ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΣΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Τριάντα τρεις αντιπροσωπείες από 17 χώρες

Αρχίζουν αύριο οι εργασίες. Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής η μεγάλη εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης που οργανώνει το ΠΑΜΕ στο γήπεδο Σπόρτιγκ

Ολοκληρώνεται σήμερα η άφιξη των συνολικά 33 αντιπροσωπειών από όλο τον κόσμο που θα πάρουν μέρος στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) που θα γίνει - αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα - για πρώτη φορά από την ίδρυσή της στην Αθήνα.

Από χτες καταφτάνουν οι ξένες αντιπροσωπείες, ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται και η άφιξη των πέντε παιδιών από την Παλαιστίνη που θα φιλοξενηθούν από το ΠΑΜΕ.

Παράλληλα οι ταξικές δυνάμεις συνεχίζουν να απλώνουν στους εργαζόμενους και το λαό της Αθήνας το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για μαζική συμμετοχή στη μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργανώνει για αύριο Κυριακή στο γήπεδο του Σπόρτιγκ (7μ.μ.). Για να στηρίξουν τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην Κουβανική Επανάσταση, στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και την αλληλεγγύη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ θα είναι ο Πέδρο Ρος, γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας. Στην εκδήλωση θα χαιρετίσουν ακόμα η Τσου Τι Χάου, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων του Βιετνάμ, ο Κιμ Γιον Ντο, αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Β. Κορέας, καθώς και ένα από τα παιδιά από την Παλαιστίνη.

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση απευθύνουν με ξεχωριστές ανακοινώσεις η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Ηδη οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χτες με τη συνάντηση Σύρων συνδικαλιστών με την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών, με την οποία σήμερα το μεσημέρι θα συναντηθεί και η αντιπροσωπεία της Κούβας. Αύριο Κυριακή θα γίνουν συναντήσεις Παλαιστίνιου και Ιάπωνα συνδικαλιστών με εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ». Τη Δευτέρα το μεσημέρι οι ξένες αντιπροσωπείες θα επισκεφτούν τη Βουλή και θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τα πολιτικά κόμματα, ενώ συνδικαλιστές θα μιλήσουν σε συγκέντρωση σε εργοστάσιο Τύπου και Χάρτου. Την Τρίτη το απόγευμα θα γίνει εκδήλωση για τα παιδιά από την Παλαιστίνη, ενώ την Τετάρτη αντιπροσωπείες από το Βιετνάμ και τη ΛΔ Κορέας θα επισκεφτούν το εργοστάσιο της «Κόκα Κόλα» και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Γιατί ΠΑΜΕ ... ΣΠΟΡΤΙΓΚ όλοι

Αύριο το πρωί ξεκινά στην Αθήνα η συνεδρίαση του Προεδρείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Είναι ένα γεγονός σοβαρό, που ξεπερνά τα συνδικαλιστικά πλαίσια. Πρώτη φορά, από την ίδρυσή της, το 1945, η ΠΣΟ έρχεται να συνεδριάσει στην Αθήνα. Σε συνθήκες σύνθετες για το λαϊκό κίνημα και την ταξική προοπτική του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Τριάντα τρεις (33) συνδικαλιστές ηγέτες από 17 χώρες των πέντε ηπείρων συμμετέχουν στη συνεδρίαση. Αρκετοί από αυτούς είναι κομμουνιστές, άλλοι προοδευτικοί, άλλοι αντιαμερικανοί και κάποιοι απλά προοδευτικοί. Το ΠΑΜΕ αγωνίζεται, ώστε να ενισχύει η ΠΣΟ την αγωνιστική της προοπτική. Να ακολουθεί σταθερή ταξική πλεύση. Να ενώνει τους εργάτες με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα. Να αντιπαλεύει τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό, και στα λόγια, μα κύρια στην πράξη, με έργα. Αρα, η επιτυχία της εκδήλωσης στο Σπόρτιγκ στηρίζει αυτήν τη γραμμή που προωθεί το ΠΑΜΕ.

Η μαχητική και καθολική συμμετοχή αναδείχνει στους ξένους αντιπροσώπους από την Ινδία έως την Πορτογαλία κι από την Τσεχία έως την Αυστραλία ότι στην Ελλάδα η γραμμή της ταξικής πάλης είναι ο κρίκος που συνενώνει και συνεγείρει τις λαϊκές μάζες. Θα ωθεί όποιους έχουν ακόμα αυταπάτες για «κοινωνικούς διαλόγους» και «εθνικά συμβόλαια» να δουν την αλήθεια. Μιαν αλήθεια, που υπογραμμίζει ότι μέλλον και προοπτική μπορούν να έχουν κινήματα που έχουν στρατηγική και τακτική ξεκάθαρη και θεωρητικά στέρεη.

Πάμε όλοι αύριο, στις 7 μ.μ., στο Σπόρτιγκ, γιατί ο διεθνισμός για το δικό μας κίνημα δεν είναι ένα πουκάμισο άδειο. Ο διεθνισμός, η αλληλεγγύη, η στήριξη στην κουβανέζικη Επανάσταση, στην προσπάθεια οικοδόμησης σοσιαλισμού στο Βιετνάμ, στη ΛΔ της Κορέας, δεν είναι λόγια. Είναι αρχές, αξίες, πείρα και πρακτική, που τις υπερασπιζόμαστε με συνέπεια και αξιοπρέπεια.

Πάμε στο Σπόρτιγκ, γιατί στηρίζουμε τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού να έχει τη δική του πατρίδα. Γιατί απαιτούμε την απελευθέρωση των πέντε (5) Κουβανών που κρατούνται από τους Αμερικανούς στις φυλακές του Μαϊάμι. Γιατί θέλουμε τα πέντε μικρά παιδιά από την Παλαιστίνη, να δουν μια λαοθάλασσα που θα τα χειροκροτεί και θα τα στηρίξει. Να πουν στους συμμαθητές τους μεθαύριο στη Ραμάλα ότι δεν είναι μόνοι τους στον κόσμο. Πως αξίζει να αγωνίζονται. Για να συνεχίζουν να πετούν πέτρες στους στρατοκράτες του Ισραήλ.

Πάμε στο Σπόρτιγκ για να καταδικάσουμε τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Να αποκαλύψουμε τις ευθύνες των ΝΑΤΟικών, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων, που εκβιάζουν, σκοτώνουν και σκλαβώνουν λαούς στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και ολόκληρο τον κόσμο. Για να υπογραμμίσουμε, με τα συνθήματα, τα πανό και τις παρεμβάσεις μας, ότι δε φτάνει σήμερα τα συνδικάτα να αρκούνται σε έναν αντιαμερικανισμό, αλλά πως είναι αναγκαίος ο αντιιμπεριαλιστικός προσανατολισμός αυτού του κινήματος.

Γεμίζουμε ασφυκτικά το χώρο της συγκέντρωσης για να διαπιστώσουν για μια ακόμα φορά οι συναγωνιστές μας από όλο τον κόσμο ότι το ΠΑΜΕ συσπειρώνει εργάτες και υπαλλήλους. Συσπειρώνει νεολαία. Συσπειρώνει οικονομικούς μετανάστες όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή ακολουθεί τη συγκεκριμένη γραμμή: Τη γραμμή της ρήξης με τη συναίνεση και την ταξική συνεργασία.

Σας καλούμε, λοιπόν, όλους αύριο στο Σπόρτιγκ. Με κόκκινα και μπλε πουκάμισα κλπ. σαν τα χρώματα της κουβανέζικης σημαίας. Σαν το κόκκινο του Βιετνάμ και της Παλαιστίνης. Το χρώμα του αγώνα και της ανυπακοής. Με ζωντάνια, ορμή και ενθουσιασμό αντάξια των περιστάσεων.


Του
Γιώργου ΜΑΥΡΙΚΟΥ

Κοινά τα προβλήματα όλων των εργατών

Η ανάγκη συντονισμού και κοινής πάλης της εργατικής τάξης σε παγκόσμιο επίπεδο για να αντιμετωπίσει την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται σε δικαιώματα και κατακτήσεις από το μεγάλο κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές, εκφράστηκε χτες στη συνάντηση αντιπροσωπείας συνδικαλιστών από τη Συρία, μέλη του προεδρείου της Γενικής Συνομοσπονδίας, με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος. Οι Σύροι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν στα προβλήματα της εργατικής τάξης της χώρας τους τα οποία δε διαφέρουν, όπως τόνισαν, από του υπόλοιπου κόσμου, αποτέλεσμα της επιθετικότητας του καπιταλισμού. Ταυτόχρονα σημείωσαν ότι στη δράση των συνδικάτων της Συρίας μπαίνουν επιπλέον εμπόδια από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα με την κατοχή εδαφών της χώρας από το Ισραήλ και τις απειλές των ΗΠΑ, με πρόφαση την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (φωτογραφία από τη συνάντηση στα γραφεία της ΟΕΚΙΔΕ).

Εκδήλωση της ΚΝΕ

Εκδήλωση για τα παιδιά της Παλαιστίνης, που αυτές τις ημέρες φιλοξενούνται από το ΠΑΜΕ στην Αθήνα, διοργανώνει την Τρίτη 2 Νοέμβρη η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της ΚΟΑ, Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου (εκλογικό κέντρο ΚΚΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ