ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής

Συνεχίζονται οι έρευνες για την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα

Eurokinissi

Συνεχίζονται οι έρευνες για την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα
Στους αυτόπτες μάρτυρες και στα στοιχεία που άφησαν πίσω τους οι δράστες της ένοπλης επίθεσης, που έγινε την περασμένη Τρίτη στο αστυνομικό τμήμα της Αγ. Παρασκευής, έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες των διωκτικών αρχών. Οσον αφορά στους έξι τραυματίες αστυνομικούς, σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση, νοσηλεύεται η δόκιμη ειδική φρουρός στον Ερυθρό Σταυρό. Η νεαρή γυναίκα ήταν χτες διασωληνωμένη και η κατάσταση της υγείας της ήταν επιβαρυμένη, λόγω της πολύωρης χειρουργικής επέμβασης στην οποία υπεβλήθη. Σοβαρή, αλλά σταθερή χαρακτηριζόταν και η κατάσταση του τραυματισμένου αστυνομικού που νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι αστυνομικοί δε διατρέχουν κίνδυνο. Στην καρδιολογική μονάδα του Ερυθρού Σταυρού παραμένει και ο πολίτης που υπέστη νευρικό κλονισμό, κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Συγκεκριμένα, τέσσερις άγνωστοι που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες «γάζωσαν» στις 21.40 το βράδυ της περασμένης Τρίτης, με δύο τουφέκια, το αστυνομικό τμήμα στην οδό Πεντέλης 10. Οι συνεπιβάτες των δύο δικύκλων κατέβηκαν από αυτά στη συμβολή των οδών Κύθνου και Αργυρόκαστρου, πλησίασαν το αστυνομικό τμήμα την ώρα της αλλαγής βάρδιας και έριξαν 100 σφαίρες εναντίον των αστυνομικών. Αποχωρώντας πέταξαν μια χειροβομβίδα και στη συνέχεια επέστρεψαν στις μοτοσικλέτες τους και εξαφανίστηκαν στα στενά της Αγίας Παρασκευής.

Οι δράστες της επίθεσης εγκατέλειψαν τις τρεις μηχανές που χρησιμοποίησαν σε οικόπεδο πίσω από το πάρκινγκ του μετρό στο Χαλάνδρι. Οι μοτοσικλέτες μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Σήμανσης, προκειμένου να ελεγχθούν για αποτυπώματα και γενετικό υλικό. Επίσης, καταθέσεις στην αστυνομία δίνουν και αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης.

Μέχρι χτες δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης και έτσι μόνο εικασίες υπήρχαν ως προς το ποιος κρύβεται πίσω από το αιματηρό χτύπημα. Αυτό έδωσε αφορμή για διαρροές, αρκετές από τις οποίες αναφέρθηκαν σε ορισμένα ΜΜΕ, όπως ότι η χρήση όπλων «Καλάσνικοφ», τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε καμιά επίθεση, ο τρόπος δράσης και η ύπαρξη γυναίκας στην ομάδα που επιτέθηκε στο τμήμα, καθώς και η χρήση αμυντικής χειροβομβίδας κατά την αποχώρηση των δραστών, παραπέμπουν σε συγκεκριμένη οργάνωση. Αξιωματικοί της Ασφάλειας εκτιμούν πως η επίθεση ήταν μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης.

Εξήγγειλε νέα «αντιτρομοκρατική πολιτική»

Με αφορμή την ένοπλη αιματηρή επίθεση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, εξήγγειλε προχτές νέα αντιτρομοκρατική πολιτική. Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι «οι δράστες θα συλληφθούν και αυτό θα το κάνουμε με τρόπο τέτοιο οργανώνοντας τις δυνάμεις μας, οργανώνοντας ένα νέο σχέδιο αντιεγκληματικής πολιτικής που θα σας παρουσιάσουμε σύντομα, οργανώνοντας μία νέα αντιτρομοκρατική πολιτική με ικανούς και άξιους ανθρώπους με αξιοκρατία, με μέθοδο και σχέδιο». Πρόσθεσε, δε, πως «έχουμε ως αποστολή να εμπεδώσουμε άμεσα το αίσθημα ασφάλειας που έχει ισοπεδωθεί εδώ και χρόνια». Με χτεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός ανακοίνωσε πως καταργείται η διαδικασία φρούρησης στα αστυνομικά τμήματα, ενώ υποστήριξε πως δε συντρέχουν συνθήκες για νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Με αφορμή την επίθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καταδικάζω την άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια που έθεσε σε κίνδυνο αθώες ζωές. Αυτή την ώρα εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους τραυματισμένους αστυνομικούς και στις οικογένειες τους και τους εύχομαι περαστικά». Την ανεπιφύλακτη υποστήριξη της ΝΔ στο «διαρκή αγώνα» της Ελληνικής Αστυνομίας «κατά της τρομοκρατίας» εξέφρασε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, καταδικάζοντας «απερίφραστα την πρωτόγνωρη σε έκταση και βιαιότητα, τρομοκρατική επίθεση».

Να γίνει επένδυση στη «σοβαρή εκπαίδευση της αστυνομίας» αξίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, εμμέσως πλην σαφώς, αξίωσε ένταση της καταστολής, κάνοντας λόγο για «κοινωνικό εχθρό» που είναι «εντός των πυλών». Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ καταδίκασε την επίθεση, αναφέροντας, σε ανακοίνωσή του, «θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες, στο όνομα δήθεν των λαϊκών συμφερόντων, το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν την κοινωνία στο σύνολό της και να την ωθούν σε συντηρητική αναδίπλωση».

Οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» καταδίκασαν την ενέργεια, σημειώνοντας «λέμε όχι στη βία από όπου κι αν προέρχεται (...) τέτοιου είδους επιθέσεις στρέφονται ενάντια στην κοινωνία» και «η όποια κρατική βία ή κατάχρηση εξουσίας δεν είναι άλλοθι για τέτοιου είδους επιθέσεις (...) η χρήση όπλων (...) οδηγεί στην καταπίεση των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Αύριο Σάββατο (31.10.09) και ώρα 6 το απόγευμα, στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Λογιστών(Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ στην καθιερωμένη Γιορτή - Δεξίωση για τα μέλη του πολιτιστικού ομίλου της, θα τιμήσει τον ΕΠΟΝίτη Φοίβο Τσέκερη, αρχιτέκτονα Αντιπρόεδρο της ΠΕΑΦΕ και Προέδρο του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ.

-- Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Τρίπολης διοργανώνει, την Κυριακή 1η Νοέμβρη, ώρα 11 το πρωί, στο Μνημείο του Αϊ - Νικόλα, δίπλα στο στρατόπεδο Τρίπολης, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 350 εκτελεσμένους από τα στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Το παράρτημα καλεί τους συγγενείς, συναγωνιστές, φίλους και απογόνους να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογούν πούλμαν για τη συμμετοχή στην εκδήλωση στην Τρίπολη, για τους 350 εκτελεσμένους. Αναχώρηση από πλατεία Κάνιγγος, ώρα 7.45 το πρωί της Κυριακής 1.11.09. Για συμμετοχή: 210 8831.368 και 210 8222.952.

-- To παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Νέου Κόσμου διοργανώνει, την Κυριακή 1.11.09 και ώρα 10.30 π.μ., στον τόπο του μνημείου, πίσω από το ξενοδοχείο ΙNTERCONTINENTAL, εκδήλωση μνήμης για το Μπλόκο του Δουργουτίου από τους Γερμανούς και τους Ταγματασφαλίτες που έγινε στις 9. 8.1944.

Στο Λαζαρέτο - Κέρκυρα

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν τα μέλη και τους φίλους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες στο ΛΑΖΑΡΕΤΟ της Κέρκυρας, που θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή 8 Νοέμβρη 2009, στο χώρο των εκτελέσεων. Πούλμαν της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα αναχωρήσουν από Πλ. Κάνιγγος την Παρασκευή 6.11.09 και ώρα 17.00 μ.μ. για Πάτρα. Επιβίβαση το βράδυ στο πλοίο για Κέρκυρα (τακτοποίηση σε καμπίνες). Αφιξη στην Κέρκυρα το Σάββατο και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Την Κυριακή 8.11 συμμετοχή στην εκδήλωση και το βράδυ επιστροφή με πλοίο στην Πάτρα και άφιξη στην Αθήνα, την Δευτέρα το πρωί, οδικώς από την Πάτρα. Τιμή συμμετοχής (εισιτήρια, 2 διανυκτερεύσεις και πρωινό) 200 ευρώ. Για συμμετοχή - πληροφορίες: 210-8225.407 και 210-8831.368.

Στο Προκόπι Εύβοιας

Επίσης, την Κυριακή 8 Νοέμβρη 2009 και ώρα 11 π.μ. στον Αϊ Γιώργη στο Προκόπι Εύβοιας, από το παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και την Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, διοργανώνεται εκδήλωση τιμής για τον ΘΥΜΙΟ ΚΑΨΗ (Καπετάν Ανάποδο) και ΓΙΩΡΓΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΙΚΟ (Καπετάν Ευβοιώτη), καθώς και για όλους τους ήρωες του ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Από Χαλκίδα θα αναχωρήσει πούλμαν, στις 9.30 π.μ., από την πλατεία Αγοράς.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μην αξιοποιηθεί για καταστολή του κινήματος

Σε δήλωσή της, σχετικά με την επίθεση στο ΑΤ Αγίας Παρασκευής, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε μετά τη συνάντησή της με συμβασιούχους της «Ολυμπιακής Αεροπορίας»:

«Ως ενέργεια βεβαίως και την καταδικάζουμε. Δεν μπορεί κανείς να στηρίξει ή να ανεχθεί τέτοιες ενέργειες. Ομως το πρόβλημα είναι το εξής: Η λογική που λέει ότι στρατιωτικοποιώ ολόκληρη την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου για να αντιμετωπίσω το οργανωμένο έγκλημα ή τέτοιες εκφράσεις, είναι αδιέξοδη πολιτική.

Και δεν πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το τραγικό γεγονός, το οποίο σαφώς πρέπει να καταδικαστεί και να δεχθεί την κοινωνική κριτική, για να ισχυροποιηθούν κατευθύνσεις της ΕΕ, οι οποίες προβλέπουν την ανάμειξη μηχανισμών, όχι μόνο της αστυνομίας, αλλά και νέων στρατιωτικοπολιτικών μηχανισμών που χτίζονται, στο λαϊκό κίνημα ή στην καταστολή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρειάζεται λαϊκή επαγρύπνηση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής

Για την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής το βράδυ της περασμένης Τρίτης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση σε βάρος των αστυνομικών του Τμήματος της Αγίας Παρασκευής.

Ο λαός πρέπει να σκεφτεί το ποιος ωφελείται από τέτοιου είδους επιθέσεις. Πρόκειται για προβοκατόρικη ενέργεια που είναι χρήσιμη σε όσους επεξεργάζονται σχέδια καταστολής του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Χρειάζεται λαϊκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα.

Ευχόμαστε την πλήρη και ταχεία ανάρρωση των θυμάτων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ