ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μεγαλύτερα κέρδη από τις μεταλλάξεις για τους φαρμακευτικούς ομίλους

Εκκληση για «δράση» από τον ΠΟΥ πριν εμφανιστούν οι επικίνδυνες παραλλαγές

Copyright 2020 The Associated

Με φόντο την παγκόσμια ανισομετρία στους εμβολιασμούς και τη διαχείριση της πανδημίας από τα καπιταλιστικά κράτη χωρίς ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και χωρίς ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι «τα κέρδη που αποκτήθηκαν δύσκολα στον αγώνα κατά της COVID-19 χάνονται, καθώς εξαπλώνεται η μεταδοτικότερη παραλλαγή "Δέλτα"».

Η «Δέλτα» «είναι μια προειδοποίηση ότι ο ιός εξελίσσεται, αλλά και μια έκκληση για δράση, να κάνουμε κάτι πριν εμφανιστούν πιο επικίνδυνες παραλλαγές», σημείωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι απαιτούνται η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας και άλλα μέτρα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο ΠΟΥ παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στη σοβαρή νόσηση και στη νοσηλεία.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε ότι κατά μέσο όρο στις 5 από τις 6 περιοχές του κόσμου που παρακολουθεί ο Οργανισμός τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 80% κατά τις τέσσερις τελευταίες βδομάδες, ενώ στην Αφρική οι νεκροί αυξήθηκαν επίσης κατά 80%.

Πιο ακριβά τα εμβόλια για τις μεταλλάξεις

Και ενώ η «Δέλτα» μεταδίδεται ραγδαία και μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα 199 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 4,244 εκατ., οι φαρμακευτικοί όμιλοι, κρατώντας «ομήρους» τους λαούς, ετοιμάζονται να βγάλουν μεγαλύτερα κέρδη από τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες «Pfizer» και «Moderna» θα αυξήσουν την τιμή των εμβολίων που θα παραδώσουν στην ΕΕ, διότι θα τα έχουν προσαρμόσει στις παραλλαγές του ιού, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα των «Financial Times».

«Θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όλα αυτά κατά ορθολογικό τρόπο, προφανώς να μην εξαπατηθούμε, αλλά να έχουμε πιο απαιτητικά συμβόλαια, με προϊόντα προσαρμοσμένα στις παραλλαγές. Πιθανώς ναι, θα είναι λίγο πιο ακριβά, όχι μόνο για την ΕΕ αλλά για όλους τους αγοραστές», δήλωσε στο δίκτυο RFI. Οπως είπε ο ίδιος, στα συμβόλαια της ΕΕ απαιτείται προσαρμογή των εμβολίων στις παραλλαγές και επίσης το κύριο μέρος της παραγωγής, περίπου 300 συστατικών, να γίνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα - που επικαλείται τα συμβόλαια της ΕΕ - το εμβόλιο της «Pfizer» θα αυξηθεί από τα 15,5 ευρώ/δόση στα 19,5 ευρώ και το εμβόλιο της «Moderna» από τα 19 ευρώ στα 21,5 ευρώ.

Στο μεταξύ, στη Βρετανία οι υγειονομικές αρχές θα προσφέρουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων σε 32 εκατ. ανθρώπους από αρχές Σεπτέμβρη μέχρι Δεκέμβρη, με περίπου 2.000 φαρμακεία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Telegraph».

Συνεχίζεται η έξαρση στην Κίνα

Στο μεταξύ, εκατομμύρια κάτοικοι στην Κίνα έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα το παραλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα», έχοντας φτάσει πλέον και στη Γουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία στα τέλη του 2019.

Χτες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 98 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο και επιπλέον 60 ασυμπτωματικούς φορείς. Η Κίνα είχε καταφέρει σχεδόν να εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της από την άνοιξη του 2020, όμως η νέα εστία του παραλλαγμένου στελέχους «Δέλτα», που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλη στη Νανκίν, εξαπλώνεται γρήγορα και έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 12 επαρχίες, οι οποίες έχουν αναφέρει κρούσματα, όπως και το Πεκίνο.

Συνολικά η Κίνα έχει ανακοινώσει 93.103 κρούσματα και 4.636 θανάτους.

Στην Ταϊλάνδη, το νεκροτομείο ενός νοσοκομείου που έχει κατακλυστεί από σορούς θυμάτων COVID-19 άρχισε να μεταφέρει τους νεκρούς σε κοντέινερ - ψυγεία, καταφεύγοντας σε ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί και κατά το καταστροφικό τσουνάμι του 2004. Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε πάνω από 18.000 νέα κρούσματα και 133 θανάτους, με το σύνολο να ανέρχεται σε 615.314 μολύνσεις και σχεδόν 5.000 νεκρούς.

Νέα «στοιχεία» από τις ΗΠΑ για την προέλευση του κορονοϊού

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις γύρω από την προέλευση του νέου κορονοϊού, και οι πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ. Χτες οι Ρεπουμπλικάνοι δημοσίευσαν έκθεση σύμφωνα με την οποία υπάρχουν «στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ιός που προκάλεσε την πανδημία COVID-19 διέρρευσε από κινεζική ερευνητική εγκατάσταση».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», η έκθεση επικαλείται «άφθονα στοιχεία» ότι οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV) - που για ένα διάστημα είχε τη συνδρομή Αμερικανών εμπειρογνωμόνων και κινεζικών και αμερικανικών κυβερνητικών κονδυλίων - εργάζονταν για να τροποποιήσουν τους κορονοϊούς ώστε να μολύνουν ανθρώπους. «Επίσης η υπεροχή των στοιχείων αποδεικνύει ότι ο ιός διέρρευσε από το WIV και μάλιστα πριν από τις 12 Σεπτέμβρη του 2019», αναφέρεται.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στις μυστικές υπηρεσίες να ερευνήσουν «μέσα σε 90 μέρες» την προέλευση του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με το «Reuters», που επικαλείται πηγές από τις αμερικανικές υπηρεσίες, δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμπέρασμα αν ο ιός προήλθε από ζώα ή από το WIV.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παραμένει μόλις στο 49% η κάλυψη στην Ελλάδα

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την επιβράδυνση του αναγκαίου γενικού εμβολιασμού του πληθυσμού έναντι της Covid-19, η επανάληψη του ίδιου έργου και για την τρίτη δόση και το χαμηλό ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσημης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Κι ενώ διανύουμε τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν ξεπερνά το 50%, καθώς 8 μήνες μετά μόλις το 49% έχει εμβολιαστεί και με δύο δόσεις, ενώ το 54,3% μόνο με μία δόση.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας ήδη έχει φουντώσει και μέχρι τώρα έχουν γίνει μόλις 755 εμβολιασμοί κατ' οίκον, σε σύνολο 3.200 αιτήσεων κι όλα αυτά 8 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Στις απομακρυσμένες περιοχές έχουν εμβολιαστεί μόνο 300 άνθρωποι, ενώ παραμένει στον «αέρα» ο εμβολιασμός σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Ωστόσο η κυβέρνηση, προφανώς κατά παραγγελία των μεγαλοξενοδόχων, φροντίζει να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημά τους για διάθεση κινητών ομάδων εμβολιασμού στα μεγάλα ξενοδοχεία προκειμένου να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι, καθώς η εργοδοσία δεν δίνει άδεια στους εργαζόμενους για τον εμβολιασμό τους, ενώ ειδικά στα νησιά πολλοί από τους νέους εργαζόμενους ξεκίνησαν τη σεζόν απασχόλησης πριν ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή κατηγορία τους.

Οσο για τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού (χτες έγιναν μόνο 37.000 δόσεις και για τις επόμενες μέρες έχουν κλειστεί μόλις 110.000 νέα ραντεβού), σύμφωνα με την κυβέρνηση, «σίγουρα η πτώση οφείλεται στο καλοκαίρι», και όχι στην σμπαραλιασμένη δημόσια ΠΦΥ, που αδυνατεί να στηρίξει ολοκληρωμένα ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ουσιαστική ενημέρωση, τη φαρμακοεπαγρύπνηση, την εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε εμβολιαζόμενου κ.ο.κ.

Παρ' όλα αυτά, περίσσεψαν και χτες οι ισχυρισμοί ότι «επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι» και για την τρίτη δόση... που βέβαια είναι στον «αέρα», με την προστασία του πληθυσμού να μένει «όμηρος» των επιχειρηματικών σχεδιασμών των φαρμακευτικών κολοσσών. Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν παραδόσεις από τη «Pfizer» και τη «Moderna», οι οποίες αύξησαν τις τιμές των εμβολίων στις πρόσφατες συμβάσεις που σύναψαν με την Ευρωπαϊκή Ενωση (βλ. σχετικό θέμα), ενώ λόγω αυτών των συμφωνιών ήδη επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο «της προτεραιοποίησης των ευπαθών ομάδων» - που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν έγκαιρα - και για την τρίτη δόση.

Μέχρι στιγμής 33.000 έφηβοι της ηλικιακής ομάδας 15 - 17 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τις ηλικίες 12 - 14 είναι λίγο πιο πάνω από 5.300.

188 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Τις τελευταίες τρεις μέρες 35 άνθρωποι (17 το Σάββατο, 8 χτες) έχασαν τη ζωή τους από Covid-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.983 θάνατοι.

Οι νέες εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έφτασαν στο τριήμερο τις 481 και οι διασωληνώσεις τις 33, φτάνοντας συνολικά τις 188. 6.521 νέα κρούσματα είναι ο απολογισμός του τριήμερου, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 497.061.

Και η Υγεία στην ... «τύχη» της

Ο ρόλος του «σερβιτόρου», με τον αστακό ανά χείρας, πρωταγωνιστεί στο διαφημιστικό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση των εμβολιασμών. Το σύνθημα, που μαζί με τη φωτογραφία του αστακού θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχημένη διαδικτυακή «τρολιά», είναι χαρακτηριστικό: «Η τύχη του νησιού σου είναι στα χέρια σου».

Πρόκειται για μέρος της καμπάνιας της συγκεκριμένης Περιφέρειας, με στόχο, όπως λένε τα στελέχη της, την «απρόσκοπτη πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου».

Μια καμπάνια που απογειώνει την «ατομική ευθύνη», αποκαλύπτοντας ότι κριτήριο της περιφερειακής αρχής και της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία των εργαζομένων αλλά των κερδών των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η καμπάνια, που περιλαμβάνει κι άλλες τέτοιες αφίσες, έχει ως «πρωταγωνιστές» τους εργαζόμενους - θύματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στους χώρους δουλειάς, που ζουν από πρώτο χέρι την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων - «λάστιχο». Αυτή όμως η κατάσταση, που έχει τη σφραγίδα της εργοδοσίας, δεν «εμπνέει» την Περιφέρεια. Και αφού εδώ κι ενάμιση χρόνο οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, τώρα τους «χρεώνουν» και την ευθύνη να ...«σώσουν το νησί», να μην το αφήσουν στην «τύχη» του.

Βέβαια, υπάρχουν και οι πραγματικοί υπεύθυνοι, που έχουν αφήσει στην «τύχη» τους όλα τα νησιά, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση των νοσοκομείων και των άλλων υγειονομικών μονάδων στους τουριστικούς προορισμούς. Για παράδειγμα, μόλις την περασμένη βδομάδα έγιναν καταγγελίες ότι υπήρξε διασωληνωμένη ασθενής που παρέμεινε εκτός ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Ρόδου για τρεις μέρες, αφού από τα 8 κρεβάτια λειτουργούν τα 6 λόγω έλλειψης προσωπικού. Προφανώς, ούτε αυτές οι «εικόνες» εμπνέουν την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση για να κάνουν καμιά «καμπάνια», κι ας μένουν στην «τύχη» τους χιλιάδες ασθενείς, τουρίστες και ντόπιοι που ίσως χρειαστούν υγειονομική περίθαλψη στα νησιά.

Η ...«τύχη του νησιού», λοιπόν, δεν αφορά τίποτα άλλο παρά τους τουριστικούς ομίλους και τα κέρδη τους.

Περιττό να αναφέρουμε πως με τέτοιου είδους διαφημιστικές καμπάνιες, το μήνυμα για την υπαρκτή ανάγκη γενικού εμβολιασμού του πληθυσμού, τελικά υπονομεύεται αντί να ενισχύεται...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org