ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
«Γιατί χαίρετε ο κόσμος... »

Του ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ από τα «ΝΕΑ»
Του ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ από τα «ΝΕΑ»
Μέρες Μάαστριχτ! Ξέρετε, τότε που οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης επέβαλαν αυτήν τη... δημοκρατική συνθήκη και κατατρόπωσαν τους συντηρητικούς που ήθελαν μια Ευρώπη νεοφιλελεύθερη.

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τον τίτλο στην «Αυγή» και τις λοιπές «δημοκρατικές» εφημερίδες, ζούμε ιστορικές στιγμές.

Το δήλωσανκαι το έγραψαν ήδη Διαμαντοπούλου - Πρετεντέρης πως με την υπόθεση Μπαρόζο καταγράφεται μία νίκη της πολιτικής.

Δε θα μπορούν να κοιμηθούν οι εκπρόσωποι του European Round Table, της ένωσης των πολυεθνικών που ορίζει όχι μόνο ποιος θα είναι επίτροπος, αλλά και το κόμμα στην κάθε φράση του. Μικρή λεπτομέρεια: Και οι 25, σοσιαλδημοκράτες και νεοφιλελεύθεροι, υπέγραψαν χτες το Ευρωσύνταγμα. Δηλαδή το ακόμα πιο βαρύ αλυσόδεμα των λαών.

Ας τους αφήσουμενα χαρούν τη νίκη τους. Ετσι κι αλλιώς, προς το παρόν δεν κινδυνεύουν να βγει στο φως καμιά λίστα σαν κι αυτή για το «ναι» στην Κύπρο, που να δείχνει το χρήμα που έχει πέσει για τη διαμόρφωση του περίφημου ευρωπαϊκού ιδεώδους.

Εδώ το όνομα του ΟΠΕΚ (του ομίλου του κ. Πανταγιά...) γράφτηκε στα ψιλά, ανάμεσα σ' αυτούς που τα πήραν και καθάρισε αμέσως την μπουγάδα ο κ. Μπάουτσερ, δηλώνοντας πως «δεν πρέπει να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι "πληρώνονται από εμάς"».

Εξάλλου, τώρα πια, δεν υπάρχει κίνδυνος. Η κυβέρνηση εξορμά να κατατροπώσει τη διαπλοκή. Τόσοι περιμένουν στην ουρά για να βάλουν κι αυτοί το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι.

Ε, τώρα, αν ανήκετε σ' αυτούς που χρεώθηκαν ως το λαιμό για να τα βγάλουν πέρα στην ευημερούσα χώρα μας, ας προσέχατε. Είναι άλλο να παλεύεις για 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, πάλη που έχει κόστος κι άλλο να συνεχίζεις να πιστεύεις πως «έχει ο Γιαραμπής» και να φορτώνεις την κάρτα.

Το να κάνεις πλούσιες τις Τράπεζες κοστίζει περισσότερο απ' το να παλεύεις.

Ασε που άμα παλεύεις χαίρεσαι πραγματικά και τη ζωή.


ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΤΟ ΑΔΟΛΟ «ΝΑΙ»: «Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να αναφερθεί ονομαστικά σε αποδέκτες οικονομικής ενίσχυσης και πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστό να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι Ελληνες εκπρόσωποι των ΜΜΕ οι οποίοι βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αρχές των ΗΠΑ "πληρώνονται από εμάς ή συμφωνούν μαζί μας". Στην έκθεση της υπηρεσίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι διατέθηκαν 6,4 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να χρηματοδοτηθούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αναλυτές, καθηγητές και οργανώσεις» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ: «Στην τελική ευθεία για την εξάρθρωση της διαπλοκής μπαίνει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι θα σπάσει τον "ομφάλιο λώρο" ενώ τη σκυτάλη παίρνουν οι υπουργοί που ετοιμάζονται για ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα στα μέσα ενημέρωσης, στα δημόσια έργα, στην υγεία και στις ένοπλες δυνάμεις» (το πρώτο θέμα στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΑ ΔΕΣΜΑ: «Εκρηκτική αύξηση 67,5% εμφανίζουν τα προσωπικά δάνεια που ανήλθαν σε 5,698 δισ. ευρώ ενώ τα δάνεια με δικαιολογητικά αυξήθηκαν κατά 33,5% στα 2,497 δισ. ευρώ. Στο τέλος του α' εξαμήνου του 2004 τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 3 μηνών ανέρχονταν στο ποσό των 7,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1,2 δισ. ήταν καταναλωτικά» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΘΗΛΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ των νοικοκυριών

ΤΑ ΝΕΑ: Φακελάκι 1,3 δισ. πληρώνουν τα Ταμεία

Η ΧΩΡΑ: ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ πάνω από τον πληθωρισμό

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ για τους δημόσιους υπαλλήλους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ στα Σώματα Ασφαλείας

ΕΘΝΟΣ: ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ σε νέους γιατρούς

Η ΑΥΓΗ: Δημοκρατική νίκη της Ευρωβουλής

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίση θεσμών στην Ευρώπη

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ηττα της Ευρωδεξιάς, νέο πολιτικό τοπίο στην ΕΕ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Ατύχημα» Κεφαλογιάννη χθες στην Αττική οδό...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΓΡΙΕΥΕΙ η κόντρα με τη διαπλοκή

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΡΩΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΑΠΟΦΑΣΗ: Περιμένω «λάσπη» και από τους δύο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΗΝΥΜΑ Νο 2 για όσους δεν κατάλαβαν

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ το κυβερνητικό μας πρόγραμμα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΡΙΣΙΜΕΣ ώρες για Αραφάτ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΥΝ την ιστορική πραγματικότητα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι «ανόητοι»

«Θόρυβος μέγας και κουρνιαχτός πολύς σηκώθηκε από ανοήτους των ΜΜΕ και της πολιτικής για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αποδεχτεί οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προέβλεπε την ποινικοποίηση της ναυτικής εργασίας» (το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Οι προστάτες

«Η παγκόσμια αγορά της προστασίας από την τρομοκρατία εκτιμάται σήμερα σε 100 δισ. ευρώ, ενώ αυτή της εξασφάλισης της ασφαλείας των δικτύων πληροφόρησης σε 50 δισ. ευρώ» (το άρθρο σε «Le Monde»/«TO ΒΗΜΑ»).

Η αρπαχτή

«"Φακελάκι" αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ πληρώνουν κάθε χρόνο τα ασφαλιστικά ταμεία για δαπάνες που αφορούν πλαστογραφημένες συνταγές, εικονικές εξετάσεις, υπέρμετρη συνταγογράφηση φαρμάκων και άλλες υπερβολικές χρεώσεις» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Ποιος τη χάρη μας

«Στην Κρήτη όπου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνάντησε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο και του ζήτησε στα συλλαλητήρια που ετοιμάζει ο τελευταίος να έχει ενότητες. Συμφώνησαν να έχει τρεις ενότητες: ανεργία, ακρίβεια, εισόδημα» (το ρεπορτάζ στη «ΧΩΡΑ»).

Πάνε απέναντι

«"Παρέλαση" Μυτιληνιών χτες στο Αϊβαλί της Τουρκίας (...) σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ενδιαφέροντος να επισκεφθούν την Τουρκία ήταν πέραν της μεγάλης μείωσης της τιμής του εισιτηρίου (από τα 28 έπεσε στα 15 ευρώ το άτομο) οι πολύ χαμηλές τιμές σε χειμερινά είδη υπόδησης και ένδυσης και ιδιαίτερα σε δερμάτινα είδη (οι τιμές των μπουφάν κυμαίνονται περί τα 100 ευρώ)» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ