ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ
Αστήριχτες μία προς μία οι κατηγορίες

Αναβλήθηκε για τις 14/3/2014. Από τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία δεν επιβεβαιώθηκε το κατηγορητήριο

Αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται σε εργαζόμενους που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς χαλυβουργούς
Αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται σε εργαζόμενους που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς χαλυβουργούς
Αναβλήθηκε χτες η δίκη των χαλυβουργών, για την Παρασκευή 14 Μάρτη 2014. Η αναβολή έγινε επειδή κρίθηκε απαραίτητο να κληθούν ως μάρτυρες οι τέσσερις αστυνομικοί, που κατέθεσαν για τη σύλληψη των έξι εργαζομένων έξω απ' την πύλη της χαλυβουργίας το βράδυ της 20ής Ιούλη 2012, μετά την επέμβαση των ΜΑΤ, προκειμένου να σπάσει η πολύμηνη απεργία των χαλυβουργών, με εντολή της κυβέρνησης.

Οι έξι απεργοί χαλυβουργοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «παράνομη βία» και «άμεση συνέργεια σε παραβίαση δικαστικής απόφασης», ενώ στο κατηγορητήριο εμφανίζονται να εμπόδισαν τους απεργοσπάστες να μπουν στο εργοστάσιο το βράδυ της 20ής Ιούλη στις 4.30 με 5.30 τα χαράματα. Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και σε βάρος 18 ακόμη χαλυβουργών και της συζύγου ενός από αυτούς, από την εργοδοσία και τον απεργοσπαστικό της μηχανισμό, για «παράνομη βία», «διατάραξη οικιακής ειρήνης», «απειλή και εξύβριση» και «παραβίαση δικαστικής απόφασης».

Οι μάρτυρες της εργοδοσίας

Από την εξέταση των δύο πρώτων μαρτύρων, κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία, επιβεβαιώθηκε ότι οι κατηγορίες δεν πατάνε πουθενά. Συγκεκριμένα:

 • Τα χαράματα της 20ής Ιούλη, όταν έγιναν οι συλλήψεις των έξι πρώτων κατηγορουμένων, οι μάρτυρες κατηγορίας όχι μόνο δεν ήταν παρόντες, αλλά επιπλέον επιβεβαίωσαν πως η πρώτη βάρδια ξεκινούσε στις 6.30 π.μ. Με αυτήν την έννοια, κρίθηκε και απαραίτητο να κληθούν οι τέσσερις αστυνομικοί που κατέθεσαν για τις συλλήψεις, όπως ζήτησαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης.
 • Αν και στις γραπτές καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της απεργίας η πύλη ήταν κλειστή και δεν μπορούσε κανείς να μπει, από τις χτεσινές καταθέσεις προέκυψε ότι η πύλη ήταν ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα (καθώς οι χαλυβουργοί δέχονταν αλληλεγγύη, τρόφιμα και έκαναν ανοιχτές εκδηλώσεις). Επιβεβαιώθηκε ακόμα ότι μετά τη δικαστική απόφαση στις 5/6/2012 για «παράνομη απεργία», μεθοδεύτηκαν νέοι τρόποι για να «σπάσει» η απεργία.
 • Επιβεβαιώθηκε ακόμα ότι στις 28 Μάη 2012 έγινε Γενική Συνέλευση και πάρθηκε απόφαση (204 υπέρ έναντι 42 κατά) για νέα απεργία με μυστική ψηφοφορία και κάλπη. Η απόφαση αυτή δεν προσβλήθηκε στα δικαστήρια και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, παρά τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας ότι η απεργία ήταν δήθεν παράνομη από τις 28 Μάη.
 • Κανείς μάρτυρας δεν μπορούσε να κατονομάσει την ταυτότητα των προσώπων που υποτίθεται ότι άσκησαν βία. Ο ένας εκ των μαρτύρων περιορίστηκε στο περιστατικό της 21ης Ιούνη 2012, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει το σύνολο όσων υποτίθεται του επιτέθηκαν, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις της υπεράσπισης. Εκείνη τη μέρα, ο απεργοσπαστικός μηχανισμός έκανε κάθε προσπάθεια να μπει στο εργοστάσιο και να σπάσει την απεργία.
 • Ο άλλος μάρτυρας κατηγορίας είπε ξεκάθαρα ότι και την επίμαχη ημερομηνία της 21ης Ιούνη, άκουσε μόνο φωνές, γιατί βρισκόταν πίσω και δεν μπορούσε να δει και ότι ο ίδιος δε δέχθηκε καμιά επίθεση! Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε πώς γίνεται στην κατάθεσή του να υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες για «κλοτσιές» που δέχθηκε κ.λπ., απάντησε «δεν ξέρω»! Επιπρόσθετα, αποδέχθηκε ότι δεν ήξερε ποιος επιτέθηκε σε ποιον και είπε: «Κανείς δε με παρεμπόδισε να μπω». Προέκυψε, επίσης, ότι οι ίδιοι οι προϊστάμενοι του εργοστασίου ήταν μέρος του απεργοσπαστικού μηχανισμού.
 • Επιβεβαιώθηκε, τέλος, ότι τις αποφάσεις για απεργία τις έπαιρνε η πλειοψηφία των χαλυβουργών μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, καταρρίπτοντας και το άλλο βασικό επιχείρημα της εργοδοσίας, ότι δήθεν η διοίκηση του Σωματείου δεν εφάρμοσε τη δικαστική απόφαση της 5/6/2012 για παράνομη απεργία.
Συνάντηση αντιπροσωπειών ΠΣΟ - ΠΝΟ

Συζήτησαν για την ανάδειξη της επίθεσης που κλιμακώνεται στα δικαιώματα των ναυτεργατών

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Με αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), αποτελούμενη από τον Γιώργο Μαυρίκο, γενικό γραμματέα, την Χίλντα Τσακόν, αντιπρόεδρο, και τον Μουσταφά Φαγέ, εκπρόσωπο των γαλλόφωνων χωρών της Αφρικής στην ΠΣΟ, συναντήθηκε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να αναδειχθεί η επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών που οξύνεται μέσα από το νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις». Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανατρέπει τις οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων και διευρύνει τη «μαύρη» εργασία, χτυπά τα δικαιώματα των ναυτεργατών και παράλληλα υπονομεύει την ασφάλεια για το σύνολο όσων επιβαίνουν στα πλοία.

Τα παραπάνω, όπως κατήγγειλαν οι ναυτεργάτες, έρχονται σε αντίθεση ακόμα και με τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας. Τονίστηκε, επίσης, ότι με όχημα την πρόβλεψη για «πλοίο ασφαλείας» η κυβέρνηση ενισχύει τους μηχανισμούς καταστολής και απεργοσπασίας ενάντια στους αγώνες των ναυτεργατών.

Από τη μεριά της, η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ ξεκαθάρισε πως θα στηρίξει τους ναυτεργάτες και τις διεκδικήσεις τους. Δεσμεύτηκε να αναδείξει με όλες τις δυνάμεις της την επίθεση στα ναυτεργατικά δικαιώματα, η οποία γίνεται ακόμα και με την παραβίαση διεθνών συμβάσεων. Οι δύο Ομοσπονδίες (η ΠΝΟ δεν είναι μέλος της ΠΣΟ) κατέληξαν να ετοιμαστεί αναλυτική έκθεση από την ΠΝΟ, την οποία στη συνέχεια η ΠΣΟ θα προωθήσει στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και θα οργανώσει σχετικές παρεμβάσεις.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΑΛΑΠΙΣ»
Εκατοντάδες απολύσεις μετά την πτώχευση

Πτώχευση κήρυξε η μητρική εταιρεία του φαρμακευτικού ομίλου ΑΛΑΠΙΣ σύμφωνα με χτεσινή δικαστική απόφαση. Από Δευτέρα πετιούνται στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι στις παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες του ομίλου σε όλη τη χώρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Γιάννενα, Πελοπόννησο και αλλού) οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στις εκατοντάδες απολύσεις που είχε κάνει ο όμιλος τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχε απολυθεί το 50% του προσωπικού (σ.σ. από τους περίπου 700 απέμειναν 350), κάποιοι είχαν βγει σε διαθεσιμότητα και όλοι είχαν υποστεί μειώσεις μισθών ως και 30%. Κάθε επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων - με την ανοχή της πλειοψηφίας του σωματείου - η εργοδοσία την παρουσίαζε σαν προσπάθεια να «σωθεί» ο όμιλος. Η πραγματικότητα απέδειξε για άλλη μια φορά πως οι θυσίες των εργαζομένων για χάρη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων δεν «πιάνουν τόπο».

Στις κάλπες οι εμποροϋπάλληλοι του Πειραιά

Από αύριο μέχρι την Κυριακή 8/12. Σε μαζική συμμετοχή καλεί η ΔΑΣ

Από αύριο, μέχρι την Κυριακή 8 Νοέμβρη, πραγματοποιούνται οι εκλογές στο Σύνδεσμο Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά. Κάλεσμα στους εργαζόμενους να δυναμώσουν το σωματείο τους και να υπερψηφίσουν το συνδυασμό της, απευθύνει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που αποφάσισε η Εφορευτική Επιτροπή, η κάλπη θα βρίσκεται:

 • Την Κυριακή 1/12 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19).
 • Τη Δευτέρα 2/12 στο πολυκατάστημα «FACTORY» (Πειραιώς 76).
 • Την Τρίτη 3/12 στο Super Market «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» στο Ικόνιο.
 • Την Τετάρτη 4/12 στο κατάστημα «LEROY MERLIN» (Πειραιώς 165, Ρέντης).
 • Την Πέμπτη 5/12 στο πολυκατάστημα «CARREFOUR» στο τρίγωνο Κηφισού (Πέτρου Ράλλη).
 • Την Παρασκευή 6/12 στο πολυκατάστημα «CARREFOUR» στο Πασαλιμάνι.
 • Την Κυριακή 8/12 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19).

Οι ψηφοφορίες θα γίνονται από τις 11.30 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. με την επίδειξη βιβλιαρίου ασθενείας και αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου εγγράφου που να πιστοποιεί την ταυτοπροσωπία.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ