το πρωί στους Κουραμάδες, στο μνημείο του Κώστα Χυτήρη που εκτελέστηκε μαζί με τους 200 της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας και τα σωματεία του θα καταθέσουν στεφάνια την 1η Μάη στις 11 π.μ., στο μνημείο της πλατείας Μαρκά, και την Τρίτη 4 Μάη στην Καρυά.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης θα καταθέσει στεφάνι την 1η Μάη στις 11 π.μ. στον τοίχο των εκτελεσμένων αγωνιστών στο «Ξενία».

Αντιπροσωπεία σωματείων της Αρκαδίας θα καταθέσουν στεφάνι το Μ. Σάββατο 1η Μάη, στις 11 π.μ., στον Αϊ - Θανάση, στην Τρίπολη.

ΚΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στεφάνι στο μνημείο του Εργάτη

Οι Κομματικές Οργανώσεις Ελευσίνας του ΚΚΕ, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, το Σάββατο 1η Μάη, στις 11 π.μ. θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του Εργάτη στην Ελευσίνα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org