ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Θα γίνει το Σάββατο 10/9, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους. Πρόγραμμα δράσης και συσκέψεων την ερχόμενη βδομάδα

Ταξική απάντηση στη σκληρή επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων ετοιμάζονται να δώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, από το μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, που θα γίνει το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Προετοιμάζοντας αγωνιστικά το συλλαλητήριο, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται μια σειρά δράσεις και πρωτοβουλίες από τις ταξικές δυνάμεις, με επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού, τη διέξοδο που προτείνουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να διευρυνθεί η συσπείρωση γύρω από το πλαίσιο πάλης που προβάλλει.

Ετσι, τη Δευτέρα 5/9, στις 10 π.μ., σωματεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, Επιτροπές Ανέργων και Λαϊκές Επιτροπές οργανώνουν κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Δωδεκανήσου για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Την Τετάρτη 7/9, στις 9 π.μ., οργανώνουν κινητοποίηση στην ΕΥΑΘ και στις 11 π.μ., στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Επίσης, την Πέμπτη 8/9, προγραμματίζονται κλαδικές συσκέψεις, με στόχο την καλύτερη οργάνωση του αγώνα στους κλάδους του Εμπορίου και της Υγείας και το Σάββατο 10/9 για τον κλάδο των Εκπαιδευτικών.

Ανάμεσα σε δεκάδες άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους απευθύνει η διοίκηση της Πανεργατικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ). Η προσυγκέντρωση για τα σωματεία - μέλη της έχει οριστεί στις 5 μ.μ. στο «Στέκι αγώνα» στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή και Αριστοτέλους γωνία).

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ αποφάσισε και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά. Καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να καταδικάσουν τα βάρβαρα μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα οποία, «μαζί με αυτά των προηγούμενων χρόνων και τη νέα ΚΑΠ, διαλύουν το εισόδημά τους, οδηγούν σε ξεκλήρισμα και ανεργία» τη μικρομεσαία αγροτιά.

Προετοιμασίες στους άλλους νομούς

Στο μεταξύ, δράση για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Ενδεικτικά, η Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 5/9, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης. Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει σύσκεψη με τα ΔΣ Σωματείων, Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και ΕΒΕ, την Πέμπτη 8/9, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΛ.

Η οργανωμένη μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη από Εργατικά Κέντρα και τοπικές Γραμματείες από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα γίνει ως εξής:

  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας δρομολογεί λεωφορεία που θα αναχωρήσουν στις 2.30 μ.μ. μπροστά από το Τεχνικό Επιμελητήριο (χώρος Λαϊκής της Τετάρτης). Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στο ΕΚΛ και στα σωματεία. Κάλεσμα στους συνταξιούχους της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά, απευθύνουν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις Ν. Λάρισας.
  • Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο δρομολογεί λεωφορεία από τα γραφεία του, στις 4 μ.μ.
  • Στην Καβάλα, σε συμμετοχή καλεί η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει στις 2.30 μ.μ. από το Δημοτικό Κήπο.
  • Στη Δράμα, η αναχώρηση των πούλμαν που δρομολογεί η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 2.30 μ.μ. από την κεντρική πλατεία.
  • Στην Ξάνθη, τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 2 μ.μ. από την πλατεία Ελευθερίας.
Συσκέψεις - συνεδριάσεις σωματείων
  • Τη Δευτέρα 5/9 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του (οδός Γλάδστωνος 3, Ομόνοια, 7ος όροφος). Στη συνεδρίαση, που θα είναι ανοιχτή για τους εργαζόμενους του κλάδου, καλούνται όλα τα μέλη διοικήσεων των παραρτημάτων και των επιχειρησιακών σωματείων στον Επισιτισμό και στα Ξενοδοχεία. Θα συζητηθούν μεταξύ άλλων το παναττικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Σεπτέμβρη στην Ομόνοια, οι εξελίξεις στο ξενοδοχείο «Athens Ledra» και θα γίνει ενημέρωση για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, όπως και για τις ΣΣΕ στα Ζαχαρώδη και στον Επισιτισμό.
  • Σε σύσκεψη καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αχαΐας, απευθυνόμενο προς τα σωματεία του Δήμου Πάτρας και τα σωματεία των δήμων νομού Αχαΐας, τα τοπικά παραρτήματα του Συνδικάτου και τις Επιτροπές Αγώνα, την Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (πλατεία Γεωργίου). Θέμα της σύσκεψης είναι η οργάνωση του αγώνα με αιχμή το ζήτημα των ΣΣΕ.
Νέες αποφάσεις στο κάλεσμα για αγώνα

Δέκα ακόμα συνδικαλιστικές οργανώσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών για την οργάνωση της πάλης με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις. Οι νέες αποφάσεις προέρχονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, τα σωματεία Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου, Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας, Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Λαμίας, Εργαζομένων ΕΦΕΤ, Υγειονομικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας και Οικοδόμων Αιγίου.

ΠΑΣΕΒΕ και ΟΓΕ καλούν στη συγκέντρωση στην Ομόνοια

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια, απευθύνουν στους αυτοαπασχολούμενους - μικρούς ΕΒΕ και στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων η Πανελλαδική Αγωνιστική Συσπείρωση ΕΒΕ και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας αντίστοιχα.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι κούφιες υποσχέσεις της κυβέρνησης για ίση κατανομή των βαρών και δίκαιη ανάπτυξη είναι προκλητικές. Την ώρα που τσακίζουν το εισόδημα και τις συντάξεις μας, που εξαπολύουν νέο φοροκυνηγητό στους αυτοαπασχολούμενους με παλιούς και νέους μηχανισμούς είσπραξης, που παραδίδουν τη λαϊκή κατοικία, την Υγεία, την Παιδεία στα κοράκια που καραδοκούν, πάει πολύ να το παίζουν υπερασπιστές των αδυνάτων.

Η πολιτική τους δοκιμάστηκε. Η ανάπτυξή τους πατάει πάνω στα συντρίμμια μας, πάνω στη δική μας φοροαφαίμαξη, πάνω στον αυξημένο ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ, στα δεκάδες φοροχαράτσια, στο τσάκισμα των κοινωνικών παροχών. Η ανάπτυξή τους προϋποθέτει το κλείσιμο χιλιάδων μικρομάγαζων και όσοι αντέξουμε θα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με εξοντωτικά ωράρια, με μόνιμο άγχος, με απίστευτη δυσκολία, με κουτσουρεμένα μεροκάματα.

Είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στην ανάκαμψη των κερδών τους. Καλούμε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, να μη συμβιβαστούμε με τη νέα επίθεση. Μόνος δρόμος που μας απομένει είναι ο ανυποχώρητος συλλογικός αγώνας με τους εργαζόμενους, τη φτωχή αγροτιά, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Στη δική της ανακοίνωση - κάλεσμα, η ΟΓΕ αναφέρει: «Οι ανάγκες μας για εργασία, μητρότητα, δημιουργική ζωή δε συμβιβάζονται με τα κέρδη των μονοπωλίων και την καταπίεση. Επιστρέφουμε ως απαράδεκτη την κοροϊδία της κυβέρνησης με τη δήθεν δίκαιη ανάπτυξη που εξαγγέλλει πάνω στα ερείπια των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Μας μιλάνε με υποκρισία για "εναρμόνιση οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων", εννοώντας να εναλλάσσουμε την ημιαπασχόληση και ετεροαπασχόληση με την ανεργία. Θέλουν να αποδεχτούμε ότι ο συνδυασμός της μητρότητας με την εργασία είναι ατομική μας υπόθεση, και όχι κρατική ευθύνη και υποχρέωση για μέτρα κοινωνικής προστασίας, για κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων γονιών, των ΑμεΑ. Παρουσιάζουν ως "κοινωνική δικαιοσύνη" τη ζωή με ψίχουλα, τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας κ.ά. για όσες οικογένειες βρίσκονται στην εξαθλίωση».

Εκτός από δεκάδες άλλα σωματεία και φορείς του κινήματος, στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια καλούν επίσης η ΣΕΑΑΝ και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ.

Οι προσυγκεντρώσεις

Θυμίζουμε ότι οι προσυγκεντρώσεις των σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών για το συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν οριστεί στις 6.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Βάθης: Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες, Ταχυδρομεία - Ταχυμεταφορές και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Πλατεία Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, Καλλιτέχνες, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, του Γαλατσίου, της Λαυρεωτικής και των Μεσογείων, η ΟΓΕ.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από το Νότιο Τομέα της Αττικής, τον Πειραιά και τις Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αθήνας, Θριασίου - Μεγαρίδας και του Βόρειου Τομέα Αττικής.
Την Πέμπτη η συνέντευξη Τύπου

Την Πέμπτη 8/9, στις 12 μ., στο ΕΚΘ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, με τη συμμετοχή του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Μπλόκων των Αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων (ΠΑΣΕΒΕ), των γυναικών (ΟΓΕ), της νεολαίας (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών), όπου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα δράσης και τους στόχους του ταξικού κινήματος για το επόμενο διάστημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ