ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Οι «προβλέψεις» του Ταλαμπανί

Προσπαθεί να αντιπαρέλθει το γεγονός ότι η χώρα δεν ελέγχεται ούτε από τους κατοχικούς ούτε από τους ντόπιους δοσίλογους

Ο αχυράνθρωπος των ιμπεριαλιστών Ταλαμπανί μιλάει περί «ανάκτησης της ασφάλειας»

Associated Press

Ο αχυράνθρωπος των ιμπεριαλιστών Ταλαμπανί μιλάει περί «ανάκτησης της ασφάλειας»
ΒΑΓΔΑΤΗ.- «Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι πως θα τερματίσουμε την τρομοκρατία στο τέλος του χρόνου» ισχυρίστηκε χτες ο Ιρακινός «πρόεδρος» Τζαλάλ Ταλαμπανί, υποστηρίζοντας πως οι ιρακινές δυνάμεις θα αναλάβουν «σταδιακά» τον «έλεγχο της ασφάλειας» σ' όλες τις επαρχίες της χώρας απ' τις αμερικανικές και λοιπές ξένες δυνάμεις κατοχής... Οι δηλώσεις του Ιρακινού κατοχικού προέδρου έμοιαζαν εκτός τόπου και χρόνου, ενώ παράλληλα οι (μεταξύ άλλων) συνεχιζόμενες επιθέσεις ενόπλων κατά φιλοκατοχικών δυνάμεων δυνάμωσαν και χτες τις φωνές για παραίτηση του Ιρακινού υπουργού Εσωτερικών...

Το μπαράζ επιθέσεων - και ενίοτε συγκρούσεων μεταξύ ενόπλων ανταρτών και ιρακινών κατοχικών δυνάμεων - συνεχίστηκε και χτες σε πόλεις κυρίως νοτίως της Βαγδάτης. Στην πόλη Μαντάεν (νοτίως της Βαγδάτης) σε συγκρούσεις ενόπλων και Ιρακινών φιλοκατοχικών αστυνομικών με όλμους και ρουκέτες σκοτώθηκαν 15 ένοπλοι και τρεις αστυνομικοί, ενώ τουλάχιστον έξι άτομα τραυματίστηκαν. Στην πόλη Χαουίγια (70 χλμ νοτιοδυτικά του Κιρκούκ) αναφέρθηκε ο θάνατος δύο Ιρακινών στρατιωτών και ενός Αμερικανού ως αποτέλεσμα εκρήξεων και άλλων επιθέσεων. Στη Σουβάιρα βρέθηκαν στα νερά του ποταμού Τίγρη τα πτώματα 11 ανδρών δεμένα πισθάγκωνα, ενώ έφεραν σημάδια πως είχαν υποστεί βασανιστήρια. Μόνο χτες το πρωί εκδηλώθηκαν στη Βαγδάτη τουλάχιστον τρεις βομβιστικές εκρήξεις (η μία στην πλατεία Ταγιαράν, όπου συγκεντρώνονται οικοδόμοι και εργάτες σε ανεύρεση μεροκάματου), με αποτέλεσμα το θάνατο τριών και τον τραυματισμό εννιά αμάχων. Αργότερα, χτες το απόγευμα, η έκρηξη δύο βομβών, που τις είχαν κρύψει σε γήπεδο ποδοσφαίρου δυτικού προαστίου της Βαγδάτης, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εννιά νέων ηλικίας από 15 έως 25 ετών. Σε άλλο γήπεδο ποδοσφαίρου στο προάστιο Αμίλ η «προσγείωση» δύο όλμων είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών παιδιών κάτω των 15 ετών.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια χτεσινής ακρόασης σε δικαστήριο στην Ουάσιγκτον σχετικά με τις ευθύνες Αμερικανών στρατιωτών για τη σφαγή 24 αθώων Ιρακινών στην πόλη Χαντίθα (αρχές περασμένου Μάη) παρουσιάστηκαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί πυροβόλησαν εν ψυχρώ αμάχους και γυναικόπαιδα...

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Χρεοκόπησε το «στρογγυλό τραπέζι»

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Γιούστσενκο δήλωσε την Τετάρτη το μεσημέρι πως το «στρογγυλό τραπέζι», (δηλαδή οι συνομιλίες μεταξύ των 5 κομμάτων που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, για τον καθορισμό ενός κοινού μίνιμουμ πολιτικού πλαισίου), απέτυχε. Ο Ουκρανός Πρόεδρος, που είχε αναλάβει την παραπάνω πρωτοβουλία, με σκοπό να δεσμεύσει τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας στην «τροχιά» της ευρω-ατλαντικής προσέγγισης της Ουκρανίας, ήταν πλέον υποχρεωμένος μέχρι τη λήξη της μέρας να ανακοινώσει τις προθέσεις του για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, ο Β. Γιούστσενκο αναμενόταν να ανακοινώσει τις αποφάσεις του αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Η μια επιλογή που έχει είναι να διορίσει πρωθυπουργό τον Β. Γιανουκόβιτς, του «Κόμματος των περιοχών της Ουκρανίας» (ΚΠΟ), ο οποίος με τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας (ΣΚΟ) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας (ΚΚΟ) είναι έτοιμος να ηγηθεί «κυβέρνησης για τη διέξοδο από την κρίση». Η δεύτερη επιλογή του Β. Γιούστσενκο είναι να προκηρύξει νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, διαλύοντας τη σημερινή βουλή, την Ανώτατη Ράντα. Το δεύτερο σενάριο αναμένεται να οξύνει και πάλι την πολιτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία, που από την άνοιξη έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, αν και τα 3 κόμματα (ΚΠΟ, ΣΚΟ, ΚΚΟ) έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχουν συμφωνήσει σε ένα ελάχιστο κυβερνητικό πρόγραμμα και θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Στελέχη των 3 κομμάτων έχουν δηλώσει πως σε περίπτωση που ο Β. Γιούστσενκο προκηρύξει νέες εκλογές, τότε θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος της Ανώτατης Ράντα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Στρατιωτικοποίηση των συνόρων με το Μεξικό η συνέχεια για τις ΗΠΑ με την ενίσχυση των 6.119 μελών της εθνοφρουράς με ακόμη 6.000 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γενικού Αρχηγείου της Εθνοφρουράς, η «αντιμεταναστευτική επιχείρηση θα διαρκέσει τουλάχιστον μία διετία και περιλαμβάνει και μαχητικά ελικόπτερα».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Αλλοι έξι υπουργοί της «μεταβατικής» κυβέρνησης του Σομαλού πρωθυπουργού Αλί Μοχάμεντ Γκεντί παραιτήθηκαν χτες, μετά τους 18 συναδέλφους τους που είχαν παραιτηθεί την περασμένη βδομάδα. Οι παραιτηθέντες ζήτησαν απ' τον πρωθυπουργό να αρχίσει συνομιλίες «τώρα» με τους ισλαμιστές που ελέγχουν την πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, όπου χτες ο συντονιστής του ΟΗΕ για τη Σομαλία Ερικ Λαρούς συναντήθηκε με τους Ισλαμιστές, που του είπαν πως η πρωτεύουσα «είναι πλέον ασφαλής και μπορούν να ξαναρχίσουν» οι επιχειρήσεις αρωγής που είχαν σταματήσει εδώ και χρόνια.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Επτά Ινδονήσιοι (ανάμεσά τους τρία παιδιά) από το ίδιο χωριό της βόρειας Σουμάτρας που είχαν ξεσπάσει την περασμένη άνοιξη θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης των πτηνών μεταξύ των μελών μιας οικογένειας χωρικών, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της περιοχής με ύποπτα συμπτώματα της ασθένειας. Διενεργούνται εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν μολύνθηκαν απ' τον παθογόνο ιό Η5Ν1.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μαχών συνέχεια

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν σκότωσαν 18 υπόπτους ως μαχητές των Ταλιμπάν σε επιδρομή τους στο νότιο Αφγανιστάν, υποστήριξαν χτες αξιωματούχοι. Σύμφωνα με όσα είπαν, η επιδρομή έγινε στην πόλη Γκάρμσερ της επαρχίας Χελμάντ. Στις επιχειρήσεις, τραυματίστηκε σοβαρά ένας Δανός στρατιώτης. (Την Τρίτη, είχαν σκοτωθεί τρεις Βρετανοί και τραυματιστεί άλλος ένας). Σε άλλο επεισόδιο στην πρωτεύουσα Καμπούλ, σημειώθηκε έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του και να τραυματιστούν σοβαρά δύο άνθρωποι - ο ένας εκ των οποίων επέβαινε στο όχημα. Η αστυνομία ανέφερε πως παραμένει ασαφές εάν επρόκειτο για αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας ή εάν το όχημα μετέφερε εκρηκτικές ύλες. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε βέβαιος ότι επρόκειτο για βομβιστική επίθεση, λέγοντας ότι ο οδηγός του οχήματος, ενός «Τογιότα Κορόλα», δε σταμάτησε σε σημείο ελέγχου των κατοχικών δυνάμεων.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Κλιμακώνεται ο εμφύλιος

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Επεκτάθηκαν οι μάχες χτες στο βορειοανατολικό τμήμα της Σρι Λάνκα, με τους αντάρτες να καταλαμβάνουν τον έλεγχο της πόλης Μουτούρ, σύμφωνα με κατοίκους της. Σύμφωνα με το BBC, μουσουλμάνοι κατέφυγαν σε τεμένη για να προστατευτούν από τα διασταυρούμενα πυρά του στρατού της Σρι Λάνκα και των μαχητών της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ (ΕΕΛΑΜ). Παράλληλα, ο στρατός συνεχίζει την προώθησή του στην περιοχή του Τρινκομαλί. Οι Τίγρεις εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον τεσσάρων στρατοπέδων. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές του εμφυλίου έδιναν αντιφατικές πληροφορίες για τους αριθμούς των απωλειών. Ο στρατός υποστήριξε ότι σκότωσε 40 αντάρτες και ότι στις μάχες βρήκαν επίσης το θάνατο 3 πεζοναύτες και 2 πολίτες, ισχυρισμός που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί.

Πάνω από 800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μια σειρά επιθέσεων και στρατιωτικών επιχειρήσεων φέτος στη Σρι Λάνκα, όπου, τύποις, εξακολουθεί να ισχύει η εκεχειρία του 2002. Ωστόσο, οι ανοιχτές εχθροπραξίες και οι μάχες εκ του συστάδην, για πρώτη φορά από το 2002, συνιστούν μια σημαντική ποιοτική κλιμάκωση της κρίσης.

Υπό τον φόβο του εμφυλίου, χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή του Τρινκομαλί. «Φεύγουν, αλλά δεν έχουν πού να πάνε», είπε κυβερνητική πηγή ανώνυμα στο BBC.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Κοπιώδεις οι εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης

ΛΑ ΠΑΣ.--

Επίπονη η αυλαία των προκαταρκτικών εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης με ελάχιστες προτάσεις να έχουν τη δυνατότητα να προωθηθούν κυρίως εξαιτίας των αναχωμάτων, αλλά και απειλών για μπλοκάρισμα οιασδήποτε πρότασης εκ μέρους των παραδοσιακών κομμάτων της ολιγαρχίας.

Ενδεικτικό είναι ότι με εξαιρετικά αργό ρυθμό προχωρούν οι διεργασίες για την εκλογή της «αντ χοκ επιτροπής», που έχει στόχο την οργάνωση της έναρξης των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Κυριακή, καθώς και για την εκλογή του προέδρου της, που το Κίνημα για το Σοσιαλισμό -MAS προτείνει την αγρότισσα και ηγετική φιγούρα των εξεγέρσεων των τελευταίων ετών Σίλβια Λασάρτε. Μάλιστα, τα κόμματα της ολιγαρχίας, για να μπλοκάρουν την υποψηφιότητά της τη χαρακτήρισαν «τρομοκράτη». Κατηγορία που είχαν προσάψει στην Λασάρτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας της «πολέμου της κόκα», της εξέγερσης των αγροτών καλλιεργητών κόκα της οποίας είχε βρεθεί στην πρωτοπορία.

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση του Εβο Μοράλες κατόρθωσαν να έχουν την πλειοψηφία (137 σε σύνολο 255 εδρών) αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για να προωθούν οι ριζικές και ενδεχομένως ριζοσπαστικές οικονομικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για να αλλάξει κατεύθυνση η Βολιβία.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org