ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Εκρηκτικές ελλείψεις σε δομές φιλοξενίας προσφύγων

Σε Λαγκαδίκια και Βαϊοχώρι βρέθηκαν κλιμάκια του ΚΚΕ

Από την περιοδεία στο Βαϊοχώρι
Από την περιοδεία στο Βαϊοχώρι
Τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια του δήμου Λαγκαδά και στο Βαϊοχώρι του δήμου Βόλβης επισκέφτηκαν την περασμένη Παρασκευή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των δομών και τους όρους διαβίωσης των προσφύγων. Και στις δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως η μέριμνα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ειδικά των παιδιών αλλά και άλλων ευπαθών ομάδων, όπως οι έγκυες γυναίκες, είναι μηδαμινή. Η κατάσταση έχει γίνει ακόμα χειρότερη όσον αφορά το μαρτύριο που ζουν οι κατατρεγμένοι που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας από τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ να διακόψει τη χορήγηση ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες. Ως αποτέλεσμα, γίνονται δεκτοί στα νοσοκομεία μόνο για επείγοντα περιστατικά, ενώ έχει σταματήσει εντελώς ο εμβολιασμός των παιδιών.

Σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται και στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, καθώς δεν έχουν ακόμα διοριστεί οι αναπληρωτές νηπιαγωγοί και δάσκαλοι για τα νηπιαγωγεία των δομών και τα απογευματινά τμήματα των σχολείων.

Στη δομή στα Λαγκαδίκι, όπου βρέθηκε ο Γ. Δελής, φιλοξενούνται σήμερα πάνω από 430 άνθρωποι. Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι το ιατρείο του ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργεί χωρίς γενικό ιατρό και δικό του διερμηνέα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ενημερώθηκε πως η παροχή φαρμάκων στο ιατρείο είναι σπάνια, ενώ ακόμα αναμένεται βασικός εξοπλισμός. Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον Γ. Δελή για την εκρηκτική κατάσταση αναφορικά με τον ΑΜΚΑ, τονίζοντας πως οι υπόλοιποι από τους 249 φιλοξενούμενους της δομής οι οποίοι κατέχουν αριθμό είναι κυριολεκτικά αφημένοι στην τύχη τους.

Τμήμα του καταυλισμού στα Λαγκαδίκια
Τμήμα του καταυλισμού στα Λαγκαδίκια
Ο Γ. Δελής ανέφερε πως με την επίσκεψη αυτή «αποκτούμε μια καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στις προσφυγικές δομές, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και πιο διεκδικητικοί προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ώστε οι όροι ζωής αυτών των ανθρώπων να βελτιωθούν». Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν σταματά να αναδεικνύει και να αντιμάχεται τη ρίζα του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, όπου συμμετέχει και η χώρα μας με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων.

Στο Βαϊοχώρι, όπου φιλοξενούνται 764 πρόσφυγες, οι 370 κάτω των 15 ετών, τα προβλήματα στη δομή είναι αντίστοιχα, όπως ενημερώθηκε ο Λ. Στολτίδης. Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους σημείωσε πως η κατάσταση που επικρατεί συνολικότερα στις δομές αποδεικνύει από πλευράς κυβέρνησης την τραγική απουσία σχεδιασμού και οργάνωσης της μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ, τόσο εντός Κοινοβουλίου όσο και σε επίπεδο εργατικού - λαϊκού κινήματος, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα από την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις δομές, όπου η υποστελέχωση έχει οδηγήσει σε υπερεντατικοποίηση της δουλειάς τους.

Από την περιοδεία στα Λαγκαδίκια
Από την περιοδεία στα Λαγκαδίκια
Νωρίτερα, ο Λ. Στολτίδης πραγματοποίησε περιοδεία στην Ασπροβάλτα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου. Εκεί τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη ξεσηκωμού του λαού ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στους οποίους εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα η κυβέρνηση ΝΔ - στα χνάρια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ - στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. «Το ζήτημα αυτό», είπε, «είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Προσφυγικό, ουσιαστικά αποτελεί την πηγή του». Αναφερόμενος στα γεγονότα στα Βρασνά, τόνισε πως «ο λαός δεν πρέπει να πέσει στη λακκούβα που βολεύει τη κυβέρνηση, δηλαδή στη στοχοποίηση των θυμάτων του πολέμου». Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την εκτίμησή τους προς τη θέση του Κόμματος για σωστό σχεδιασμό της μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά, εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων τους στο άσυλο και μεταφορά τους στις χώρες προορισμού.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ριτσώνα

Ο Γιώργος Μαρίνος κατά την επίσκεψή του στη Ριτσώνα
Ο Γιώργος Μαρίνος κατά την επίσκεψή του στη Ριτσώνα
Στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ριτσώνα περιόδευσε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας. Εκεί, συνομίλησε με τους υπεύθυνους λειτουργίας του καταυλισμού από την Πολεμική Αεροπορία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης όπως και με τους εργαζόμενους από το υπουργείο και όλες τις δομές περίθαλψης, φροντίδας, καθαριότητας κ.ά.

Ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε ότι οι λαοί που φτάνουν στη χώρα μας ως πρόσφυγες βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες των ιμπεριαλιστικών πολέμων, ενώ ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΕΕ για τον εγκλωβισμό τους σε δυσμενείς συνθήκες. Υπογράμμισε ακόμη ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες χρειάζονται αλληλεγγύη και εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξουν αγώνες τόσο ενάντια στο σύστημα που γεννά τον πόλεμο όσο και για να έχουν δικαιώματα.

Το κλιμάκιο του Κόμματος σημείωσε πως το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή παρεμβαίνει για να έχουν οι πρόσφυγες την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανθρώπινους όρους ζωής και διαμονής και για να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις ασύλου προκειμένου να μπορεί ο καθένας να φτάσει στη χώρα προορισμού του. Το ΚΚΕ συνεχίζει να διεκδικεί μόνιμες εργασιακές σχέσεις για το προσωπικό των camp, να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι δομές και να δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα στα ασυνόδευτα παιδιά. Επίσης, το ΚΚΕ ζητάει να στηριχθούν οι προσπάθειες για τη φοίτηση των προσφύγων μαθητών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΚΥΔΡΑΣ
Καταγγέλλει φραστική επίθεση φασιστοειδών σε εκλεγμένο της

Τη φραστική επίθεση που δέχτηκε το Σάββατο, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σκύδρας. Ομάδα φασιστοειδών, με την ανοχή και των υπόλοιπων παρευρισκομένων στη διευρυμένη, ανοιχτή συνεδρίαση, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Δούμτσα Μαργαρίτη», απέτρεψε με κραυγές και απειλές τον εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από το να τοποθετηθεί.

Σχετικά με το γεγονός, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Εκπρόσωποι της κυβέρνησης με επικεφαλής τους βουλευτές της ΝΔ του νομού Πέλλας (Δ. Σταμενίτης - Β. Βασιλειάδης), οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις (δημοτική αρχή και αντιπολίτευση), ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και εκπρόσωποι της εκκλησίας, κουβέντα δεν βρήκαν να πουν για τις πραγματικές αιτίες και τους υπεύθυνους που γεννούν τις προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας και άλλες χώρες. Αντίθετα, με τις τοποθετήσεις τους και τη στάση τους έμμεσα ή άμεσα "σιγοντάριζαν" τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές και φασιστικές απόψεις που ακούστηκαν από μερίδα παρευρισκομένων, χύνοντας το δηλητήριο του μίσους προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων».

Για την προοπτική διαμόρφωσης δομής φιλοξενίας στη Σκύδρα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκφράζει έντονη ανησυχία για τις συνθήκες που θα προκύψουν, καθώς η τωρινή κατάσταση του πρώην στρατοπέδου δεν μπορεί να καλύψει στοιχειώδεις αναγκαίες κτιριακές υποδομές και συγκροτημένες υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης. Στη συνέχεια, τονίζει πως «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι εισβολείς στην Ελλάδα και αλλού, αλλά τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ σε βάρος μιας σειράς λαών (...) με τη συμμετοχή - συνενοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων».

Επίσης, καλεί στην ανακοίνωσή της το λαό να δυναμώσει τον αγώνα του για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με κλείσιμο όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις «αποκρούοντας τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον αντικομμουνισμό» και διεκδικώντας, ανάμεσα σε άλλα: Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά και τον Εβρο, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, στην ηπειρωτική Ελλάδα για εξέταση των αιτημάτων τους και να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΒΗΣ
Ανακοίνωση καταδίκης των γεγονότων στα Βρασνά

«

Καταδικάζουμε τα απαράδεκτα γεγονότα στα Βρασνά, υποκινούμενα από ακραία φασιστικά στοιχεία, όπου δυστυχώς συμμετείχαν και άλλοι συνδημότες μας». Αυτό τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλβης με αφορμή τα γεγονότα της περασμένης βδομάδας σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Και συνεχίζει: «Τα υπαρκτά προβλήματα της κατανομής και διαχείρισης των προσφύγων και των μεταναστών δεν πρέπει να οδηγούν συνδημότες μας να στοιχίζονται πίσω από τέτοιες συμπεριφορές. Αυτή η στάση δεν εκφράζει το σύνολο των κατοίκων του δήμου Βόλβης. Πολλοί απ' αυτούς έχουν επιδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε αυτούς τους ταλαίπωρους ανθρώπους που έχουν φιλοξενηθεί στο παρελθόν είτε στη δομή του Βαγιοχωρίου είτε σε διαμερίσματα της περιοχής μας.

Οι πόλεμοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που συνεχίζουν να ξεριζώνουν χιλιάδες ανθρώπους, η φτώχεια και η πείνα των λαών, η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες στη χώρα μας, δεν έχουν τελειωμό.

Ευθύνες έχει και η δημοτική αρχή του δήμου Βόλβης αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, που εκπρόσωποί τους συμμετείχαν στα γεγονότα. Η ρητορική τους στα Δημοτικά Συμβούλια αλλά και έξω από αυτά πυροδότησαν τα γεγονότα. Δυστυχώς, καμία άλλη φωνή πλην της "Λαϊκής Συσπείρωσης" δεν ακούστηκε, υποκύπτοντας στον λαϊκισμό. Καλούμε τους συνδημότες μας να κλείσουν το δρόμο σε τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές, να υψώσουμε τείχος στις φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ