ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Εκλεισαν» τη συμφωνία για το κεφάλαιο, ετοιμάζουν τα αντιλαϊκά νομοσχέδια

Eurokinissi

Εκλεισε χτες τα ξημερώματα η νέα αντιλαϊκή «τεχνική συμφωνία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, που ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, φορτώνοντας νέα σκληρά μέτρα - ουσιαστικά ένα ακόμα μνημόνιο - στις πλάτες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, όπως αποκαλύπτει και το μπαράζ των μέτρων που περιλαμβάνονται τόσο στο συμπληρωματικό μνημόνιο με την Ευρωζώνη, όσο και στο νέο μνημόνιο με την πλευρά του ΔΝΤ (αναλυτικότερα σελίδες 6-7).

Παράλληλα, η κυβέρνηση, που επιβεβαιώνει την «αποφασιστικότητά» της να βάλει πλάτη στην επιχείρηση ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου, ετοιμάζεται να φέρει με συνοπτικές διαδικασίες την ερχόμενη βδομάδα το πολυνομοσχέδιο με τα «προαπαιτούμενα» στη Βουλή, αν και, όπως όλα δείχνουν, οι εφαρμοστικές διατάξεις της συμφωνίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν με το πολυνομοσχέδιο, αφού τα μνημόνια μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφά τους «ξεχειλίζουν» από κάθε είδους «αντιλαϊκά ορόσημα», με καταληκτικά χρονοδιαγράμματα που ξεκινούν άμεσα και φτάνουν μέχρι και το 2018.

Την ίδια ώρα, ανοίγει και το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, η «ελάφρυνση» του οποίου για λογαριασμό των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων αναμένεται να συνδέεται με νέα μέτρα και με πρόσθετες ρήτρες, που έρχονται να διασφαλίσουν το «απαρέγκλιτο» της αντιλαϊκής κλιμάκωσης και μάλιστα σε συνδυασμό με τον κύκλο της τρίτης «αξιολόγησης», που θα ακολουθήσει σε επόμενη φάση.

Στο σύνολό τους οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν με τον πιο τρανταχτό τρόπο ότι ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάκαμψης περνάει απαρέγκλιτα πάνω από τη συνεχή ισοπέδωση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και τη συνεχή «προσαρμογή» των εργατικών - λαϊκών αναγκών στα πολύ στενά «όρια» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, «προσαρμογή» που κάθε άλλο παρά σταματάει το 2018, όπως προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβερνητική προπαγάνδα με στόχο να κερδίσει την ανοχή, προσδοκία ή και στήριξη του λαού στους «εθνικούς» στόχους του κεφαλαίου.

«Προκαταρκτική» συμφωνία

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για αυτή τη φάση, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, δήλωσε πως «από τη μία πλευρά, αυτό που έχει να κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι να την εφαρμόσει - είτε αυτό είναι με νομοθέτηση είτε με δευτερογενή νομοθεσία - και από την άλλη ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Από την πλευρά τους, οι «θεσμοί» του κουαρτέτου σε κοινή ανακοίνωση επισημαίνουν πως «πέτυχαν μια προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές στο πακέτο πολιτικής που θα στηρίξει την ανάκαμψη της Ελλάδας και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν άμεσα αυτό το πακέτο πολιτικής. Η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί με τις περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Από την πλευρά του Επιτρόπου Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά «επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας κάνει λόγο για «ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα», ενώ «χρειάζεται ακόμη αποσαφήνιση σημείων, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο η Ελλάδα τον περασμένο Μάη δεσμεύτηκε να επιτύχει μεσοπρόθεσμα ύψος 3,5% για να είναι βιώσιμο το χρέος της».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να κλειδώσει στο 3,5% του ΑΕΠ για ακόμη 4 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μέχρι και το 2022, ενώ για τη μετέπειτα περίοδο εξετάζεται η «μείωσή» του στην περιοχή του 1,5% - 2%. Σε κάθε περίπτωση, τις μέρες αυτές «σφραγίζονται» τα μνημόνια της επόμενης μέρας. Το ζήτημα του κρατικού χρέους αναμένεται να συζητηθεί και στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του G-7 στο Μπάρι της Ιταλίας, στις 11-13 Μάη.

Τα χρονοδιαγράμματα

Σε ό,τι αφορά τις συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες η κυβέρνηση δρομολογεί την ψήφιση των νέων αντιλαϊκών μέτρων που συνομολόγησε με το κουαρτέτο για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, έχει ως εξής:

Την Πέμπτη, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθεί για τα νέα μέτρα στα οποία θα κληθεί να βάλει πλάτη.

Αρχές της επόμενης βδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με σκοπό να ψηφιστεί γύρω στις 16 Μάη, ημερομηνία κατά την οποία επιστρέφει από την Κίνα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, τα λεγόμενα «αντίμετρα», που όπως επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνίστανται βασικά σε μέτρα στήριξης της ανάκαμψης του κεφαλαίου και δευτερευόντως σε μέτρα και μηχανισμούς διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, θα έρθουν σε ξεχωριστό άρθρο «προκειμένου να διευκολυνθούν κόμματα της αντιπολίτευσης να τα ψηφίσουν εφόσον το επιθυμούν», κατά βάση δηλαδή για να στηριχτεί ένας νέος κύκλος ψευτοαντιπαράθεσης με τα άλλα αστικά κόμματα και για να αναπαραχθεί ο κυβερνητικός μύθος των «φιλολαϊκών» «αντίμετρων».

Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης μετά την «επικύρωσή» του από τη Βουλή θα αποσταλεί προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που με τη σειρά της, με βάση τη συμφωνία, θα συντάξει τη νέα «έκθεση συμμόρφωσης», στη βάση της οποίας θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ και στη συνέχεια στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Μάη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε, πάντως, χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο το ζήτημα των μέτρων για το χρέος να συζητηθεί σε έκτακτο Γιούρογκρουπ μετά τις 22 Μάη.

«Αναγκαία και βιώσιμη» η συμφωνία που κάνει το βίο του λαού ακόμα περισσότερο αβίωτο

Κατά τ' άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που χαρακτήρισε «αναγκαία και βιώσιμη» τη συμφωνία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από κανέναν βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, παραδέχτηκε τον διαρκή χαρακτήρα της επίθεσης όταν δήλωσε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ «υποχρεούνται να επιτυγχάνουν συγκεκριμένα πρωτογενή πλεονάσματα και να έχουν συγκεκριμένους κανόνες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ελλείμματος ή του πλεονάσματός τους, ανάλογα με τη βιωσιμότητα του χρέους τους. Αυτό, λοιπόν, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αντιθέτως αφορά το σύνολο των κρατών - μελών της Ευρωζώνης (...) εξαιτίας του γεγονότος ότι συμμετέχουμε στην Ευρωζώνη, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε και τους κανόνες της».

Παράλληλα, «κλείνοντας το μάτι» στο κεφάλαιο για τις «δυνατότητες» που τους δίνει η νέα αντιλαϊκή συμφωνία, δεν παρέλειψε την καλλιέργεια φρούδων προσδοκιών στο λαό, ισχυριζόμενος ότι «από το 2018 και μετά, όταν η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτεί από μόνη της το χρέος, αυτό σημαίνει ότι θα έχει και άλλες δυνατότητες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών της».

Σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο, πλέον «η προσοχή της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά στρέφονται στη μεγάλη προσπάθεια για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους», ώστε στο Γιούρογκρουπ «να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος (...) που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της πρόσβασης της χώρας μας στις αγορές χρήματος και την οριστική έξοδο από την επιτροπεία».

Επανέλαβε ότι τα νέα μέτρα που φορτώνονται στην πλάτη του λαού είναι το αντίτιμο για μια ρύθμιση του χρέους που θα ανοίξει το δρόμο για παραπέρα στήριξη του κεφαλαίου. Οπως είπε, «είναι εξάλλου ακριβώς αυτή η συνολική συμφωνία που αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο τεχνικό επίπεδο. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν δηλαδή, όπως έχει δηλώσει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών, μόνο εφόσον εφαρμοστούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος».

Σε άλλη ερώτηση για το αν το κουαρτέτο ζήτησε τη δέσμευση της αντιπολίτευσης, απάντησε πως «αυτό είναι μια ερώτηση την οποία πρέπει να απευθύνετε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμεύεται για την αντιπολίτευση».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση υπέγραψε «πιστοποιητικό θανάτου» για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη νέα συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου:

«Η νέα συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, που αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά ένα νέο μνημόνιο, με νέα σκληρά μέτρα σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση φέρνει σε πέρας τη "βρώμικη δουλειά" για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Η νέα συμφωνία συνιστά νέα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, νέες μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και επιδόματα, νέα διαρθρωτικά μέτρα υπέρ των μονοπωλίων, όπως είναι η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων. Οι μόνοι που πανηγυρίζουν για τη νέα συμφωνία είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αποτελεί πρόκληση η κυβέρνηση να εμφανίζει τα νέα μέτρα ως "εξιτήριο" από τα μνημόνια και την κρίση, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν "πιστοποιητικό θανάτου" για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Ακόμη κι αν υπάρξει κάποια στιγμή έξοδος από τα "προγράμματα" με την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα είναι σε ισχύ οι εκατοντάδες αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι, που ψήφισαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Με τη συμφωνία επιβεβαιώνεται, επίσης, ο τραγέλαφος των "αντιμέτρων". Τα λεγόμενα "αντίμετρα", όχι μόνο δεν αντισταθμίζουν στο ελάχιστο τις νέες μεγάλες απώλειες για τα λαϊκά στρώματα, την επιδείνωση της "ακραίας φτώχειας", αλλά σε ένα μεγάλο μέρος είναι μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας των ομίλων.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να αποκρούσει αποφασιστικά τη νέα επίθεση, να οργανώσει την πάλη του ενάντια στα μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης. Να γυρίσει την πλάτη στην κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν την ίδια στρατηγική. Οι χτεσινές μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, αποτέλεσαν μια πρώτη απάντηση στα περί "ανοχής του λαού" στην κυβερνητική πολιτική, έστειλαν αισιόδοξο μήνυμα για την καλύτερη προετοιμασία και επιτυχία της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ