ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Αξιοποίηση των μεταναστών προς όφελος των μονοπωλίων

Εκπρόσωποι κυβερνήσεων, επιχειρηματίες, ΜΚΟ θα συζητήσουν στην Αθήνα τους τρόπους που θα χρησιμοποιηθεί η μετανάστευση για να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου

Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς όφελος των πολυεθνικών θα συζητηθεί στο Φόρουμ

Eurokinissi

Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς όφελος των πολυεθνικών θα συζητηθεί στο Φόρουμ
H μετανάστευση ως μοχλός ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με έμφαση στην κυκλική μετανάστευση είναι το κεντρικό στίγμα και του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που φέτος πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 2 έως τις 5 Νοέμβρη. Κυβερνήσεις, εργοδοτικές ενώσεις, επιχειρήσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αποκαλύπτοντας την ουσιαστική σύμπλευσή τους, θα συζητήσουν για το πώς μπορούν οι πολυεθνικές να εκμεταλλευτούν τα κύματα της μετανάστευσης προς όφελός τους και ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Και φυσικά, στο Φόρουμ αυτό ...θέση έχουν μόνο οι «νόμιμοι» μετανάστες, όσοι δηλαδή είναι απαραίτητοι για την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Πρόκειται για μια διεθνή συνάντηση εθελοντικής και άτυπης διακρατικής διαβούλευσης ανάμεσα σε όλα τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ και χωρίζεται σε δύο σκέλη: Το πρώτο - στις 2 και 3 Νοέμβρη - αποτελεί μια διεθνή συνάντηση εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΜΚΟ, φορέων εργοδοτών, εργαζομένων, μεταναστών κλπ.) και διοργανώνεται από το Ιδρυμα Ωνάση, ανεξάρτητα από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά με την πλήρη υποστήριξή της. Το δεύτερο σκέλος (4 και 5 Νοέμβρη) είναι ένα διεθνές Φόρουμ σε επίπεδο εκπροσώπων κυβερνήσεων.

«Η ένταξη μεταναστευτικών πολιτικών σε στρατηγικές ανάπτυξης προς όφελος όλων», είναι το ακριβές θέμα του φετινού Φόρουμ, το οποίο θα πλαισιωθεί και από τα επιμέρους θέματα των συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. Οι εργασίες κι η θεματολογία του Φόρουμ πλαισιώνονται από τη λογική του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο υιοθετήθηκε τον Οκτώβρη του 2008 και προβλέπει την καταστολή της μετανάστευσης και καπιταλιστικές επενδύσεις στις χώρες προέλευσης. «To Σύμφωνο θέτει τις βάσεις για τη θεσμική κατοχύρωση της σύνδεσης της ανάπτυξης με τη μετανάστευση στο πλαίσιο μιας συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής. Επιπλέον, σε διεθνές επίπεδο, παρατηρείται η τάση πρόταξης της μετανάστευσης ως παραμέτρου των αναπτυξιακών στρατηγικών σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο με σκοπό την επίτευξη των διεθνώς αναγνωρισμένων αναπτυξιακών στόχων», αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα.

«Κερδοφόρα» μετανάστευση

Από τη θεματολογία των εργασιών του διακυβερνητικού Φόρουμ, αλλά και των διαβουλεύσεων της Κοινωνίας των Πολιτών γίνεται ξεκάθαρο ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως παράγοντας αύξησης της κερδοφορίας.

Παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένες θεματικές ενότητες, που θα συζητηθούν: «Η αξιοποίηση της συνάρτησης μετανάστευσης - ανάπτυξης για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας». «Αντιμετωπίζοντας τα γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης μέσω της ανάπτυξης και, ιδίως, υπό το πρίσμα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης». Θα συζητηθούν πλευρές ως προς τη θετική συνεισφορά των μεταναστών στην ανάπτυξη των χωρών προέλευσης μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμβασμάτων. Πώς θα ενισχυθεί, δηλαδή, η καπιταλιστική οικονομία αυτών των χωρών μέσω επενδύσεων και με πιο ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Χαρακτηριστική είναι η συζήτηση στην ιστοσελίδα της Κοινωνίας των Πολιτών, όπου παρατίθεται μελέτη της πολυεθνικής τράπεζας Γουέστερν Γιούνιον για τη συμβολή των εμβασμάτων των μεταναστών στην οικονομία.

Αλλο θέμα είναι η «Ενταξη και κινητικότητα μεταναστών προς όφελος της ανάπτυξης», «Επανένταξη και κυκλική μετανάστευση - συμβολή τους στην ανάπτυξη». Θα επιδιωχθεί η εμβάθυνση στα θέματα νόμιμης μετανάστευσης και εργασιακής κινητικότητας. Προτάσσεται ως περισσότερο «συμφέρουσα» η κυκλική, περιοδική μετανάστευση, που προβλέπει διαρκώς ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κυνηγημένοι από τον ιμπεριαλισμό

Ανακοίνωση για τον πνιγμό των προσφύγων στις ακτές της Λέσβου

Καθημερινά, μετανάστες και πρόσφυγες, με κίνδυνο τη ζωή τους, ξεβράζονται από τη θάλασσα στις ελληνικές ακτές

ICON

Καθημερινά, μετανάστες και πρόσφυγες, με κίνδυνο τη ζωή τους, ξεβράζονται από τη θάλασσα στις ελληνικές ακτές
Την ιμπεριαλιστική πολιτική των κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, που ευθύνονται για τα μεγάλα κύματα προσφύγων και μεταναστών, καταγγέλλει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, με αφορμή τον πνιγμό 8 γυναικών και παιδιών, την Τρίτη το πρωί, στις ακτές της Λέσβου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις κυβερνήσεις των χωρών, μεταξύ αυτών και της χώρας μας, που στέλνουν τις λεγόμενες ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και κρατούν στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Αφγανιστάν είναι και ο πνιγμός 4 γυναικών και 4 παιδιών (σ.σ. την Τρίτη το πρωί), ενώ αγνοείται άλλο 1 παιδί, που κυνηγημένοι από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους, θέλησαν να ζήσουν καλύτερα σε μια άλλη χώρα.

Καλούμε τις εργαζόμενες γυναίκες, μέσα από τις επιτροπές γυναικών των συνδικάτων, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, να πάρουν πρωτοβουλίες για να αντιπαλέψουν την αντιμεταναστευτική και ρατσιστική αντίληψη που καλλιεργεί η τωρινή κυβέρνηση, καθώς και η προηγούμενη, αλλά και η ΕΕ. Να γίνει ξεκάθαρο στους εργαζόμενους, ότι όσο και να αυξηθούν οι φρουρές στα σύνορα, ο FRONTEX και οι άλλοι μηχανισμοί, οι κυνηγημένοι θα συνεχίσουν να φεύγουν απ' τις χώρες τους και να τσακίζονται στα βράχια ή να πνίγονται στα ποτάμια, στις θάλασσες, να φυλακίζονται και να πεθαίνουν απ' τις κακουχίες. Η προσφυγιά και η μετανάστευση μπορούν να ανακοπούν μόνο με το δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου. Εργαζόμενες, δε μας ταιριάζουν οι θρήνοι. Να καταδικάσουμε τους φονιάδες. Να αδυνατίσουμε το χέρι που τους οπλίζει».

Την Τρίτη η παράσταση διαμαρτυρίας

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους μετανάστες και πρόσφυγες να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας, που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Η συνάντηση για την παράσταση διαμαρτυρίας θα είναι στις 6 το απόγευμα, στην Ομόνοια.

Τελευταίο «αντίο» στον σ. Χρήστο Ρήγα

Το τελευταίο «αντίο» απηύθυναν, την περασμένη Τρίτη, συγγενείς και πλήθος από συναγωνιστές και φίλους που συγκεντρώθηκαν στην Καλαμάτα, στο μεγάλο δάσκαλο, Χρήστο Ρήγα, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 90 χρόνων. Σκεπασμένος με την κόκκινη σημαία και με τους συντρόφους του από τη ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ τιμητική φρουρά γύρω από τη σορό του, τον αποχαιρέτησε για τελευταία φορά ο Δημήτρης Οικονομάκος, Γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Δ. Οικονομάκος, αφού ανέφερε στοιχεία από την πλούσια δράση του Χρ. Ρήγα για τα οποία «αμείφθηκε» με 17 χρόνια φυλακή και εξορία, σημείωσε πως «δεν είναι τυχαίο πως σε όλες τις φυλακές ήταν δάσκαλος και έμαθαν πολλοί πολιτικοί αλλά και ποινικοί Γράμματα ενώ αρκετοί σπούδασαν χάρις την επιμονή του δάσκαλου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα διανοούμενο με όλη τη σημασία της λέξης. Ενα διανοούμενο μαρξιστή, αγωνιστή, σεμνό που συμμετείχε μέχρι το τέλος στο κίνημα με μοναδικό σκοπό να προχωρήσει η ζωή προς τα εμπρός, να έρθουν καλύτερες μέρες για όλο το λαό».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Αυτό που μένει από τη μεριά μας να του πούμε είναι πως θα είναι οδηγός μας, θα θέλαμε να του μοιάσουμε. Να του δώσουμε την υπόσχεση πως για όλα όσα πάλεψε και παραμένουν δυστυχώς ανεκπλήρωτα θα συνεχίσουμε στο δρόμο του. Οι θυσίες του όχι μόνο δεν πήγαν χαμένες, αλλά αποτελούν φάρο και παράδειγμα για όλους μας».

Ανακοίνωση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

Με αφορμή δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες για τον διευθυντή των φυλακών Πάτρας

Σε σχόλιό της, σχετικά με όσα γράφονται σε ορισμένες ιστοσελίδες για τον Διευθυντή Φυλακών Αγίου Στεφάνου Πάτρας, η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, επισημαίνει:

«Σε ορισμένες ιστοσελίδες υπάρχουν σχόλια που εμφανίζουν τον διευθυντή των φυλακών Αγ. Στεφάνου Πάτρας σαν μέλος του ΚΚΕ.

Διευκρινίζουμε ότι ο Λ. Γιαχαλής διαγράφτηκε από το ΚΚΕ τη στιγμή που αποδέχτηκε τη θέση του διευθυντή των φυλακών.

Καμία, επίσης, σχέση δεν έχει με το ΠΑΜΕ και απόδειξη γι' αυτό είναι ότι στις εκλογές του Σωματείου των φυλακών συμμετέχει σε ψηφοδέλτιο που δεν στηρίζει το ΠΑΜΕ».

Αλλοι 48 οικονομικοί μετανάστες, υπήκοοι Αιγύπτου, απελάθηκαν χτες το πρωί, με πτήση τσάρτερ από το Ηράκλειο της Κρήτης. Η απέλαση των Αιγυπτίων, που συνελήφθησαν πριν από περίπου 15 μέρες στο Ρέθυμνο όταν έφτασαν σε παράκτια περιοχή του Νομού με μικρό ξύλινο σκάφος, έγινε σε συνεργασία με τις διπλωματικές αρχές της Αιγύπτου. Η τακτική αυτή εντάσσεται στην αντιμεταναστευτική πολιτική, που ακολουθεί η ΕΕ και εφαρμόστηκε πιστά από τη ΝΔ στο παρελθόν αλλά και από το ΠΑΣΟΚ τώρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ