ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 4 Αυγούστου 2019
Σελ. /32
Για όλους;

Eurokinissi

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου προσπάθησε να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των εργαζομένων τις διαρκείς θυσίες στο όνομα των «κοινών στόχων» της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των «θυσιών όλων» γι' αυτήν, σημειώνοντας ότι «οι κοινωνίες είναι, πλέον, πολύ σύνθετες για να ερμηνεύονται με ταξικούς όρους του 19ου αιώνα». Ας δούμε λοιπόν μερικές πλευρές αυτής της «σύνθετης» πραγματικότητας που δεν μπορούν τάχα να ερμηνευτούν με ταξικούς όρους: Από τα 55 δισ. ευρώ φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, οι μεγάλες επιχειρήσεις πληρώνουν λιγότερα από 3 δισ. ευρώ. Ολα τα υπόλοιπα βγαίνουν από τις τσέπες μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, αγροτών. Την ίδια ώρα μάλιστα που για τα λαϊκά στρώματα η θηλιά των εκβιασμών και πλειστηριασμών σφίγγει, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός προειδοποιεί το λαό, π.χ. με αφορμή τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, να προσέλθουν στο ταμείο γιατί «δεν θα ξαναέχουν τέτοια ευκαιρία», την ίδια ώρα ετοιμάζουν νέες γενναίες φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ σε πλήρη ισχύ παραμένουν μια σειρά από αίσχη, όπως π.χ. η πλήρης φοροασυλία των εφοπλιστών και η... εθελοντική φορολόγησή τους. Αυτήν την πολύ συγκεκριμένη πραγματικότητα, την ταξική δηλαδή μεροληψία υπέρ του κεφαλαίου και την ταξική «αναισθησία» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, προσπαθούν να κρύψουν και οι σημερινοί κυβερνώντες, όπως και οι προηγούμενοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έφταναν να βαφτίζουν «ταξική μεροληψία υπέρ των πολλών» την πολιτική τους που φόρτωσε κι άλλα βάρη στις πλάτες του λαού.

Οι «απομονωμένοι»...

Η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα των «F-35», γεγονός που αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στην προσπάθεια εφησυχασμού του λαού απέναντι στην επιθετικότητα της γείτονος, με την τόνωση του αφηγήματος περί «απομονωμένης και αδύναμης» Τουρκίας, επιχείρημα που αναπαρήγε επανειλημμένα και ο Γ. Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ' όλα αυτά, πριν λίγες ημέρες, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία ανακοίνωσε την παραλαβή τεσσάρων ακόμα πολεμικών ελικοπτέρων «CH-47F Chinook» από το στρατό, σχολιάζοντας πως «κατέχει πλέον 11 από τα νεότερα και πιο σύγχρονα ελικόπτερα βαρέος φορτίου». Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η Τουρκία εισήγαγε στρατιωτικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 184,1 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανία, μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το μέγεθος των παζαριών που διαδραματίζονται μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ. Με το ένα χέρι υπογράφονται συμφωνίες για εξοπλιστικά - μαμούθ και με το άλλο «χαϊδεύονται» με κυρώσεις τις οποίες οι ελληνικές κυβερνήσεις πλασάρουν ως χτυπήματα που υποτίθεται θα γονατίσουν την τουρκική επιθετικότητα. Τα επικίνδυνα αυτά πάρε - δώσε, στα οποία εμπλέκουν όλο και περισσότερο οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις τη χώρα, μόνο κινδύνους μπορούν να εγκυμονούν για το λαό.

Καλώς...

Πώς και πώς περιμένει η κυβέρνηση να υποδεχτεί την ερχόμενη Παρασκευή τον αρμόδιο για την Ενέργεια υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, στο πλαίσιο της συμμετοχής των ΗΠΑ στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Ποια είναι η αποστολή του κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ; «Να προωθήσει περαιτέρω την ενεργειακή διαφοροποίηση για κοινή ευημερία και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» και «για να ενθαρρύνει συζητήσεις για το πώς οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν την ενεργειακή συνεργασία για ενισχυμένη περιφερειακή σταθερότητα», στο φόντο και του πρόσφατου «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», που όλως τυχαίως εξετάζεται να αναβαθμιστεί σε «διεθνή οργανισμό».

Αν θέλει δε κανείς να δει πώς μεταφράζονται αυτά τα καλέσματα «συνεργασίας» μέσα από το πρίσμα των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που υπηρετεί η κυβέρνηση ΝΔ, σε συνέχεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ανατρέξει στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από την Κύπρο, οπότε και κάνοντας την πλέον επικίνδυνη συσχέτιση που θα μπορούσε, έθεσε τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή (για την «ενεργειακή απεξάρτηση» από τη Ρωσία) ως πλαίσιο για μια συμφωνία για το Κυπριακό και τις σχέσεις με την Τουρκία, λέγοντας ότι η επιθετική της στάση «αφορά (...) την ίδια την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ ως προς την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές Ενέργειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου».

... τα δεχτήκαμε

Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είναι ο μόνος που ακούει τα καλέσματα αυτά για «συνεννόηση» γύρω (και) από τον ενεργειακό πλούτο. Κατά τον Τούρκο υπουργό Αμυνας και «η Τουρκία υποστηρίζει ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, η προάσπιση των ισότιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων και ο δίκαιος διαμοιρασμός των πηγών Ενέργειας πρέπει να γίνουν κατόπιν συνεννόησης όλων των παράκτιων χωρών», αλλά όλα αυτά χωρίς «τετελεσμένα» και καταπάτηση των «δικαιωμάτων» της, τις πάγιες δηλαδή διεκδικήσεις της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Κι αν μάλιστα - κατά τον Ακάρ πάντα - «το καταλάβουν μια ώρα αρχύτερα όλες οι πλευρές και προσαρμόσουν αναλόγως τις ενέργειές τους», τόσο το καλύτερο για όλους...

Αν πλάι σε αυτά βάλει κανείς και δηλώσεις όπως π.χ. της πρέσβειρας του Ισραήλ πως «η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παίκτης και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Και θα πρέπει κάπως να βρούμε ένα σχήμα μέσω του οποίου θα συνεργαζόμαστε...» ή του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη ότι «το δίκτυο συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφεται εναντίον κανενός και δεν αποκλείει καμιά των γειτονικών μας χωρών. Τουναντίον, θεσμοθετεί τη συνεργασία», ε, τότε δεν θέλει και πολλή φαντασία: Τα σχέδια των επικίνδυνων «διευθετήσεων» σε βάρος των λαών είναι έτοιμα και περιμένουν τις «υπογραφές»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 3 Αυγούστου

1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος, αναζητώντας δυτική θαλάσσια οδό προς την Ανατολική Ασία, ξεκινά για το ταξίδι που θα τον οδηγήσει στις ακτές της Καραϊβικής. Εφτασε στις Μπαχάμες στις 12 του Οκτώβρη, έχοντας ωστόσο την εντύπωση ότι βρισκόταν στις Ανατολικές Ινδίες.

1917 Εξέγερση πραγματοποιείται στο γερμανικό θωρηκτό «Πρίγκιπας Λεοπόλδος», με αίτημα το σταμάτημα του πολέμου. Περίπου 75 ναύτες συλλαμβάνονται και φυλακίζονται, ενώ οι ηγέτες τους εκτελούνται. Η εξέγερση αποτελούσε προοίμιο των επαναστατικών γεγονότων στο στόλο το Νοέμβρη του επόμενου χρόνου.

1924 Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 10 χρόνων από την κήρυξη του Α' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, το ΣΕΚΕ (Κ) απευθύνει μανιφέστο προς τον εργαζόμενο λαό, με το οποίο προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέων πολέμων και ρίχνει το σύνθημα «Πόλεμος κατά του πολέμου».

1936 Ο μαύρος αθλητής Τζέσε Οουενς κερδίζει το πρώτο από τα τέσσερα χρυσά μετάλλιά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Ο Α. Χίτλερ αρνήθηκε να χαιρετήσει τον νικητή, εγκαταλείποντας το στάδιο.

1940 Συνέρχεται η 7η Σύνοδος του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ. Οι Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας μπαίνουν στη σύνθεση της ΕΣΣΔ.

1942 Οι ανάπηροι του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κηρύσσουν απεργία πείνας για να ματαιώσουν την απόφαση των αρχών κατοχής να τους διώξουν από την Αθήνα.

1953 Ο Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται σε θάνατο με βάση τον μεταξικό ΑΝ 375 «Περί κατασκοπείας».

1954 Πεθαίνει η Γαλλίδα μυθιστοριογράφος Σιντονί - Γκαμπριέλ Κολέτ.

1958 Το αμερικανικό ατομικό υποβρύχιο «Ναυτίλος», υπό την καθοδήγηση του Ουίλιαμ Αντερσον, γίνεται το πρώτο σκάφος που έφτασε στο Βόρειο Πόλο κινούμενο κάτω από τους πάγους.

1975 Πεθαίνει ο μεγάλος υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος.

1977 Πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ' (κατά κόσμον Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος), πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κυριακή 4 Αυγούστου

1875 Πεθαίνει ο Δανός μυθιστοριογράφος Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, περίφημος συγγραφέας παιδικών παραμυθιών.

1901 Γεννιέται ο κορυφαίος Αμερικανός μουσικός της τζαζ Λούις Αρμστρονγκ.

1914 Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ψηφίζει στο Ράιχσταγκ τις πολεμικές πιστώσεις, μαζί με τα αστικά κόμματα. Ετσι, οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, με τα ίδια σχεδόν επιχειρήματα) πρόδωσαν το παγκόσμιο προλεταριάτο, συναινώντας στην αλληλοσφαγή των εργατών χάριν των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επιδιώξεων.

1918 Ο βρετανικός ιμπεριαλισμός αποβιβάζει στρατεύματα στο Μπακού, στο πλαίσιο της διεθνούς ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης 16 κρατών κατά της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία.

1936 Κηρύσσεται ο στρατιωτικός νόμος εγκαινιάζοντας την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας (βλέπε αναλυτικά στις σελίδες 20 - 21).

1944 Οι δυνάμεις κατοχής πραγματοποιούν την τελευταία τους μεγάλη εκστρατεία κατά των περιοχών της Ελεύθερης Ελλάδας. Στις επιχειρήσεις αυτές, που κράτησαν 20 μέρες, διεξήχθησαν δεκάδες μάχες. Οι απώλειες του εχθρού ήταν 700 άνδρες, ενώ του ΕΛΑΣ περίπου 300.

1946 Μοναρχικοί πυρπολούν τα γραφεία του ΚΚΕ στο Βόλο.

1964 Οι ΗΠΑ εξαπολύουν τον πρώτο αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του Βόρειου Βιετνάμ.

1979 Πεθαίνει ο συγγραφέας Αγγελος Τερζάκης.

1991 Πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους Ελληνες ποιητές, ο Νικηφόρος Βρεττάκος.

1995 Η Κροατία ξεκινά επίθεση με σκοπό να επανακτήσει την Κράινα, η οποία ήταν στα χέρια της μειονότητας των Σέρβων για τέσσερα χρόνια. Η επιχείρηση έληξε στις 7 Αυγούστου με νίκη του κροατικού στρατού. Περίπου 150.000 - 200.000 Σέρβοι αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ