ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συγκρούσεις στο Αφρίν και παζάρια στο Σότσι

Τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή του Αφρίν

Associated Press

Τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή του Αφρίν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΣΟΤΣΙ.--

Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας με φόντο τη συνεχιζόμενη χερσαία επέμβαση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν της Βόρειας Συρίας και τις προσπάθειες της Ρωσίας για αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της, και μέσω της νέας διπλωματικής πρωτοβουλίας, που αναπτύσσει στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, απέρριψε, μιλώντας την Κυριακή στο δίκτυο CNN, κάθε ενδεχόμενο απομάκρυνσης των στρατιωτών της χώρας του που βρίσκονται στο στρατηγικής σημασίας κουρδικό θύλακα Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας προκειμένου να διευκολύνει τα σχέδια της Αγκυρας για επέκταση της χερσαίας επέμβασης ενάντια στους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, απείλησε να «καθαρίσει» τα σύνορα της χώρας του με τη Συρία «σε όλο το μήκος τους από τους τρομοκράτες». Η απειλή του Ερντογάν εκφράζει την πρόθεσή του για επέκταση των επιθέσεων στο Μάνμπιτζ, παρά τα εκεί στρατεύματα των ΗΠΑ... Αξίζει εδώ να σημειωθεί και η χτεσινή παρέμβαση του ηγέτη της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, προς τον Πρόεδρο Ερντογάν καθώς τον κάλεσε να αποκαταστήσει τις επαφές με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, «αν θέλουμε οι τρομοκρατικές οργανώσεις να μη βρίσκουν καταφύγιο σε αυτήν τη χώρα...».

Σε κάθε περίπτωση, οι σφοδρές συγκρούσεις τουρκικών δυνάμεων με Κούρδους μαχητές γύρω από έναν στρατηγικής σημασίας λόφο του Αφρίν συνεχίζονται, προκαλώντας δεκάδες νεκρούς μεταξύ των αμάχων και σοβαρές καταστροφές σε αρχαιολογικά μνημεία, όπως ένας αρχαίος ναός από την εποχή του σιδήρου.

Σφοδροί βομβαρδισμοί, που αποδίδονται από ένοπλες οργανώσεις αντικαθεστωτικών στη συριακή Πολεμική Αεροπορία, αναφέρθηκαν χτες σε νοσοκομείο της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, με πάνω από 21 νεκρούς.

«Λειψό» το «Συριακό Εθνικό Κογκρέσο» στο Σότσι

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων παρατηρείται κατά το «ξεδίπλωμα» ρωσικής πρωτοβουλίας στο Σότσι, όπου έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν πάνω από 1.600 Σύροι σύνεδροι. Σε αυτούς ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται η «Διαπραγματευτική Αντιπροσωπεία» της συριακής αντιπολίτευσης, που υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από τη Σαουδική Αραβία, ούτε οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG και SDF, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ. Επίσης, σε αντίθεση με προηγούμενες ενδοσυριακές διαβουλεύσεις, στο Σότσι οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν ούτε καν με την ιδιότητα του «παρατηρητή».

Παρ' όλα αυτά, χτες, ο Ρώσος αξιωματούχος Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί η υπονόμευση της διαδικασίας στο Σότσι από την έξαρση των συγκρούσεων στο Αφρίν.

Τέλος, χτες βράδυ, το πρακτορείο ΑΡ, επικαλούμενο δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας τους καλεί τη συριακή να αρχίσει διαπραγματεύσεις με οργανώσεις ενόπλων στην Ανατολική Γκούτα (προάστιο της Δαμασκού) με στόχο την εκεχειρία και την απομάκρυνση και μεταφορά τραυματιών.

ΡΩΣΙΑ
Επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού

ΜΟΣΧΑ.--

Οι ραγδαίες εξελίξεις σε πολεμικά μέτωπα της Συρίας και η «ανησυχία» που προκαλεί στο Ισραήλ η αύξηση εκεί της επιρροής της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» και του Ιράν μετά την ήττα οργανώσεων τζιχαντιστών, οι προσπάθειες για επανέναρξη της διπλωματικής διαπραγμάτευσης για το Παλαιστινιακό μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και οι διμερείς σχέσεις σε διάφορους τομείς κυριάρχησαν, χτες, στη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο Κρεμλίνο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε το μεσημέρι δίχως να γίνουν άμεσα δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Ο Γούρι Ουσάκοφ, αξιωματούχος στο Κρεμλίνο, επιβεβαίωσε ότι σημαντικό μέρος της συνάντησης αναλώθηκε στις εξελίξεις στη Συρία και στη ρωσική διπλωματική πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση «Συριακού Εθνικού Κογκρέσου» στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει εάν το Ισραήλ τη στηρίζει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στη διάρκεια συνομιλίας με τον Ρώσο ηγέτη στο εβραϊκό μουσείο, όπου πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, κατηγόρησε το Ιράν ότι θέλει να «καταστρέψει» το εβραϊκό κράτος, προσθέτοντας: «Θα το αντιμετωπίσουμε (το Ιράν) με όλο μας το σθένος για να εγγυηθούμε τον αέναο χαρακτήρα του Ισραήλ (...) Δεν θα υπάρξει άλλο Ολοκαύτωμα».

Ο Ισραηλινός πρέσβης για το Παλαιστινιακό

Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρέσβης στη Μόσχα, Γκάρι Κορέν, σε αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο ΤΑΣ, υποστήριξε ότι η συνάντηση Πούτιν - Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ρωσικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως είναι η έβδομη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στην περιοχή αυτή «είναι ραγδαίες και ταραχώδεις».

Ο Ισραηλινός πρέσβης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από διάφορες μεριές για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης ειρήνευσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Κατηγόρησε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ότι όσο παραμένει σε αυτό το αξίωμα «είναι απίθανο» να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης επειδή η Παλαιστινιακή Αρχή «αρνείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος με πλήρη σεβασμό στην αραβική μειονότητα». Διευκρίνισε ότι η ισραηλινή πλευρά δεν θέτει αυτή την αναγνώριση ως όρο για την έναρξη διαπραγμάτευσης αλλά ότι «το επισημαίνει» στην παλαιστινιακή ηγεσία, που δεν είναι έτοιμη να το αναγνωρίσει. Αποδοκίμασε τις προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής για διεθνή ειρηνευτική διαπραγμάτευση υποστηρίζοντας ότι «δεν θα έχουν καμία τύχη δίχως τη συμμετοχή Ισραήλ και ΗΠΑ». Πρόσθεσε πως η παλαιστινιακή πλευρά «προσπαθεί να εμπλέξει τη Ρωσία, την Κίνα και την ΕΕ αλλά δεν έχει θετική ανταπόκριση στις προτάσεις της». Υποστήριξε ότι «όλοι θέλουν την άμεση διαπραγμάτευση» Ισραηλινών - Παλαιστινίων...

ΥΕΜΕΝΗ
Συγκρούσεις πρώην «συμμάχων» στη σκιά περιφερειακών ανταγωνισμών...

ΣΑΝΑΑ.--

Νέα τροπή πήραν το τελευταίο 48ωρο οι εξελίξεις στα μέτωπα σφοδρών συγκρούσεων στην Υεμένη, που αντανακλούν τις περιφερειακές ευρύτερες αντιπαραθέσεις μεταξύ δυνάμεων, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υποτίθεται πως βρίσκονταν στην ίδια πλευρά, απέναντι στο Ιράν, το οποίο κατηγορούν πως αυξάνει την επιρροή του στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου υποστηρίζοντας τους αντικαθεστωτικούς σιίτες ενόπλους Χούτι.

Την Κυριακή, λοιπόν, οι έως πρότινος σύμμαχες οργανώσεις Υεμενιτών αυτονομιστών του νότου, που έχουν συγκροτήσει από πέρσι το λεγόμενο «Μεταβατικό Συμβούλιο Νότιας Υεμένης» στο Αντεν, επιτέθηκαν στην έδρα της κυβέρνησης του Προέδρου της Υεμένης, Μανσούρ Χάντι, ο οποίος στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Πρώην σύμμαχοι εναντίον των Χούτι άρχισαν και τις μεταξύ τους συγκρούσεις, με τους αυτονομιστές του Νότου (που στηρίζονται στρατιωτικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα...) να κατηγορούν την κυβέρνηση του Προέδρου Χάντι για διαφθορά και κακοδιαχείριση. Οι αυτονομιστές προσπάθησαν μάλιστα την Κυριακή να καταλάβουν την έδρα των γραφείων του πρωθυπουργού Αχμεντ μπιν Ντάγερ, που βρίσκεται στο Αντεν, κατηγορώντας τον ότι διέταξε τη φρουρά του να πυροβολήσει αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Οι αυτονομιστές απαίτησαν την απομάκρυνση του πρωθυπουργού από το αξίωμά του, κάνοντας στη συνέχεια τον Πρόεδρο Χάντι (και έως πρότινος υποστηρικτή τους) να τους κατηγορεί για... πραξικόπημα. Ακολούθησαν σφοδρότατες συγκρούσεις με πάνω από 15 νεκρούς, και 140 τραυματίες και από τις δύο πλευρές, προκαλώντας το κλείσιμο επιχειρήσεων και σχολείων.

Χτες, ο Πρόεδρος Χάντι φάνηκε να παίρνει μέτρα για αποκλιμάκωση της έντασης, διατάσσοντας (σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες) τις δυνάμεις του στρατού «να παύσουν πυρ αμέσως». Τα κυβερνητικά στρατεύματα, όμως, βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με το αυτονομιστικό κίνημα, που παραμένει ισχυρό παρότι η Νότια Υεμένη έπαψε να υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος το 1990, οπότε ενώθηκε με τον βορρά από τον πρώην Πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ.

ΗΠΑ
Το πρωί της Τετάρτης νέο διάγγελμα Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ξανακτίζοντας μία ασφαλή, ισχυρή και υπερήφανη Αμερική». Αυτό θα είναι το κεντρικό θέμα της ομιλίας για την «Κατάσταση της Ενωσης», που αναμένεται να εκφωνήσει απόψε αργά το βράδυ στην Ουάσιγκτον (γύρω στις 5.00 το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διάρκεια του ετήσιου διαγγέλματος, ο Πρόεδρος αναμένεται να εξάρει τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνησή του στο Κογκρέσο, να καμαρώσει για τους «θετικούς δείκτες» της αμερικανικής οικονομίας σε χρηματιστήρια και απασχόληση, ενώ θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες για «μείωση των εμπορικών φραγμών» για τις αμερικανικές εξαγωγές διεθνώς, εκφράζοντας την υποστήριξή του σε διμερείς και όχι σε πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες.

Θα ζητήσει επίσης διακομματική στήριξη σε αλλαγές που αφορούν τη μεταναστευτική πολιτική, την πραγματοποίηση σύγχρονων δημόσιων υποδομών ύψους άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, μεταξύ άλλων σε οδικά δίκτυα, μεταφορές, συγκοινωνίες, ενώ αναμένεται να απαιτήσει επιπρόσθετη αύξηση των ήδη μεγάλων στρατιωτικών δαπανών, επικαλούμενος (κατά ορισμένους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου) «τις δραματικές απειλές στη διεθνή σκηνή», επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες σε βάρος χωρών όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Δεν θα παραλείψει βεβαίως τις πιέσεις στο Κογκρέσο για έγκριση χρηματοδότησης τουλάχιστον 25 δισ. δολαρίων για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Αυτά ενώ στο προσκήνιο συνεχίζονται οι κόντρες ανάμεσα στον Πρόεδρο Τραμπ και το επιτελείο ανεξάρτητων αξιωματούχων που έχουν αναλάβει τη διενέργεια έρευνας σε σχέση με την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Χτες βράδυ, μετά και από τις κατηγορίες του Τραμπ για πολιτική μεροληψία σε βάρος του, παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή του FBI ο Αντριου Μακάμπε, περίπου δύο μήνες πριν την επίσημη αποχώρησή του από το πόστο αυτό.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Τα γερμανικά στρατεύματα θα παραμείνουν

ΑΜΑΝ.--

«Σωστή επιλογή» χαρακτήρισε χτες, σε βάση του γερμανικού στρατού στη βορειοανατολική Ιορδανία, ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ τη μεταφορά γερμανικών στρατευμάτων από την Τουρκία στην Ιορδανία. Επικαλούμενος τις θετικές εντυπώσεις και την ικανοποίηση περίπου 300 Γερμανών στρατιωτών από τη μεταφορά τους στην Ιορδανία, ο Γερμανός Πρόεδρος επικρότησε ως «ορθή» την απόφαση για την εκεί μεταφορά τους από τη στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι παρά την ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, τα γερμανικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στην περιοχή ώστε να αποτραπεί η επανεμφάνιση των ισλαμιστών μισθοφόρων.

Ο Γερμανός Πρόεδρος επισκέφτηκε νωρίτερα και τον παρακείμενο μεγάλο καταυλισμό «Αζράκ», περίπου 36.000 Σύρων προσφύγων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ