ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κανένας εφησυχασμός, υψηλή απαιτητικότητα

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης "απαντά" η ΚΟΘ στην εμπιστοσύνη του λαού της περιοχής προς το ΚΚΕ

Υψηλού βαθμού απαιτητικότητα! Αυτές οι τρεις λέξεις προσδιορίζουν το πνεύμα που κυριαρχεί στην ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, όπως αυτό εκφράστηκε στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής, η οποία συνήλθε για να εκτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και να χαράξει το πρόγραμμα δράσης της επομένης περιόδου. Το γεγονός ότι οι 4 από τις 7 σελίδες της εισήγησης που παρουσίασε ο γραμματέας της ΚΟΘ Χρ. Κόφφας αφορούν το πρόγραμμα δράσης είναι χαρακτηριστικό του κλίματος. "Η ΚΟ κρίνεται κυρίως για το αν είναι έτοιμη για ΤΗΝ ΩΡΑ που θα χρειαστεί και έρχεται..." ήταν οι τελευταίες λέξεις που χρησιμοποίησε ο γραμματέας της ΚΟΘ στο κλείσιμο της συζήτησης, "σφραγίζοντας" και έτσι την κατεύθυνση των ποιοτικών στόχων που εγκρίθηκαν ομόφωνα.

"Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία συνεχίζεται" επιγράφεται η πρώτη ενότητα στόχων που θέτει το πρόγραμμα δράσης. Στη βάση αυτής της εκτίμησης καθορίζονται συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε να συνεχίσουν να καταδικάζονται πολιτικά από το λαό το ΝΑΤΟ και η κυβερνητική πολιτική, να αποκτούν τέτοιο περιεχόμενο δράσης και να διευρυνθούν οι αντιπολεμικές συσπειρώσεις που έχουν επιτευχθεί.

Ο προσανατολισμός της δουλιάς της οργάνωσης στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο είναι μια άλλη μεγάλη ενότητα που καθορίζει στόχους με βάση την εκτίμηση ότι "στην ευρύτερη περιοχή οι εξελίξεις για την ανασυγκρότηση του καπιταλισμού είναι ραγδαίες". Εκτός από μια σειρά γενικούς για το εργατικό κίνημα στόχους, καθορίζονται καθήκοντα που αφορούν ειδικούς εργασιακούς χώρους με βάση την εκτίμηση ότι ήδη "οι θέσεις μας για όλες αυτές τις επιχειρήσεις έχουν δικαιωθεί απ' τη ζωή", άρα "χρειάζεται πιο θαρρετά και με αποφασιστικότητα να βγουν μπροστά οι ΚΟΒ στους χώρους αυτούς". "Αγώνες θα ξεσπάσουν" εκτιμά η ΝΕ της ΚΟΘ. Ομως, τονίζει "το σημαντικό για μας είναι να αναπτυχθούν αγώνες με προοπτική". "Αξιοποιώντας, τονίζεται, την πλούσια εμπειρία του Κόμματός μας, μπορούμε και πρέπει να προετοιμάσουμε το εργατικό λαϊκό κίνημα της περιοχής μας για ακόμα πιο σκληρές συνθήκες πάλης.Αυτό πρακτικά σημαίνει όξυνση της ιδεολογικής - πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική και τους υποστηρικτές της σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Αγώνας αποφασιστικός για να συνειδητοποιήσει η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι ότι η απάντηση στα προβλήματα περνάει μέσα από τη σύγκρουση με τις αιτίες που τα δημιουργούν, την αναγκαιότητα και τη ρεαλιστικότητα του άλλου δρόμου και την επιτάχυνση των ενεργειών για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου".

Η ΝΕ της ΚΟΘ δίνει κατεύθυνση για τον καλύτερο προσανατολισμό γενικά της δουλιάς στη μικρομεσαία αγροτιά,αλλά και ειδικά για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων που έρχονται.

Ειδική αναφορά γίνεται στους επαγγελματοβιοτέχνες,σε βάρος των οποίων επιχειρείται ένας πολύπλευρος αποπροσανατολισμός τους από τα οξυμένα προβλήματα και η μετατροπή τους σε κομπάρσους στη στρατηγική των πολυεθνικών για τη διείσδυση στα Βαλκάνια και αλλού.

Ειδική επισήμανση κάνει η ΝΕ για τη συνεργασία και βοήθεια προς την ΚΝΕ, τονίζοντας: "Αυτό που απ' όλους είναι παραδεκτό (η μεγάλη επιρροή της πολιτικής του Κόμματος σε σημαντικό κομμάτι της νεολαίας), δεν πρέπει απλά να μας χαροποιεί, αλλά και να μας προβληματίσει για το πώς παρεμβαίνουν οι ΚΟΒ στη νεολαία του χώρου τους".

Τέλος, μ' ένα ειδικό πρόγραμμα δράσης για το καλοκαίρι γίνεται καθαρό πως για τα μέλη του Κόμματος στην περιοχή, ουσιαστικά, δεν προβλέπονται πολλές στιγμές ανάπαυλας, καθώς όλα τα μέτωπα του λαϊκού κινήματος παραμένουν ανοιχτά και απαιτούν την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών.

Βάρος στις οργανώσεις

Για το εκλογικό αποτέλεσμα η ΚΟΘ υιοθετεί τις γενικές εκτιμήσεις της Κεντρικής Επιτροπής και εντοπίζει τις ειδικές πλευρές της δράσης της Οργάνωσης, που στη βάση μιας σωστής πολιτικής βοήθησαν ώστε το αποτέλεσμα να είναι "προϊόν βαθιών ανακατατάξεων που συντελούνται στις συνειδήσεις, προϊόν σωστής πολιτικής και σωστής παρέμβασης". Ειδικό βάρος δόθηκε στη συζήτηση για την ενίσχυση των δεσμών των ΚΟ με τον κόσμο, την πιο στενή παρακολούθηση των διεργασιών που γίνονται στις συνειδήσεις. Ξεχωριστές αναφορές έγιναν, με αφορμή τη δράση της Οργάνωσης, στα ζητήματα του πολέμου, απ' όπου εκτιμάται ότι "η τακτική της άμεσης, ευέλικτης, αυτοτελούς δράσης της ΚΟ που ακολουθήσαμε, μπορεί και πρέπει να ακολουθείται για όλα τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα των εργαζομένων και της πόλης, με παράλληλη επιμονή σε συσπειρώσεις, δράση με μαζικούς όρους μέσω μαζικών φορέων κ. ά.".

Τη συνεδρίαση παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα,τον Δημήτρη Γόντικα μέλος του ΠΓ, τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και τον Ηλία Γκουτζιγιάννη,γραμματέα της Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας. Με σύντομες παρεμβάσεις τους η Αλ. Παπαρήγα και ο Δ. Γόντικας στάθηκαν σε ζητήματα προσανατολισμού της δουλιάς για το Μέτωπο και ειδικότερα για την ανάγκη ιδιαίτερης δουλιάς που πρέπει να γίνει στο επίπεδο των Νομαρχιακών και Αχτιδικών Επιτροπών.

Μια μικρή ανάσα και συνεχίζουμε...

Είχαν και έχουν κάθε λόγο να χαίρονται. Είναι η μόνη οργάνωση του ΚΚΕ στην οποία αποδίδεται ειδική εύφημη μνεία από την ίδια την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος για τη σημαντική προσφορά της στον αγώνα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στα Βαλκάνια. Είναι μία οργάνωση που όχι μόνο τις 78 μέρες των βομβαρδισμών, αλλά από πολύ πριν δεν άφησε - και συνεχίζει - σε χλωρό κλαρί τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής. Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα μέτωπα που πρωτοστατεί. Είναι η Οργάνωση της Θεσσαλονίκης, τα μέλη και τα στελέχη της οποίας δικαιούνταν ένα μικρό διάλειμμα. Και το έκαναν προχτές το βράδυ. Στην αυλή της ανακαινισμένης δημοτικής "Βίλα Μπιάνκα" έστρωσαν ένα γλέντι με καλεσμένους όλους όσοι το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κοντά στο Κόμμα, συνέβαλαν κι αυτοί στην εκλογική επιτυχία, που και στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε με υψηλά ποσοστά. Ηταν ένα γλέντι αλλιώτικο, αλλά και πιστό στην παράδοση, που θέλει τον Ελληνα να κάνει μουσική και τραγούδι τους καημούς, τις χαρές και τις λύπες του, τους οραματισμούς του. Σ' αυτό συνέβαλαν πολύ οι μουσικοί και οι μελωδικές, ζεστές φωνές του Πάνου Καραδημήτρη και της Αθηνάς Τατσιούλη, που τραγούδησαν τους καημούς της Ρωμιοσύνης με μεγάλο πάθος και δημιούργησαν ατμόσφαιρα γιορτής, μαζί και κατάνυξης.

Διάχυτη ήταν η ικανοποίηση των ανθρώπων, που με τη δουλιά τους, ο καθένας με τον τρόπο του, συνέβαλαν κι αυτοί στο ν' αρχίσουν να πέφτουν οι καλλιεργημένες προκαταλήψεις, όπως σημείωσε στο χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Οι κουβέντες στα διάφορα πηγαδάκια ήταν πολύ χαρακτηριστικές της ατμόσφαιρας και του κλίματος της ξεχωριστής αυτής γιορτής. Στην παρέα των πανεπιστημιακών έγινε ξαφνικά λόγος για το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΚΜΕ. "Εγώ δεν είμαι κομμουνιστής, είπε ένας απ' τους καθηγητές. Πρέπει όμως να παρατηρήσω ότι στις μέρες μας το έργο του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών γίνεται πιο εύκολο, γιατί οι πράγματι μεγαλοφυείς θεωρητικές γενικεύσεις του Μαρξ, του Λένιν, επαληθεύονται καθημερινά στην πράξη και μάλιστα με δραματικό τρόπο. Αυτό βοηθά πολλούς ανθρώπους να κατανοήσουν πράγματα που μέχρι χτες ήταν γι' αυτούς δυσνόητα. Τους ωθεί ακόμα και στη μελέτη...".

Στην άλλη γωνιά μια λαϊκή αγωνίστρια πλησιάζει κάποια στιγμή την "Αλέκα μας", όπως την αποκάλεσε και αγκαλιάζοντάς την λέει με φανερή ικανοποίηση: "Σχίσαμε!". "Τι ποδοσφαιρικές εκφράσεις είναι αυτές;", έρχεται η "επίπληξη" του κομματικού στελέχους της παρέας, συνοδευόμενη με πλατύ χαμόγελο. "Ο Λένιν είπε να μην ξεχωρίζουμε απ' τον κόσμο, να είμαστε μέσα στις μάζες, να αφουγκραζόμαστε τους παλμούς του πλήθους και τις αγωνίες του" η ανταπάντηση. "Να καθοδηγούμε τις μάζες ή να καθοδηγούμαστε απ' αυτές;", επιμένει το στέλεχος, με διάθεση ανάπτυξης διδακτικής συζήτησης. "Να καθοδηγούμε καθοδηγούμενοι απ' τα συμφέροντα και τις ανάγκες των μαζών...", έρχεται η καταλυτική απάντηση, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αντιρρήσεις.

Στην παρέα των συνδικαλιστών επικρατεί ασυνήθιστη έξαψη. Γνωστό στέλεχος του Συνδικάτου Οικοδόμων κάνει νόημα να πλησιάσουμε. "Θέλετε είδηση; Γράψτε ότι το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης αποφάσισε σήμερα και επικήρυξε τους Κλίντον, Μπλερ και Σολάνα για 20 εκατομμύρια. Για να πάρει όμως κάποιος τα χρήματα, πρέπει να φέρει και τους τρεις δεμένους στα γραφεία του Συνδικάτου". "20 εκατομμύρια και για τους τρεις, λίγα δεν είναι;". "Στο δικό μας χρηματιστήριο αξιών οι φονιάδες των λαών δεν έχουν μεγάλη τιμή!". "Και γιατί δεμένους και όχι σκοτωμένους, ας πούμε;", ρωτά άλλος. "Οχι σκοτωμένους. Ζωντανούς τους θέλουμε για να περάσουν από λαϊκό δικαστήριο και να πληρώσουν για τα εγκλήματα σε βάρος των λαών".

Η νύχτα κυλούσε όμορφα. Θα ήταν λάθος, όμως, να πούμε πως επικρατούσε εφησυχασμός. Στα περισσότερα πηγαδάκια η κουβέντα αφορούσε σχέδια και αρκετές φορές κατέληγε με χρεώσεις... Ηδη για σήμερα το απόγευμα δόθηκε το πρώτο ραντεβού. Οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης και όχι μόνοι τους θα δώσουν δυναμικό "παρών" στο συλλαλητήριο που οργανώνουν οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής κόντρα στην πολυεθνική TVX και τους ντόπιους μεσάζοντες.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να συναντηθούμε στη δράση

Μια πρόσκληση για πλατιά λαϊκή συμπαράταξη και δράση κόντρα σε έναν ισχυρό, μα όχι ανίκητο αντίπαλο, απηύθυνε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαιρετίζοντας τη σύναξη που οργάνωσε η ΚΟ Θεσσαλονίκης το βράδυ της Παρασκευής, στη "Βίλα Μπιάνκα".

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

"Καλησπέρα σας, αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Δεν πρόκειται να κάνω καμιά μετεκλογική ομιλία. Εμείς νιώθουμε ότι όλο αυτό το διάστημα, και λόγω της εκλογικής περιόδου, είπαμε πολλά, μάλλον τώρα πρέπει να κόψουμε λίγο τα πολλά λόγια, για να έχουμε περισσότερες πράξεις και ενέργειες, μια και η μετεκλογική κατάσταση δεν είναι καλύτερη απ' την προεκλογική.

Δε σας κρύβουμε ότι έχουμε μια καλύτερη ψυχολογία λόγω του αποτελέσματος, όχι γιατί μετράμε τις επιτυχίες του Κόμματος αποκλειστικά με τα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό που μας δημιουργεί μια καλύτερη ψυχολογία και αίσθηση ευθύνης είναι ότι αυτή τη φορά μας εμπιστεύτηκαν, χωρίς να σημαίνει ότι έχουν πάρει διαζύγιο απ' τις γενικότερες απόψεις τους, άνθρωποι που ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους και μάλιστα άνθρωποι, γυναίκες και άνδρες, που πριν ένα δυο χρόνια δε θα πήγαινε ποτέ το μυαλό τους ότι μπορεί να ρίξουν στην κάλπη ένα ψηφοδέλτιο με το σφυροδρέπανο.

Αυτό το βλέπουμε σαν ένα γεγονός πολύ σημαντικό. Ξαναλέω όχι γιατί αυξήθηκε το εκλογικό ποσοστό του Κόμματος και βγήκε ένας παραπάνω βουλευτής στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία να καταργούνται οι τεχνητές διαιρέσεις που υπάρχουν στην κοινωνία μας και στην πολιτική ζωή του τόπου, να πέφτουν οι καλλιεργημένες προκαταλήψεις και να μπορεί κανείς να σκέφτεται ότι δεν είναι και κανένα μεγάλο άλμα το να ψηφίσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ή να προβληματιστεί, το κυριότερο, πάνω στις πολιτικές θέσεις και τις προτάσεις του Κόμματος.Μ' αυτή την έννοια εμείς το θεωρούμε πολύ σημαντικό.

Δε σας κρύβω ότι συναντήσαμε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι μας είπαν, την άλλη μέρα απ' τις εκλογές, ότι "δεν κοιμηθήκαμε ένα δυο βράδια με τη σκέψη ότι θα πάμε να ρίξουμε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ". Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Και ίσως κάποιοι που δεν κοιμήθηκαν και τελικά δε μας ψήφισαν. Το σημαντικό λοιπόν είναι, και δεν είναι μόνο τον τελευταίο χρόνο, ότι τα τελευταία χρόνια φεύγουν απ' τη μέση προκαταλήψεις. Και πρέπει να σας πω ότι και εμείς δεν έχουμε καμία προκατάληψη ως Κόμμα απέναντι σε ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα ή μας βλέπουν προκατειλημμένα, όμως οι άνθρωποι αυτοί είναι απλοί άνθρωποι του λαού μας, είναι οι άνθρωποι που επηρεάζονται από μια προπαγάνδα που η δύναμή της είναι ότι έχει μια επίπλαστη πειστικότητα και κυρίως έχει τη χρηματική και την πολιτική δύναμη που τη στηρίζει.

Κατεύθυνση αντιπαράθεσης

Μετεκλογικά λοιπόν εμείς αισθανόμαστε ότι είμαστε πιο έμπειροι, αλλά οπωσδήποτε νιώθουμε πολύ μεγάλη ευθύνη να επικοινωνήσουμε ευρύτερα με το λαό και με κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες που προβληματίζονται ή θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μας και να σκεφθούμε όχι για το αν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον τόπο μας. Σίγουρα υπάρχουν. Αλλά κυρίως πάνω σε ένα θέμα - θα σας το πω ίσως με μια κομματική γλώσσα - πάνω στη γραμμή και στο μέτωπο συσπείρωσης, όπου πρέπει να συναντηθεί η μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Αλλά για να μιλάμε για συσπείρωση πρέπει να υπάρχει και κατεύθυνση αντιπαράθεσης και αναμέτρησης.

Εμείς όταν μιλάμε για ενότητα, ταυτόχρονα σκεφτόμαστε ότι αυτή η ενότητα πρέπει να έχει και έναν αντίπαλο. Οπως βέβαια σκεφτόμαστε τον αντίπαλο τον κοινωνικό και τον πολιτικό του λαού μας, σκεφτόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει και μια ενότητα. Και μάλιστα πρέπει να υπάρχει μια ευρύτατη συμπαράταξη ιδιαίτερα με βάση το λαό.Μια μεγάλη πλειοψηφία για να τα βγάλει πέρα με έναν αντίπαλο, ο οποίος δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και έξω από την Ελλάδα, είναι καλά οργανωμένος. Δεν είναι μόνο πολιτικό κόμμα, κυβερνητικό κόμμα ή πολιτικά κόμματα, αλλά είναι ισχυρά ταξικά συμφέροντα, είναι διεθνείς οργανισμοί, είναι ένας καλά οργανωμένος αντίπαλος οπωσδήποτε όχι ανίκητος.

Θεωρούμε επίσης πολύ σημαντικό ότι τα τελευταία χρόνια αρχίζουν και κλονίζονται κάποιες βεβαιότητες περί μονόδρομων. Μόνο που μας απασχολεί να μην κλονίζονται μόνο βεβαιότητες, αλλά να υπάρχουν και θετικές στάσεις και προτάσεις. Δεν είναι ώρα, έχουμε πει πάρα πολλές φορές την πρόταση του κόμματος. Είμαστε διατεθειμένοι εν θερμώ, εν δράσει και όχι μόνο με μια απλή συζήτηση να συναντηθούμε με όλους εκείνους κι εκείνες που θέλουμε να δράσουμε είτε εφ' όλης της ύλης συμφωνούμε είτε σε συγκεκριμένα μέτωπα πάλης.

Τι είδους "κέντρο των Βαλκανίων";

Με όσους φίλους χαιρετήθηκα και μπόρεσα να ανταλλάξω μερικές σκέψεις, έβαλα ένα ερώτημα. Μήπως αισθάνεστε διαφορετικά σήμερα που η Θεσσαλονίκη ανακηρύχτηκε σε κέντρο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων;

Εχω την αίσθηση ότι ο απλός άνθρωπος που ζει στη Θεσσαλονίκη, στα περίχωρά της και στην ευρύτερη περιφέρεια, μάλλον δεν πρέπει να εντυπωσιάστηκε. Εν πάση περιπτώσει θα υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που τρέφουν κάποια όνειρα κι ελπίδες.

Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει ένα από τα μεγάλα κέντρα της Ελλάδας, αν θέλετε και για το ποιο βασικό λόγο των συνόρων. Κέντρο όμως αφετηρίας μιας άλλου τύπου βαλκανικής ανασυγκρότησης, που στα πρώτα στοιχεία της θα έχει να καταφέρουμε οι λαοί των Βαλκανίων να διώξουμε το ΝΑΤΟ και τις δυνάμεις κατοχής από τα Βαλκάνια.Να 'ναι ένα κέντρο ειρηνικών πρωτοβουλιών. Να είναι ένα κέντρο οπωσδήποτε πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Οχι ένα κέντρο αφ' υψηλού.

Είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας, την Ελλάδα. Εδώ ματώσαμε και μάτωσε ο λαός, αλλά δε βλέπουμε αφ' υψηλού τους γειτονικούς λαούς. Εχουνε και αυτοί τη δική τους ιστορία. Τις δικές τους παραδόσεις και δεν έχουν κάνει λίγους αγώνες μέσα στον 20ό αιώνα.

Εμείς πιστεύουμε ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη δε θα κουβαληθούν επιχειρηματίες, οι οποίοι απλώς έτσι θα έχουν αφετηρία για να εξορμήσουν στα Βαλκάνια. Δε θα κουβαληθούν νέοι κομπιναδόροι. Θα κουβαληθούν και περισσότερες μυστικές υπηρεσίες. Η Θεσσαλονίκη θα μοιάζει περισσότερο με εκείνη τη Θεσσαλονίκη της περιόδου που δολοφονήθηκε ο Λαμπράκης, με κείνη τη Θεσσαλονίκη που ήταν έδρα παραπολιτικών υπηρεσιών.

Επομένως η Θεσσαλονίκη θα είναι πόλος συσπείρωσης - μαγνήτης των πιο αντιλαϊκών και αντιδραστικών δυνάμεων και οπωσδήποτε η ανεργία της Θεσσαλονίκης δε θα μετριαστεί, επειδή εδώ θα διαβαίνουν οι κεφαλαιούχοι που θα κάνουν επενδύσεις στα Βαλκάνια. Μια πόλη - μεσίτη θα την κάνουν, αλλά έχουμε - ειλικρινά και δεν το λέω τυπικά ούτε για φιλοφρόνηση - μεγάλη εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης. Εχουν μεγάλη πείρα. Οι νεότεροι θα κάνουν καλά να ζητήσουν την πείρα των μεγαλύτερων για τα περίφημα σχέδια Μάρσαλ. Και έχουμε μια μεγάλη εμπειρία για να μπορούμε να ερμηνεύσουμε γιατί η Θεσσαλονίκη έγινε κέντρο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Και το πιο σημαντικό. Η κυβέρνηση ήθελε τη Θεσσαλονίκη κέντρο των Βαλκανίων. Δεν ξέρω ίσως για πόντους εκλογικούς, αλλά και τα κόμματα εκείνα που είναι συνδεδεμένα με την ολιγαρχία επίσης το ήθελαν.

Τι ανταλλάγματα έδωσε

Υπήρχαν και άλλοι διεκδικητές και έδωσαν στην Ελλάδα τη Θεσσαλονίκη ως κέντρο. Και βάζουμε το ερώτημα: Τι καινούρια ανταλλάγματα προσέφερε η κυβέρνηση Σημίτη; Αυτό να σκεπτόμαστε. Προκειμένου να πάρει πόντους, έτσι νομίζει, από αυτή την παροχή, έδωσε πάρα πολλές αντιπαροχές. Κυριακή κοντή γιορτή. Τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτέμβρη, φαίνεται ότι θα είμαστε πολύ κοντά ώστε να βγει στην επιφάνεια μια πολύ κακή συμφωνία στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Στην ουσία γίνεται ένα παζάρι στο Αιγαίο σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ποιος ξέρει τι άλλα έδωσε η ελληνική κυβέρνηση; Τη συμφωνία την ελληνοτουρκική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δηλαδή για την καταπολέμηση των λαϊκών κινητοποιήσεων και κινημάτων. Γιατί τώρα πια όλοι ξέρουμε τι ονομάζουν τρομοκρατία. Τι άλλο έχει δώσει; Σίγουρα τη συμφωνία και αδιαφορία της για τη διχοτόμηση της Κύπρου. Σίγουρα νέες παροχές απέναντι στην πρόκληση - να το πω έτσι - του δίκαιου που διαμορφώθηκε στη Βοσνία και το ακόμα χειρότερο δίκαιο που διαμορφώθηκε στο Κόσσοβο, στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. Θα γίνει ένα παγκόσμιο δίκαιο που καταργεί κάθε όνειρο εθνικής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, κάθε ιδέα που υποστηρίζει ότι ο λαός πρέπει να είναι αφεντικό στον τόπο του και να υποστηρίζει πως θέλει να ζει.

Να 'ναι κυρίαρχος ο λαός

Εμείς ειλικρινά σας το λέμε. Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι με τις επιλογές του ελληνικού λαού σε μια σειρά πολιτικά ζητήματα, δεν παύουμε να θεωρούμε σεβαστές αυτές τις επιλογές. Βεβαίως προσπαθούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό πού είναι το σωστό και πού είναι το λάθος. Δε δεχόμαστε όμως στο όνομα της παγκοσμιοποίησης να αποφασίζουν άλλοι για τον ελληνικό λαό και μάλιστα με μέτρα επιβολής. Ας πάρει την ευθύνη ο ελληνικός λαός και ας αποφασίζει ποια κυβέρνηση θέλει, πια εξουσία θέλει, ποιο δρόμο ανάπτυξης θέλει. Και εμείς κάθε φορά θα σκεπτόμαστε τι δεν κάναμε για να τον πείσουμε για κάτι καλύτερο. Δε δεχόμαστε όμως αυτήν τη λογική που λέει εις το όνομα της παγκοσμιοποίησης ότι δεν υπάρχει, δεν υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα σε εθνικό επίπεδο, δεν υπάρχει λαϊκό συμφέρον, δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να αποφασίζει.

Εμείς πιστεύουμε ότι αν κάθε λαός με τον αγώνα του επιβάλλει να αποφασίζει για τον τόπο του, σίγουρα θα καταργηθεί και η επέμβαση και ο πόλεμος. Γιατί ο κάθε λαός θα αποφασίσει αυτό που τον συμφέρει και αναπόφευκτα θα σέβεται τα συμφέροντα και του διπλανού του λαού.

Εχουμε πολλή δουλιά

Θέλω να κλείσω με τούτο. Βεβαίως, έχουμε ένα πλατύ χαμόγελο για το εκλογικό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι είχαμε και ένα δικαίωμα στο τέλος αυτής της δεκαετίας να έχουμε και κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα. Πρέπει όμως να είσαστε βέβαιοι ότι δεν καβαλήσαμε κανένα καλάμι. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα για να δυναμώνει την πολιτική του και την εκλογική επιρροή, πριν από όλα πρέπει να αποδεικνύει ότι είναι βαθιά δεμένο με το λαό. Οτι ξέρει να παλεύει στη σωστή πολιτική συμμαχιών. Οτι ξέρει να παλεύει από κοινού με τον υπόλοιπο λαό. Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και νιώθουμε πολύ μεγάλη ευθύνη, όχι να τιμήσουμε τους ψηφοφόρους μας. Ποιοι είμαστε εμείς που θα βγούμε να τιμήσουμε, αλλά κυρίως να ανταποκριθούμε στην ευθύνη που έχουμε: Να αποκτήσει σάρκα και οστά μια πρότασή μας που κερδίζει το ενδιαφέρον και την απήχηση στον ελληνικό λαό, που είναι η οικοδόμηση ενός μεγάλου λαϊκού κοινωνικού και πολιτικού πατριωτικού μετώπου, που αντιπαρατίθεται στα εγχώρια και διεθνή ταξικά συμφέροντα και αναμετριέται με την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Με τη δουλιά όλων όσοι πιστεύουν για αυτήν τη συγκρότηση του μετώπου πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα μιλάμε αν θέλετε πιο συγκεκριμένα για το τι είναι αυτό το μέτωπο, πώς οικοδομείται. Τι αδυναμίες ή ελλείψεις έχει. Και δε θα είναι απλώς ένα σύνθημα ελπίδας και ένα όραμα. Εμείς πιστεύουμε σε οράματα που ενσαρκώνονται και στη ζωή και γι' αυτό τα λέμε".

Παραβρέθηκαν

Ανάμεσα στους εκατοντάδες Θεσσαλονικείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΟΘ για το προχτεσινό γλέντι διακρίναμε:

Ηθοποιοί - Σκηνοθέτες:

Αραμπατζόγλου Δημήτρης, Γεωργιάδου Αθαν., Κεραμιδάς Θανάσης, Μακίσογλου Ελένη, Παντελίδου Ρούλα, Σελβεσάκη Αρετή, Εμμανουήλ Γεωργία, Μουρατίδης Ερμής (σκηνοθέτης), Τριανταφυλλάκη - Λίτα Ελένη (σκηνοθέτης), Πρώιος Γιάννης (σκηνογράφος), Κιλεσοπούλου Κάτια (ιστορικός Τέχνης).

Τραγουδιστές:

Καραδημήτρης Πάνος, Τατσιούλη Ανθή.

Μουσικοί:

Τριποδιαννάκη Γιάννα, Καζίκος Γιώργος.

Πανεπιστημιακοί:

Παπαδημητρίου Ζήσης, καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, Κωστόπουλος Τρύφων, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ζιώγας Γιάννης, καθηγητής χημικού ΑΠΘ, Παπασωτηρίου Τ., καθ. Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ.

Αθλητικοί παράγοντες:

Παπαγεωργίου Χάρης, παλιός μπασκετμπολίστας, νομαρχιακός σύμβουλος, Ψωμιάδης Διονύσης και Λεβέντης Κώστας, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, Φονιάδης Μπάμπης, πρόεδρος Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου Στοκχόλμης, Σουηδίας, Μπλάντεν Φορτούλα, βετεράνος ποδοσφαιριστής ΠΑΟΚ.

Στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

Μοσχονάς Μιχάλης, δήμαρχος Αγίου Παύλου, Τσαμπάζης Μιχάλης, δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας, Βασιλειάδης Νίκος, δημοτικός σύμβουλος Συκεών, Κατσιάνος Νίκος, δημ. σύμβουλος Πολίχνης, Βαρδοπούλου Αννα, δημ. σύμβουλος Σταυρούπολης, Τζήκας Βασίλης, δημ. σύμβουλος Ευόσμου, Σαπρανίδης Κώστας πρώην δήμαρχος Αμπελοκήπων και δημ. σύμβουλος, Κυζερίδης Αλέκος, δημ. σύμβουλος Καλλιθέας, Γιαννούσης Θανάσης, πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Υψηλάντης Κούλης και Αγοραστός Σταύρος, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης, Σπυριδάκης Μιχάλης, Παπαδημητρίου Ζ., νομαρχιακοί σύμβουλοι, Λιάκος Μιχάλης πρώην αντινομάρχης.

Συνδικαλιστές:

Μανούσος Αλέκος, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΕΝΙΤ, Ράλλης Σπύρος, γραμματέας Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Αχτσής Βασίλης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Κουτσουράς Χάρης, μέλος της διοίκησης Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος διοίκησης του ΕΚΘ, Φουντουλάκης Γιώργος, μέλος διοίκησης Σωματείου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας, Ζαριανόπουλος, μέλος διοίκησης Σωματείου Εργαζομένων Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης. Επίσης παρευρέθηκαν πλήθος άλλοι συνδικαλιστές, μέλη σωματείων και απλοί εργάτες.

Από την Πανθεσσαλονίκεια Αντιπολεμική Επιτροπή παρευρέθηκαν οι Λιάκος Μιχάλης, Δρούτσας Κώστας και Ζ. Παπαδημητρίου.

Επίσης ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση οι δημοσιογράφοι: Αλέκος Τριανταφυλλίδης ("ΤV Μακεδονία"), Αννίτα Στιβακτάκη ("Αγγελιοφόρος"), Πετρίδης Αλέκος ("Αγγελιοφόρος"), Τιτόκη Γιάννα ("Μακεδονία").



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ