Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Σταθερή εγκατάλειψη κυριαρχικών εθνικών θέσεων

Ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος τ ης Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, τόνισε:

«Τη στιγμή που με ευέλικτη διπλωματική γλώσσα, οι "15" στο Λάακεν ανακοίνωσαν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ευρωπαϊκών δυνάμεων για μικρές αποστολές, όλοι γνώριζαν ότι αυτό, δεν είναι δυνατόν να συμβεί, παρά μόνον με τη χρήση των ήδη υπαρχόντων ΝΑΤΟικών υποδομών. Υποδομών που η στενή συνεργασία των ιμπεριαλιστικών κέντρων εξουσίας κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τη στρατηγική τους στη διαχείριση κρίσεων, έδειξαν στην πράξη, πως τις χρησιμοποιούν.

Χωρίς αυταπάτες περί δήθεν ουσιαστικής συμμετοχής της χώρας μας στις παγκόσμιες εξελίξεις ή τον εγκλωβισμό σε σκόπιμα δυσνόητες ερμηνείες θεσμικών ή εξωθεσμικών διαδικασιών που ρυθμίζουν δομικά θέματα του Ευρωστρατού, θα ήταν σημαντικό, να καταγραφούν "τα οφέλη" απ' αυτή την απόλυτα ενδοτική κυβερνητική πολιτική.

Πρώτα απ' όλα η απόλυτη υιοθέτηση των αμερικανονατοϊκών πολιτικών επιλογών και η συμμετοχή της χώρας μας σε διαδοχικές "ανθρωπιστικές" αποστολές με βαρύτατες επιπτώσεις, τόσο πολιτικές, όσο και στρατιωτικές, καθώς και τη σταδιακή καλλιέργεια συνείδησης δεσμώτη, σε μεγάλα τμήματα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Δεύτερον ή άθροιση δυσβάστακτων οικονομικών βαρών στις πλάτες του ελληνικού λαού, για την εξυπηρέτηση εξοπλιστικών, κατά παραγγελία, προγραμμάτων με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών αναγκών του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού.

Τρίτον τη σταδιακή μετεξέλιξη του ενόπλου δυναμικού της χώρας μας, από δύναμη διασφάλισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, σε βολικό τροφοδότη ανθρώπινου δυναμικού, των πολυεθνικών στρατιωτικών μηχανισμών επιβολής. Και δεν είναι παράδοξο μεγάλα τμήματα της ένστολης νεολαίας μας, να γνωρίζουν άριστα τα σύνορα του Αφγανιστάν, Ιράκ, Κοσσυφοπεδίου, αλλά να αγνοούν την ξεκάθαρη άρνηση αναγνώρισης των θαλάσσιων συνόρων μας, από ΗΠΑ και Ευρωπαίους.

Τέλος, θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η δυνατότητα καταγραφής της άποψης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, στη σταδιακή αλλά σταθερή εγκατάλειψη κυριαρχικών εθνικών θέσεων και διεκδικήσεων, καθώς και τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στο ηθικό και τη μαχητική τους ικανότητα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ