ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2004
Σελ. /40
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ελεγχόμενη υποδούλωση στη χρήση

Τάχτηκε άλλη μια φορά υπέρ του διαχωρισμού σε «σκληρά και μαλακά» ναρκωτικά

Την ελεγχόμενη υποδούλωση της νεολαίας στα ναρκωτικά αντί της ριζικής αντιμετώπισης των αιτιών που οδηγούν στην εγκατάσταση της τοξικοεξάρτησης ως τρόπου ζωής ανάμεσα στους νέους επανέλαβε και χτες ο Γ. Παπανδρέου τασσόμενος υπέρ του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε «σκληρά και μαλακά».

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «STAR FM 97,1» της Θεσσαλονίκης ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και χρησιμοποιώντας την κοινή παραδοχή ότι ο χρήστης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας και να μπαίνει στη φυλακή, ο Γ. Παπανδρέου υπερπήδησε την ουσία του προβλήματος στην αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης: Αφενός τα κοινωνικά αίτια και αφετέρου δεν ανέφερε κουβέντα για τη διαδικασία με τις απαραίτητες δομές που θα οδηγούν το νέο στην «ποινή» της απεξάρτησης. Μάλιστα αναφερόμενος στο Ολλανδικό μοντέλο -όπου είναι ανεκτή κι όχι νομιμοποιημένη η χρήση- ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η διαδικασία πρέπει να είναι ελεγχόμενη.

Η συζήτηση για τα ναρκωτικά ξεκίνησε με την ερώτηση ότι είχε ταχθεί υπέρ της αποποινικοποίησης της προσωπικής χρήσης κάνναβης και εάν θα γίνει αποποινικοποίηση αν κερδίσει τις εκλογές. Αν και η ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεκτική σε αυτή την περίπτωση ο Γ. Παπανδρέου απάντησε: «Εγώ έχω πάρει μια θέση που λέει πολύ απλά ότι είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε σε ανθρώπινο επίπεδο αυτόν το νέο, ο οποίος για τον α ή β λόγο κάνει χρήση ναρκωτικών, σαν να είναι εγκληματίας. Διότι έτσι τον βάζουμε ακόμα περισσότερο στο περιθώριο, του δημιουργούμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, τον αφήνουμε ακόμα περισσότερο στα χέρια ενός παράνομου δικτύου διακίνησης ναρκωτικών. Και τόνισα επίσης, ότι ένας τρόπος ο οποίος πολλές φορές βοηθά τα δίκτυα των ναρκωτικών, είναι να του δίνουν πρώτα απ' όλα, μπαίνει σε ένα κύκλωμα μαλακών ναρκωτικών, κάνναβη, μαριχουάνα και μετά σιγά - σιγά να μπαίνει στο άλλο. Και είπα ότι ένα μέτρο θα είναι να διαχωρίσουμε πρώτα απ' όλα αυτά τα δύο και δεύτερον, δεν μπορεί να μπαίνει φυλακή κάποιος, ο οποίος κάνει χρήση κάνναβης. Δεν είναι το μέτρο που αρμόζει στην πράξη. Δεν είναι σωστό. Αυτό δε σημαίνει ότι εγώ θέλω - κάποιοι λένε - να προωθήσουμε τα ναρκωτικά».

Στο ερώτημα «αν θα γίνουμε Ολλανδία;» ο Γ. Παπανδρέου απάντησε: «Η Ολλανδία έχει ένα άλλο σύστημα. Ούτε κάνει προώθηση η Ολλανδία. Η Ολλανδία λέει ότι θέλω να είναι ελεγχόμενη αυτή η διαδικασία. Ελεγχόμενη πρέπει να είναι. Δε θα πρέπει ούτε να προωθήσουμε, αλλά ούτε απ' την άλλη μεριά ανθρώπινα, αυτόν τον άνθρωπο δεν του αξίζει και τον ωθεί σε μια ακόμα πιο αρνητική θέση στην κοινωνία αν γίνεται εγκληματίας, αν θεωρείται ως εγκληματίας. Δεν είναι εγκληματίας αυτός ο νέος. Μπορεί για τον α ή β λόγο να ήθελε να δοκιμάσει ή να μπήκε σε ένα κύκλωμα. Πρέπει μια άλλη στάση απέναντί του. Αυτή είναι η άποψή μου. Νομίζω και ο νέος το καταλαβαίνει. Εγώ έχω ζήσει μια γενιά στην Αμερική που γύρω μας παντού ήταν τα ναρκωτικά. Νομίζω έτσι είναι δυστυχώς στη νέα γενιά σήμερα. Υπάρχει όμως και μια λογική, αυτή η λογική ότι μέσα απ' την αστυνόμευση και μόνο θα λύσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών, αυτή η λύση έχει αποτύχει. Θυμάμαι μάλιστα πρόσφατα σε ένα διεθνές συνέδριο στη Γαλλία, που ήταν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών από μεγάλες χώρες, από τον Πάουελ, τον Καναδό, τους Γάλλους, όλης της Ευρώπης κλπ και βγήκε ο διευθυντής της Αστυνομίας της Γαλλίας και είπε, "αυτή η πολιτική την οποία εμείς ακολουθούμε έχει αποτύχει"».

«Δουλεύει» για την παιδεία της αγοράς

Σε ανιστόρητες συγκρίσεις της παιδείας της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με αυτή της Σοβιετικής Ενωσης, προχώρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου

Για πιο «ευέλικτο σύστημα εξετάσεων» έκανε λόγο ο Γ. Παπανδρέου, σε χτεσινή του συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «ΣΤΑΡ ΦΜ» της Θεσσαλονίκης. Μετά τις διαρροές που υπήρξαν για αλλαγή του τρόπου εξετάσεων και τις προτάσεις περί ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αντιστρέψει την αγανάκτηση που δημιούργησε η πολιτική των κυβερνήσεων, στις οποίες ο ίδιος συμμετείχε, και να παρουσιάσει ως νέες αντιλήψεις που δεν είναι τίποτε άλλο από ακόμα πιο αντιδραστικά μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με μεγάλο θράσος μίλησε, αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, για «σοβιετικού τύπου παιδεία», το χαρακτήρισε «κρατικοκεντρικό και συγκεντρωτικό», και φέρνοντας ως παράδειγμα τον τρόπο που καθορίζονται τα επαγγέλματα, είπε: «Το ποια επαγγέλματα εμείς βγάζουμε κάθε χρόνο ουσιαστικά αποφασίζονται κεντρικά, για το ποιες θέσεις και συγκεκριμένα πόσες θέσεις σε κάθε επάγγελμα θα βγουν κάθε χρόνο. Πόσοι παιδαγωγοί, πόσοι αρχιτέκτονες, πόσοι μηχανικοί, πόσοι γιατροί κλπ. Αυτό υπήρχε παλιά στο σοβιετικό σύστημα και υπήρχε ένας κεντρικός σχεδιασμός. Κάθε χρόνο βγάζουμε τον ίδιο αριθμό, άσχετα με τι λέει η αγορά».

Φυσικά, ο υπουργός δεν είναι ούτε αφελής, ούτε αγνώμων και ξέρει ότι το ταξικά επιλεκτικό εκπαιδευτικό σύστημα (μέρος του είναι και οι εξετάσεις), που διαμόρφωσε η πολιτική του, καμιά σχέση δεν έχει με την παιδεία στη Σοβιετική Ενωση. Απλά στην προσπάθειά του να προωθήσει την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της παιδείας με την αγορά, θέλει να «θολώσει τα νερά» και να επηρεάσει κυρίως τους νέους με μικρή πείρα.

Ο Γ. Παπανδρέου, ρίχνοντας... ρηξικέλευθες ιδέες και προτάσεις για διάλογο, προωθεί παραπέρα την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Στην ήδη ιδιωτικοποιημένη παιδεία προτείνει ακόμη μεγαλύτερη απεμπλοκή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησής της. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «...δεν μπορεί να έχει την εποπτεία ένα κεντρικό υπουργείο όλων των λεπτομερειών σε κάθε περιοχή. Αυτά θα πρέπει ουσιαστικά να είναι μέσα απ' την τοπική κοινωνία». Ο Γ. Παπανδρέου δεν κρύβει το όραμά του για την παιδεία της αγοράς. Το «πυροτέχνημα» περί αλλαγής του τρόπου εξετάσεων είναι μόνο προκάλυμμα για να εγκλωβίσει κόσμο και να δημιουργήσει προσδοκίες. Ωστόσο και το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν δεν ενταχθεί σ' ένα σχέδιο όπου θα υπάρχει υποχρεωτικό σχολείο 12χρονο ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν, σύστημα μεταλυκειακών σπουδών για τα παιδιά που θέλουν να έχουν μια επαγγελματική ειδίκευση, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Χωρίς την ταξική επιλογή που ξεκινάει από πολύ νωρίς, χωρίς συνύπαρξη με την ιδιωτική παιδεία ή τα ιδιωτικοποιημένα πανεπιστήμια.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καλλιεργεί την ανοχή στα ναρκωτικά

Σχολιάζοντας τη θέση που διατύπωσε ο Γ. Παπανδρέου περί μαλακών και σκληρών ναρκωτικών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από το χώρο του Πνευματικού Κέντρου Κορυδαλλού, όπου μίλησε σε συγκέντρωση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κορυδαλλού, σημείωσε:

«Πιστεύαμε ότι από τη νέα θέση του θα είναι πιο προσεκτικός. Πιστεύαμε ότι δε θα τολμούσε να επαναφέρει την πρότασή του για τις γλάστρες με την κάνναβη στα μπαλκόνια. Κι όμως, επανέφερε τη θέση για διαχωρισμό μαλακών και σκληρών ναρκωτικών. Και σκόπιμα το συνέδεσε αυτό με τη σωστή θέση να μη φυλακίζεται ο χρήστης. Γιατί συνδέει τη συμπάθεια στο χρήστη με το διαχωρισμό; Εχει πολύ μεγάλη ευθύνη γιατί καλλιεργεί την ανοχή στα ναρκωτικά. Μ' αυτή τη θέση εμποδίζει το έργο των γονιών, των παιδιών, των θεραπευτικών κοινοτήτων, που παλεύουν ενάντια στα ναρκωτικά. Ναρκωτικά σημαίνει εξάρτηση. Δεν μπορείς να καλλιεργείς την ανοχή.

Δεν είπε λέξη για την ενίσχυση των κοινοτήτων και των στεγνών προγραμμάτων. Είναι επικίνδυνο να μπαίνει προεκλογικά έτσι το θέμα. Γιατί το κάνουν; Το κάνουν στα πλαίσια μιας γενικότερης εκστρατείας που θέλει να πείσει το λαό να αποδεχτεί διάφορες πραγματικότητες σαν και αυτή. Πραγματικότητα είναι και ο πόλεμος, τα ναρκωτικά, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ξεκλήρισμα των αγροτών, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Το ΚΚΕ θέτει ευθέως το ερώτημα: Οι πραγματικότητες αυτές είναι για να προσαρμοστούμε σ' αυτές ή για να τις ανατρέψουμε; Λέμε στα λαϊκά στρώματα αυτή η πραγματικότητα είναι σκληρή. Θα γίνει χειρότερη, θα γίνει βάρβαρη αν δεν υπάρξει αντίσταση. Είναι θέμα συσχετισμών. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να δεχτεί πλήγματα, αρκεί τα λαϊκά στρώματα να κάνουν ένα βήμα μπρος, να την αμφισβητήσουν. Κι αυτό μπορεί να γίνει αν στις 8 του Μάρτη βγει ψαλιδισμένος ο δικομματισμός. Αν στις 8 του Μάρτη βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ