ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αποχαιρετούν τις «κόκκινες» νεανικές κατασκηνώσεις

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις του 14ου Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου της ΚΝΕ στην Καλαμάτα, στην Καστοριά, στη Λάρισα και τα Ανώγεια Ρεθύμνου. Από το βράδυ της Παρασκευής, χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ έδωσαν το «παρών» στις νεανικές κατασκηνώσεις και πραγματοποίησαν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις γύρω από το θέμα του φετινού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, που είναι: «60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Σήμερα οι Οργανώσεις της Βορείου Ελλάδας, που έχουν κατασκηνώσει στο Νεστόριο, θα πραγματοποιήσουν, στις 5 το απόγευμα, πορεία στην πόλη της Καστοριάς.

Αντίστοιχα, οι νέοι της ΚΝΕ από τις Οργανώσεις Θεσσαλίας και Στερεάς θα διαδηλώσουν στη Λάρισα. Η πορεία τους θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από την πλατεία Λαού και θα καταλήξει στην 1η Στρατιά. Το χώρο, δηλαδή, όπου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, θα εγκατασταθεί ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό στρατηγείο, το ευρωστρατηγείο.

Πλούσιο είναι το σημερινό πρόγραμμα των Οργανώσεων της Κρήτης, που θα αναχωρήσουν από την κατασκήνωσή τους (παραλία Σούδα στον Πλακιά Ρεθύμνου) και θα μεταβούν στο χωριό Κοξαρέ, το οποίο υπέστη ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς το 1945. Εκεί στο σχετικό μνημείο θα πραγματοποιήσουν σύντομη εκδήλωση με ομιλία του Μιχάλη Γρηγοράκη, από τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης. Στη συνέχεια, θα πάνε στα Ανώγεια, όπου θα κάνουν πορεία και εκδήλωση στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Γιώργο Βρέτζο, τον Ψαρογιάννη, τον Ψαρογιώργη και τον Νταγιαντά.

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου ήταν προγραμματισμένες και τη χτεσινή μέρα, αλλά το χρονοδιάγραμμα έκδοσης του κυριακάτικου φύλλου του «Ρ» δε μας επέτρεψε να έχουμε ρεπορτάζ. Στη Βόρεια Ελλάδα ήταν προγραμματισμένη για χθες εκδήλωση στο Γράμμο, στον Πύργο Κοτύλης, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην Καλαμάτα, οι νέοι της ΚΝΕ θα πραγματοποιούσαν το πρωί πορεία στην πόλη και το απόγευμα βιβλιοπαρουσίαση στο χώρο της κατασκήνωσης (παραλία Μπούκας) του έργου της Κ. Καμαρινού «Τα "πέτρινα" πανεπιστήμια». Στο Στόμιο της Λάρισας θα μιλούσε ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη, και θα ακολουθούσαν κινηματογραφικά και μουσικά αφιερώματα. Αντίστοιχα στην Κρήτη, ήταν προγραμματισμένη για χθες εκδήλωση υποδοχής των νέων μελών της ΚΝΕ, με ομιλητή τον Θοδωρή Λιάπη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή 8 και το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιούλη, οι νεανικές κατασκηνώσεις και εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του 14ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, θα πραγματοποιηθούν στην Αίγινα και τη Σάμο.

Πατριδογνωμόνιο
Μπορούμε και χωρίς βαρβάρους...

Θλιβερή η πραγματικότητα των αριθμών, σύντροφοι. Αποκάλυψη τώρα. Κυνική και στην ουσία της εξεγερτική κι όχι τρομοκρατική όπως τη θέλουν, την προπαγανδίζουν και την πετάνε στα μούτρα μας οι εμπνευστές της, πολιτικοί, στρατηγοί, χρηματιστές, αναλυτές. Καπιταλίστες. Νέτα σκέτα. Και βρωμόστομοι. Και με λόγο επίσημο που απέχει από τη χάρη και την πειθώ όσο το άλφα του Κενταύρου από το γαλαξία μας. Κάπου 40.000 παιδιά, δικά μας, σάρκα από τη σάρκα μας και πόθος από τους πόθους μας, έγραψαν κάτω από τη βάση!... Κόπιασαν. Χτίκιασαν γονείς και συγγενείς, ακόμη κι επιστρατευμένοι φίλοι, για να βγουν τα δίδακτρα των ιδιαίτερων, των φροντιστηρίων. Με στόχο όχι βέβαια την Παιδεία, την καλλιέργεια, την προσωπικότητα, τη γνώση. Αλλά ένα ακριβοπληρωμένο διαβατήριο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ένα αμφίβολής αποτελεσματικότητας κλειδί για μια χαραμάδα στο απάνθρωπο σύστημα και την ψευδαίσθηση ότι η δουλεία - για εργασία ούτε λόγος - θα είναι πιο υποφερτή.

Αυτό είναι το ένα νούμερο. Ο άλλος αριθμός είναι στ' αλήθεια τρομακτικός. Σε μια κοινωνία ημιμαθών κι ανασφαλών ανασφάλιστων οπωσδήποτε πολιτών, χρειαζόμαστε και 9.500 αγροφύλακες που αθροιζόμενοι στους άλλους «φύλακες» φτάνουν τον αριθμό των... προστατών μας εκτός Ενόπλων Δυνάμεων στις 111.000!!!

Ποιος είναι μωρέ αυτός ο γιγάντιος εχθρός μέσα στα σπλάχνα της κοινωνίας μας που απαιτεί τόσο στρατό ασφάλειας. Τόσες δυνάμεις καταστολής που οργανώνονται, πληρώνονται, εκπαιδεύονται ποιους θα αντιμετωπίσουν; Μερικές εκατοντάδες, άντε χιλιάδες μισοπνιγμένους πρόσφυγες; Εκατό διακόσιους μαφιόζους κι άλλους τόσους κλέφτες ή ναρκομανείς δυστυχείς; `Η μήπως ο εχθρός είμαστε όλοι εμείς ή και οι έστω πρώην απαθείς πολίτες που βγαίνουν σιγά σιγά από την αποϊδεολογικοποιημένη απελπισία και γεμίζουν τους δρόμους της Γης με ποτάμια οργής και δύναμης ανατροπής;

Μπορούμε και χωρίς βαρβάρους... Ας απαντηθεί αλλιώτικα, είναι ανάγκη πια επιτακτική ο σαρκασμός του αγαπημένου μου Καβάφη. Τι θ' απογίνομε χωρίς βαρβάρους, αναρωτιέσαι ποιητή μου, μα σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ θα σ' απαντήσουμε κομμουνιστές, αφού ο σοσιαλισμός παραμένει απάντηση στο δίλημμα που θέτει η βαρβαρότητα του εξαχρειωμένου κεφαλαίου.

Και για να μην απορεί ούτε ο ποιητής μ' όλα τα πάθη και τη γνώση του, σας παραθέτω εδώ το μεταφρασθέν ειδησάριο («Βήμα», σελ. Α21, 1-7-05). Το συντομεύω για να μην ανοίξουν οι τάφοι και πάρουν τα κόκαλα στο κατόπι κάτι Ευρωπαίους (sic) και δημοκράτες (sic) σαν τον Πέτερ Στρουκ υπουργό Αμυνας της Γερμανίας. Ακούστε και φρίξτε και σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους. Πήγε ο Στρουκ να δει γυμνάσια στη βάση Βόρπορμεν στην Ανατολική Γερμανία. Γερμανοί κομάντος εξαρθρώνουν ύποπτους ισλαμιστές και Σέρβους παραστρατιωτικούς. Το ρόλο του εχθρού «παίζουν» ακριβοπληρωμένοι - κατά Στρουκ - υπαξιωματικοί του στρατού. Οπότε ο υπουργός δηλώνει ξεδιάντροπα: «Με 30% ανεργία στο Βόρπορμεν δε θα ήταν δύσκολο να βρούμε 400 ανέργους να υποδυθούν τους Ταλιμπάν!...».

Αν δεν μπορούμε χωρίς βαρβάρους τότε δοξάστε τον. Αλλά μην ψάχνουμε εχθρό. Είναι ταξικός και απέναντί μας...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εκδήλωση του 31ου Φεστιβάλ

Εκδήλωση στο πλαίσιο του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» πραγματοποιεί σήμερα ο Εργατικός Τομέας Πειραιά της ΚΝΕ. Το θέμα της εκδήλωση που θα γίνει στις 7μ.μ., στο πάρκο Δηλαβέρη στην Παλιά Κοκκινιά, είναι: «Εργαζόμενη νεολαία, θύμα εκμετάλλευσης σε Ελλάδα και Ευρώπη». Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και χαιρετισμό θα απευθύνει εκπρόσωπος της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης θεατρική παράσταση με τίτλο «Αγώνας για το ωράριο», προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» και λαϊκό γλέντι με αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κύπρο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, αποτελούμενης από την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Γυναικών της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, αναχωρεί σήμερα, Κυριακή 3 Ιούλη, για την Κύπρο. Η επίσκεψη γίνεται μετά από πρόσκληση του Γυναικείου Κινήματος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ).

Η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ με την ευκαιρία των 60 χρόνων της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Οργάνωσης Γυναικών (ΠΔΟΓ) με θέμα: «Παγκοσμιοποίηση και Γυναίκα».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και με εκπροσώπους άλλων κυπριακών κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Περιοδεία στη «ΒΙΑΜΕΞ» πραγματοποιεί αύριο, Δευτέρα 4/7/05, στις 11.30 το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος.

-- Πολιτική συγκέντρωση οργανώνουν οι κλαδικές και εργατικές ΚΟΒ της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με θέμα «Τα προβλήματα της εργατικής τάξης και η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης», την Τετάρτη 6 Ιούλη στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία του Αγ. Τίτου. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Πολιτική συγκέντρωση πραγματοποιείται στην Κοζάνη, τη Τετάρτη 6 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ, στην κεντρική πλατεία, με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», και ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Πολιτική συγκέντρωση οργανώνει το ΚΚΕ στα Γρεβενά, τη Τετάρτη, 6 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», και ομιλητή τον Κώστα Σταμπολίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 16 του Ιούλη, στις 9.30 μ.μ., στην παραλία της Χαλκίδας (Στρογγυλό), μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ