ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
KOYBA
«Συνεχίζουμε τον αγώνα και τη δουλιά» το μήνυμα του Φιντέλ
  • Νέο μήνυμα του Κουβανού ηγέτη, στο πλευρό του οποίου και του κουβανικού λαού στέκονται ηγέτες, κομμουνιστικά κόμματα, διανοούμενοι, απλοί άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη
  • Οι Αμερικανοί δημιουργούν κλίμα ώστε να προωθήσουν τα σχέδια ανατροπής

Eurokinissi

ΑΒΑΝΑ-ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του Φιντέλ ένα 24ωρο μετά τη χειρουργική επέμβαση στο έντερο στην οποία υποβλήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα, γεγονός που τον ανάγκασε να μεταβιβάσει τα καθήκοντά του στο ΚΚ Κούβας, στις Ενοπλες Δυνάμεις και στην κυβέρνηση στον Ραούλ Κάστρο και σε άλλα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και στελέχη του ΚΚ Κούβας.

«Στην ειδική περίπτωση της Κούβας εξαιτίας των σχεδίων του ιμπεριαλισμού, η κατάσταση της υγείας μου αποτελεί κρατικό μυστικό και δεν μπορεί να υπάρχει συνεχώς δημοσιοποίηση για την εξέλιξη και ελπίζω να το κατανοείτε», αναφέρει στο μήνυμά του ο Φιντέλ Κάστρο με ώρα 5.50 μ.μ. της 1ης του Αυγούστου, μήνυμα που διαβάστηκε στη δημόσια τηλεόραση και απευθύνεται στον κουβανικό λαό αλλά και όλους τους συντρόφους και τους φίλους που βρίσκονται στο πλευρό της Κούβας.

«Μπορώ όμως να σας πω ότι η κατάσταση της υγείας μου είναι σταθερή», συνεχίζει ο Φιντέλ στο μήνυμά του συμπληρώνοντας ότι «επίσης μπορώ να σας πω πως χρειάζομαι καιρό για να αποκατασταθεί η υγεία μου». Και ευχαριστώντας τους Κουβανούς αλλά και όσους έσπευσαν να εκφράσουν την ανησυχία τους και συνάμα τις ευχές τους διαβεβαιώνει τους πάντες: «Βρίσκομαι επίσης σε πολύ καλή διάθεση». Αλλά τονίζει εν κατακλείδι: «Το σημαντικό είναι να συνεχίσει η χώρα να προχωρά και θα συνεχίσει. Η χώρα είναι πανέτοιμη να αμυνθεί με τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις και το λαό»... «Να συνεχίσουμε τον αγώνα και τη δουλιά».

«Ο Φιντέλ Κάστρο είναι γεμάτος ζωντάνια» μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, τόνισε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας (Κοινοβούλιο) της Κούβας, Ρικάρντο Αλαρκόν, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος συνομίλησε δύο φορές μετά την εγχείρηση με τον Φιντέλ Κάστρο, τη δε δεύτερη φορά «εκτενέστερα». «Η τελευταία στιγμή του Φιντέλ Κάστρο είναι ακόμα πολύ μακριά», τόνισε ο Αλαρκόν.

Αναφερόμενος δε στους «εξόριστους» του Μαϊάμι, τη γνωστή μαφία που με επαίσχυντο τρόπο πανηγυρίζει, τους οποίους μάλιστα λίγο νωρίτερα σε δηλώσεις του στην «Πρένσα Λατίνα» είχε χαρακτηρίσει «μισθοφόρους και τρομοκράτες», τους προειδοποίησε ότι «θα απογοητευτούν και πάλι, όπως και παλαιότερα, νομίζοντας ότι ήρθε η ώρα να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για να επανέλθουν στην Αβάνα».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι δηλώσεις ηγετών κρατών, κομμουνιστικών κομμάτων (τηλεγράφημα απέστειλε και η Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ), χιλιάδων οργανώσεων, προσωπικοτήτων και διανοουμένων που εκφράζουν τις ευχές τους για γρήγορη ανάρρωση του Φιντέλ και συνάμα την αλληλεγγύη τους στην Κούβα, ειδικά υπό το πρίσμα των αμερικανικών σχεδίων...

Δημιουργούν κλίμα οι ΗΠΑ

Από την άλλη πλευρά και δεδομένων των σχεδίων ανατροπής ακόμη και επέμβασης που έχουν οι ΗΠΑ, οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων έχουν ειδικό ενδιαφέρον καθώς αποσαφήνισαν ότι δε θα έχουν κανέναν πολιτικό διάλογο με τον Ραούλ Κάστρο, στον οποίο έχουν μεταβιβαστεί οι προεδρικές εξουσίες. Μάλιστα δήλωση του Προέδρου Μπους κάνει λόγο πως «πάντα προετοιμάζουμε και εργαζόμαστε για την αλλαγή και τη μετάβαση της Κούβας στη δημοκρατία».

Από κοντά και μεγάλη μερίδα του αμερικανικού Τύπου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να είναι έτοιμες να στραφούν προς την Αβάνα εάν υπάρξουν ενδείξεις «ανοίγματος» από το καθεστώς της Κούβας, όποια και αν είναι η κατάσταση της υγείας του Φιντέλ Κάστρο, υποστηρίζουν σε δημοσιεύματά τους οι αμερικανικές εφημερίδες, οι οποίες προπαγανδίζουν ότι η πολιτική αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει.

Ενα «χρήσιμο μέτρο» θα ήταν η ανάκληση του νόμου Χελμς-Μπάρτον, του 1996, που απαγορεύει στον Πρόεδρο να άρει το οικονομικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα εδώ και 40 χρόνια, γράφει η συντηρητική οικονομική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», νόμος που «περιορίζει τις δυνατότητες των ΗΠΑ να ενθαρρύνουν μια ειρηνική αλλαγή μέσω οικονομικών σχέσεων με την Κούβα μετά τον Φιντέλ».

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» από την πλευρά της γράφει ότι ο 79χρονος Κάστρο και ο 75χρονος αδελφός και διάδοχός του, Ραούλ, δε θα ζήσουν «αιωνίως» και επομένως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ενδιαφερθεί για το ποιος θα τους διαδεχτεί και «να επιδιώξει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην εξέλιξη του νησιού». Αναλόγως η εφημερίδα τάσσεται υπέρ της «άμεσης άρσης του οικονομικού εμπάργκο» ώστε να ενισχυθεί η μεσαία τάξη στην Κούβα και συμβουλεύει το Λευκό Οίκο: «Η πολιτική της Ουάσιγκτον δε θα πρέπει να γίνει πιόνι στα χέρια των πολιτικών προσφύγων του Μαϊάμι».


ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Φ. ΚΑΣΤΡΟ
Τα «σενάρια» του ελληνικού Τύπου

Το πρόβλημα υγείας και η λεπτή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο ηγέτης της Κούβας, αλλά και η προσωρινή - αλλά αναγκαία - μεταβίβαση των καθηκόντων του σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως χτες και από τις ελληνικές εφημερίδες. Ολες οι εφημερίδες επιχείρησαν να συνδυάσουν τη μεταβίβαση καθηκόντων του με τις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να ανατρέψει με κάθε τρόπο τη σοσιαλιστική Κούβα. Δεν έλειψαν όμως και αναφορές ότι ο Ραούλ Κάστρο, στον οποίο μεταβιβάζονται τα καθήκοντα του πρώτου Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, του επικεφαλής των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων και του επικεφαλής του κράτους και της κυβέρνησης, «είναι λιγότερο χαρισματικός» και πως θεωρείται «ριζοσπαστικότερος» από τον αδερφό του.

Με τίτλο: «Πέφτει (τ)ο Κάστρο της Κούβας», τα χτεσινά «ΝΕΑ» προσπάθησαν να μειώσουν τη σημασία της ανακοίνωσης για την κατάσταση της υγείας του προέδρου, αναφέροντας πως η ανάγνωση στην κρατική τηλεόραση ήταν «σχετικά σύντομη» και πως δεν έδινε λεπτομέρειες τόσο για την εγχείρηση όσο και για τη μετεγχειρητική κατάστασή του. Ωστόσο, η μιάμιση σελίδα που ανέγνωσε ο στενός συνεργάτης του Κάστρο, Κάρλος Μανουέλ Βαλενσιάγκα, είναι η καλύτερη διάψευση. Η εφημερίδα δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει πως ορισμένοι θέτουν υπό εξέταση και το ενδεχόμενο «να μην είναι πλέον στη ζωή». Σε άλλο σημείο της εφημερίδας, με τίτλο «Οι ΗΠΑ περιμένουν στη... γωνία», γίνεται αναφορά στη «νέα εποχή, με μεγάλη αβεβαιότητα και πολλά ερωτηματικά» που «ανοίγει για την Κούβα μετά την - προσωρινή, έστω - αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο από την εξουσία». Αναμασούν, μάλιστα, τις γνωστές απόψεις περί αντίδρασης του κουβανικού λαού, ότι δηλαδή «θα βγουν στους δρόμους κλαίγοντας από χαρά ή θα παγώσουν από το φόβο και μια αίσθηση ορφάνιας;» και επικαλούνται τις απόψεις του γνωστού αντεπαναστάτη Οσβάλντο Πάγια πως «οι περισσότεροι Κουβανοί, κουρασμένοι από την οικονομική δυσπραγία, με απαγορεύσεις στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τις διώξεις, δε θα δεχθούν διάδοχη κομμουνιστική κατάσταση».

Ο «Ελεύθερος Τύπος», με τίτλο «Κάστρο αντί Κάστρο...», εκτός των άλλων καταλήγει στο ότι ο Κάστρο «προσπαθούσε εδώ και καιρό να "διασφαλίσει" τη διαδοχή του και τη συνέχιση της επανάστασης», ενώ κάνει την... προφητεία πως «πρόκειται για την τελευταία του και πιο κρίσιμη μάχη την οποία η Ουάσιγκτον έχει "ορκιστεί" να οδηγήσει στην αποτυχία».

«Πολιτικός σεισμός στην Αβάνα και το... Μαϊάμι» είναι ο τίτλος της «Ημερησίας», όπου τίθεται σε ερωτηματικό η προσωρινότητα της μετάβασης των καθηκόντων του Κάστρο και αντιπαραθέτει την «εκκωφαντική σιωπή στην Αβάνα που διαδέχτηκαν οι σημαιοστολισμοί, τα τραγούδια και οι χοροί» στους δρόμους του Μαϊάμι. Σε άλλο σημείο η εφημερίδα δίνει συμβουλές στις ΗΠΑ και την ΕΕ πως «θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά το πώς θα ανταποκριθούν στα έκτακτα σχέδια της κουβανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αλλαγών και να προσέξουν ώστε να μην προκαλέσουν εντάσεις, κυρίως μεταξύ των εξόριστων ομάδων (...)». «Το πολιτικό σύστημα της Κούβας είναι αντιδημοκρατικό και επικεντρωμένο σε έναν άνθρωπο» συμπεραίνει η εφημερίδα και τονίζει ότι η προσωρινή μεταβίβαση καθηκόντων «περιλαμβάνει ευρύτερο ρόλο για τους νεαρούς Κομμουνιστές ηγέτες που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν με συμπάθεια στο ενδεχόμενο μιας λιγότερο δογματικής και περισσότερο φιλικής προς την αγορά προσέγγισης της οικονομικής διαχείρισης».

Η «Καθημερινή» με τίτλο «Αίσθηση από την ασθένεια του Κάστρο» κάνει μια γενική αναφορά στις εξελίξεις, αλλά αναφέρει και τους «Κουβανούς αντιφρονούντες» στο Μαϊάμι και τις οργανώσεις «Κουβανών αντικαθεστωτικών στην Ισπανία» και καταλήγει ότι στην Κούβα «η είδηση προκάλεσε ανησυχία για το μέλλον της χώρας» και προσθέτει τους «πιθανούς διαδόχους του Κάστρο».

«Γεύση από το μέλλον» ήταν ο τίτλος της «Ελευθεροτυπίας», όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και στον Ραούλ Κάστρο, αλλά και στις ευχές μιας σειράς κυβερνήσεων και κομμάτων για ταχεία ανάρρωση και προσπαθεί να συμπεράνει, μέσω εικασιών ειδικών γαστρεντερολόγων, την πάθηση του Φιντέλ Κάστρο. Δημοσιεύει και ένα εκτενές βιογραφικό του Κουβανού ηγέτη, αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις των αντεπαναστατών στο Μαϊάμι και τα σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το «Εθνος» στην πρώτη σελίδα χρησιμοποιεί τον τίτλο «Συγκίνηση για τον τελευταίο επαναστάτη». Και στο αναλυτικό ρεπορτάζ ο «μπαχτσές»... έχει απ' όλα. Και κυρίως σενάρια για τη μετα-«Κάστρο εποχή», αφού όπου αναφέρει, μεταφέροντας λόγια... αναλυτών, στην Κούβα οι περισσότεροι είναι «Φιντελιστές» και «όχι κομμουνιστές».

Η «Αυγή» σε μικρό ρεπορτάζ υιοθετεί τα περί «μετάβασης της εξουσίας» από τον Φιντέλ στον αδελφό του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ