ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Οχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ΑΕΙ - ΤΕΙ»

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

«Μετά το "κούρεμα" των αποθεματικών, τις περικοπές κονδυλίων και τους προϋπολογισμούς φτώχειας για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει την περιουσία των πανεπιστημίων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου, καθώς αφήνεται ανοιχτό η κτιριακή περιουσία των πανεπιστημίων να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου). Δηλαδή στο Ταμείο που δημιουργήθηκε για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και των κοινωνικών υπηρεσιών».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και υπογραμμίζει:

«Αν υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, τότε θα δούμε φοιτητές να πετάγονται έξω από εστίες ή να πληρώνουν νοίκι στους ιδιοκτήτες! Λέσχες σίτισης να βάζουν πωλητήριο! Φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση σε ακίνητα και οικόπεδα των ιδρυμάτων (π.χ. τοπογράφοι) θα "πάρουν πόδι" μόλις εμφανιστούν οι πρώτοι ιδιώτες. Οι ήδη ανεπαρκείς και υποτυπώδεις υποδομές θα εξαφανιστούν ή τα πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να πληρώνουν ενοίκιο για να τις χρησιμοποιούν! Τα υπόλοιπα ακίνητα (ιστορικά κτίρια, οικόπεδα - φιλέτα, διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία, κληροδοτήματα) θα πουληθούν σε εταιρίες ή θα "αξιοποιηθούν" με στόχο το κέρδος.

Το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Ερχεται ως φυσική συνέχεια μιας πολιτικής που εντείνει την επιχειρηματική δράση των ιδρυμάτων, που θέλει να τα μετατρέψει πλήρως σε επιχειρήσεις. Ηδη σημαντικό κομμάτι της πανεπιστημιακής περιουσίας αξιοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς. Οι επιτροπές διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή εταιρείες που αξιοποιούν την ακίνητη περιουσία με στόχο το κέρδος. Νοικιάζουν τα κτίρια που ανήκουν στον ελληνικό λαό σε εταιρίες, γίνονται πολυκαταστήματα, διαμερίσματα, γραφεία επιχειρήσεων κλπ. και εισπράττουν τα νοίκια.

Η περιουσία των ιδρυμάτων δημιουργήθηκε από τον κόπο και τον ιδρώτα του λαού μας για να μπορούν τα παιδιά του να σπουδάσουν. Δεν είναι για πούλημα. Δε δεχόμαστε να ξαναπληρώσουμε δυο και τρεις φορές για αυτά που μας ανήκουν.

Την ίδια στιγμή που:

  • Οι κτιριακές υποδομές των ΑΕΙ - ΤΕΙ είναι ανεπαρκείς
  • Χιλιάδες φοιτητές χάνουν το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση και πολλές λέσχες σίτισης βρίσκονται στον αέρα.
  • Η υποτυπώδης δωρεάν στέγαση γκρεμίζεται με εστίες να κλείνουν, που επιβάλλουν νοίκια και τα λιγοστά δωμάτια δεν επαρκούν για τους χιλιάδες φοιτητές που έκαναν αίτηση,

είναι ΕΓΚΛΗΜΑ η περιουσία των ιδρυμάτων να αξιοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς και όχι για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να απαιτήσουν:

  • Να μην ξεπουληθεί η ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων.
  • Η περιουσία των ιδρυμάτων ανήκει στο λαό και πρέπει να αξιοποιείται προς όφελός του και των παιδιών του που σπουδάζουν.
  • Εκσυγχρονισμός των υποδομών και δημιουργία νέων όπου απαιτούνται, με κονδύλια του κράτους.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητάς στην Παιδεία».
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΤΕΙ
Κινητοποιήσεις και «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες»

MotionTeam

Με κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να μπλοκάρουν και σήμερα τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης (ΣΔ), οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Στο ΠΑΜΑΚ, μετά την αναβολή τους την περασμένη εβδομάδα, οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σήμερα. Στο ΑΠΘ σήμερα έχει οριστεί η επαναληπτική ψηφοφορία για την ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών στο ΣΔ. Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ, μετά και τη δεύτερη αναβολή των εκλογών για τα εσωτερικά μέλη του ΣΔ, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας με ηλεκτρονική ψηφοφορία, την Πέμπτη 1η Νοέμβρη.

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, χτες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ηλεκτρονική ψηφοφορία ακυρώθηκε, καθώς οι ηλεκτρονικές κάλπες είχαν ανοίξει και δέχονταν ψήφους, αρκετές ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη.

Σε ΑΣΟΕΕ, Γεωπονική, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Αιγίου δεν έγιναν, χτες, οι επαναληπτικές εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης, μετά από κινητοποιήσεις. Στη Γεωπονική αποφασίστηκε από την πρυτανεία η ηλεκτρονική ψηφοφορία να γίνει τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη, ενώ για αύριο έχει αποφασιστεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία στο ΤΕΙ Αθήνας και την Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών χτες το πρωί συνεδρίασε και αποφάσισε ηλεκτρονικές εκλογές αύριο, αλλά το μεσημέρι συνήλθε ξανά και αποφάσισε την ανάκληση της απόφασης, επικαλούμενο την πρόσθετη προετοιμασία των διοικητικών υπηρεσιών κ.ά. Με ηλεκτρονική ψηφοφορία έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα εκλογές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Σύσκεψη

Σύσκεψη με θέμα «Η καπιταλιστική κρίση στο χώρο της Παιδείας και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», οργανώνει, αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο «Μικρό Παλάτι», η Κομματική Οργάνωση Εκπαιδευτικών Καρδίτσας του ΚΚΕ. Στη σύσκεψη, που καλούνται να πάρουν μέρος εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής, θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας θα κάνουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για θέματα που αφορούν τα νηπιαγωγεία. Η συγκέντρωση θα γίνει στη 1 το μεσημέρι κι ενώ το ΔΣ της ΔΟΕ θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας. Το ΔΣ της ΔΟΕ έχει κηρύξει 2ωρη παναττική στάση εργασίας από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι. Στη συγκέντρωση καλεί και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν δίχρονη προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά και νηπιαγωγούς με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Εκδήλωση στη Λάρισα

Εκδήλωση με θέμα «Εξελίξεις στην Εκπαίδευση» οργανώνουν, μεθαύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, οι διοικήσεις των Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Μαθητών Ν. Λάρισας και της Ενωσης Γονέων Δήμου Λάρισας.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Αύριο Τετάρτη, η Τομεακή Οργάνωση Παντείου της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα «Καπιταλιστική κρίση: Ανατροπή ή ενσωμάτωση; Η πείρα της Αργεντινής», στη 1 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο ΣΚ2. Ομιλητής Τάσος Τραβασάρος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεθαύριο Πέμπτη, η Τομεακή Οργάνωση ΕΜ Πολυτεχνείου της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με το ίδιο θέμα, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο 3 (ΣΕΜΦΕ). Ομιλητής ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή, 2 Νοέμβρη, η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση της μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ, «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», στις 12 το μεσημέρι, στο «πορτοκαλί αμφιθέατρο». Ομιλήτρια η Αννα Αγαθοκλέους, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το Σάββατο, 3 Νοέμβρη, η Τομεακή Οργάνωση Κατάρτισης - Μαθητείας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Το χρονικό του ηρωικού αγώνα των Χαλυβουργών», στις 7.30 μ.μ., στο «Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης» (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου).

ΚΕΘΕΑ
Σεμινάρια για γονείς σε Αθήνα και Κρήτη

Το Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Εγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ διοργανώνει σειρά ανοιχτών διαλέξεων - συζητήσεων για γονείς που θέλουν να ενημερωθούν έγκυρα για το πρόβλημα των ναρκωτικών, να μοιραστούν δυσκολίες και προβληματισμούς που σχετίζονται με το ρόλο τους, να ανακαλύψουν νέους τρόπους επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια.

Οι συναντήσεις είναι δωρεάν, διαρκούν δύο ώρες και πραγματοποιούνται στο χώρο του Συλλόγου Οικογένειας Δικτύου Εγκαιρης Παρέμβασης «ΠΛΕΥΣΗ» (Ζολιώτη 3, Αθήνα, τηλ. 210 8838110) κάθε δεύτερη Τετάρτη (18.00-20.00).

Η θεματολογία είναι η εξής: Αύριο Τετάρτη «Τα χαρακτηριστικά της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης παιδιού και εφήβου. Εφηβεία: Μύθοι και πραγματικότητα». Στις 14 Νοέμβρη «Το φαινόμενο της χρήσης/κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών και η πρόληψή του μέσα στην οικογένεια». Στις 28 Νοέμβρη «Ορια στην οικογένεια», στις 12 Δεκέμβρη «Επικοινωνία - επίλυση συγκρούσεων μέσα στην οικογένεια», στις 9 Γενάρη «Μορφές οικογένειας στη σύγχρονη Ελλάδα. Φάσεις ζωής της οικογένειας: Διαφορετικές ανάγκες των μελών της», στις 23 Γενάρη «Προβλήματα συμπεριφοράς παιδιών κα εφήβων, οριοθέτηση αρνητικών συμπεριφορών - ενίσχυση θετικών συμπεριφορών», στις 6 Φλεβάρη «Ασφαλής χρήση Διαδικτύου».

Για δηλώσεις συμμετοχής, οι γονείς μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 210-9212961, 210-9212304 και στο email:info@prevention.gr.

Συνεχίζονται τα σεμινάρια για γονείς στην Κρήτη που διοργανώνει η Συμβουλευτική Μονάδα Εφήβων του ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ» στο Ηράκλειο. Οι συναντήσεις είναι δωρεάν και γίνονται στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ» (Δαμασκηνού 31 και Ικτίνου γωνία, Μασταμπάς, Ηράκλειο), κάθε Δευτέρα απόγευμα 6.00-8.00. Για την παρακολούθηση είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2810-331034, κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 10.00π.μ.-4.00μ.μ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org