ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Οι εργάτες δολοφονούνται στο βωμό του κέρδους

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου, με θέμα «εργατικά ατυχήματα - ένας ακήρυχτος πόλεμος» παραχώρησε χτες ο υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά Γιώργος Μαυρίκος

Ο Γιώργος Μαυρίκος και ο Γιάννης Πάσουλας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Ο Γιώργος Μαυρίκος και ο Γιάννης Πάσουλας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Τρεις εργάτες σε Παλαιό Φάληρο και Ανδρο έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο. Τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλιάς, αυξάνονται. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» διοργάνωσε χτες έκτακτη συνέντευξη Τύπου, με θέμα «Εργατικά Ατυχήματα - Ενας ακήρυχτος πόλεμος», κατά την οποία ο Γιώργος Μαυρίκος υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά ανέδειξε τις πραγματικές αιτίες και τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εργοδοτικών εγκλημάτων. Επιπλέον, τονίστηκε ότι η ΝΑΣ θα εντείνει τις παρεμβάσεις της για το θέμα το επόμενο διάστημα, ενώ στηρίζει ανεπιφύλακτα τους στόχους πάλης του ΠΑΜΕ.

«Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε το έγκλημα στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες ζωές. Την ίδια στιγμή, ένα άλλο έγκλημα συντελείται στους χώρους δουλιάς, σε κάθε καπιταλιστική χώρα και στη χώρα μας», υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος. «Μπορεί να μοιάζουν ασύνδετα μεταξύ τους αυτά τα δύο», συνέχισε, «για μας όμως έχουν την ίδια βάση, τον ίδιο παρονομαστή: Τη λογική του κέρδους, του υπερκέρδους, της λεηλασίας των πλουτοπαραγωγικών πηγών, την αντίληψη συνολικότερα που οδηγεί στην ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και στο να θησαυρίζει μια χούφτα μονοπωλιακών και πολυεθνικών συμφερόντων».

Η μακάβρια λίστα, η οποία αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού: Μόνο από τα «ατυχήματα» που έχουν καταγραφεί μέσα στο 2006, 72 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στους χώρους δουλιάς. Από το 2000 μέχρι σήμερα 923 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους, δεκάδες χιλιάδες είναι οι ακρωτηριασμένοι κι οι ανάπηροι.

«Δίψα για το κέρδος»

«Ανησυχούμε βαθιά - υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος - επειδή η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, κινείται στα χνάρια των πολιτικών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όλη την προηγούμενη περίοδο συντείνουν στη λογική του κέρδους και του υπερκέρδους για το κεφάλαιο. Αυτή η πολιτική και η δίψα για κέρδος οδηγεί στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στο να λείπουν και τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης. Ολα αυτά στη λογική της "ανταγωνιστικότητας", όπως λένε οι αστικές τους θεωρίες, στη λογική της παραγωγικότητας, στη λογική τελικά της απανθρωπιάς και της βαρβαρότητας».

Στη συνέχεια, ο Γ. Μαυρίκος μίλησε για τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και για το λόγο ότι μέχρι σήμερα ούτε ένας εργοδότης δεν υπάρχει στη φυλακή γι' αυτά τα εγκλήματα. Τις ευθύνες των δικαστηρίων που κρίνουν με μέτρα και σταθμά αντεργατικά, με αποτέλεσμα οι δικαστικές αποφάσεις να δίνουν άσυλο στις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων, στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, στη λογική δηλαδή της βαρβαρότητας μέσα στους χώρους δουλιάς.

Αναφέρθηκε ακόμα στις προθέσεις της κυβέρνησης, αξιοποιώντας το νόμο του ΠΑΣΟΚ, να αποχαρακτηρίσει τα επαγγέλματα από την ένταξή τους στα βαριά και ανθυγιεινά, με το πρόσχημα ότι με την τεχνολογική επανάσταση οι ειδικότητες έχουν αποχαρακτηριστεί από «βαριές».

Απαντώντας στο ψευτοεπιχείρημα, ο Γ. Μαυρίκος είπε χαρακτηριστικά: «Επαψε ο κλάδος των οικοδόμων να έχει τα περισσότερα ατυχήματα; Επαψαν, κυρίως μετά τις 12 το μεσημέρι ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τη ζέστη, την εξουθένωση, την καταπόνηση, να αυξάνονται ραγδαία τα ποσοστά των ατυχημάτων;».

Συνυπεύθυνοι όσοι στηρίζουν τέτοιες πολιτικές

Ο επικεφαλής της ΝΑΣ ανέδειξε ακόμα τις ευθύνες και των υποψηφίων νομαρχών και υπερνομαρχών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που δεν έχουν να πουν τίποτα απέναντι σε αυτήν την κατάσταση. «Είναι συνένοχοι - είπε - γιατί στηρίζουν τις πολιτικές των κομμάτων που κυβέρνησαν. Και η κ. Γεννηματά και ο κ. Ντινόπουλος, από τη στιγμή που στηρίζουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων, που έχουν τα αποτελέσματα με τα νούμερα που πριν λίγο αναφέραμε, για μας όσοι στηρίζουν τέτοιες πολιτικές έχουν πάρει μερίδιο ευθύνης».

«Επίσης δεν είδαμε κανένα δήμαρχο εκλεγμένο ούτε του ΣΥΝ ούτε άλλων δυνάμεων να αναπτύξει οποιαδήποτε δραστηριότητα για αυτά τα ζητήματα. Μπορεί να εξαντλούνται με τα καλλιστεία και την εμφάνιση ή την ανταλλαγή επιστολών των υποψηφίων του ίδιου ψηφοδελτίου, μπορεί να εξαντλούνται στο πώς θα ψαρέψουν σε θολά νερά και πώς θα διαμορφώσουν μια εικονική προεκλογική πραγματικότητα, πάνω σε αυτά τα καυτά ζητήματα δεν τοποθετείται κανένας», κατέληξε ο Γ. Μαυρίκος.

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος της ΝΑΣ τόνισε: «Στηρίζουμε τους στόχους πάλης του ΠΑΜΕ για:

  • Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση του πλαισίου των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Ο οποιοσδήποτε αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων, με όποια πρόφαση και αν επιχειρηθεί θα ήταν εγκληματικός.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα προστασίας και πρόληψης και δημιουργία ενός κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας.
  • Ριζική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής της Επιθεώρησης Εργασίας. Προσανατολισμός στον έλεγχο της αποκλειστικής εργοδοτικής ευθύνης και στη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας. Συνδυασμένη δράση για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγιεινή & ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων, κτλ.)
Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι ασφαλής

«Δεν μπορεί να είναι σίγουρος ο εργαζόμενος στο μαδέρι, ή σε όποια άλλη δουλιά, μετά από δέκα, δώδεκα και δεκατέσσερις ώρες εξαντλητικής δουλιάς. Δεν μπορεί να είναι σίγουρος κάτω από την πίεση του εργοδότη για περισσότερη παραγωγή, δεν μπορεί να είναι σίγουρος όταν την ώρα που δουλεύει τον απασχολούν δεκάδες προβλήματα: Πώς θα πληρώσει το ενοίκιο, το φροντιστήριο του παιδιού, πώς θα περάσει το παιδί του στο πανεπιστήμιο, πώς θα ζήσει ως συνταξιούχος με 450 ευρώ κλπ.», είπε παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Το στέλεχος του ΠΑΜΕ επισήμανε ότι όλα αυτά προέρχονται από την ίδια πολιτική που αφήνει ελεύθερους τους εργοδότες να οδηγούν τους εργαζόμενους στον «άλλο κόσμο». «Ούτε έλεγχοι γίνονται, ούτε μηχανισμοί ουσιαστικού ελέγχου υπάρχουν. Τα ΚΕΠΕΚ και οι επιθεωρήσεις εργασίας είναι ξεχαρβαλωμένες υπηρεσίες, οι οποίες δεν παίζουν κανένα ρόλο».


«Ανοιχτές ακτές» και αυτήν την Κυριακή

Και αυτήν την Κυριακή, 6 Αυγούστου, οι δυνάμεις της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και των αγωνιστικών δημοτικών κινήσεων, θα κρατήσουν ανοιχτές τις πύλες σε πλαζ όπου έχει επιβληθεί εισιτήριο. Οι κινητοποιήσεις της ΝΑΣ, με δεδομένη και τη θερμή ανταπόκριση που βρήκαν, συνεχίζονται για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, διεκδικώντας «ανοιχτές ακτές για το λαό», με δωρεάν χρήση των παραλιών. Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες δύο Κυριακές, αντίστοιχες κινητοποιήσεις είχαν γίνει στις παραλίες της Βουλιαγμένης (εισιτήριο 4 και 5 ευρώ) και της Βούλας (εισιτήριο 5 ευρώ).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org