ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΜΠ. ΜΠΟΥΤΟ
Μια αρκετά βολική δολοφονία

Η αποσταθεροποίηση είναι «βούτυρο στο ψωμί» των ιμπεριαλιστών

Παραδομένο στο χάος το Πακιστάν

Associated Press

Παραδομένο στο χάος το Πακιστάν
Η δολοφονία της ηγέτιδας της «κοσμικής αντιπολίτευσης» Μπεναζίρ Μπούτο, την Πέμπτη, στην καλύτερα φρουρούμενη πόλη του Πακιστάν, το Ραβαλπίντι, «πόλη του στρατού» μετά τις πρώτες ώρες σύγχυσης και αντιφατικών σεναρίων για τις συνθήκες και των αιματηρών ταραχών σε πολλές περιοχές, με δεκάδες νεκρούς, επιχειρήθηκε να αποδοθεί στην Αλ Κάιντα και φανατικούς μουσουλμάνους. Η εκδοχή αυτή είναι αρκετά βολική για όλους, ενώ η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο πριν τις διακηρυγμένες για τις 8 Γενάρη «εκλογές», αν τελικά αυτές πραγματοποιηθούν.

Το ερώτημα όμως είναι ένα «Γιατί να σκοτώσουν την Μπούτο;», όπως παρατήρησε ο Ινδός δημοσιογράφος Ρατζίντερ Πούρι, γράφοντας στο «Outlook India», για να συνεχίσει: «Διότι ήταν φιλο-Αμερικανή; Το ίδιο είναι κάθε σημαντικός πολιτικός στο Πακιστάν». Ο ίδιος ο πρώην στρατηγός, πρόεδρος - δικτάτορας Περβέζ Μουσάραφείναι ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ. Ο επίσης πρώην πρωθυπουργός, άλλοτε ορκισμένος πολιτικός της εχθρός και προστατευόμενος του πραξικοπηματία στρατηγού Ζία ουλ Χακ, Ναουάζ Σαρίφ, «μέσω των γαλαζοαίματων της Σαουδικής Αραβίας, έχει έμμεσους δεσμούς με την κυβέρνηση Μπους», επισημαίνει τέλος ο Πούρι.

Σημαντική η συμβολή της Μπούτο στην αντεπανάσταση στο Αφγανιστάν

Φυσικά, οι εχθροί της Μπούτο δεν ήταν και λίγοι: Πολλοί πιστοί στον Ζία, τον πρώην δικτάτορα, ο οποίος είχε διατάξει τον απαγχονισμό του πατέρα της, Ζουλφικάρ Αλι Μπούτο, στελεχώνουν πάντοτε την ISI (Inter-Services Intelligence, η διυπηρεσιακή υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν). Η δολοφονία της ήταν κάθε άλλο παρά «απροσδόκητη», αν όχι και επιδιωκόμενη. Τον Οκτώβρη, όταν, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τον Περβέζ Μουσάραφ, η Μπούτο επέστρεψε στο Καράτσι, οι πανηγυρισμοί των οπαδών της είχαν αμαυρωθεί από επιθέσεις αυτοκτονίας από «αγνώστους», που κόστισαν κάπου 140 ζωές. Αξίζει να επισημανθεί ότι σχεδόν όλα τα μέλη της οικογένειας Μπούτο είχαν βίαιους θανάτους - ο πατέρας της στην αγχόνη το 1979, ο νεαρότερος αδελφός της Σαχ Ναουάζ από δηλητηρίαση υπό «μυστηριώδεις συνθήκες» στη Γαλλία το 1985, ο μεγαλύτερος αδελφός της, Μουρτάζα, από τα πυρά αγνώστων εκτελεστών το 1996.

Ο αγιογραφικός επικήδειος της Μπούτο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους, που τόνισε ότι «έδωσε τη ζωή της για τις αρχές της δημοκρατίας», κατά φαινομενικά περίεργο τρόπο ταυτίστηκε με την αναγόρευσή της σε «μάρτυρα της δημοκρατίας» από τον Αλταφ Χουσάιν, γνωστό ισλαμιστή ηγέτη στην εξορία, το «κίνημα» του οποίου ενέχεται σε σωρεία τρομοκρατικών ενεργειών στο Καράτσι. Το ιδιότυπο πολιτικό μυστήριο μπορεί να διαλευκανθεί, αν υπενθυμιστεί αυτό που βολικά θάβεται στις περισσότερες αναλύσεις για την πρώην πρωθυπουργό: Οτι και η δική της κυβέρνηση (1988-1990) διαδραμάτισε κεφαλαιώδη ρόλο στην ισχυροποίηση των Ταλιμπάν (δηλαδή σπουδαστών στα ισλαμιστικά διδασκαλεία «μαντράσας», μέσω των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών). Με όπλα και χρήματα της ISI και της CIA έφθασαν στην κατάληψη της Καμπούλ, κατά του λαϊκού καθεστώτος του Αφγανιστάν.

Ο Μουσάραφ ήταν τότε αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων και ο γόνος μιας σαουδαραβικής ζάπλουτης οικογένειας συνδεδεμένης στενά με τις ΗΠΑ, ο πολύς ...Οσάμα μπιν Λάντεν, συντονιστής της ιμπεριαλιστικής χρηματοδότησης προς τους Αφγανούς και ξένους μουτζαχεντίν. Οπως σημείωνε χρόνια νωρίτερα, το 1954, λίγο πριν σβήσει το 1955, ένας συγγραφέας στη γλώσσα Ούρντου, ο Σααντάτ Χασάν Μάντο, στο τέταρτο από τα συνολικά εννέα σατιρικά «Γράμματα στο Θείο Σαμ»: «Αγαπητέ Θείε... πρέπει να υπογράψεις μια στρατιωτική συνθήκη με το Πακιστάν, γιατί ανησυχείς σοβαρά για τη σταθερότητα στο μεγαλύτερο ισλαμικό κράτος του κόσμου, αφού ο δικός μας μουλάς είναι το καλύτερο αντίδοτο στο ρωσικό κομμουνισμό». Στον αμερικανικό βρώμικο πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης - συνόψισε ο Πακιστανός συγγραφέας Τάρικ Αλι στο βιβλίο του «Η Σύγκρουση των Φονταμενταλισμών» - δύο χώρες, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, «καταστράφηκαν εντελώς. Το φονταμενταλιστικό Ισλάμ και η παραγωγή ηρωίνης αυξήθηκαν αλματωδώς».

Ο Μουρτάζα Σίμπλι, εκδότης του «Kashmir Affairs», υπενθυμίζει ακόμη ότι η Μπούτο, παρά την υψηλή της δημοτικότητα, δε διακρινόταν για την προσήλωσή της στις «δημοκρατικές αρχές». Η ισόβια πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος (PPP) είχε συγκεντρώσει όλη την πολιτική ισχύ στα χέρια της στη διάρκεια της πρωθυπουργίας της. Ο γερουσιαστής σύζυγός της, Ασιφ Αλι Ζαρντάρι, μεγαλοτσιφλικάς, που εξόντωνε όσους εναντιώνονταν στις πρακτικές δουλοπαροικίας και γκανγκστερισμού που ακολουθούσε για να μεγεθύνει την περιουσία του, είχε εξασφαλισμένη ατιμωρησία για τις πράξεις του - διέθετε, λέγεται, ακόμη και ιδιωτικές φυλακές για να βασανίζει τους αντιπάλους του. Η ίδια η Μπούτο ήταν κάθε άλλο παρά άμοιρη της οργιαστικής διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό. Συγκέντρωσε τεράστια ποσά από δωροδοκίες και συμφωνίες βουτηγμένες στη διαφθορά, στο Ντουμπάι, στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Οσο για τις πολιτικές της θέσεις, δεν απείχαν και πολύ από εκείνες του Μουσάραφ: Οσο ενδοτική εμφανιζόταν προς τις αμερικανικές εντολές στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», άλλο τόσο αμείλικτη εμφανιζόταν έναντι των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης, των αγροτών, των φοιτητών, των φυλών της μεθορίου.

Πολλοί οι ωφελημένοι

Η αποσταθεροποίηση του Πακιστάν με το φόνο της Μπούτο δίνει μια θαυμάσια ευκαιρία στους ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ και άλλους) να προωθήσουν τις θέσεις τους και με το πρόσχημα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Ηδη, τα πυρηνικά του Πακιστάν φρουρούνται από στρατιώτες των ΗΠΑ. Παράλληλα, οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, που ήδη επιχειρούν μυστικά στο Πακιστάν, μαζί με τις βρετανικές, ορμώμενες από το Αφγανιστάν, θα «επεκτείνουν σε σημαντικό βαθμό» την παρουσία τους στη χώρα, κατόπιν συμφωνίας που συνήψαν με, ή μάλλον υπαγόρευσαν στους, Πακιστανούς αξιωματούχους ο ναύαρχος Ερικ Ολσον, νέος επικεφαλής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ, τον Αύγουστο, και ο ναύαρχος Ουίλιαμ Φάλον της Κεντρικής Διοίκησης, σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Washington Post». Αμερικανικές δυνάμεις θα επιχειρούν πλέον στο Πακιστάν «από τις αρχές του νέου έτους», διευκρίνισε η εφημερίδα.

Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και όχι μόνο συνδυάζουν την παρουσία τους στην περιοχή και με τα σχέδια για επίθεση στο Ιράν. Ο ανταγωνισμός στην περιοχή θα ενταθεί και βέβαια οι «παίχτες» στην περιοχή είναι πολλοί, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, που θέλει να έχει λόγο στη μοιρασιά του τεράστιου πλούτου και των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας.

ΚΚΕ: Για τη δολοφονία Μπούτο

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, έρχεται να ρίξει νέο "λάδι στη φωτιά" που αγκαλιάζει το Πακιστάν τα τελευταία χρόνια.

Ανεξάρτητα του ποιος όπλισε το χέρι του δολοφόνου, το γεγονός είναι ότι όλη η περιοχή, που στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια ορίζεται ως "Νέα Μέση Ανατολή", είναι πλέον βασικό θέατρο του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την κυριαρχία και τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον πολύπαθο λαό του Πακιστάν. Τα γεγονότα αυτά δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για έναν πιθανό νέο κύκλο "κυνηγιού μαγισσών" απέναντι στους μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα μας, ιδιαίτερα από το Πακιστάν.

Καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει στην άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επιχειρήσεις όπως στο Αφγανιστάν, το Λίβανο και αλλού».


Χρ. Μ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ