ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαμένοι από χέρι οι βαμβακοπαραγωγοί

Η κατακόρυφη πτώση των διεθνών τιμών στο βαμβάκι θα οδηγήσει στη δραστική μείωση της τελικής τιμής που θα εισπράξουν

Κατακόρυφη πτώση ακολουθούν οι διεθνείς τιμές στο βαμβάκι και αυτό σε συνδυασμό με τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της τελικής τιμής που θα εισπράξουν οι βαμβακοπαραγωγοί για τη φετινή σοδειά.

Οι διεθνείς τιμές στο βαμβάκι έπεσαν αυτήν την περίοδο στα 22,523 ECU/100 κιλά, από 33,073 ECU/100 κιλά που ήταν στο διάστημα 1/9 με 11/9/1998. Πέρσι η μέση σταθμική τιμή ήταν 35,851 ECU/100 κιλά, ενώ όπως δείχνουν φέτος τα πράγματα οι διεθνείς τιμές από εδώ και πέρα δεν πρόκειται να ανέβουν θεαματικά. Αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν ακόμα μεγαλύτερα ποσά από το χρηματικό πλαφόν των 770 εκατ. ECU που ορίστηκε από την ΕΕ για την επιδότηση στο βαμβάκι, ώστε να συμπληρωθεί η ελάχιστη τιμή που είναι 341 δραχμές το κιλό. Με βάση την κατάσταση αυτή, όλα δείχνουν ότι θα χρησιμοποιηθεί φέτος το "μικρό" κοινοτικό πλαφόν για το βαμβάκι, δηλαδή 1.031.000 τόνοι (782.000 τόνοι Ελλάδα και 249.000 Ισπανία) αντί του πλαφόν του 1.120.000 τόνων (850.000 τόνοι Ελλάδα και 270.000 τόνοι Ισπανία), αφού για να χρησιμοποιηθεί το δεύτερο πλαφόν πρέπει οι διεθνείς τιμές να ξεπεράσουν τα 30,2 ECU/100 κιλά, πράγμα που φαίνεται αδύνατο με βάση τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Η χρησιμοποίηση του πρώτου πλαφόν των 1.031.000 τόνων θα σημάνει εκτός των άλλων ακόμα μεγαλύτερο πρόστιμο συνυπευθυνότητας για τους βαμβακοπαραγωγούς, αφού η φετινή παραγωγή βαμβακιού στη χώρα μας είναι πολύ καλή και όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τους 1.200.000 τόνους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη είναι και η παραγωγή στην Ισπανία. Επίσης δε φαίνεται να περισσεύουν χρήματα από τα 770 εκατ. ECU, όπως για παράδειγμα έγινε πέρσι, που παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε το πρώτο πλαφόν, στο αρχικό ποσό της επιδότησης που ορίστηκε στα 702 εκατ ECU προστέθηκαν και τα υπόλοιπα 68 εκατ. ECU που περίσσεψαν, με αποτέλεσμα να μετριαστεί κάπως το πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Φέτος όμως δε φαίνεται να γίνεται το ίδιο και η εξόφληση των βαμβακοπαραγωγών θα είναι από μηδαμινή έως ελάχιστη.

Μπρος σε όλα αυτά η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο στήριξης των βαμβακοπαραγωγών και παρακολουθούν απλώς τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των βιομηχανιών κλωστοϋφαντουργίας, που επέβαλαν την πτώση των διεθνών τιμών στο βαμβάκι, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Από αυτό το "παιχνίδι" όμως χαμένοι βγαίνουν οι βαμβακοπαραγωγοί και το ερώτημα που τίθεται προς την κυβέρνηση και τον πρόεδρο του Οργανισμού Βάμβακος, είναι, αν θα επιμείνουν να διατυμπανίζουν, όπως έκαναν σκοπίμως πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν για τη φετινή παραγωγή, μεγαλύτερη τελική τιμή σε σχέση με την περσινή.

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ
Κυβερνητικό "δωράκι" στους βιομηχάνους

Απόφαση - "δωράκι" για τους βιομηχάνους - μεταποιητές κορινθιακής σταφίδας πήρε το υπουργείο Γεωργίας, μειώνοντας το βιομηχανικό παρακράτημα, στη μέση της τρέχουσας εμπορικής περιόδου, από 15% σε 10%.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής,που υπογράφει τη σχετική απόφαση, προχώρησε στη μείωση του βιομηχανικού παρακρατήματος σε 10%, το οποίο από την ερχόμενη εμπορική περίοδο θα μειωθεί σε 5%, ενώ για τους παραγωγούς το παρακράτημα μένει ως είχε, στο 6%. Το μέτρο του παρακρατήματος είχε επιβάλει η ΕΕ στο όνομα της αναβάθμισης της ποιότητας και υποχρέωνε τους παραγωγούς να μην παραδίδουν το 6% της παραγωγής τους στους μεταποιητές, ενώ οι τελευταίοι από τις ποσότητες σταφίδας που αγόραζαν έπρεπε να μην τυποποιούν το 15%. Τις ποσότητες αυτές παραγωγοί και μεταποιητές παρέδιδαν στον Αυτόνομο Σταφιδικό Οργανισμό - τον οποίο η κυβέρνηση υποβάθμισε μετατρέποντάς τον από συνεταιριστική οργάνωση σε Ανώνυμη Εταιρία - που τις πουλούσε για οινοποίηση με πολύ μικρότερες τιμές από την επικρατούσα εμπορική τιμή της κορινθιακής σταφίδας και τα χρήματα που εισέπραττε, μοιράζονταν ανάλογα σε παραγωγούς και μεταποιητές.

Το υπουργείο Γεωργίας έρχεται τώρα να ευνοήσει τους βιομηχάνους - μεταποιητές επιτρέποντάς τους να εμπορεύονται πλέον μεγαλύτερες ποσότητες κορινθιακής σταφίδας και να αυξήσουν έτσι τα κέρδη τους σε βάρος της διαφύλαξης της ποιότητας και μετακυλώντας το κόστος τυποποίησης και εμπορίας στις πλάτες των παραγωγών.

Η "προκλητική" αυτή απόφαση έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις παραγωγών και συνεταιριστών και σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής μεθόδευσε αναδίπλωση με την έκδοση νέας απόφασης, στην οποία θα μειωθεί με μιας το παρακράτημα για τους βιομηχάνους - μεταποιητές από 15% σε 5% από τον ερχόμενο Ιούνη.

Εβδομάδα αφιερωμένη στο μητρικό θηλασμό

Στον μητρικό θηλασμό είναι αφιερωμένη η πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη, ενώ στόχος του φετινού εορτασμού είναι να ξεκινήσουν πρωτοβουλίες για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού ως μια από τις καλύτερες οικονομικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας για κάθε κράτος.

Παράλληλα, ιδιαίτερα επιτακτική θεωρείται η ανάγκη να εφαρμοστεί πιστά ο Διεθνής Κώδικας για την Εμπορία Υποκατάστατων Γάλακτος και οι σχετικές αποφάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, μετά το 1995. Η Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση υπέρ του Θηλασμού επιμένει - με αφορμή το φετινό εορτασμό - στην προστασία, των γυναικών που θηλάζουν, από τις μεθόδους διαφήμισης και προώθησης υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. "Πρέπει να προστατευτεί το δικαίωμα των γυναικών στο θηλασμό των βρεφών τους και το δικαίωμα των βρεφών στη διατροφή με μητρικό γάλα", επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Απ' την άλλη πλευρά η "Γιούνισεφ" αναφέρεται περισσότερο στα οικονομικά οφέλη του θηλασμού, υπογραμμίζοντας πως η χρήση εισαγόμενων υποκατάστατων βρεφικού γάλακτος απαιτεί εξαγωγή συναλλάγματος και πλήττει την οικονομία μιας χώρας. Για παράδειγμα αναφέρει το Πακιστάν, στο οποίο εισήχθη τεχνητή τροφή για βρέφη ύψους 4.000.000 δολαρίων την περίοδο 1982-83, 8.500.000 δολαρίων για τη διετία 1987-88 και 13.500.000 δολαρίων από τον Ιούλη του 1995 έως τον Απρίλη του 1996. Η "Γιούνισεφ" επισημαίνει ακόμα πως τα μωρά που τρέφονται με τεχνητή τροφή αρρωσταίνουν συχνότερα και για περισσότερο καιρό από αυτά που θηλάζουν. "Στις ΗΠΑ τα προγράμματα υποστήριξης του θηλασμού μείωσαν τη σχετική απουσία των μητέρων απ' τις εργασίες τους κατά 27% και τα σχετικά ιατρικά κόστη κατά 36%", καταλήγει η διεθνής οργάνωση.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ζητούν κι άλλα συνταγογραφούμενα

Την έκδοση συμπληρωματικού καταλόγου συνταγογραφουμένων φαρμάκων, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλούς μήνες, ζητεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου διαπιστώθηκε ότι "λόγω της ύπαρξης σημαντικών εκκρεμοτήτων σε σχέση με την τήρηση των κανόνων και της υπάρχουσας νομοθεσίας για το φάρμακο, το περιβάλλον στο οποίο καλούνται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν είναι ασαφές και συγκεχυμένο, με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει σημαντικές τριβές και προβλήματα τόσο με την πολιτεία, όσο και στη διατήρηση του υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις ίδιες τις επιχειρήσεις".

Εκτός από την έκδοση συμπληρωματικού καταλόγου συνταγογραφουμένων φαρμάκων, ο ΣΦΕΕ ζητεί το σεβασμό των προθεσμιών που από το νόμο ορίζονται για την έκδοση των αδειών κυκλοφορίας και δελτίου τιμών για τα νέα φαρμακευτικά προϊόντα. Τέλος, ζητεί την καθιέρωση ενός μόνιμου διαλόγου ανάμεσα στην πολιτεία και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Διακοπή νερού

Χωρίς νερό θα παραμείνουν μέχρι τις 3 σήμερα το μεσημέρι οι περιοχές των Σπάτων, της Παιανίας, του Κορωπιού, των Καλυβίων, του Κουβαρά, της Κερατέας, του Λαυρίου (ΕΒΟ-Αγιος Κωνσταντίνος) και των Λεγραινών στην Ανατολική Αττική.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ, η διακοπή της παροχής νερού κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών στον κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό της Ανατολικής Αττικής.

Πανελλήνιος έρανος του ΕΕΣ το Νοέμβρη

Ο πανελλήνιος έρανος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα διενεργηθεί από 1η μέχρι 30 Νοέμβρη.

Ο Ελληνικός Ερυθρός σταυρός αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση που βρίσκεται πάντα κοντά σε όσους έχουν ανάγκη. Το έργο του συγκροτείται - και δεν εξαντλείται - σε 60 περίπου διαφορετικά προγράμματα. Τα κυριότερα είναι τα εξής: Υποδοχή, περίθαλψη και κοινωνική ένταξη σε πρόσφυγες και παλιννοστούντες Ελληνες. Συμπαράσταση και βοήθεια σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές και σε μειονότητες. Μέριμνα και φιλοξενία σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ενημέρωση των νέων και των γονέων για το ΕΪΤΖ και τα ναρκωτικά. φροντίδα και περίθαλψη στο σπίτι ή στο νοσοκομείο σε άτομα της τρίτης ηλικίας.

Σημειώνεται ότι ο Ελληνικός ερυθρός Σταυρός συνεχίζει την αποστολή φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και τροφίμων σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, εφοδίων σε Αλβανία και Βουλγαρία, καθώς και την αποστολή τροφίμων και φαρμάκων στα σύνορα Ιράν, Ιράκ και Τουρκίας.

Η διεύθυνση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι Λυκαβηττού 1, Αθήνα και τα τηλέφωνα 3613.948, 3608.043.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ