ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΣ
Θεσμοθετούνται οι τουρκικές απειλές για Αιγαίο - Κύπρο

Ο αντιστράτηγος ε.α. Δημήτρης Αλευρομάγειρος, επίτιμος γενικός επιθεωρητής Στρατού, τόνισε:

«Η ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό την περασμένη βδομάδα στο Λάακεν για να αποδεχτεί το - ούτως ή άλλως - εξωσυμβατικό αμερικανοβρετανοτουρκικό κείμενο για τον Ευρωστρατό αποδεικνύει πέραν της επ' αόριστον αναβολής της πολιτικής (και συνεπώς και στρατιωτικής) χειραφέτησης της ΕΕ και τη σχιζοφρενική μακιαβελική πρωτοτυπία, να θεσμοθετηθεί η απειλή βίας κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ και μη μέλους της ΕΕ (της Τουρκίας δηλαδή) κατά κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (της Ελλάδας). Η ενέργεια αυτή έρχεται να ακυρώσει ρητή περί του αντιθέτου διάταξη του καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Το ότι οι ΗΠΑ ξεκάθαρα και κατ' επανάληψη έχουν αποδείξει τη σαφή υποστήριξή τους προς τους δερβίσηδες της Αγκυρας είναι γεγονός (βλέπε: Zbigniew Brzezinski "Η Μεγάλη Σκακιέρα"), αφόρητη πίεση προς την ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας (βλέπε και πρόσφατο δημοσίευμα της "Wall Street Journal" της 12/11/2002, όπου μεταξύ άλλων αναγράφει: "Είναι σκάνδαλο ότι η Τουρκία, ένας πολύτιμος εταίρος του ΝΑΤΟ, δεν κατάφερε ακόμα να γίνει μέλος της ΕΕ. Σε περιόδους πολέμου σαν τη σημερινή δε χωράνε άλλες δικαιολογίες" - "Καθημερινή" 9/12/2002, άρθρο Θάνου Βερέμη). Το ότι επίσης εντός της ΕΕ υπάρχουν και γενίτσαροι ατλαντιστές, είναι επίσης γεγονός.

Ουδέποτε όμως η μικρά - την έκταση - αλλά πάντοτε έντιμος Ελλάδα, ήταν δυνατόν να πιστέψει ότι ο κυνισμός της μοναδικής - ατυχώς - σήμερον υπερδύναμης, θα έφθανε σε τέτοιον εκπεσμό, να αρνηθεί τις θεμελιώδεις αξίες του Αβραάμ Λίνκολ, του Τζέφερσον και τόσων άλλων επιφανών Αμερικανών που εθέσπισαν αρχές ελευθερίας - ήθους και δικαίου και αγωνίστηκαν για την επικράτηση αυτών των αξιών...

Τι πρέπει και τι μπορεί όμως να πράξει - κατόπιν τούτου - η σημερινή Ελλάδα;

Το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε ρητά: Η μικρά (στη δύναμη) Ελλάδα έναν μόνο δρόμο έχει, αυτόν της απαίτησης να εφαρμοστεί η διεθνής ηθική, τόσον για τα συμφέροντα ηθικής του λαού της, αλλά και και για τα συμφέροντα όλων των λαών, ακόμη και του τουρκικού του οποίου η ελίτ που δικτατορικά τον κυβερνά απεργάζεται.

Να καταγγείλει δηλαδή απερίφραστα στους Διεθνείς Οργανισμούς και ιδιαίτερα στον ΟΗΕ (τη νέα αυτή απόπειρα καταστρατηγήσεως του καταστατικού του Χάρτη). Να καταγγείλει δηλαδή την απειλή βίας που επιχειρείται με το συγκεκριμένο κείμενο και να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και παρόν έχει ασκήσει και βία σε βάρος του λαού μας (Κύπρος, Ιμια, παραβιάσεις εναέριου χώρου, πλοία ερευνών κ.ά.), ενώ παράλληλα να αποδυθεί σε διεθνή εκστρατεία αναζητήσεως νέων εποικοδομικότερων συμμαχιών, παράλληλα με την άσκηση των δικαιωμάτων της εντός των συμμαχιών που βρίσκεται. Πρέπει δε τέλος, ως ελάχιστον, να παλέψει για την απρόσκοπτη συνέχιση της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Η ολιγόμηνος ανάσα, που απέσπασε με τη μετάθεση της συζήτησης στην Ισπανική προεδρία, πρέπει να συνεγείρουν κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και κόμματα προς αυτήν τη μοναδική -κατά την άποψή μας - κατεύθυνση».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΔΗΣ
Στη λογική της νέας δομής του ΝΑΤΟ

Ο συνταγματάρχης ε.α. Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, που έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου παλαιότερα στο στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη και μέχρι πρόσφατα στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας, τόνισε:

«Πίσω από την εξωθεσμική προσπάθεια επιβολής κανόνων λειτουργίας του πυρήνα του ευρωστρατού από τις ΗΠΑ, Μεγ. Βρετανία και Τουρκία, είναι η εξασφάλιση, απρόσκοπτου από παρεμβάσεις της ΕΕ, ελέγχου των στενών του Ελλησπόντου και η απενεργοποίηση της ελληνικής προσπάθειας εφαρμογής ενιαίου αμυντικού δόγματος με την υπό ένταξη Κύπρο και τη δι' αυτού του τρόπου, δηλαδή μέσω της Τουρκίας και εις βάρος της Ελλάδας, απόκτηση τακτικού πλεονεκτήματος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική, στην προσπάθειά της να μη δημιουργήσει μέτωπο με τους ισχυρούς συμμάχους της, Μεγ. Βρετανία και ΗΠΑ, και συγχρόνως για να μην ανανεώσει την εχθρότητα με την Τουρκία, χειριζόμενη κομματικά μονομερώς το θέμα και προσπαθώντας να εξυπηρετήσει και άλλες σκοπιμότητες, ανέβαλε τη συζήτηση των κανόνων λειτουργίας του ευρωστρατού, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για πρόχειρους συμβιβασμούς και κατευνασμό της κοινής γνώμης.

Συμπερασματικά η αναβολή αυτή δίνει χρόνο για συμβιβασμούς και αναγκαστικές υποχωρήσεις διότι:

α. είναι δεδομένο και από προενταξιακή δέσμευση της Ελλάδας ότι η Ευρώπη δεν εμπλέκεται στις ελληνοτουρκικές διαφορές, επειδή ο χώρος του Αιγαίου εμπίπτει στα άμεσα συμφέροντα των ΗΠΑ

β. οι ΝΑΤΟικές υποδομές των χώρων - μελών της ΕΕ επιτρέπουν τον παρεμβατισμό των ΗΠΑ, καθ' όσον μόνον αυτές συνεχίζουν να έχουν αντιπαλότητα με τη Ρωσία σε στρατηγικό επίπεδο, πράγμα που καταφαίνεται και από την εκ νέου προσπάθεια δημιουργίας αντιπυραυλικής ομπρέλας

γ. η ΕΕ αποκαθιστά ισορροπία στις σχέσεις της με την Τουρκία για την ένταξη της Κύπρου

δ. πρακτικά πλέον στερεί από την Ελλάδα την εφαρμογή ενιαίου αμυντικού δόγματος, ελέγχει τα Στενά και υποχωρώντας ως προς την αυτοδυναμία της, διατηρεί τη ζωτική συμμαχία της με τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της παγκόσμιας στρατηγικής τους οι ΗΠΑ, με άλλοθι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και μετονομάζοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ειρηνευτικές ή ανθρωπιστικές, είναι εύλογο, με μια ΕΕ ανίκανη να παρατάξει στρατό χωρίς ΝΑΤΟική υποστήριξη, να δημιουργούν τους κανόνες λειτουργίας αυτού του στρατού, ικανοποιώντας την Τουρκία και πιέζοντας την Ελλάδα σε τέτοιο σημείο, ώστε ίσως και να είναι αναγκαίο να παραχωρήσει πλήρως τις προμήθειες του εξοπλιστικού προγράμματος σε αυτές σαν διπλωματικό μέσον εξασφάλισης της ακεραιότητάς της.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική, δυστυχώς, δε βρέθηκε απροετοίμαστη, αλλά υποχωρητική για άλλη μια φορά με την προσφιλή τακτική ροκανίσματος χρόνου για να συμβιβαστεί και πάλι στους κανόνες που θα επιβληθούν για τον ευρωστρατό κατ' αντιστοιχίαν με αυτούς που επιβλήθηκαν με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και δημιούργησαν στην Ελλάδα ένα αδύνατο ΝΑΤΟικό στρατηγείο βιτρίνας».

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Σταθερή εγκατάλειψη κυριαρχικών εθνικών θέσεων

Ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος τ ης Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, τόνισε:

«Τη στιγμή που με ευέλικτη διπλωματική γλώσσα, οι "15" στο Λάακεν ανακοίνωσαν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ευρωπαϊκών δυνάμεων για μικρές αποστολές, όλοι γνώριζαν ότι αυτό, δεν είναι δυνατόν να συμβεί, παρά μόνον με τη χρήση των ήδη υπαρχόντων ΝΑΤΟικών υποδομών. Υποδομών που η στενή συνεργασία των ιμπεριαλιστικών κέντρων εξουσίας κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τη στρατηγική τους στη διαχείριση κρίσεων, έδειξαν στην πράξη, πως τις χρησιμοποιούν.

Χωρίς αυταπάτες περί δήθεν ουσιαστικής συμμετοχής της χώρας μας στις παγκόσμιες εξελίξεις ή τον εγκλωβισμό σε σκόπιμα δυσνόητες ερμηνείες θεσμικών ή εξωθεσμικών διαδικασιών που ρυθμίζουν δομικά θέματα του Ευρωστρατού, θα ήταν σημαντικό, να καταγραφούν "τα οφέλη" απ' αυτή την απόλυτα ενδοτική κυβερνητική πολιτική.

Πρώτα απ' όλα η απόλυτη υιοθέτηση των αμερικανονατοϊκών πολιτικών επιλογών και η συμμετοχή της χώρας μας σε διαδοχικές "ανθρωπιστικές" αποστολές με βαρύτατες επιπτώσεις, τόσο πολιτικές, όσο και στρατιωτικές, καθώς και τη σταδιακή καλλιέργεια συνείδησης δεσμώτη, σε μεγάλα τμήματα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Δεύτερον ή άθροιση δυσβάστακτων οικονομικών βαρών στις πλάτες του ελληνικού λαού, για την εξυπηρέτηση εξοπλιστικών, κατά παραγγελία, προγραμμάτων με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών αναγκών του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού.

Τρίτον τη σταδιακή μετεξέλιξη του ενόπλου δυναμικού της χώρας μας, από δύναμη διασφάλισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, σε βολικό τροφοδότη ανθρώπινου δυναμικού, των πολυεθνικών στρατιωτικών μηχανισμών επιβολής. Και δεν είναι παράδοξο μεγάλα τμήματα της ένστολης νεολαίας μας, να γνωρίζουν άριστα τα σύνορα του Αφγανιστάν, Ιράκ, Κοσσυφοπεδίου, αλλά να αγνοούν την ξεκάθαρη άρνηση αναγνώρισης των θαλάσσιων συνόρων μας, από ΗΠΑ και Ευρωπαίους.

Τέλος, θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η δυνατότητα καταγραφής της άποψης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, στη σταδιακή αλλά σταθερή εγκατάλειψη κυριαρχικών εθνικών θέσεων και διεκδικήσεων, καθώς και τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στο ηθικό και τη μαχητική τους ικανότητα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ