ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ «ΤΟΞΟ» - «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ» ΚΟΣΣΟΒΟ - «ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ» - ΠΓΔΜ
Πυκνώνουν τα σύννεφα στα Βαλκάνια

Επικίνδυνη αυταπάτη ότι δήθεν δεν κινδυνεύουμε γιατί είμαστε μέσα στο «μαντρί» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στο «μαντρί» αυτό ο «τσομπάνης» όλα τα χρόνια έχει... Πάσχα!

Οι ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο όπου συμμετέχουν και Ελληνες στρατιωτικοί

Associated Press

Οι ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο όπου συμμετέχουν και Ελληνες στρατιωτικοί
Κατά γενική ομολογία η κατάσταση που διαμορφώνεται με τη «δρομολόγηση» της λεγόμενης «ανεξαρτητοποίησης» του Κοσσόβου (είτε αυτή προβλέπεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ακόμη προτεκτοράτου, είτε στο σενάριο της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας») απειλεί με έναν νέο κύκλο αιματηρών πολέμων τα Βαλκάνια. Είναι επίσης έντονη η αίσθηση οι εξελίξεις που αναμένονται μέσα στον επόμενο χρόνο, μπορεί να προκαλέσουν το φαινόμενο του «ντόμινο», με τεράστιες συνέπειες σε μια μεγάλη περιοχή, όπου ζουν εκατομμύρια εργαζόμενοι, που ανήκουν σε διαφορετικά έθνη. Την ίδια ώρα όμως υπάρχει μεγάλη σύγχυση κι αυταπάτες για το τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι. Αυταπάτες, που καλλιεργούνται στους λαούς των Βαλκανίων από αυτούς που κρατούν τα «ηνία».

«Ενεργειακές» αυταπάτες

Στη χώρα μας μια από τις κυρίαρχες αυταπάτες, που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι οι διακηρύξεις περί μετατροπής της χώρας μας σε «ενεργειακό κόμβο», με τις συμφωνίες του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη (που ενισχύει το ρόλο της Ρωσίας στα Βαλκάνια) και του αγωγού φυσικού αερίου Αζερμπαϊτζάν - Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία (που προώθησαν οι ΗΠΑ, με τον ανάποδο στόχο, δηλαδή τη μείωση της ρωσικής επιρροής). Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της συμμετοχής, δηλαδή του περάσματος από την Ελλάδα, του νέου αγωγού φυσικού αερίου «South stream», που επιδιώκουν να κατασκευάσουν τα ρωσικά μονοπώλια, για να μεταφέρουν φυσικό αέριο από το ρωσικό Νοβοροσίσκ (υποθαλάσσια) στο βουλγαρικό Μπουργκάς κι από εκεί στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και στην Ιταλία. Ο εν λόγω αγωγός σχεδιάστηκε ακριβώς για να παρακάμψει την Τουρκία, (η αστική τάξη της οποίας επίσης επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα σε «ενεργειακό κόμβο» στην ευρύτερη περιοχή), αλλά και την Ουκρανία. Κι όπως είναι γνωστό, σε αντίθεση με το συγκεκριμένο αγωγό, οι ΗΠΑ προωθούν τον αγωγό φυσικού αερίου με την επωνυμία «Nabucco» (Τουρκία - Βουλγαρία - Ρουμανία - Ουγγαρία - Αυστρία) που θα μεταφέρει αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη.

Κοσσοβάροι Αλβανοί όλο και πιο συχνά εμφανίζονται απροκάλυπτα με αμερικανικές σημαίες, προβάλλοντας τα σχέδια για «Μεγάλη Αλβανία»

Associated Press

Κοσσοβάροι Αλβανοί όλο και πιο συχνά εμφανίζονται απροκάλυπτα με αμερικανικές σημαίες, προβάλλοντας τα σχέδια για «Μεγάλη Αλβανία»
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι χρησιμοποιείται και θα χρησιμοποιηθεί «καρότο και μαστίγιο», τόσο από τη μεριά των ΗΠΑ, όσο κι απ' αυτή της Ρωσίας, για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων. Ετσι, π.χ. η ρωσική πλευρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να περάσει από τη Σερβία αντί της Ελλάδας ο αγωγός «South Stream», που έχει 3 εναλλακτικές πορείες διέλευσης (Σερβία - Βοσνία/Ερζεγοβίνη - Κροατία, Ελλάδα - υποθαλάσσια Νότια Αδριατική, Ρουμανία - Ουγγαρία - Αυστρία), ενώ οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ρωσικής συμμετοχής στο «Nabucco» (κάτι που έχει αποκλείσει η ρωσική πλευρά), όσο και διέλευσης και αυτού του αγωγού από την Ελλάδα.

Οσοι καμαρώνουν ως «γύφτικα σκεπάρνια» πως η χώρα μας γίνεται «ενεργειακός κόμβος», «στρατηγικός δίαυλος» και «μήλον της Εριδος» για την προώθηση εκείνων ή των άλλων συμφερόντων ή περηφανεύονται για την καταπληκτική «ικανότητα» άσκησης κυβερνητικής πολιτικής μεταξύ «ρεαλισμού κι ακροβατικής», μοιάζει να τους διαφεύγει πως οι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούν κατά καιρούς διάφορα σχέδια, όχι μόνον για να περάσει το «δικό τους», αλλά και για να μην περάσει το σχέδιο του ανταγωνιστή τους! Το «οπλοστάσιό» τους είναι πλούσιο: διαμελισμός κρατών, ανακίνηση υπαρκτών ή προσχηματικών μειονοτικών προβλημάτων, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, κατοχή χωρών κλπ. Ολα αυτά δεν προέρχονται από τη σφαίρα της φαντασίας, αλλά από όσα είδαμε να χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια.

Μεγαλοϊδεατισμός και προτεκτοράτα

Την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό για το ρόλο της ενέργειας, στη γειτονική Αλβανία πλατιά στρώματα του λαού διαποτίζονται από την προπαγάνδα του μεγαλοϊδεατισμού, που «τράφηκε» από τις ενέργειες των ίδιων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με στόχο να κρύψει την κύρια και βασική αντίθεση της εποχής μας: κεφαλαίου - εργασίας. Να ξεχάσουν δηλαδή τα λαϊκά στρώματα της Αλβανίας την ταξική εκμετάλλευση που υφίστανται, το ότι κατά εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εξαναγκαστεί σε μαζική φυγή σε Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία κ.α. για να βρουν δουλιά και να επιβιώσουν. Για κάτι τέτοιο είναι πρόσφορη η προπαγάνδα του αλυτρωτισμού, της δήθεν «απελευθέρωσης» των ομοεθνών που βρίσκονται εκτός συνόρων. Ετσι οι αστικές δυνάμεις της Αλβανίας παρουσιάζουν τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αυτούς δηλαδή που στην πραγματικότητα ευθύνονται για όλα τα σύγχρονα δεινά του λαού της Αλβανίας, ως «σύμμαχους» και «φίλους» του, με το επιχείρημα πως στηρίζουν «τα εθνικά ζητήματα», δηλαδή την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και μάλιστα «κλείνουν και το μάτι» για μια «Μεγάλη Αλβανία».

Η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», ακουμπά στις πλάτες αυτών που την υποδαυλίζουν, δηλαδή των ιμπεριαλιστών, αλλά όπως είναι γνωστό κι από άλλες περιπτώσεις μεγαλοϊδεατισμού και αλυτρωτισμού μόνον περιπέτειες, τυχοδιωκτισμούς κι αίμα πρόσφεραν στους λαούς της περιοχής μας. Ούτε ο φτωχός λαός, οι εργαζόμενοι της Αλβανίας, ούτε οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες έχουν πραγματικό συμφέρον από μια τέτοια αλλαγή των συνόρων, αφού αυτή θα οξύνει τα εθνικιστικά μίση και διαθέσεις, θα δυσχεράνει απ' όλες τις μεριές τη θέση τους στον καθημερινό αγώνα της βιοπάλης, μόνο και μόνο για να μεγαλώσει ο ρόλος της αστικής τάξης της χώρας τους στον ανταγωνισμό που αυτή έχει με τις υπόλοιπες αστικές τάξεις της περιοχής. Αντίθετα, συμφέρει εκείνους που πουλώντας «προστασία» στην περιοχή θέλουν να επιβάλλουν τα νατοϊκά στρατεύματα δήθεν ως «το μοναδικό παράγοντα σταθερότητας», με στόχο να αποτρέψουν σχέδια διείσδυσης των ανταγωνιστών τους (βλέπε Ρωσία) στην περιοχή.

Η ειρωνεία είναι πως ως παράγοντες «σταθεροποίησης» εμφανίζονται αυτοί που διαλύουν κράτη, αλλάζουν σύνορα, με λίγα λόγια επιβάλλουν την ιμπεριαλιστική «σταθεροποίηση» ανάλογα με τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και συμβιβασμούς για το εδαφικό μοίρασμα της περιοχής. Ο σχηματισμός στην περιοχή αρκετών λιλιπούτειων «προτεκτοράτων», με ασαφή σύνορα (ΠΓΔΜ), όπου τον κύριο ρόλο παίζουν απευθείας οι ξένοι εγκάθετοι, τύπου «ύπατου Αρμοστή» (Βοσνία - Ερζεγοβίνη) και ξένα στρατιωτικά σώματα (Κόσσοβο).

Τα δήθεν «όπλα» στην υπόθεση της ΠΓΔΜ

Στη χώρα μας οι υποστηρικτές κυβέρνησης κι αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται πως όσο η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις «ευρωατλαντικές δομές» έχει κάποια «όπλα» στα χέρια της, ενώ αν κινηθεί στην αντίθεση κατεύθυνση (όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ, δηλαδή στην κατεύθυνση της εναντίωσης στους αμερικανο-νατοϊκούς κι ευρω-ενωσιακούς σχεδιασμούς στην περιοχή, π.χ. για το Κόσσοβο, μέχρι και την οριστική αποδέσμευση της χώρας μας από αυτούς), τότε θα «χάσει» τα «ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά της» στα λεγόμενα «εθνικά θέματα», όπως είναι π.χ. το όνομα της ΠΓΔΜ.

Μάλιστα η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα καπνού την υπόθεση της διαμάχης με την ΠΓΔΜ για το όνομα, συγκαλύπτει την πλήρη συμπόρευση και την ενεργή συμμετοχή σε όλα τα επιθετικά σχέδια των ιμπεριαλιστών κατά των λαών, με μοναδικό γνώμονα τη διεκδίκηση για λογαριασμό της ελληνικής πλουτοκρατίας μιας καλύτερης θέσης στη μοιρασιά της ιμπεριαλιστικής λείας. Η κυβέρνηση αναδεικνύει σε «εργαλείο πίεσης» το αν θα δώσει τη συγκατάθεσή της για να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Σιγά το «σιρόπι», που κρατάμε για μας και δεν το μοιράζουμε! Μα οι δυνάμεις της ΠΓΔΜ συμμετέχουν τόσο στη ΝΑΤΟική αποστολή στο Αφγανιστάν όσο και στην ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ στη Βοσνία, ακόμη και στην κατοχή του Ιράκ! Το πρόβλημα είναι αν θα 'χουν και τη «βούλα» του Νατοϊκού στα εγκλήματα που διαπράττουν ανά τον κόσμο, όπως τα δικά μας στρατεύματα; 'Η το πότε θα σταματήσουν να γίνονται αυτά τα εγκλήματα, κι ο οργανισμός (το ΝΑΤΟ), που τα υλοποιεί;

Το ΚΚΕ, χρόνια τώρα, στη βάση αρχών και ενάντια στο κυρίαρχο ρεύμα, υποστήριξε ότι η εμμονή στην ονοματολογία ήταν και είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη πολιτική, ότι σε μια διαπραγμάτευση για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης, στην οποία περιλαμβάνεται με οποιονδήποτε τρόπο το όνομα Μακεδονία και όποια παράγωγα, θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο κρατών.

Η αυταπάτη της «σιγουριάς» του ευρωατλαντισμού

Οι αστικές κυβερνήσεις στις βαλκανικές χώρες, σε Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία κ.ά. κάνουν ό,τι έκαναν και κάνουν όλα αυτά τα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ). Προσπαθώντας συχνά να εξισορροπήσουν ανάμεσα στα αντικρουόμενα συμφέροντα, προβάλλουν ως «εγγύηση ασφάλειας» την ενεργή συμμετοχή των χωρών τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή την πορεία ενσωμάτωσης σ' αυτές τις ενώσεις.

Ομως η επιμονή των ελληνικών κυβερνήσεων στον «ευρωατλαντισμό» της χώρας κάθε άλλο παρά γλίτωσε στο παρελθόν τον ελληνικό λαό από προβλήματα στα λεγόμενα «εθνικά θέματα», όπως ήταν η τραγωδία της Κύπρου ή αυτή των Ιμίων. Αντίθετα, θα έλεγε κανείς. Η εμπλοκή των Αμερικανονατοϊκών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, δημιουργεί τις βάσεις για τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, την ευρωδιχοτόμηση της Κύπρου, αλλά και τη συνολικότερη αστάθεια στα Βαλκάνια. Αλλωστε, με ευθύνη ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ τα βαλκανικά κράτη έχουν μετατραπεί σε «μαύρη τρύπα» της Ευρώπης, μήτρα προτεκτοράτων που δουλεύουν για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Η προσπάθεια των κομμάτων του δικομματισμού να υποδαυλίζουν κάθε φορά το φόβο για να πείσουν πως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελούν «εγγύηση», έχει στόχο τη χειραγώγηση των συνειδήσεων των λαϊκών μαζών.

Να θυμίσουμε πως η μόνη φορά που ενεργοποιήθηκε το άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ (που προβλέπει τη συνδρομή του ΝΑΤΟ προς ένα μέλος του που δέχτηκε επίθεση) ήταν βέβαια μετά από αίτημα των ΗΠΑ (και την ενεργή υποστήριξη των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ), για την εμπλοκή όλων των μελών στο λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», μετά την επίθεση στους «δίδυμους πύργους» της Νέας Υόρκης, το 2001.

Ανοίγουν τον «ασκό του Αιόλου»

Η αλήθεια, που λέει στον ελληνικό λαό μόνο το ΚΚΕ, είναι πως οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία γύρω από το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ουσιαστικά οδηγούν στην αλλαγή συνόρων ανοίγοντας τον «ασκό του Αιόλου», σηματοδοτούν αλυσιδωτές εξελίξεις σε πολλά επίπεδα, πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια αυτής της επαρχίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν το πόσο επικίνδυνες για τους λαούς και την ειρήνη γενικότερα, είναι οι παρεμβάσεις, όποιο μανδύα κι αν έχουν αυτές, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ.

Ολα όσα συντελούνται δείχνουν πόσο συνένοχες στο έγκλημα είναι και οι ελληνικές κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ και χτες του ΠΑΣΟΚ, που συναποφασίζουν στα όργανα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για όλα αυτά, που στο τέλος και ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει τις τραγικές συνέπειές τους. Οι αποφάσεις της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα για συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας στο Κοσσυφοπέδιο και μάλιστα σ' ένα ρόλο εγγυητή της επικείμενης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας αυτής της Σερβίας, όπως και όσα συζητήθηκαν στην ανάλογη σύναξη της ΕΕ, όλα με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, έρχονται να ενισχύσουν αυτό που εδώ και καιρό μεθοδεύεται από ΗΠΑ και ΕΕ για την επιβολή της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ σημειώνεται πως «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν μπορεί να εξακολουθήσει να ισχύει το status quo στο Κοσσυφοπέδιο», δίνοντας «πράσινο φως» για αλλαγή των συνόρων. Αυτό υποστηρίχτηκε και από την κυβέρνηση της ΝΔ και μάλιστα με το σκεπτικό, πως με ελληνική παρέμβαση μπήκε ο «αστερίσκος», ότι δήθεν «η επίλυση του εκκρεμούς καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου συνιστά περίπτωση η οποία ουδόλως δημιουργεί προηγούμενο». Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία «περίπτωση» ή «μοναδικότητα»! Πρόκειται για το «φύλλο συκής»!

Επικίνδυνος ο «στρουθοκαμηλισμός»

Οι ισχυρισμοί «περί μοναδικότητας» της κατάστασης στο Κόσσοβο δείχνουν έναν επικίνδυνο «στρουθοκαμηλισμό» της κυβέρνησης μπροστά στις σοβαρές εξελίξεις, που διαγράφονται για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της Βαλκανικής, αλλά και μιας ευρύτερης περιοχής, από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή μέχρι τον Καύκασο.

Στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν είναι παρά στρατεύματα κατοχής, όπου συμμετέχουν και σημαντικές ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, που αρχικά έστειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και διατήρησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια εμπλοκή σε μια στρατιωτική επιχείρηση αλλαγής συνόρων, κάνουν πως δήθεν δεν καταλαβαίνουν, ότι δημιουργείται ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Αυτό, αργά ή γρήγορα, θα το βρουν μπροστά τους όλες οι χώρες που αντιμετωπίζουν υπαρκτά ή και κατασκευασμένα μειονοτικά προβλήματα.

Οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι τεράστιες, καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες, τα πράγματα είναι ακόμα πιο καθαρά. Πολύ περισσότερο που η χώρα μας βρίσκεται στον άμεσο περίγυρο των διαφόρων εστιών έντασης και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Αυτό που συντελείται στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μια κατευθείαν εφαρμογή των ιμπεριαλιστικών δογμάτων με ό,τι αυτά τα συνοδεύουν, σε επίπεδο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων στο πλαίσιο της χάραξης ζωνών επιρροής και διανομής της πίτας μεταξύ των μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων.

Υπάρχει διέξοδος;

Καταρχήν δε θα πρέπει να υπάρχει στα λαϊκά στρώματα καμία αυταπάτη κι εφησυχασμός για τις εξελίξεις, που καλλιεργούνται από την κυβέρνηση στο όνομα του «ενεργειακού κόμβου» ή του ότι δήθεν δεν κινδυνεύουμε γιατί είμαστε μέσα στο «μαντρί» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στο «μαντρί» αυτό ο «τσομπάνης» όλα τα χρόνια έχει... Πάσχα!

Ο ελληνικός λαός πρέπει να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να μην αποδεχτεί ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, να επιμείνει στη διατήρηση των συνόρων, να μην αποδεχτεί καμιά ενέργεια μονομερούς αναγνώρισης από την ΕΕ.

Πρέπει επίσης ο λαός να γνωρίζει πως καμία συμφωνία δεν μπορεί να διασφαλίσει την ειρηνική συμβίωση των λαών, την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους, στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, όσο δεν αντιμετωπίζονται αποφασιστικά οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμοί. Οσο η χώρα μας συμμετέχει ενεργά σ' αυτούς!

Συμπερασματικά, πρέπει τη νέα χρονιά να ενταθεί η πάλη μας ενάντια στο ΝΑΤΟ και στη νέα διεύρυνσή του, ενάντια στην «αντιπυραυλική ασπίδα», ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς στρατούς και σχεδιασμούς.

Επίκαιρος κι αναγκαίος είναι ο απεγκλωβισμός των λαϊκών στρωμάτων από την πολιτική του δικομματισμού, από την πολιτική τόσο του αστικού εθνικισμού όσο και του αστικού κοσμοπολιτισμού, που αποτελούν τις όψεις του ίδιου και του αυτού νομίσματος. Πρέπει να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις, κάτι που μπορεί να εγγυηθεί μόνον η ανατροπή του καπιταλισμού και μια άλλη Λαϊκή εξουσία, την οποία προβάλλει το ΚΚΕ με την πολιτική του πρόταση.


Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*
*Ο Ε. Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ