ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ «ΕΡΤ ΑΕ»
Ωμή λογοκρισία σε βάρος δημοσιογράφων της ΝΕΤ

«Εκοψαν» την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με τους Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη

Στο «κόψιμο» της ενημερωτικής εκπομπής «Πρωινή ενημέρωση» της ΝΕΤ με τους Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη προχώρησε χτες η γενική διεύθυνση ενημέρωσης της ΕΡΤ. Σαν πρόσχημα αξιοποιήθηκε ο τρόπος παρουσίασης και τα σχόλια των δύο δημοσιογράφων για δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας με τα πορίσματα για τους βασανισμούς συλληφθέντων στην Ασφάλεια, τα οποία αποκάλυψε η εφημερίδα «Guardian».

Σχολιάζοντας το θέμα, η Μ. Κατσίμη αναφέρθηκε στα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και υπενθύμισε παλιότερη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, ότι σκοπεύει να κάνει μήνυση στην «Guardian» για συκοφαντικό και ψευδές δημοσίευμα. Ο Κ. Αρβανίτης αναρωτήθηκε, αν ο υπουργός έκανε τελικά τη μήνυση και η παρουσιάστρια απάντησε ότι «δεν έκανε, γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα».

Συνεχίζοντας τον μεταξύ τους διάλογο, ο Κ. Αρβανίτης ρώτησε «και θα παραιτηθεί τώρα;». Η Μ. Κατσίμη απάντησε ότι «δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως, ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε - σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται - που από τη μία είναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;» για να συνεχίσει ο Κ. Αρβανίτης «και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγγνώμη;».

Αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα και για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη λογοκρισία, ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ ΑΕ Αιμίλιος Λιάτσος σε γραπτή του δήλωση κάνει λόγο για «καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας», υποστηρίζοντας ότι οι δύο παρουσιαστές της εκπομπής «προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκου Δένδια, χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη, ενώ με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης»!

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

«Είναι κοινό μυστικό πως ο τρόπος που παρουσίαζαν οι δύο συνάδελφοι την εκπομπή τους ενοχλούσε εδώ και καιρό στελέχη τόσο της τωρινής, όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης. Η συρρίκνωση της διάρκειας της εκπομπής και η μετάθεσή της σε πολύ πρωινή ώρα είναι ενδεικτική της δυσμένειας στην οποία είχαν περιπέσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταδικάζει την απαράδεκτη απόφαση για «κόψιμο» της εκπομπής ως πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης, σημειώνοντας ότι αυτή «αποδεικνύει ότι στις σημερινές συνθήκες κανένα περιθώριο, καμία χαραμάδα, δεν αφήνουν ανοιχτή για ολόπλευρη ενημέρωση των εργαζομένων. Η "πολυφωνία" και "αντικειμενικότητα", στο όνομα της οποίας ορκίζονται τα αστικά κόμματα και οι μεγαλοδημοσιογράφοι πάνε περίπατο».

Απαιτεί την ανάκληση της απόφαση και καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και ειδικά στην ΕΡΤ να βγάλουν συμπεράσματα. «Με αλληλεγγύη και ενότητα να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις αυθαίρετες αποφάσεις που θα πληθύνουν στο άμεσο μέλλον», τονίζει.

  • Την απομάκρυνση δημοσιογράφου της ΕΡΤ 3 από την κάλυψη των εορταστικών εκδηλώσεων, επειδή σχολίασε την ισχυρή αστυνομική παρουσία έξω από το ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, καταγγέλλει η ΕΣΗΕΜ-Θ σε ανακοίνωσή της.
ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεκπαίδευση με σενάρια πολέμου

Ολοκληρώθηκε στη Λάρισα η κοινή αεροπορική άσκηση, που προσομοιώνει επίθεση στο Ιράν

Ελληνικά και ισραηλινά μαχητικά στη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης στη Λάρισα
Ελληνικά και ισραηλινά μαχητικά στη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης στη Λάρισα
Ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή η νέα άσκηση συνεκπαίδευσης της ελληνικής και της ισραηλινής αεροπορίας στη Λάρισα, με σενάριο που προσομοιώνει ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν. Η άσκηση είχε ξεκινήσει την Κυριακή 21 Οκτώβρη και οργανώθηκε με κέντρο την 110 Πτέρυγα Μάχης - Αεροπορική Βάση Λάρισας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, σ' αυτή συμμετείχαν από την πλευρά του Ισραήλ δέκα αεροσκάφη τύπου «F-16 ISUFA» και 152 άτομα, από τέσσερις διαφορετικές Μοίρες, από τις Αεροπορικές Βάσεις Hatzerim και Ramon. Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε αποστολές Air to Air, Air to Ground και Μεικτές Αεροπορικές Επιχειρήσεις.

Η συγκεκριμένη άσκηση καθώς και οι προηγούμενες με το Ισραήλ σηματοδοτούν την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για ένα ενδεχόμενο πλήγμα κατά του Ιράν. Καθόλου τυχαία, στην άσκηση προβλεπόταν και προσομοίωση με πλήγματα κατά υπόγειων εγκαταστάσεων σε μεγάλο βάθος, στο Πεδίο Βολής Κρανέας. Τέτοια δεδομένα παραπέμπουν σε επίθεση κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν.

Δίωξη δημοσιογράφου για τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Δίωξη κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση στο περιοδικό που εκδίδει της φερόμενης «Λίστας Λαγκάρντ», με 2.059 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην ελβετική τράπεζα HSBC, ασκήθηκε μετά από εισαγγελική παραγγελία το πρωί της Κυριακής.

Ο Κ. Βαξεβάνης συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και παράνομης επεξεργασίας κατάστασης προσωπικών δεδομένων. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, η προγραμματισμένη για χτες εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε από το Β' Αυτόφωρο Μονομελές Πρωτοδικείο για την Πέμπτη 1η Νοέμβρη.

Σε σχόλιο που εξέδωσε την Κυριακή για τις «λίστες» και τη δίωξη του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει: «Η ποινική δίωξη δημοσιογράφου για δημοσιοποίηση λίστας που φέρεται να είναι η "λίστα Λαγκάρντ", είναι απαράδεκτη και προκλητική. Η κυβέρνηση διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο. Να σταματήσει τώρα η κοροϊδία και ο εμπαιγμός του λαού από αυτούς που τις κρύβουν, τις χάνουν ή τις χρησιμοποιούν ανάλογα με τις πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητές τους. Το οικονομικό σύστημα και οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις δε θέλουν να μάθει ο λαός την αλήθεια και έχουν συμφέρον να τον αποπροσανατολίζουν και να τον κοροϊδεύουν».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας

Την Κυριακή 4 Νοέμβρη, ενάντια στα σχέδια για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή

Αγωνιστικό κάλεσμα για άμεση, μαζική καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι σύμμαχοί τους κατά της Συρίας και του Ιράν απευθύνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης (Παραρτήματα ΕΕΔΥΕ). Σ' αυτό το πλαίσιο, καλούν το λαό και τη νεολαία της Κρήτης να συμμετέχουν μαζικά στην Παγκρήτια κινητοποίηση, που θα γίνει στην ΑμερικανοΝΑΤΟική στρατιωτική βάση της Σούδας, την Κυριακή 4 Νοέμβρη.

  • Εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Καλαμαριάς, την Πέμπτη 1η Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο «Οδού Χηλής». Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και θα ακουστούν αντιπολεμικά τραγούδια.
ΚΚΕ
Να ανακληθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για το «κόψιμο» της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του υπογραμμίζει: «Το κόψιμο της εκπομπής "Πρωινή Ενημέρωση" της ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, αποτελεί πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης. Η ευθύνη βαρύνει τη συγκυβέρνηση και τους εντεταλμένους της στην ΕΡΤ. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση πρέπει να ανακληθεί τώρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ