ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δέσουμε την αυτοτελή δράση του Κόμματος με όλα τα μέτωπα πάλης

Με διάχυτη την αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και επίγνωση των ευθυνών που χρεώνονται στους ώμους τους, συζήτησαν τα στελέχη της Νομαρχιακής Οργάνωσης Αττικής κατά τη συνεδρίαση της ΝΕ

Με πλούσιο προβληματισμό και αισιοδοξία, που πηγάζει από την απήχηση που βρήκε στο λαό η πολιτική δουλιά του Κόμματος, αλλά και με πλήρη επίγνωση των αδυναμιών που παρατηρούνται σε αυτή και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν, συνεδρίασε προχτές η Νομαρχιακή Επιτροπή Αττικής του ΚΕ,για να εκτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Οπως διαπιστώθηκε ευθύς εξαρχής υπάρχει ικανοποίηση σε συντρόφους και φίλους του Κόμματος και η πεποίθηση ότι για τη δουλιά τους υπήρξε σημαντική "ανταμοιβή" από ανθρώπους της καθημερινής βιοπάλης, που παλιότερα επέλεγαν άλλα πολιτικά κόμματα. Αλλωστε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αττική, που περιλαμβάνει μια τεράστια γεωγραφική περιοχή με πολύ οξυμένα προβλήματα υποβάθμισης και ανεργίας, το αποδεικνύει περίτρανα. Οι δυνάμεις του δικομματισμού υπέστησαν σημαντική μείωση της εκλογικής τους επιρροής σε ποσοστό 5% κάτω από τα μέσα πανελλαδικά τους ποσοστά, ενώ σημειώθηκε σημαντική άνοδος των ψήφων στο ΚΚΕ, ιδιαίτερα αυξημένη σε ορισμένες περιοχές.

Να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες

Στα θετικά της όλης δουλιάς που ανέπτυξε η Οργάνωση όλο το προηγούμενο διάστημα, όχι μόνο προεκλογικά, εκτιμάται - και από την εισήγηση που έκανε ο γραμματέας της ΝΕ Αττικής, Χρήστος Κολοβός - πως είναι η συστηματική δουλιά για τα τοπικολαϊκά προβλήματα, το πρόγραμμα συσκέψεων και περιοδειών που καταρτίστηκε από νωρίς και αυτό είχε μεγαλύτερο αντίκρισμα στη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη που έδειξαν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Πόντιοι, που διαμένουν κύρια στο Μενίδι και στον Ασπρόπυργο, καθώς και η αισθητή αύξηση στις γυναίκες.

Στο προβληματισμό που προβάλλεται από διάφορους καλοθελητές ότι "η ψήφος στο ΚΚΕ ήταν συγκυριακή ή ευκαιριακή και άρα δε θα μπορέσει να κρατήσει το ποσοστό του", ο εισηγητής με έμφαση πρόβαλε ότι "αν η Οργάνωση συνεχίσει να έχει δράση στο μαζικό λαϊκό κίνημα, συνεχίσει να ξεδιπλώνει την αντιπολεμική αντιΝΑΤΟική δράση και έχει παρέμβαση και προτάσεις για τα καθημερινά λαϊκά προβλήματα, αν οι ΚΟΒ αξιοποιήσουν τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν για πλατιές συσπειρώσεις, αν εντέλει γίνουμε πιο απαιτητικοί από τη δουλιά μας, στελέχη και μέλη, τότε όχι μόνο θα διατηρήσουμε την επιρροή μας, αλλά και θα τη διευρύνουμε".

Με τις ευθύνες που απορρέουν από τη σημαντική επιτυχία του ΚΚΕ στην περιοχή, έκλεισε η εισήγηση, επισημαίνοντας ότι με άμεσο προγραμματισμό στις Αχτίδες και στις ΚΟΒ πρέπει να καθοριστούν πολύ συγκεκριμένα οι στόχοι για το επόμενο διάστημα. Προσδιορίζοντας τους σημείωσε: Να γίνει προσπάθεια για αξιοποίηση και βάθεμα των συμπερασμάτων της ΚΕ σε όλο το Κόμμα, με την αυτοτελή τους δράση οι ΚΟΒ να συμβάλουν στην παραπέρα ανάπτυξη και διεύρυνση των αντιπολεμικών και αντιΝΑΤΟικών συσπειρώσεων, κινήσεων, επιτροπών ειρήνης, γιατί το έγκλημα των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια συνεχίζεται και βαίνει προς κλιμάκωση, επίσης στα κοινωνικά προβλήματα της υγείας, της παιδείας, αλλά και στα εργοστάσια που οδεύουν προς συρρίκνωση, όπως η ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ, "Χαλυβουργική" και άλλα. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η δουλιά στην εργατική τάξη μέσα από την ανάπτυξη του ΠΑΜΕ και τη συγκρότηση ισχυρού ταξικού ρεύματος. Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη της οικοδόμησης ΚΟ σε χώρους που δεν υπάρχουν δυνάμεις με τη στράτευση στο ΚΚΕ πρωτοπόρων αγωνιστών που αναδείχτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στην πλούσια και ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε αναδείχτηκε η συγκεκριμένη δουλιά που αναπτύχθηκε ανά πόλη και χώρο. Αξίζει να σημειωθούν πρωτοβουλίες, όπως αυτή της ΚΟ του Ασπροπύργου, που με έγκαιρο προγραμματισμό οργάνωσε τη μάχη των εκλογών και, μεταξύ άλλων, απευθύνθηκε σ' όλους τους οπαδούς του Κόμματος με προσωπική επιστολή, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη και πιο ενεργητική συμμετοχή τους στη μάχη.

Από πολλούς συντρόφους επισημάνθηκε η ανάγκη από νωρίς να προσανατολιστεί η δουλιά της Οργάνωσης και μέσα στη διάρκεια του καλοκαιριού στα μέτωπα και του βρώμικου πολέμου, της παιδείας, που τα προβλήματα αναμένονται οξυμένα, σαν συνέπεια της αντιδραστικής αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο γεγονός ότι σε ορισμένο τμήμα της Οργάνωσης παρατηρήθηκε μια χαλαρότητα στη συγκεκριμένη δουλιά, κάτω από τη γενικότερη απήχηση της πολιτικής του Κόμματος. Επίσης υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ενταθεί η πολιτικοϊδεολογική δουλιά στις γραμμές του Κόμματος, ώστε η ιδεολογική διαπάλη να γίνεται με καλύτερους όρους.

Να οργανώσουμε τον άλλο πόλο

Τη συζήτηση παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ, Κώστα Παρασκευά.Επίσης παρέμβαση έκανε και ο Γ. Ποσοτίδης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο οποίος κάλεσε σε αξιοποίηση του θετικού κλίματος, "για να δεθεί η αυτοτελής δράση του Κόμματος με όλα τα μέτωπα που αναμένουμε να έχουμε κλιμάκωση, το μέτωπο του πολέμου, της ΕΕ, των κοινωνικών προβλημάτων" και κατέληξε ότι "πρέπει να προωθήσουμε την πολιτική των συσπειρώσεων, ως βασική προϋπόθεση του λαϊκού μετώπου, με ευρύ πνεύμα, σε κάθε κατεύθυνση χωρίς δισταγμό με όρους κινήματος".

Στη δική του παρέμβαση ο Κ. Παρασκευάς,με έμφαση τόνισε ότι η επίθεση στο κίνημα το επόμενο διάστημα θα ενταθεί, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά την ανακίνηση του θέματος της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας των αλλοδαπών, που θα χρησιμοποιηθεί για το χτύπημα των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας. Επισήμανε επίσης τη ριζοσπαστικοποίηση σε τμήματα των εργαζομένων και άλλων ανθρώπων και απαντώντας στο ερώτημα πώς το Κόμμα θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να πάνε παραπέρα, το Κ. Παρασκευάς συμπέρανε "δεν αρκεί σήμερα να μιλάμε για κίνημα, να λέμε να ασχοληθούμε με τα προβλήματα. Πρέπει να ασχοληθούμε με εκείνα τα προβλήματα και με τέτοιο τρόπο που θα αναδεικνύονται οι κύριες αιτίες της πορείας του τόπου. Δηλαδή ο ρόλος των μονοπωλίων, της ΕΕ και η ανάγκη ρήξης με αυτά. Πρέπει να δείξουμε τους υπεύθυνους, να προβάλουμε τη διέξοδο για να φανεί ότι σήμερα δεν αρκεί μια σύμπραξη ή συμμαχία των "αδικημένων" κομμάτων, αλλά κριτήριο πρέπει να είναι η στάση απέναντι στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για να κατανοείται η ανάγκη για ισχυρό ΚΚΕ, συσπείρωση δυνάμεων για τη συγκρότηση μετώπου, που θα παλεύει για βαθύτερες αλλαγές και την ανατροπή αυτής της κατάστασης" και συμπλήρωσε: "Πρέπει καθημερινά να προσπαθούμε και να οργανώνουμε, και να το βλέπει ο εργαζόμενος, τον άλλο πόλο, σαν ένα ζωντανό σχήμα, που θα το συναντά στην καθημερινότητά του, σαν κάτι το αυτοτελές, με Επιτροπές Αώνα, με διακριτικό το ρόλο του, την ταξική κατεύθυνση και αυτό θα γίνει με την πλατιά ένταξη μαζών εργαζομένων στην πάλη, που θα γίνεται με την καλύτερη και περισσότερη δουλιά των Κομματικών Οργανώσεων".


Ας εκμεταλλευτούμε δημιουργικά τις διακοπές

Πρόταση για διάβασμα και μελέτη της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Οι καλοκαιρινές διακοπές προσφέρονται για διάβασμα, μελέτη και αυτομόρφωση. Αλλωστε η ξεκούραση από την καθημερινή δραστηριότητα, η εξασφάλιση περισσότερου ελεύθερου χρόνου, επιδρούν στη διαμόρφωση συνθηκών για ενασχόληση με τη γνώση. Η Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ, μέσω του "Ρ" προτείνει στους αναγνώστες του, στους συντρόφους και στις συντρόφισσες, μια σειρά βιβλίων από τα οποία να επιλέξουν ανάλογα με τις ανάγκες τους και τα ενδιαφέροντά τους.

* * *

  • Η γνώση της πολιτικής του Κόμματος βαθαίνει με την επανειλημμένη μελέτη των ντοκουμέντων, γιατί η μελέτη γίνεται στη βάση μιας συνεχώς συσσωρευόμενης συλλογικής και ατομικής εμπειρίας από τον αγώνα και τις εξελίξεις.

- 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ: Πρόγραμμα και Πολιτική Απόφαση, Ντοκουμέντα συνεδρίου, εκδ. ΚΕ του ΚΚΕ, 1996.

- Εκτιμήσεις και προβληματισμοί για τους παράγοντες που καθόρισαν την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη. Η αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού. Υλικά ΠανελλαδικήςΣυνδιάσκεψης 15 - 16/6/95, εκδ. ΚΕ του ΚΚΕ, 1996.

* * *

  • Για τους νέους και τις νέες μια, ίσως λίγο δύσκολη, αλλά αναγκαία αρχή για να πλησιάσουν τη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία, από τις κλασικές πηγές.

- Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος,Κ. Μαρξ - Φ. Ενγκελς, εκδ. "Σύγχρονη Εποχή", 1994.

- Για το Μαρξ και το μαρξισμό,μπροσούρα της "Σύγχρονης Εποχής" που περιλαμβάνει τρία σύντομα αλλά πολύ περιεκτικά έργα του Β. Ι. Λένιν: "Οι τρεις πηγές και τα τρία συστατικά μέρη του μαρξισμού", "Τα ιστορικά πεπρωμένα της διδασκαλίας του Καρλ Μαρξ" και "Κ. Μαρξ, σύντομη βιογραφική σκιαγραφία με έκθεση του μαρξισμού".

- Μισθός, τιμή και κέρδος,Κ. Μαρξ, εκδ. "Σύγχρονη Εποχή", 1998.

- Για τη νεολαία,συλλογή κειμένων Κ. Μαρξ και Φ. Ενγκελς, εκδ. "Σύγχρονη Εποχή".

- Πρώτες γνώσεις στη μαρξιστική - λενινιστική φιλοσοφία,Ε. Χαν και Αλ. Κόζινγκ, ένα εγχειρίδιο βασικών γνώσεων, πολύ χρήσιμο αλλά όχι και ιδιαίτερα εύκολο για τους πολύ νέους, εκδ. "Οδηγητής".

* * *

  • Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία έφερε στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα: ο χαρακτήρας και οι αιτίες των σύγχρονων πολέμων, η στάση του εργατικού κινήματος απέναντι στον πόλεμο, το έθνος και τον εθνικισμό.

- Για τους δίκαιους και άδικους πολέμους,μια συλλογή κειμένων του Β. Ι. Λένιν, εκδ. "Σύγχρονη Εποχή".

- Για τον ιμπεριαλισμό και τους ιμπεριαλιστές,συλλογή κειμένων του Β. Ι. Λένιν, εκδ. "Σύγχρονη Εποχή".

- Ο ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού,Β. Ι. Λένιν, Εκδ. "Σύγχρονη Εποχή".

- Η χρεοκοπία της Δεύτερης Διεθνούς,Β. Ι. Λένιν, εκδ. "Σύγχρονη Εποχή", 1994.

- Κριτικά σημειώματα για το εθνικό ζήτημα,μια συλλογή έργων του Β. Ι. Λένιν, εκδ. "Σύγχρονη Εποχή", 1992.

* * *

  • Οι αιτίες της σύγχρονης ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στις εργατικές κατακτήσεις με τις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τα κοινωνικοασφαλιστικά συστήματα κλπ, φωτίζονται άπλετα, αποκαλύπτονται ολόπλευρα μέσω της ανάλυσης του μηχανισμού της εκμετάλλευσης στο μαρξιστικό έργο.

- Μισθός, τιμή και κέρδος,Κ. Μαρξ, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 1998.

- Ο Καρλ Μαρξ για τον εργάσιμο χρόνο,μια συλλογή αποσπασμάτων από το "ΚΕΦΑΛΑΙΟ" σε σύνδεση με τις σημερινές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, εκδ. της ΚΕ του ΚΚΕ, 1998.

  • Μελέτες του ΚΜΕ για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

- Οι αλλαγές στην οικονομία και στην ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας (1980 - 1994),εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 1996.

- Πλευρές του νομικοπολιτικού εποικοδομήματος στην Ελλάδα,εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 1997.

- Λευκή και Πράσινη Βίβλος,εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 1996.

* * *

  • Τα ζητήματα ιστορίας μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του ιδεολογικού αγώνα, η γνώση της αληθινής ιστορίας με τη μαρξιστική προσέγγιση είναι απαραίτητο όπλο σ' αυτόν τον αγώνα.

- Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, τόμος Α, 1918 - 1949,εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 1995.

- Η τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, 1946 - 49,εκδ. Ριζοσπάστης - Σύγχρονη Εποχή, 1998.

- Θέματα ελληνικής ιστορίας. Μαρξιστική προσέγγιση,Συλλογικό - ΚΜΕ, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 1995.

* * *

  • Λογοτεχνία από τις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής.

- ... Και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα,Κ. Μπόση.

- Ο δρομάκος με την πιπεριά,Δ. Ραβάνη - Ρεντή.

- Γαλαρία Νο 7,Κ. Κοτζιά

- Η μάνα του καλοκαιριού,Β. Λιόγκαρη.

- Αντζελίνα,Λ. Γκιγιού.

- Η σιδερένια φτέρνα,Τζ. Λόντον.

- Η ζούγκλα,Α. Σίνκλερ.

- Πώς δενόταν τ' ατσάλι,Ν. Οστρόφσκι.

- Η φωτιά,Α. Μπαρμπίς.

- Το χρήμα,Ε. Ζολά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ