ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις

Να στείλουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα παίρνοντας μαζικά μέρος στην απεργία, καλεί τους εργαζόμενους η ΕΣΑΚ Εμπορικής

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι της Εμπορικής Τράπεζας στην προχτεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων να ξεπουλήσει την Εμπορική στη γαλλική τράπεζα Κρεντί Αγκρικόλ. Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει το έγκλημα που είχε ξεκινήσει το 2000 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (είχε πουλήσει το πρώτο πακέτο μετοχών βαφτίζοντας τους Γάλλους «στρατηγικό εταίρο» στην Εμπορική). Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία και προχωρούν σε νέα 24ωρη την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΑΚ Εμπορικής, τονίζουν την αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε οι εργαζόμενοι να δώσουν ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα στους επίδοξους αγοραστές και σε όσους θέλουν να εφαρμόσουν την πολιτική των αναδιαρθρώσεων, ότι οι εργαζόμενοι δεν παραιτούνται από την υπεράσπιση των κατακτημένων δικαιωμάτων τους και διεκδικούν νέα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, τονίζει η ΕΣΑΚ, είναι ενιαία και συνολική. Αφορά στο σύνολο του κλάδου αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων. Πηγάζει από τις πολιτικές που επιβάλλει το κεφάλαιο, συναποφασίζονται στην ΕΕ και υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και η απάντηση των εργαζομένων απέναντι σε αυτή την επίθεση πρέπει να είναι ο συντονισμός της δράσης τους και η αλλαγή του προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος. Ακόμα, η ΕΣΑΚ αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ που στηρίζουν αυτή την πολιτική αφού αποδέχονται τη λογική των αναδιαρθρώσεων, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας και απορρίπτουν τη συντονισμένη αγωνιστική αντιμετώπιση της αντεργατικής επίθεσης.

Με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι ταξικές δυνάμεις στο χτεσινό ΔΣ πρότειναν 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο, 24ωρη για τη Δευτέρα και άμεση σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ για την κήρυξη 48ωρης απεργίας στο σύνολο του κλάδου με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Ενα πλαίσιο που αποσκοπεί στο να μπει φραγμός στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, να υπερασπιστεί τους κανονισμούς που προστατεύουν τις εργασιακές σχέσεις, αρνείται τις ευέλικτες μορφές εργασίας και ζητά πλήρη, σταθερή και μόνιμη δουλιά για όλους.

Υπεράσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και διεκδίκηση των αιτημάτων του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση. Διεκδίκηση υπογραφής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, κ.ά. Ομως, το πλαίσιο αυτό απέρριψε η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου, όπως και το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων περιορίζοντας και αποδυναμώνοντας τον αγώνα τους.

Ερίζουν για το «καλύτερο» ξεπούλημα

Με ανούσιες φραστικές αντιπαραθέσεις, γύρω από τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας, προσπάθησαν και χτες οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να κρύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες για την παράδοση μιας ακόμη ελληνικής τράπεζας στον έλεγχο του μεγάλου κεφαλαίου και στη συγκεκριμένη περίπτωση στη γαλλική τράπεζα Κρεντί Αγκρικόλ. Με τη στάση τους αυτή τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους και να μη συζητήσουν για την ουσία του προβλήματος που είναι αυτή καθεαυτή η πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, ανεξαρτήτως αν είναι ελληνικό, γαλλικό ή πολυεθνικό.

Μετά την προχτεσινή απόφαση της κυβέρνησης να κάνει αποδεκτή την πρόταση της Κρεντί Αγκρικόλ για την εξαγορά των μετοχών της Εμπορικής που κατέχει το δημόσιο τόσο άμεσα (περίπου 11% κατέχει η ΔΕΚΑ) όσο και έμμεσα (περίπου το 25% των ασφαλιστικών ταμείων), η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ...σήκωσε τρύπια παντιέρα. Αποσιωπώντας το γεγονός ότι επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ εκποιήθηκαν δεκάδες δημόσιες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες ήταν κερδοφόρες και στρατηγικής σημασίας, κατηγόρησαν δημόσια την κυβέρνηση όχι για την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής (είχε αρχίσει επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) αλλά επειδή η πώληση έγινε με «αδιαφάνεια» και ...χαμηλό τίμημα! Μάλιστα, η υπεύθυνη Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Δαμανάκη, κάλεσε την κυβέρνηση «να παραιτηθεί από την επιχείρηση εξαναγκασμού των ασφαλιστικών ταμείων να πουλήσουν τις μετοχές που έχουν στην Εμπορική στην τιμή των 25 ευρώ», επισημαίνοντας πως τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων είναι χρήματα των ασφαλισμένων.

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Δαμανάκη. Κάλεσε μάλιστα τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των Δημόσιων Οργανισμών «να αξιολογήσουν νηφάλια και ορθολογικά» τη δημόσια πρόταση της Credit Agricole και να πουλήσουν τις μετοχές της Εμπορικής στους Γάλλους, όπως έπραξε η κυβέρνηση, παραβλέποντας την «προσπάθεια εκφοβισμού που επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση»! Επιχειρώντας μάλιστα να αποδείξει ότι οι «γαλάζιες» ιδιωτικοποιήσεις είναι καλύτερες από τις «πράσινες», ανέφερε με νόημα πως «δεν μπορούν αυτοί που επέβαλαν στα Ταμεία να αγοράζουν μετοχές ακριβά στην περίοδο της χρηματιστηριακής "φούσκας", να παριστάνουν σήμερα τους σωτήρες και τους τιμητές».

ΣΕΒ
Ορέγεται τα αποθεματικά των ταμείων

Να βάλουν ακόμα περισσότερα από τα αποθεματικά των ταμείων στο χέρι ζητάνε οι βιομήχανοι, ενώ ταυτόχρονα ορέγονται και τα αποθεματικά άλλων οργανισμών, όπως του ΟΑΕΔ. Με ανακοίνωσή του, ο ΣΕΒ κάνει λόγο για «υπερβολικό συντηρητισμό που διέπει την επενδυτική πολιτική των Οργανώσεων αυτών μέχρι σήμερα, που στηρίζεται σε παρωχημένα δεδομένα προηγούμενων δεκαετιών και στέκεται παθητικά απέναντι στο δυναμισμό της σύγχρονης οικονομίας...». Προφανώς οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες δε χόρτασαν που για δεκαετίες «αξιοποιούσαν» τα αποθεματικά των ταμείων που άτοκα λίμναζαν. Ούτε μένουν ευχαριστημένοι με το σημερινό καθεστώς όπου ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών μέσω του χρηματιστηρίου καταλήγουν να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους. Θέλουν ακόμα περισσότερα.

Ετσι προτείνουν η διαχείριση των αποθεματικών να περάσει σε «εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», γιατί όπως λένε μια «τέτοια εξέλιξη θα συνεισέφερε θετικά και στην ευρύτερη ανάπτυξη της χώρας». Οπου, βέβαια, ως «χώρα» εννοούν τα δικά τους συμφέροντα. Ταυτόχρονα, ο ΣΕΒ αξιώνει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα αποθεματικά των ταμείων να διευρυνθεί και στον ΟΑΕΔ, αλλά και σε άλλους Οργανισμούς που υπάρχουν και λειτουργούν με τις εισφορές των εργαζομένων.

Στις αξιώσεις του ΣΕΒ έσπευσε να συμμορφωθεί ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε πως «πρέπει να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο. Εμείς θέλουμε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα αντιμετωπίζει συνολικά τα θέματα αξιοποίησης και της κινητής και της ακίνητης περιουσίας». Κάνοντας έτσι σαφές ότι κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο χέρι - χέρι επιδιώκουν να κάνουν «ανάπτυξη» και μπίζνες με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Προάγγελος περικοπών στην περίθαλψη

Περικοπές στις παρεχόμενες υπηρεσίες απ' τα νοσοκομεία του ΙΚΑ στα πλαίσια της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ προοιωνίζεται ο ισχυρισμός του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη πως οι δαπάνες είναι αρκετά μεγάλες στα πέντε νοσοκομεία του Ιδρύματος και έκανε εξαγγελίες για εξορθολογισμό τους.

Τα παραπάνω υποστήριξε ο υπουργός κατά τη χτεσινή συνάντησή του με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥΙΚΑ), όταν - σύμφωνα με πληροφορίες - οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έθεσαν θέμα για τη «συγχώνευση και την ορθολογική λειτουργία των τεσσάρων νοσοκομείων στην Αθήνα» που είχε ανακοινώσει ο Σάββας Τσιτουρίδης μετά την επίσκεψη εργασίας στο ΙΚΑ στις 24.7.2007. Ο υπουργός Απασχόλησης αυτή τη φορά προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, μιλώντας - αντί για συγχώνευση - για ορθολογική αξιοποίηση των κλινών με βάση τα πορίσματα της μελέτης που έχει αναλάβει να συντάξει το ΙΚΑ για τα νοσοκομεία του (τέσσερα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη).

Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε συζήτηση για τη λεγόμενη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που απ' όσα είπε ο υπουργός Απασχόλησης τελικά περιορίζεται σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Πολυκλινική - η οποία, σημειωτέον, λειτουργεί και με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Μετά τη συνάντηση ο Σάββας Τσιτουρίδης μίλησε για πολιτικές με τις οποίες θα «μπορέσουμε κατά τρόπο ορθολογικότερο να βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες προς όλους τους Ελληνες» και υποστήριξε ότι καλύπτεται το 95% των θέσεων των υγειονομικών υπαλλήλων με την πρόσληψη 1.700 μόνιμων υγειονομικών.

Την κλείνουν με «διάλογο»

Κάλεσμα για να συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων» πάνω «στο εναλλακτικό σχέδιο» της διοίκησης απηύθυνε χτες το υπουργείο Απασχόλησης. Συγκεκριμένα, ζητείται από τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν στην υπολειτουργία των λιπασμάτων και στη συνέχεια στο κλείσιμο της μονάδας της Θεσσαλονίκης. Η διαβούλευση «όλων των θεμάτων, όλων των εργαζόμενων», όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του υπουργείου, ορίστηκε για τις 21 Αυγούστου. Ομως, όπως λένε οι εργαζόμενοι, πρόκειται για ένα διάλογο που στο τέρμα του δεν υπάρχει τίποτα άλλο από το κλείσιμο της εταιρείας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org