ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται τα κυβερνητικά στελέχη δημοσίως, σε δηλώσεις και διαρροές, και παίρνοντας υπόψη ότι τα τελικά κείμενα που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη μεριά της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί, ο «Ριζοσπάστης» κωδικοποιεί τα βασικά σημεία της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας. Οπως γίνεται φανερό και από την παρακάτω παρουσίαση, και σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα, το βαθιά ταξικό - υπέρ του κεφαλαίου - περιεχόμενο και των νέων μέτρων δεν κρύβεται. Οπως δεν κρύβεται και το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα μέτρα έρχονται να προστεθούν στην «αλυσίδα» χωρίς τέλος, των μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία.

Τριπλό χτύπημα στις καταβαλλόμενες συντάξεις!

Μειώσεις έως και 18% και περικοπή μέχρι και δύο συντάξεων το χρόνο σε όσους συνταξιούχους συνταξιοδοτήθηκαν πριν την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016

Eurokinissi

Η κατάληξη των αντιλαϊκών παζαριών κυβέρνησης και κουαρτέτου ήρθε να επικυρώσει τα νέα δυσβάσταχτα χτυπήματα που φέρνουν στους συνταξιούχους, επιπρόσθετα σε όσα έχουν υποστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η νέα αυτή επίθεση μεταφράζεται σε περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις τουλάχιστον κατά 1,8 δισ. ευρώ (1% ΑΕΠ) για κάθε χρόνο από το 2019 και οδηγεί σε νέες μειώσεις μέχρι και 18% στις συντάξεις που λαμβάνουν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Σύμφωνα μάλιστα με την κυβέρνηση, η μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις (η μείωση κατά μέσο όρο δηλαδή) θα φτάσει στο 9%, γεγονός που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα κοπεί πάνω από μία σύνταξη το χρόνο από τους συνταξιούχους.

Περικοπή «προσωπικής διαφοράς», μείωση αφορολόγητου και πρόβλεψη για νέα μείωση επικουρικών

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι του Προκρούστη μπαίνει η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», δηλαδή το ποσό που σύμφωνα με τους προηγούμενους κάλπικους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα συνεχιζόταν να καταβάλλεται σε όσους είναι ήδη συνταξιούχοι, για να καλύψει τη διαφορά ανάμεσα στη σύνταξή τους και τη νέα χαμηλότερη σύνταξη που προκύπτει από τον επανυπολογισμό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Μόλις ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου αυτού, η «προσωπική διαφορά» καταργείται για τη μεγάλη πλειοψηφία των νυν συνταξιούχων, με τη συμφωνία κυβέρνησης και κουαρτέτου να προβλέπει ότι η συνολική μείωση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 18% της σύνταξης που λαμβάνει σήμερα ο συνταξιούχος.

Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των «προσωπικών διαφορών» θα καταργηθεί, ενώ μόνο στις περιπτώσεις που η περικοπή αυτή οδηγεί σε μειώσεις άνω του 18% του συνολικού ποσού της σύνταξης, θα διατηρηθεί ένα ποσό.

Για παράδειγμα, αν η καταβαλλόμενη σύνταξη σήμερα είναι 800 ευρώ και με τον επανυπολογισμό η νέα σύνταξη διαμορφώνεται στα 660 ευρώ, η «προσωπική διαφορά» ανέρχεται στα 140 ευρώ και θα περικοπεί ολόκληρη, καθώς το ποσό της μείωσης αντιστοιχεί στο 17,5% της συνολικής σύνταξης.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση που η καταβαλλόμενη σύνταξη σήμερα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ και η νέα σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό της διαμορφώνεται στα 800 ευρώ, τότε η περικοπή θα φτάσει τα 180 ευρώ (18% της συνολικής σύνταξης) και θα «σωθούν» μόλις 20 ευρώ από την «προσωπική διαφορά»...

Στην περίπτωση, μάλιστα, που οι περικοπές στις κύριες συντάξεις, δηλαδή το τσεκούρι στην προσωπική διαφορά, «δεν αποδώσουν» 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κόψει ξανά και από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, τις οποίες είχε περικόψει και το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, οι συνταξιούχοι δέχονται χτύπημα και από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, η οποία σε πολλές περιπτώσεις θα σημάνει επιπλέον φόρο γύρω στα 650 ευρώ, «κόβοντάς» τους έτσι άλλη μία σύνταξη κάθε χρόνο!

Κατά συνέπεια, η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου χτυπά από τρεις πλευρές τους συνταξιούχους: Καταργεί ή περικόπτει την «προσωπική διαφορά» στις κύριες συντάξεις, μέχρι το 18% του συνολικού ποσού της κύριας σύνταξης. Αφαιρεί περίπου μία ακόμα σύνταξη μέσω της μείωσης του αφορολόγητου. Και ταυτόχρονα ανοίγει δρόμο για νέες περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις.

Περικοπές και στις κατώτερες συντάξεις

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η νέα περικοπή των συντάξεων επιβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν «προσωπική διαφορά», ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξής τους. Ετσι θα γίνουν περικοπές και στα κατώτερα όρια συντάξεων, ενώ - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις - μεγάλες θα είναι οι περικοπές στις συντάξεις του ΙΚΑ, καθώς και στις περιπτώσεις συντάξεων μητέρων με ανήλικα τέκνα, στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Αλλο ένα δείγμα της... «κοινωνικής ευαισθησίας για τους αδύναμους», που διαφημίζει συνεχώς η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της κλιμακώνει την επίθεση στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα!

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Διατήρηση και παραπέρα ενίσχυση όλου του αντεργατικού πλαισίου

Διατήρηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρίτου μνημονίου όλου του αντεργατικού πλαισίου που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και παραπέρα ενίσχυσή του με πλήρη απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, με την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), δρομολόγηση νέων εμποδίων στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος και περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης, είναι ορισμένα από τα πρόσθετα αντεργατικά μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στη συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου.

Εν αναμονή και των συγκεκριμένων διατυπώσεων στις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, η κυβέρνηση αναμένεται να δεσμευτεί διά νόμου ότι δεν θα θίξει ούτε ένα «γιώτα» από το ισχύον αντεργατικό πλαίσιο, το οποίο θα διατηρηθεί στο ακέραιο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2018. Διατηρούνται δηλαδή: Η κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και οι εξευτελιστικοί κατώτεροι μισθοί των 586 ευρώ και 511 ευρώ μεικτά για τους άνω και κάτω των 24 ετών αντίστοιχα. Ολο το αντεργατικό πλαίσιο για τις κλαδικές και ομοιεπαγγελματικές Συμβάσεις (αναστολή υποχρεωτικότητας και επεκτασιμότητας Συλλογικών Συμβάσεων, της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης), το πάγωμα των «τριετιών» κ.λπ.

Με τον τρόπο αυτό, το κεφάλαιο εξασφάλισε για ακόμα ενάμιση χρόνο ότι θα παραμείνουν στο «γύψο» και στην κατάψυξη της «ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» οι Συλλογικές Συμβάσεις και οι μισθοί, χωρίς τίποτα βέβαια να εγγυάται ότι όλα τα παραπάνω θα πάψουν να ισχύουν μετά την πάροδο του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος...

Παράλληλα, θα νομοθετηθεί η κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων από το ΑΣΕ για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, δηλαδή των απολύσεων που αιτούνταν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις πάνω από τα «νόμιμα» όρια που ισχύουν σήμερα (5% και μέχρι 30 απολύσεις το μήνα). Αντί της προηγούμενης διαδικασίας, οι επιχειρήσεις που θέλουν να προβούν σε μαζικές απολύσεις, αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις, απαλλασσόμενες μια κι έξω από το «πλεονάζον προσωπικό», αρκεί να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα «διαβούλευσης» και ενημέρωσης των εργαζομένων, όπως και να υποβάλλουν στο ΑΣΕ ένα «κοινωνικό σχέδιο», με το οποίο απλώς θα... περιγράφονται οι συνέπειες των πράξεών τους και θα προτείνονται ορισμένες «λύσεις» (π.χ. μετεκπαίδευση) για το υπό απόλυση προσωπικό...

Στο στόχαστρο μπαίνει και η απεργία, με την κυβέρνηση, πιθανώς σε επόμενο χρόνο, να θέτει νέα εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, βάζοντας ως όρο αυτή να αποφασίζεται από την πλειοψηφία όλων των εγγεγραμμένων μελών ενός πρωτοβάθμιου σωματείου και όχι από την πλειοψηφία των παρόντων μελών μιας Γενικής Συνέλευσης που έχει απαρτία. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η διεύρυνση των λόγων που θα μπορεί να απολύεται κάποιος συνδικαλιστής, αλλά και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών.

«Τσεκούρι» σε αφορολόγητο, «εκσυγχρονισμοί» για το κεφάλαιο

Η κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, μαζί με αυτή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, αποτελεί τον κεντρικό άξονα του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες μαζί με τις παρεμβάσεις που αφορούν σε ορισμένα από τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, στις «απελευθερώσεις» στην κυριακάτικη αργία στα καταστήματα λιανικής πώλησης, σε ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων και σε σειρά από άλλα αντιλαϊκά μέτρα και αναδιαρθρώσεις.

Η καρατόμηση του αφορολογήτου ορίου θα εφαρμόζεται από το 2020, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει και από το 2019, στην περίπτωση που δεν πιάνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι. Η επιστροφή φόρου που ισχύει σήμερα, καρατομείται κατά 650 ευρώ, στη βάση της οποίας το βασικό αφορολόγητο όριο συρρικνώνεται στα 5.685 ευρώ, από 8.636 ευρώ σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, η φοροληστεία στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί) θα ξεκινά από εισοδήματα 406 ευρώ το μήνα.

Ετσι, το αφορολόγητο όριο για λαϊκά νοικοκυριά με 1 προστατευόμενο παιδί συρρικνώνεται στα 5.905 ευρώ από 8.864 ευρώ. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ετήσιου εισοδήματος στα 10.000 ευρώ, ο φόρος από 250 ευρώ σήμερα εκτοξεύεται στα 900 ευρώ, με την επιπλέον επιβάρυνση να φτάνει στα 650 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, προδιαγράφοντας το πλαίσιο για τις «απελευθερώσεις» στα καταστήματα λιανικής υπογράμμισε πως θα λειτουργούν περίπου 30 Κυριακές το χρόνο και μάλιστα σε περιοχές - φιλέτα, σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο και όπου δραστηριοποιούνται οι μεγάλες αλυσίδες. Σύμφωνα με τον υπουργό, «θα ανοίξουν σε τουριστικά μέρη, κυρίως στον δήμο Αθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά και στον δήμο Θεσσαλονίκης και γύρω γύρω από το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος"». Πρόσθεσε ότι «μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό». Ταυτόχρονα, δρομολογούνται οι «μεταρρυθμίσεις» που αφορούν σε ζητήματα όπως η χρονική διάρκεια της τουριστικής περιόδου και ο ορισμός της τουριστικής περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, με το πολυνομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, αναμένονται οι ρυθμίσεις σχετικά με τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς», την ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων που θα εμπλακούν σε αυτή μέσω της αγοράς δανείων από τις τράπεζες, το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κ.ά.

Διαδοχικά ορόσημα και επίθεση χωρίς τέλος

Να σημειωθεί ότι ο κύκλος με τα αντιλαϊκά ορόσημα που προβλέπονται στα «επικαιροποιημένα» μνημόνια, μεταξύ άλλων, προβλέπει τις εξής καταληκτικές ημερομηνίες:

Σεπτέμβρης 2017: Νομοθεσία για την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού απαρτίας για την ψήφιση μιας απεργίας στο 50% από τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη των σωματείων.

Νομοθεσία για τον καθορισμό ανώτατων ορίων στις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης στο Δημόσιο για το 2017-18.

Εφαρμογή οριζόντιων μέτρων για τη διευκόλυνση της χορήγησης αδειών για επενδύσεις.

Δεκέμβρης 2017: Τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με έμφαση στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία.

Μάρτης 2018: «Απλούστευση» της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ, με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις στο χαμηλό συντελεστή.

Να σημειωθεί ότι οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις για το 2018 αναμένεται να ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο φέτος. Μεταξύ άλλων, δρομολογούνται ο «εξορθολογισμός» των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην Κοινωνική Πρόνοια και την υγειονομική περίθαλψη καθώς και η κατάργηση των τελευταίων φοροελαφρύνσεων για τις δαπάνες διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών. Επίσης, η νέα συρρίκνωση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, στα 52 εκατ. ευρώ από 105 εκατ. σήμερα. Μάλιστα, προβλέπεται ότι το ποσό της «εξοικονόμησης» θα αποδοθεί για «δαπάνες στέγασης» φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, τις οποίες η κυβέρνηση «σουμάρει» στα λεγόμενα «αναπτυξιακά αντίμετρα».

Να απαντηθεί η προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος ανοχής και αναμονής

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά την ενδιάμεση συμφωνία με τους εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, επιχειρεί να παίξει το χαρτί των «αντίμετρων», με στόχο να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής και ανοχής στο λαό, για να σκέφτεται πως κάτι έχει να περιμένει, έστω και μετά από μερικά χρόνια, έστω κι αν ακόμα κι αυτά τα επισφαλή και αβέβαια «αντίμετρα» προβλέπεται να υλοποιηθούν εάν και εφόσον πιαστούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, εάν δηλαδή η σφαγή των συντάξεων, των λαϊκών εισοδημάτων σημειώσει ...απόλυτη επιτυχία. Παρ' όλα αυτά, εργαζόμενοι, λαϊκές οικογένειες, που έχουν βιώσει τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, το σύνολο της αντιλαϊκής επίθεσης από πολλές και διαφορετικές αστικές κυβερνήσεις, απογοητευμένοι από τις εξελίξεις, με προδομένες προσδοκίες, μπορεί να θεωρήσουν ότι αξίζει να υπομείνουν ένα ακόμα αντιλαϊκό κύμα, ως τελευταία τους ελπίδα για να δουν «φως στο τούνελ». Για την ικανότητά της στην εξαπάτηση, άλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνει συγχαρητήρια από επιχειρηματικούς ομίλους και τους διεθνείς εταίρους...

Η πραγματικότητα είναι όμως διαφορετική. Ενα μεγάλο μέρος των λεγόμενων «αντίμετρων» συνιστούν μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις που στηρίζουν άμεσα την κερδοφορία του κεφαλαίου και βαθαίνουν την εργασιακή εκμετάλλευση, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων. Οσον αφορά τις υποσχέσεις που έδωσε ως πιθανότητα η κυβέρνηση για να υλοποιηθούν από 1η Γενάρη του 2019 και του 2020, δηλαδή την αύξηση κονδυλίων για επιδότηση ενοικίου, για οικογενειακά επιδόματα, για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, για σχολικά γεύματα, αύξηση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.λπ., αποτελούν μέτρα - «χρυσόσκονη» στην αντιλαϊκή επίθεση. Η αλήθεια είναι ότι με κάθε χρόνο που περνά, η εφαρμογή της αντεργατικής επίθεσης ρίχνει πολύ προς τα κάτω τη ζωή των εργαζομένων, και αυτό μόνο με τα αντεργατικά μέτρα που ήδη υλοποιούνται. Ο νέος γύρος, που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, θα εξανεμίσει κάθε πιθανότητα να δοθεί ουσιαστική ανάσα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα «αντίμετρα» δεν πρόκειται να αναπληρώσουν καμιά από τις απώλειες που θα υποστεί ο λαός από τη νέα «παρτίδα» των μέτρων, πόσο μάλλον από τους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους που έχει φορτωθεί στην πλάτη του, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Ενώ στην ουσία τους πρόκειται για μέτρα μοιράσματος της φτώχειας, δηλαδή από το τσάκισμα των λιγότερο φτωχών (βλέπε π.χ. μείωση του αφορολόγητου) θα πάρουν 2-3 ψίχουλα οι περισσότερο φτωχοί, για να μαθαίνουν να ζουν ήσυχα με τη φτώχεια τους.

Την επιχείρηση εξαπάτησης και καλλιέργειας κλίματος αναμονής και προσδοκιών στο λαό την περιγράφουν, σε γενικές γραμμές, δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης. Οπως αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου, που είπε χτες: «Από το 2018 και μετά, όταν η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτεί από μόνη της το χρέος, αυτό σημαίνει ότι θα έχει και άλλες δυνατότητες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών της». Η του Π. Ρήγα, γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που είπε: «Τα μέτρα θα τα δούμε στο σύνολο τους, και όταν η χώρα έχει μπει στην κανονικότητα, έχει μπει στις αγορές, έχει υπάρξει η ανάπτυξη που θα υπάρχει, αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει δυνατότητες, όταν είναι έξω από την επιτροπεία, δυνατότητες επιλογών (...)». Αυτή είναι η λογική τους. Η καλλιέργεια αυταπατών, με το λαό στη γωνία να προσδοκά το μικρότερο κακό. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, απέναντι σε αυτή την επίθεση διαρκείας, το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να δώσει τη δική του απάντηση, με αγώνα που θα στοχεύει στην ανάκτηση των τραγικών απωλειών που ήδη βιώνει και θα βιώνει, αλλά και με γνώμονα την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του. Γιατί αν ο εργάτης, ο συνταξιούχος, ο φτωχός επαγγελματίας και αγρότης, οι νέοι, δεν σκέφτονται έτσι, δηλαδή με βάση τα δικά τους συμφέροντα, τότε τα χτυπήματα που θα δέχονται θα είναι απανωτά και χωρίς τέλος.


Κ. Πασ.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ
Πώληση λιγνιτικών μονάδων και νέα βάρη στο λαό

«Σκληρό» πακέτο μέτρων περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές και στα θέματα της Ενέργειας, τα οποία επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, την περαιτέρω μείωση των μεριδίων της επιχείρησης στη λιανική αγορά, την εφαρμογή των στόχων που θέτει η ενεργειακή ένωση της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρισμού, ενώ δίνονται κατευθύνσεις και σε ό,τι αφορά την πώληση του ΔΕΣΦΑ και την «απελευθέρωση» της αγοράς φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η «μεταβίβαση» λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, σε ποσοστό περίπου 40%, σε σχέση με το λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ, σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αφορά την κατάργηση της «μονοπωλιακής πρόσβασης» της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Μέχρι τα μέσα Μάη θα πρέπει να έχουν κοινοποιηθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής (DG Comp) συγκεκριμένα τα βήματα που θα ακολουθηθούν στην παραπάνω κατεύθυνση, μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα αγοράς για την αναζήτηση επενδυτών και στη συνέχεια θα νομοθετηθούν, ώστε να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τον Ιούνη του 2018.

Σχετικά με τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος, συμφωνήθηκε η αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων στο 16% για φέτος, στο 19% για το 2018 και στο 22% για το 2019, ενώ όταν ολοκληρωθούν τα μέτρα σχετικά με το λιγνίτη, θα υπάρξει επανεξέταση του ζητήματος. Επίσης, υπάρχει ειδική επισήμανση στη συμφωνία αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί το επόμενο διάστημα «Πλάνο Δράσης» για την αντιμετώπισή τους, που σημαίνει ένταση των πιέσεων προς τους καταναλωτές και ειδικά τα λαϊκά νοικοκυριά που διατηρούν χρέη προς την επιχείρηση.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι προβλέψεις σχετικά με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και την ανάκτηση των οφειλών προς τη ΔΕΗ για τα έτη 2012 - 2015 (υπολογίζονται περί τα 700 εκατ. ευρώ), οι οποίες θα καταβληθούν σε βάθος 5ετίας, επιφέροντας έτσι μια άμεση επιπλέον επιβάρυνση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμη, η κυβέρνηση θα πρέπει να συντάξει και να υποβάλει το επόμενο διάστημα έναν «οδικό χάρτη» για την προσαρμογή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού στους κανόνες της ενεργειακής ένωσής της, στο πλαίσιο του λεγόμενου «Μοντέλου Στόχου» (Target Model). Επίσης, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που βρίσκονται σήμερα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Τέλος, για τον ΔΕΣΦΑ επισημαίνονται οι ήδη ειλημμένες αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση του 66% της επιχείρησης μέχρι τέλος του έτους, ενώ επίσης θα πρέπει μέχρι το Σεπτέμβρη να έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση σχέδιο για την πλήρη «απελευθέρωση» της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, επιδίωξη που αν και δεν ανακοινώνεται επίσημα, περνάει μέσα από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Αντιπολιτεύονται για τους «όρους» της συμφωνίας

Οτι θα εφαρμόσει το 4ο μνημόνιο μια κυβέρνηση της ΝΔ διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης, αν και για αντιπολιτευτικούς λόγους άσκησε κριτική στην κυβέρνηση διότι η συμφωνία έχει «μέτρα χωρίς νέα χρηματοδότηση».

«Αναγνωρίζουμε ότι το κράτος έχει συνέχεια» και «οι συμφωνίες μάς δεσμεύουν», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας χτες σε συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή της συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι στη Βουλή δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, λέγοντας ότι το 4ο μνημόνιο είναι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και πως δεν συντρέχουν οι λόγοι που η ΝΔ ψήφισε το 3ο μνημόνιο.

Για τη συμφωνία αυτή καθαυτή, ανέφερε ότι «ο λογαριασμός φτάνει στα 12 δισ. ευρώ και είναι 8,5 φορές περισσότερο από το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη και 4 φορές από όσα ζητούσε το ΔΝΤ το 2014», για να καταδείξει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αναποτελεσματική έναντι της ΝΔ, με την οποία, όπως είπε, τα πράγματα «δεν θα είχαν φτάσει ποτέ εδώ, θα είχαμε τελειώσει σήμερα με τα μνημόνια».

Ανέφερε πως «το 4ο μνημόνιο είναι χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση» και με «μόνιμα μέτρα 2% του ΑΕΠ και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια» και ότι «δεν υπάρχει καμία ρητή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους» και για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δήλωσε σχετικά ότι οι κυβερνώντες «δεσμεύουν τη χώρα σε ένα ουσιαστικά 4ο μνημόνιο, χωρίς νομιμοποίηση. Μνημόνιο διαρκές και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς μέτρα για το χρέος, και με αποδοχή δυσβάσταχτων στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) για πολλά χρόνια». Οτι πρόκειται για μια «συμφωνία ντροπής», με «νέα μέτρα και δεσμεύσεις που υπονομεύουν την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση και την καταδικάζουν στο δίλημμα Grexit ή διαρκής λιτότητα».

Από το Ποτάμι αναφέρουν ότι «το 4ο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής όπου κυριάρχησαν αυταπάτες αλλά κυρίως απάτες. Κάποιοι στις πλατείες των "αγανακτισμένων" έχτισαν τις πολιτικές τους καριέρες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ