ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εδώ και τώρα να καταβληθούν δεδουλευμένα, Δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας

Εργοδότες αξιοποιούν την «αναβολή» στο Δώρο Πάσχα για να μην το καταβάλουν καθόλου

Σε πολιορκητικό κριό για χτύπημα του 13ου και 14ου μισθού (Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων και επίδομα αδείας) στον ιδιωτικό τομέα (στο Δημόσιο έχουν ήδη καταργηθεί) μετατρέπεται από τους εργοδότες η απόφαση της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας να τους δώσει τη δυνατότητα να μην πληρώσουν το Δώρο Πάσχα στην ώρα του, αλλά να το καταβάλουν μέχρι τέλη Ιούνη, με το πρόσχημα ότι χαρακτηρίστηκαν «πληττόμενες επιχειρήσεις».

Καθώς μπήκαμε πλέον στον Ιούλη, καταγγελίες που φτάνουν στα συνδικάτα δείχνουν ότι πολλοί εργοδότες δεν καταβάλλουν το Δώρο, παρότι πέρασε η σχετική προθεσμία. Μάλιστα το γεγονός της μετάθεσης του Δώρου Πάσχα, που συμπίπτει με την έναρξη της καλοκαιρινής άδειας και την υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλουν το επίδομα αδείας, δίνει ξανά σε εργοδότες το πρόσχημα να επικαλούνται «οικονομική στενότητα» προκειμένου να μην πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους.

Τα παραπάνω, βέβαια, μόνο «έκτακτα» και «συγκυριακά» δεν είναι, καθώς τα Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, όπως και το επίδομα αδείας, διαχρονικά βρίσκονται στο στόχαστρο του κεφαλαίου. Οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησαν σε αυτή την κατεύθυνση, με την κατάργηση των Δώρων στο Δημόσιο, την οποία διατήρησε σε πλήρη ισχύ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα όψιμα εμφανίζεται να διαμαρτύρεται...

Δεν θα παζαρέψουμε το μισθό και τα δεδουλευμένα μας!

«Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα για να πληρωθούν μέχρι τελευταίο λεπτό τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας», απαιτεί με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Οπως υπενθυμίζει, «στην αναγγελία των οικονομικών μέτρων του Μαρτίου και μπροστά στην έναρξη της πανδημίας, το ΠΑΜΕ είχε αναφέρει όσον αφορά τη χορήγηση του Δώρου Πάσχα πως "αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα για το σύνολο των εργατικών - λαϊκών οικογενειών", διατυπώνοντας με απόλυτη σαφήνεια το εξής: Να μη διανοηθούν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία να βάλουν χέρι στο Δώρο Πάσχα».

Και υπογραμμίζει: «Η παράταση για τη χορήγηση του Δώρου Πάσχα έως 30/6 είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να στερηθούν κομμάτι των δεδουλευμένων τους τον Απρίλη. Σήμερα όλα τα συνδικάτα δέχονται καταγγελίες για την οριστική μη καταβολή του Δώρου Πάσχα από τις εργοδοσίες.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας για το χτύπημα του εισοδήματος των εργαζομένων είναι μεγάλες και δεδομένες. Εδωσαν γην και ύδωρ στην εργοδοσία και σήμερα οι εργαζόμενοι μετρούν απολύσεις, ανεργία, αναστολές συμβάσεων, μειώσεις μισθών, καθυστερήσεις στις πληρωμές των δεδουλευμένων και άρνηση της καταβολής του Δώρου Πάσχα αλλά και του επιδόματος αδείας».

Οπως ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ, «το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας δεν αποτελούν μία έξτρα παροχή. Αποτελούν τμήμα των δεδουλευμένων. Δε θα παζαρέψουμε το μισθό μας».

«Την ίδια στιγμή», επισημαίνει, «η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που ζητά από τους εργαζόμενους να μην κινητοποιούνται απέναντι στην πολιτική που τους πτωχεύει, που τους εξαθλιώνει, να μην πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε κυβερνητικά κτίρια και υπουργεία.

Θέλουν τους εργαζόμενους και εξαθλιωμένους και στο γύψο!

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους θα κουρελιάσουν κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να επιβληθεί άκρα του τάφου σιωπή στις διεκδικήσεις και στις ανάγκες των εργαζομένων».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Απαιτεί μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα, όπως διαμορφώνονται αυτές τις μέρες, ζητά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και καλεί τους ίδιους τους εργαζόμενους να παρέμβουν ενεργητικά στους χώρους δουλειάς για να εφαρμόσουν οι εργοδότες τα αναγκαία μέτρα.

«Τις μέρες του καύσωνα», σημειώνει, «οι εργαζόμενοι του κλάδου μας θα κληθούν να δουλέψουν σε ανυπόφορες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, σε χώρους - καμίνια, πραγματικά κολαστήρια. Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια, γιαπιά κ.τ.λ.), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς χώρους, είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια κ.τ.λ.) είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών, μηχανημάτων). Η ζέστη και η υγρασία έχουν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες κ.τ.λ.)».

«Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα, ενώ η προστασία της υγείας των εργαζομένων πάει περίπατο, μπροστά στο να "βγει η δουλειά", γι' αυτό και δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα», αναφέρει το Συνδικάτο και τονίζει: «Δεν χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση. Απαιτούνται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειάς μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων».

Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο Οικοδόμων απαιτεί:

  • Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από τον Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 Κελσίου, με πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
  • Αμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, εργοτάξια κ.τ.λ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
  • Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διαλείμματα ανά μία ώρα για ένα τέταρτο, μόλις η θερμοκρασία φτάσει και ξεπεράσει τους 36 βαθμούς Κελσίου, για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς κ.τ.λ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
  • Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
  • Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες σε Αττική και Βοιωτία
  • Ενισχυμένο, με αύξηση ψηφισάντων και αντιπροσώπων, βγήκε από τη μάχη των αρχαιρεσιών το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής.

Μαζική συμμετοχή μεταναστών εργατών στο νεοσύστατο κλαδικό Συνδικάτο στη Βοιωτία
Μαζική συμμετοχή μεταναστών εργατών στο νεοσύστατο κλαδικό Συνδικάτο στη Βοιωτία
Συγκεκριμένα, στις εκλογές που ολοκληρώθηκαν στις 27/6 (με μοναδικό ψηφοδέλτιο αυτό της ΔΑΣ), για Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 1.745 εργαζόμενοι, από 1.597 στις προηγούμενες εκλογές το 2017.

Για την Ομοσπονδία του κλάδου εκλέχτηκαν 31 αντιπρόσωποι (από 30 στις εκλογές του 2017) και για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας 19 αντιπρόσωποι (από 18).

  • Με τη συμμετοχή 488 εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο νεοσύστατο Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών νομού Βοιωτίας. Για την Ομοσπονδία εκλέχτηκαν 10 αντιπρόσωποι.
ΠΑΜΕ
Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή

Το ΠΑΜΕ οργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 5 Ιούλη, στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως), από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., συνεχίζοντας την προσπάθεια ενίσχυσης της τράπεζας αίματος που διαθέτει, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση που προκύπτει από εργατικά ατυχήματα ή άλλες ασθένειες. Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση την αυξημένη συμμετοχή στη νέα αιμοδοσία.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Τρίτο εργατικό «ατύχημα» μέσα σε δύο βδομάδες

Το τρίτο εργατικό «ατύχημα» μέσα σε περίπου δύο βδομάδες καταγράφηκε χτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Ο 59χρονος μεταλλεργάτης Τ. Αγαπιάδης τραυματίστηκε σοβαρά στα πλευρά κατά τη διάρκεια εργασιών στην πλωτή δεξαμενή του ναυπηγείου «Σπανόπουλος» στη Σαλαμίνα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Ο μεταλλεργάτης είναι μέλος του συνεργείου «Ocean Surveyor».

Μέχρι το απόγευμα δεν είχε διευκρινιστεί από το υπουργείο Ναυτιλίας το πώς έγινε το εργατικό «ατύχημα». Εργαζόμενοι, πάντως, αναφέρουν ότι αρχικά πήγε να αποκρυφτεί από την εργοδοσία, ενώ θα έπρεπε αμέσως να δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές. Οπως επισημαίνουν, ο τραυματισμός του μεταλλεργάτη έγινε γνωστός μετά από καταγγελίες συναδέλφων του.

Συνολικά, από τις 5 Ιούνη, οι μεταλλεργάτες της Ζώνης μετρούν έναν νεκρό συνάδελφό τους και 3 σακατεμένους. Τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα» είναι αδιάψευστοι μάρτυρες για τις άκρως επικίνδυνες καταστάσεις που διαμορφώνουν στους χώρους δουλειάς οι εργοδότες (εργολάβοι, εφοπλιστές, ΟΛΠ - COSCO).

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση ΝΔ, συνεχίζοντας και εδώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποδυναμώνει τις μεικτές 5μελείς επιτροπές ελέγχου, οι οποίες πλέον είναι ζήτημα αν μπορούν να διενεργήσουν ελέγχους 2, το πολύ 3 φορές τη βδομάδα, όταν όπως κατ' επανάληψη προειδοποιούν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι καθημερινοί.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά σε μέρες καύσωνα

Δεκάδες διακοπές ρεύματος στην πόλη του Λαυρίου μέσα στον καύσωνα, σε «οικογένειες που στην πλειοψηφία τους είναι σε αναστολή εργασίας, δουλεύουν στον Επισιτισμό, στο αεροδρόμιο και δεν έχουν πάει ακόμα για δουλειά», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Οπως επισημαίνει, «μετά από δύο μήνες καραντίνας, αναστολής εργασίας για πάνω από το 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας, τέσσερις μήνες επιβίωσης με 800 ευρώ, μετά από την άθλια μεθόδευση για αρπαγή του Δώρου του Πάσχα (...) έρχεται τώρα η κυβέρνηση να κόψει και το ρεύμα στα λαϊκά νοικοκυριά, που αδυνατούν σε αυτές τις συνθήκες να ανταποκριθούν, για να τους υπενθυμίσει την "ατομική ευθύνη" για το γεγονός ότι είναι άνεργοι».

«Το πλαίσιο αιτημάτων του εργατικού - λαϊκού κινήματος», τονίζει το Εργατικό Κέντρο, «όπως εισόδημα για όλους, διαγραφή χρεών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες, να υπάρξει προστασία της λαϊκής κατοικίας, πρέπει να αγκαλιαστούν από το σύνολο της κοινωνίας, να δημιουργηθεί ένα ποτάμι αντίστασης και πάλης με στόχο αυτούς που καταδυναστεύουν τη ζωή μας: Τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ