ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΙΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Οργή για το χαράτσι - πρόκληση

Χαμός στις εφορίες που προσφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι για να πληρώσουν τα τέλη ή για να κάνουν προσωρινή κατάθεση πινακίδων

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους το χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση για τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων. Ενα χαράτσι που πλήττει ιδιαίτερα εκείνους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν καινούριο αυτοκίνητο κι έτσι με το πρόσχημα ότι πρόκειται για αυτοκίνητα που επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον καλούνται να πληρώσουν στην ουσία ...«πρόστιμο» παλαιότητας του αυτοκινήτου τους. Οι ρυθμίσεις αυτές της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει τις τελευταίες μέρες το αδιαχώρητο στις εφορίες, όπου συνωστίζονται όσοι θέλουν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα που αγοράστηκαν μέσα στο 2009, αλλά και όσοι επιθυμούν να παραδώσουν προσωρινά τις πινακίδες τους.

Τη διαμαρτυρία του ΚΚΕ για τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας εξέφρασε χτες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Θ. Μωραΐτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής.

Οπως κατήγγειλε ο «Ρ» από την πρώτη στιγμή, στις 3 του Νοέμβρη, όταν δημοσιοποιήθηκαν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τα νέα τέλη κυκλοφορίας, το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει φέτος αυξήσεις τελών που φτάνουν ακόμα και στο εξωφρενικό ποσοστό του 277%! Κι αυτό επειδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο διατήρησε τις υπέρογκες ανατιμήσεις που είχε επιβάλει στα τέλη κυκλοφορίας η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά στο όνομα της δήθεν προοδευτικής επιβάρυνσης όσων έχουν ΙΧ μεγαλύτερου κυβισμού, επέβαλε με τη μορφή του «ειδικού φόρου» ακόμα ένα χαράτσι που ξεκινάει από τα 150 ευρώ για αυτοκίνητα που είναι πάνω από 1.900 κυβικά και φτάνει τα 650 για ΙΧ πάνω από 4.000 κυβικά.

Το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι η υπέρμετρη αύξηση των τελών κυκλοφορίας συνολικά, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για όσους έχουν παλαιότερα αυτοκίνητα και ειδικά παλαιά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Ετσι, πολλοί φορολογούμενοι, τα αυτοκίνητα των οποίων δεν είναι καν εμπορεύσιμα, δεν τα αγοράζει δηλαδή κανείς, να καλούνται να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας που ξεπερνούν ακόμα και την αξία του αυτοκινήτου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάργησε αιφνιδιαστικά τη διαδικασία της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων, πολλοί ενδιαφερόμενοι μπροστά στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν να πληρώσουν το νέο χαράτσι, προσφεύγουν αναγκαστικά στις εφορίες, προκειμένου να δηλώσουν προσωρινή ακινησία των αυτοκινήτων τους. Η κίνηση που υπάρχει στις εφορίες επιτείνεται ακόμα περισσότερο και από δεκάδες εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, οι οποίοι μη γνωρίζοντας το αν και το πότε θα πουληθούν τα αυτοκίνητα που έχουν στη διάθεσή τους, σπεύδουν να καταθέσουν προσωρινά τις πινακίδες, προκειμένου να μην επωμισθούν οι ίδιοι το κόστος των τελών κυκλοφορίας.

Η διαδικασία προσωρινής κατάθεσης των πινακίδων είναι, όπως λένε από το υπουργείο, μια συνηθισμένη διαδικασία που παρατηρείται στο τέλος κάθε χρόνου, ωστόσο φέτος η σχετική κίνηση είναι αυξημένη τουλάχιστον κατά 40%. Πάντως και αυτή η διαδικασία δεν είναι απλή, αφού ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να δηλώσει και το συγκεκριμένο μέρος, εκτός των δημόσιων δρόμων, που έχει σταθμευμένο το ακινητοποιημένο όχημα.

Στο μεταξύ η προκλητικότητα της κυβέρνησης εντείνεται ακόμα περισσότερο, αφού στην προσπάθειά της να διασκεδάσει τις λαϊκές αντιδράσεις για το υπέρογκο χαράτσι, ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να δηλώσει χτες ότι «υπάρχει πρόβλημα, είναι σαφές». Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει, η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε κάποια διορθωτική ρύθμιση που να μειώνει άμεσα την επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών και περιορίζεται να δηλώνει ότι «το σύστημα επιδέχεται βελτίωσης και θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις», τον ...επόμενο χρόνο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χτες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τόσο για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας όσο και για την προσωρινή ακινητοποίηση των αυτοκινήτων δίνεται παράταση μέχρι και τις 15 Γενάρη.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Τεράστια κέρδη για την «ΑΓΕΤ Ηρακλής»

Η κρίση, κρίση, αλλά τα κέρδη καλά κρατούν. Και δεν είναι η μοναδική εταιρεία που κάνει την εξαίρεση. Αντίθετα, η περίπτωση αποτελεί μια ακόμα απόδειξη για να εκτεθούν στα μάτια των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων όσοι (κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, παπαγαλάκια) υποκριτικά, τρομολαγνικά, κοροϊδεύοντας χειραγωγώντας προσπαθούν να επιβάλλουν συνείδηση κρίσης στους εργάτες και να παρθούν με «συναίνεση» και χωρίς αντιδράσεις τα αντιλαϊκά μέτρα.

Η αναφορά γίνεται για την πολυεθνική «LAGARGE» και τον όμιλο «ΑΓΕΤ Ηρακλής», που ελέω των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχει περάσει στην κατοχή της. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου, που δημοσιεύτηκαν, τα καθαρά κέρδη δείχνουν μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2008, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Η «ΑΓΕΤ Ηρακλής» αποδίδει τη μείωση των κερδών στη μείωση των πωλήσεων κατά 24,4% σε σχέση με πέρσι. Αντίθετα, θα λέγαμε, η «κρίση» ήταν ένα «θείο δώρο» για την πολυεθνική, που «πέρασε» δεκάδες απολύσεις χωρίς... ν' ανοίξει ρουθούνι. Και λέμε την κρίση «θείο δώρο» γιατί έτσι επιτυγχάνεται πιο εύκολα ο στόχος της «LAFARGE για συνεχή συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού μέχρι να φτάσει στους 300 εργαζόμενους (σήμερα είναι 410). Την ίδια ώρα η παραγωγή στη Χαλκίδα είχε σταματήσει εντελώς τους μήνες Οκτώβρη - Νοέμβρη, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στο εργοστάσιο της «ΑΓΕΤ Ηρακλής» στο Αλιβέρι (η παραγωγή έχει σταματήσει από αρχές Νοέμβρη).

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να συνταχτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να διεκδικήσουν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους και να δώσουν στην πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκφραστές να καταλάβουν «τι εστί βερίκοκο»...

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
Το ωράριο των καταστημάτων

Σήμερα Τετάρτη 30/12 τα καταστήματα θα λειτουργήσουν 9 π.μ. - 9 μ.μ. Αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, 9 π.μ. - 6 μ.μ. Το Σάββατο 2 Γενάρη τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργασίας της Κυριακής 20/12.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Ανοδος 1% το Νοέμβρη

Αύξηση 1% σημείωσε σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών χονδρικής στη βιομηχανία το μήνα Νοέμβρη του 2009, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Ειδικότερα, την περίοδο Νοέμβρη 09 προς Νοέμβρη 08, οι βιομηχανικές τιμές, σημείωσαν άνοδο 1%, έναντι μείωσης 0,3% που είχαν σημειώσει την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Από τη σύγκριση των μέσων επιπέδων, προκύπτει μείωση του γενικού δείκτη τιμών κατά 6,5%, έναντι αύξησης 10,4% που είχε σημειωθεί κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τη διαμαρτυρία του ΚΚΕ για τα απαράδεκτα υψηλά τέλη κυκλοφορίας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Θ. Μωραΐτη.

Ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε την απερίγραπτη κατάσταση που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στις Εφορίες και στα δημόσια ταμεία. Τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα πληρώνουν διπλάσια τέλη απ' ό,τι πληρώνουν οι κάτοχοι πανάκριβων αυτοκινήτων. Γι' αυτό το λόγο οι κάτοχοι χαμηλής αξίας αυτοκινήτων αναγκάζονται να καταθέτουν τις πινακίδες των οχημάτων τους.

Ζήτησε να μειωθούν τα τέλη που πληρώνουν οι κάτοχοι παλαιών αυτοκινήτων αλλά και να δοθεί παράταση των ημερομηνιών κατάθεσης των πινακίδων χωρίς πρόστιμα και άλλες επιβαρύνσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ