ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Φορολογικό μέτωπο ενάντια στο λαϊκό εισόδημα

«Υπόμνημα» της Διακομματικής Επιτροπής για αντιλαϊκή παρακαταθήκη στην επόμενη κυβέρνηση. Πρόταση - καρμπόν με βάση το νέο μνημόνιο. Νέοι φόροι και χαράτσια στο λαό, προκλητικές απαλλαγές στην πλουτοκρατία

Βαριά χαράτσια απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, την κατανάλωση και την κατοικία, πλήρη κατάργηση όλων των ελαφρύνσεων που ακόμη τρεμοπαίζουν στα πόδια τους και που αφορούν στις κάθε είδους δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, υγεία, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.), ταυτόχρονα με νέες προκλητικές απαλλαγές στα κέρδη και στα μερίσματα των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων είναι στις «προτάσεις» της λεγόμενης επιτροπής διαλόγου που έστησε το υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των κομμάτων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΕΒ και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου.

Η ΝΔ, για το θεαθήναι και μόνο, «αποχώρησε» μόλις τις προάλλες από το τραπέζι του διαλόγου που συνεχίζεται εδώ και πάνω από 6 μήνες και αφού προηγουμένως είχε ήδη συμφωνήσει στο σύνολο των «προτάσεων», που να σημειωθεί αποτελούν σάρκα από τη σάρκα του νέου μνημονίου συγκυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων.

Η βαρβαρότητα που ετοιμάζουν αποκαλύπτεται από το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής και αφορά στα μέτρα που θα πάρει η διάδοχη κυβέρνηση, τον Ιούνη φέτος, αμέσως μετά τις εκλογές.

Συγκεκριμένα:

Φορολογική κλίμακα: Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο στα κλιμάκια εισοδήματος από τα 11.000 μέχρι τα 21.000 ευρώ το χρόνο. Η αύξηση του επιβαλλόμενου φόρου είναι αντίστροφα ανάλογη. Για παράδειγμα σε εισόδημα 16.000 ευρώ ο επιπλέον φόρος φτάνει στα 280 ευρώ, έναντι αύξησης 30 ευρώ για εισόδημα στα 21.000 ευρώ. Με την «προτεινόμενη» κλίμακα προχωρούν σε προκλητικές μειώσεις στα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Ο συντελεστής 45% που ισχύει για το κομμάτι πάνω από τα 100.000 ευρώ μειώνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 40%. Ετσι, για τον πλουτοκράτη που εμφανίζει εισόδημα 200.000 ευρώ προκύπτει όφελος 7.920 ευρώ και για εισόδημα στα 500.000 ευρώ απογειώνεται στα 22.920 ευρώ το χρόνο! Τα νέα κλιμάκια περιορίζονται από 8 σε 5, στο εύρος δηλαδή που έχουν συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Τυπικά, το αφορολόγητο παραμένει στα 5.000 ευρώ. Από κει και πάνω ο φόρος διαμορφώνεται

5.000-10.000 ευρώ: 10%.

10.000-30.000 ευρώ: 20%.

30.000-60.000 ευρώ: 30%.

60.000 και πάνω: 40%.

Φορο-ελαφρύνσεις: «Προτείνεται» η πλήρης κατάργηση για κάθε δαπάνη των λαϊκών νοικοκυριών (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά). «Προτείνουν» την αντικατάστασή τους σε επιδοματική μορφή και μόνο για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή για τη διαχείριση των ακραίων φαινόμενων απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης που γεννά η εγκληματική πολιτική σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Επιχειρηματικά κέρδη: Συγκλίνουν στην άποψη για ενιαίο μειωμένο συντελεστή τόσο για τα αδιανέμητα όσο και για τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα). Πρόκειται για την πρόταση που έχει υποδεχτεί από τη ΝΔ με κατεύθυνση τη μείωση του συντελεστή κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (15% από 20%).

Φόροι στη λαϊκή κατοικία: Κοινή πρόταση και των τριών - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. - είναι η ενιαιοποίηση των κάθε είδους επιβαλλόμενων φόρων και χαρατσιών, εξέλιξη που θα απογειώσει στα ύψη τη ληστεία απέναντι στη μικρή περιουσία. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων «υπέρ του Δημοσίου» θα αντικαταστήσει το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων (χαράτσι μέσω ΔΕΗ) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ενώ ο ενιαίος φόρος υπέρ των δήμων θα αντικαταστήσει δημοτικούς φόρους, δημοτικά τέλη και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Προχωρούν και στην κατάργηση των αντικειμενικών αξιών, την αντικατάστασή τους με τις εμπορικές τιμές, εξέλιξη που θα απογειώσει τα εφαρμοζόμενα χαράτσια.

ΦΠΑ: Για την ώρα μασάνε τα λόγια, συμφωνώντας όμως στο ότι αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση των φορολογικών εσόδων. Σε κάθε περίπτωση ετοιμάζουν τρανταχτές ανατιμήσεις στο ΦΠΑ για τα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ κ.ά.).

Αυτοαπασχολούμενοι: Θεσμοθετούν νέας κοπής λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια» με βάση το είδος της δραστηριότητας, τα χρόνια λειτουργίας κ.ά.


ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ
Για τα περί σταθερής κυβέρνησης

Τα αστικά επιτελεία λένε ότι κριτήριο ψήφου στις εκλογές είναι: Με την Ευρώπη και το ευρώ ή με την πτώχευση που θα φέρει κοινωνική αναταραχή και την ...επανάσταση. Το λένε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. το είπε και ο ΣΕΒ. Αλλά δε λένε μόνο αυτά. Λένε ταυτόχρονα ότι για να μην έλθει το «χάος» και η «πτώχευση» με την «κοινωνική αναταραχή», χρειάζεται η χώρα και σταθερή διακυβέρνηση, βάζοντας στα κριτήρια της ψήφου να κυβερνηθεί η χώρα αποτελεσματικά. Οταν λένε να κυβερνηθεί η χώρα, εννοούν: Να υλοποιηθούν το αντιλαϊκό μνημόνιο, οι αντεργατικοί εφαρμοστικοί του νόμοι, η δανειακή σύμβαση - αυτά όλα πάνε πακέτο - όπως και όλες οι αντιδραστικές συνθήκες που ψηφίστηκαν στη Βουλή. Εννοούν, επίσης, να έχουν λυμένα τα χέρια για τα νέα ακόμη πιο άγρια μέτρα που έρχονται στη συνέχεια. Ηδη έχουν εξαγγείλει νέα μέτρα τον Ιούνη. Διαφορετικά, λένε, έρχεται το χάος. Αλλά για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, χάος είναι οι μισθοί 300 και 400 ευρώ, οι συντάξεις των 200 και 300 ευρώ, το 70% «κούρεμα» στα αποθεματικά των νοσοκομείων, των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, του ΟΕΚ, των ασφαλιστικών ταμείων, τα χαράτσια, η ανεργία, η εξαθλίωση, η ασιτία παιδιών, το κόψιμο των επιδομάτων Πρόνοιας, η αδυναμία να υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους κλπ. Είναι κάλπικα, εκβιαστικά και τρομοκρατικά για το λαό αυτά τα διλήμματα. Θέλουν κυβέρνηση να συνεχίζει να σφάζει το λαό και μιλούν για ακυβερνησία αν ο λαός με την ψήφο του την κάνει ανήμπορη να τον σφάζει.

Ταυτόχρονα φοβούνται. Οχι από τις «αντιμνημονιακές δυνάμεις», την «αντιμνημονιακή ρητορεία», τις προτάσεις για «αντιμνημονιακή ή αριστερή κυβέρνηση». Ολες αυτές οι δυνάμεις και οι πολιτικές δεν ξεφεύγουν από τα πλαίσια του συστήματος. Δεν αρνούνται τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα, τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Φοβούνται το ΚΚΕ, το ταξικό εργατικό κίνημα. Την ταξική πάλη «βαφτίζουν» χάος, ακριβώς γιατί ανοίγει το δρόμο στην αμφισβήτηση της αστικής πολιτικής, του αστικού πολιτικού συστήματος, προβάλλει στην εργατική τάξη, στην εργαζόμενη νεολαία, στα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα τη μοναδική διέξοδο σε όφελός τους: Αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μονομερής διαγραφή του χρέους - δεν το δημιούργησε ο λαός, η νεολαία, τους χρωστάνε και από τη «νόμιμη κλοπή» της υπεραξίας - με εργατική λαϊκή εξουσία. Ταξικά μίλησαν οι βιομήχανοι, τα αστικά κόμματα, με αντικομμουνιστική επίθεση, επειδή ξέρουν πως η μόνη πολιτική διέξοδος και η πάλη γι' αυτή, από την οποία κινδυνεύουν, είναι η πολιτική του ΚΚΕ που μπολιάζει το εργατικό, το λαϊκό κίνημα. Τη φοβούνται, ακριβώς γιατί αυτή η πολιτική καλεί την εργατική τάξη να τους απαλλοτριώσει, να κοινωνικοποιήσει την ιδιοκτησία τους ως μονόδρομο φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση.

Οταν λένε σταθερή κυβέρνηση, για να προχωρήσει η δανειακή σύμβαση, για να προχωρήσει δηλαδή η στρατηγική διεξόδου απ' την κρίση υπέρ του κεφαλαίου και με άγρια μέτρα κατά του λαού ή κοινωνική εξέγερση, χάος και επανάσταση, αποκαλύπτουν και το εξής ζήτημα: Οτι σήμερα περισσότερο από πριν ωριμάζει ο προβληματισμός, η συζήτηση για τη σύγκρουση των δύο δρόμων ανάπτυξης. 'Η ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης ή συγκέντρωση δυνάμεων, λαϊκή κοινωνική συμμαχία, σύγκρουση με το κεφάλαιο για την εργατική - λαϊκή εξουσία. Το ΚΚΕ από την ίδρυσή του μιλούσε για την αναγκαιότητα πάλης για το σοσιαλισμό. Σήμερα ακόμη πιο πολύ εντάσσουμε τον καθημερινό αγώνα στην πάλη για την εξουσία. Είναι αδύνατον σήμερα να απαντήσουμε για το πώς ο λαός, η Ελλάδα θα βγει απ' την κρίση και πώς ο λαός θα κερδίσει ό,τι έχασε, πώς θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του, αν δεν ανοίξουμε το ζήτημα ποιος έχει την εξουσία και την ιδιοκτησία.


Ι.


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμάζουν τα μέτρα του Ιούνη

Ασίγαστη επίθεση πριν και μετά τις εκλογές

Η συνέχιση με αμείωτους ρυθμούς των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και η ολοκλήρωση από το υπουργείο Οικονομικών της λίστας με τα μέτρα του Ιούνη είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος στα στελέχη της συγκυβέρνησης. «Τον Ιούνιο έχουμε μπροστά μας μια σημαντική στιγμή για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας», ήταν το στίγμα που έδωσε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής.

Ο πρωθυπουργός, με τη σύμφωνη γνώμη των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και την αγαστή συνεργασία των υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζει ήδη το πακέτο των επόμενων μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο. «Είναι μια προεκλογική περίοδος εργασίας, για να παραδώσουμε την επόμενη κυβέρνηση με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μπορέσει αμέσως να αρχίσει τη δουλειά της, ενόψει του κρίσιμου Ιουνίου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε: «Προωθείται η αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου και ο προγραμματισμός για την περιστολή των δαπανών που πρέπει να επιτευχθεί».

Οπως εξάλλου είπε ο ίδιος, με την «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» και «την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των τελευταίων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έως τις αρχές Απριλίου, ολοκληρώνεται και τυπικά το έργο της κυβέρνησης συνεργασίας», φωτογραφίζοντας ως πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών την 6η Μάη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org