ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΣΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Νέα καταδίκη του εγκληματικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στις 28/10 για άλλη μια φορά (την 23η συνεχόμενη) η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε τον βάρβαρο πολύμορφο αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ. Από τα συνολικά 193 κράτη - μέλη του Οργανισμού τα 188 υιοθέτησαν το ψήφισμα για τον τερματισμό του αποκλεισμού. Οπως πάντα οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταψήφισαν το αίτημα άρσης ενώ και 3 νησιωτικά κρατίδια (Νήσοι Μάρσαλ, Μικρονησία και Παλάου) απείχαν από την ψηφοφορία.

Οπως σημείωσε στην εμπεριστατωμένη ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, το συνολικό κόστος αυτών των 52 χρόνων της εφαρμογής του εγκληματικού αποκλεισμού υπολογίζεται σε 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι επιπτώσεις του είναι μεγάλες στον τομέα Υγείας λόγω του ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής συγκεκριμένων φαρμάκων και υλικών.

Η επιβολή του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού κατά της Κούβας από τις ΗΠΑ, που τα τελευταία χρόνια έχει δυναμώσει ακόμα περισσότερο, ξεκίνησε μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης (μπήκε σε πλήρη εφαρμογή το Φλεβάρη του 1962, επί κυβέρνησης Κένεντι) και όλα αυτά τα χρόνια έχει συγκεκριμενοποιηθεί μέσω διαφόρων προεδρικών αποφάσεων και νόμων, όπως οι λεγόμενοι εξωεδαφικοί «Χελμς - Μπάρτον» και «Τοριτσέλι» (από τα ονόματα των γερουσιαστών που τους πρότειναν), που προβλέπουν κυρώσεις και σε τρίτες χώρες που συναλλάσσονται με την Κούβα.

Η σοσιαλιστική Κούβα παρά τους εμφανείς περιορισμούς που της επιβάλλονται, παρά τον εμφανή αρνητικό διεθνή συσχετισμό (σε σχέση με την περίοδο που υπήρχαν η ΕΣΣΔ και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες που την στήριζαν πολύμορφα), κάνει τεράστια προσπάθεια να διατηρήσει τις πολύ σημαντικές κατακτήσεις της Επανάστασης, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Πρόνοια. Την ίδια στιγμή προσφέρει απλόχερα τη διεθνιστική της αλληλεγγύη σε δεκάδες χώρες στον κόσμο για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τελευταία χαρακτηριστική πράξη ενός ανώτερου ανθρωπισμού η αποστολή 256 γιατρών και νοσηλευτών της Κούβας, που προσφέρουν τη βοήθειά τους στη Δυτική Αφρική για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού του «Εμπολα».

Ντοκιμαντέρ για τον Ελληνα «Βιετμίνχ» Κ. Σαραντίδη

Ο αγωνιστής Κώστας Σαραντίδης έχει παρασημοφορηθεί από το σοσιαλιστικό Βιετνάμ
Ο αγωνιστής Κώστας Σαραντίδης έχει παρασημοφορηθεί από το σοσιαλιστικό Βιετνάμ
Από σήμερα 30 Οκτώβρη στις 8.30 μ.μ. (πρεμιέρα) και από το Σάββατο 1 έως Τετάρτη 5 Νοέμβρη καθημερινά στις 6.30 μ.μ. θα προβάλλεται στον κινηματογράφο Τριανόν (Πατησίων και Κοδριγκτώνος 21) η βραβευμένη από τα EUROMEDIA AWARDS στις 10 Οκτώβρη στη Βιέννη ταινία - ντοκιμαντέρ του Γιάννη Τριτσιμπίδα «ΒΙΕΤ ΚΩΣΤΑΣ».

Η ταινία «ΒΙΕΤ ΚΩΣΤΑΣ» αφορά τη ζωή του αγωνιστή Κώστα Σαραντίδη, που πήρε το βιετναμέζικο όνομα Nguyen Van Lap. Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, από τα Τάγματα Εργασίας των Γερμανών το 1943 στην Κεντρική Ευρώπη ο Κ. Σαραντίδης βρέθηκε λεγεωνάριος της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων στην Αλγερία και στη συνέχεια στην Ινδοκίνα, όπου αυτομόλησε στο Απελευθερωτικό Μέτωπο «Βιετμίνχ», πολέμησε με το Λαϊκό Στρατό κι έζησε στο Βιετνάμ για είκοσι χρόνια. Ο Κώστας Σαραντίδης ως σήμερα βοηθά ενεργά το Βιετνάμ - ιδιαίτερα τα παιδιά - θύματα 3ης γενιάς των βομβαρδισμών με διοξίνη - κι εκείνο του ανταποδίδει τιμώντας ιδιαίτερα τον άνθρωπο που, όπως λέει, ακολούθησε πάντα το ένστικτό του, αντιπάλεψε την αδικία και τον ιμπεριαλισμό. Η ταινία συνοδεύεται από πλούσιο αρχειακό υλικό.

ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Στα πρόθυρα «κρίσης» το αμερικανικό σύστημα Υγείας

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διακρίνει κάποιες πρώτες, αχνές, ενδείξεις για σταθεροποίηση των κρουσμάτων του «Εμπολα» στη Λιβερία

ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ώρα που η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει τις προσπάθειες καθησύχασης του αμερικανικού λαού, προσπαθώντας να εμφανιστεί πως είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει κάθε νέο κρούσμα του αιμορραγικού ιού, έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες» σημειώνει πως το αμερικανικό σύστημα Υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα κρίσης και ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει μπροστά σε μία επιδημία όχι μόνο του ιού «Εμπολα», αλλά και άλλων μεταδοτικών ασθενειών, που θεωρούνται απειλές για τη δημόσια υγεία, όπως το αναπνευστικό σύνδρομο SARS, νέοι, μεταλλαγμένοι ιοί γρίπης κ.λπ.

Οπως επισημαίνει το πρακτορείο, αυτό θα μπορούσε να συμβεί λόγω της δραματικής υποχρηματοδότησης του νοσηλευτικού συστήματος που στερείται, όπως τονίζει, μεταξύ άλλων επαρκών πόρων, μέσων, συνεχούς εκπαίδευσης του υγειονομικού προσωπικού κ.ά. Επικαλείται, μάλιστα, την τελευταία αξιολόγηση του αμερικανικού συστήματος Υγείας από την Αμερικανική Ενωση Παθολόγων Επειγόντων Περιστατικών, στην οποία βαθμολογείται με D- καθώς κρίνεται απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει μείζονα περιστατικά υγειονομικής ασφάλειας. Αλλοι ειδικοί προτείνουν την ενίσχυση και ανάπτυξη μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων στις ΗΠΑ σημειώνοντας ότι όσο πιο μικρό είναι ένα νοσοκομείο, τόσο περισσότερο ανίσχυρο και απροετοίμαστο είναι απέναντι στην αντιμετώπιση επιδημιών με επικίνδυνους ιούς όπως ο «Εμπολα», ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όπου τα περισσότερα νοσοκομεία είναι μικρά ή μεσαία νοσηλευτικά συγκροτήματα.

Το ίδιο 24ωρο, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ συνέχισε την περιοδεία της σε χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν χτυπηθεί από τον ιό «Εμπολα», προβαίνοντας σε ανέξοδους επαίνους για τις προσπάθειες των εκεί αρχών έναντι της επιδημίας και σε εκκλήσεις για αύξηση της «διεθνούς βοήθειας». Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ ενέκρινε τις συστάσεις στρατιωτικών γιατρών και υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων, δίνοντας το «πράσινο φως» για την υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών σε όσους Αμερικανούς στρατιώτες επιστρέφουν στις ΗΠΑ από τη Δυτική Αφρική.

Στη Νότια Αφρική, ο δισεκατομμυριούχος Πατρίς Μοτσέπε ανακοίνωσε ότι δωρίζει μόλις 1.000.000 δολάρια στη δυτικοαφρικανική Γουινέα, προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες για αντιμετώπιση του «Εμπολα».

Στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στη Γενεύη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Μπρους Εϊλγουορντ σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση των θανατηφόρων κρουσμάτων του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» στη Λιβερία. Σημείωσε ωστόσο πως είναι ακόμη νωρίς να μιλήσει κανείς για αποκλιμάκωση της επιδημίας στη χώρα που έχει πληρώσει από τους μεγαλύτερους «φόρους αίματος» στον ιό παγκοσμίως. Ο Εϊλγουρντ εντούτοις έσπευσε να προειδοποιήσει πως αυτή η πληροφορία δεν θα πρέπει να παρερμηνευθεί και να θεωρηθεί ότι «η επιδημία του ιού "Εμπολα" είναι υπό έλεγχο» στη Λιβερία, καθώς βρισκόμαστε ακόμη μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΑΦΓΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την Κίνα επέλεξε ο νέος Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασραφ Γάνι για να κάνει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως αρχηγός κράτους. Κινεζικά ΜΜΕ σημείωναν ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν για τη σύσφιξη της οικονομικής, αλλά και στρατιωτικής τους συνεργασίας. Τον Γάνι συνόδευαν στο τετραήμερο ταξίδι του ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και οι υπουργοί Ορυχείων και Πετρελαίου, στοιχείο της προτεραιότητας που δίνει η Καμπούλ στην προσέλκυση επενδυτών ειδικά στην Ενέργεια. Αλλωστε η χώρα διαθέτει σημαντικά αποθέματα σε φυσικούς πόρους, όπως ο χαλκός (όπου και ήδη δραστηριοποιούνται μεγάλες κινεζικές εταιρείες), αλλά και ουράνιο, άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματα.

Το πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ότι σε συνάντηση των δύο ηγετών ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε στο ρόλο της «Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης» (περιφερειακή διακρατική ένωση όπου το Πεκίνο διαδραματίζει ισχυρό ρόλο) που πρέπει να ενισχυθεί για την «ασφάλεια» του Αφγανιστάν (μεγάλα επενδυτικά σχέδια κινεζικών εταιρειών έχουν ανασταλεί σε περιοχές όπου οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις επιθέσεις). Από τη μεριά του, ο Γάνι ανέφερε - σύμφωνα με το «Μπλούμπεργκ» - ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Ουάσινγκτον ανέφερε στον Πρόεδρο Ομπάμα ότι το Αφγανιστάν θα γίνει μοντέλο για τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Ειδικό κάλεσμα απηύθυνε ο Γάνι για την «ανάπτυξη» των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων της χώρας, καθώς ήδη μελετάται η διάνοιξη «απευθείας διαδρόμου» (σύγχρονων αρτηριών) που θα συνδέουν Κίνα και Αφγανιστάν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ